Въпроси за Карок

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
tahumbata_2

Škoda Фен

Въпроси за Карок

Мнение от tahumbata_2 »

При мен включи ли се автономното спиране, педалът на спирачката пропада, а газта все едно я няма, така че ми е интересно как си успял да продължиш бързо ако се е задействала от тази локва. Или пък може да има нива на набиване в зависимост от ситуацията, но на Карока дори и от високи треви при даване рязко назад, пак е пропадала спирачката заради паркинг асиста.
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Въпроси за Карок

Мнение от Цецо75 »

Не му е набила спирачка, а се е задействала само до първото ниво, когато се освятква и пищи. Като набие спирачките и да подаваш газ, все тая.
Бееееее.....
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Въпроси за Карок

Мнение от tsb »

tahumbata_2 написа: 03.10.2025, 10:22:24 П.П. dynamic chassis control служи за обиране на шока на шасито от преминаване през неравности по пътя чрез мониторинг на пътя и адаптиране на окачването да е по responsive към тези неравности, което чувствително покачва комфорта за пътниците в колата. Не виждам какво общо имат с това завоите и динамичното каране, за там си има други системи...
Не мога да се съглася, въпреки че нямам DCC. С втвърдяването на амортисьорите примерно при режим Sport със сигурност се намалява люлеенето/накланянето при по-динамично шофиране в път със завои, което позволява по-висока скорост, късно спиране и прочее.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Въпроси за Карок

Мнение от Цецо75 »

tahumbata_2 написа: 03.10.2025, 10:22:24 П.П. dynamic chassis control служи за обиране на шока на шасито от преминаване през неравности по пътя чрез мониторинг на пътя и адаптиране на окачването да е по responsive към тези неравности, което чувствително покачва комфорта за пътниците в колата. Не виждам какво общо имат с това завоите и динамичното каране, за там си има други системи, които си ги има Карокът стандартно така или иначе. А и ДСС върви с прогресивното управление,което автоматично втърдява волана според скоростта, което действително е полезно за динамично каране по магистрали, но това са две допълващи се технологии, а не една и съща
4 години я карам тая кола, вервай ми помага. Ако не вярваш, ела да те кача в Кодиака, ще минем Петрохан (като се стопи снега) с DCC на Спорт и на Normal и ще видиш разликата. А подозирам, че на Comfort ще ти трябват пликче за повръщане. Жената само като знае, че идва планинско каране и веднага ме пита, пусна ли на Спорт??? [smilie=sarcastic.gif]

Карока е още по-зле, защото е с малко междуосие, а е с висок център на тежеста. И това всичко на простовато окачване от Голф. DCC на спорт не може да компенсира изцяло елементарното окачване, но поне донякъде одървянето помага да се намали подмятането на тежестта в завоя.

Ако човек си бичи магистрали и първокласни пътища - DCC не му трябва. Ама в планинските пътища според мен е задължителна екстра ако караш малко по-динамично.

Прогресивният волан не помага за стабилността, но пък волана става по-директен, колата се усеща по-добре. "Одървянето" на рейката го има и при нормалният волан, то не зависи от това дали е прогресивна рейката или не. Смисъл одървянето го имат всички, прогресивната рейка се плаща.
Бееееее.....
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Въпроси за Карок

Мнение от krachunov »

Цецо75 написа: 03.10.2025, 12:45:26 Не му е набила спирачка, а се е задействала само до първото ниво
Бетер си наби но не до дъно, както когато в гараж маневрирам и реши че "ОЛЕЛЕ КРАЙ".
Вероятно има различни сценарии в които реагира различно, защото при 50-60 км/ч ако ти натепа така спирачки, вероятно ще се убиеш
tahumbata_2 написа: 03.10.2025, 12:31:16 При мен включи ли се автономното спиране, педалът на спирачката пропада, а газта все едно я няма, така че ми е интересно как си успял да продължиш бързо ако се е задействала от тази локва.
Ами мога да го съпоставя по подобен начин, както когато си на круз и наближиш кола.
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Въпроси за Карок

Мнение от spaldingrs »

Цецо75 написа: 03.10.2025, 13:57:02 Карока е още по-зле
Цецо75 написа: 03.10.2025, 13:57:02 подмятането на тежестта в завоя.
Не разбирам, какво толкова го плюете Карока. Да не би да влизате със 120 по завоите с него. Аз често пътувам Пловдив - Девин, а и не само. Прекрасно си се държи на пътя. Нямам DCC и не смятам, че е драма. Чак пък и задължително. Да, не вози като лодка, но се държи много добре по завоите. От много време чета, за люлеене, за какво ли не. Еми не е така. Прекрасен семеен автомобил е. За състезания, хората измислили други. Карам си динамично колата и не мога да й се нарадвам вече година и 8 месеца и 35к км. И ускорение, и комфорт, багаж, разходът е поносим(около 7,5-8/100 ми е), визия вътре и вън.
Хайде, очаквам ...каманите :)
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Въпроси за Карок

Мнение от krachunov »

spaldingrs написа: 03.10.2025, 18:56:10 Не разбирам, какво толкова го плюете Карока
И аз не разбирам, идвам от доста по - ниска кола и въпреки това карока ми се струва много по стабилен видимо и по скоростта с която вземам завои.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Въпроси за Карок

Мнение от Цецо75 »

spaldingrs написа: 03.10.2025, 18:56:10 Не разбирам, какво толкова го плюете Карока
Не разбираш, защото не го плюем. Аз поне. Добре си е колата, просто има специфика на СЮВ с просто окачване. И добре, че не вози като лодка, нали това обяснявам. Като имаш DCC на Comfort не става за каране, освен направо. Затова е хубаво да има DCC, за да можеш при нужда да го одървиш още повече от Normal.

При простовато окачване от този вид, комфорт и одървяне са две противоположни величини. Или вози твърдо и лопа или вози меко и се люкее. Без DCC си по - средата. Аз лично предпочитам да имам опция за по-твърдо окачване. DCC в другата посока - comfort, никога не съм ползвал.

Човека пита трябва ли му DCC, аз мисля, че достатъчно ясно написах - ДА, ако кара динамично по завоите.

За мен това и матричните фарове са екстрите, които не трябва да се пестят, защото после не могат да се сложат.
Бееееее.....
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Въпроси за Карок

Мнение от krachunov »

Цецо75 написа: 03.10.2025, 19:49:06 Човека пита трябва ли му DCC, аз мисля, че достатъчно ясно написах - ДА, ако кара динамично по завоите.

За мен това и матричните фарове са екстрите, които не трябва да се пестят, защото после не могат да се сложат.
+1 подкрепям мнението, въпреки че нямам DCC и не съм съгласен, че без не ставало за нищо.
Сигурно ще допринесе за изживяването, но и двете опции (със и без) най - вероятно ще покрият очакванията на 95% от ползвателите. Останалите 5 процента си делят двете крайности.

Относно мтаричните +10

А, както каза
Цецо75 написа: 03.10.2025, 19:49:06 защото после не могат да се сложат.
изчерпва въпроса.
Качваш се и в двете и решаваш струват ли ти .
tahumbata_2

Škoda Фен

Въпроси за Карок

Мнение от tahumbata_2 »

Тестовият Карок който карах на времето преди да купя моя, беше наточен яко с 4х4 дизел верно, но беше с 19-ки и ДСС (което в последствие го разбрах) и ми си стори супер мазна возията, включително минахме по разни разбити улици с павета и направо не повярвах как може да в толкова добре с тия 19-ки. После като дойде моят, но без да има ДСС, видимо ми се стори по-твърда и необираща добре дупките возията и в последствие разбрах, че е било именно ДСС-то това, което прави разликата. Живея в софийски квартал целият с павирани улици и бях по едно време на крачка да го сменя с нов Карок с дсс и 190 коня бензин 4х4 спортлайн наточен на макс за 93 бона, но в последствие ми се стори двойната разлика в цената за реално един и същ автомобил прекалено голяма заради малко повечето екстри спрямо моя. Тествах и спортлайн от ония червените дето пристигнаха с чешките номера веднага след като пуснаха фейслифта, и ток беше с ДСС и дори на спортен режим пак вози по-меко от моя и от ЕТ казаха че самото ДСС прави разликата независимо от режима, който се избере.

Кораб е супърба и най-вече Кодиака с дсс понеже Кодиак е още по-висок и дълъг, по тежък и с дълга база и той действително е като кораб, особено по планински завои и ако не караш с 30-40км/ч малс всичките ти пътници ще се издрайфат на няколко пъти докато стигнете. Та там съм съгласен. Но Карок с ДСС е топ. Ако имам следващ кросоувър на VW групата, няма да се замислям въобще дали да го слагам или да. Просто на всичко под Ауди возията е кофти и именно ДСС я прави по-поносима.
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Въпроси за Карок

Мнение от joro_kem »

Два пъти четох, ама не разбрах написаното [smilie=music.gif]
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Въпроси за Карок

Мнение от stefan L »

joro_kem написа: 03.10.2025, 22:41:56 Два пъти четох, ама не разбрах написаното
Аз отдавна не му чета ферманите :)
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Въпроси за Карок

Мнение от tsb »

tsb написа: 03.10.2025, 09:26:22
tahumbata_2 написа: 02.10.2025, 16:01:23 Нещо друго днес се случи при мен, с именно, че малко след като покарах сутринта на Софийския дъжд, ми изписа съобщение, че front Assist не работи поради ограничена видимост. А първо на първо съм карал бавно и в задръстване в града и второ на второ то едвам-едвам капеше все едно някой те плюе, не е било чак проливно, че да каже човек, че е нещо нормално. После като почти спря, 5 минути по-късно след като светна, сам си изчезна като съобщение и показваше състоянието “няма записи”. [smilie=pardon.gif]

Питам при вас как е тоя фронт асист понеже аз за 6.5 госини тая грешка съм я виждал досега само при тежък сняг и проливен дъжд ама из ведро дето се казва, но не и на едва валящ дъжд. Да не говоря, че при Фабията и при яко дъжд, и при лек сняг всичко си работи, а Крокър още от началото си беше по-капризен. Та се чудя това да не е свързано с чувствителността на сензора която се определя от настройките по спомен или пък нещо да не е наред по тоя сензор?

Да кажа само, че Карокът е удрян челно два пъти и макар и леко, си имаше щети, които би трябвало изцяло да са оправени от ЕТ. Та чудя се как да разбера дали е нормално това или не от лек дъжд да изписва, че няма видимост. Каква видимост да има егати, това да не е Тесла с 1000 радари и камери да се ориентира…
Същата работа от днес при мен сутринта. Твърдо още си валеше средно силно дъжд, когато ми "цъфна" таблото с предупреждения, че Front Assist не работи и прочее...има няма и при мен след 5-6 минути се оправи. Нищо драматично то си го пише и в книгата, че при лоши метео условия може да не работи коректно.
Вчера пуснах скан с Car Scanner и е записала:
C110BF0: Adaptive cruise control sensor, Restricted view
Което е нормално да изключи системите свързани с радара.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Въпроси за Карок

Мнение от spaldingrs »

tahumbata_2 написа: 02.10.2025, 16:01:23 Та се чудя това да не е свързано с чувствителността на сензора
Явно са чувствителни :) Днес при слаб дъжд се появи за кратко и при мен, че не е наличен(за пръв път ми се случва), но бях в колона и сигурно се зацапва от мръсотиите на пътя, които се вдигат. След няколко минути, явно дъждът го пооплакна и си заработи.
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
tahumbata_2

Škoda Фен

Въпроси за Карок

Мнение от tahumbata_2 »

Нещо, което също е обект на много дискусии и така и не съм намерил категоричен отговор, а искам да питам тук, е именно чистите ли, как с какво и колко често двигателният отсек на автомобилите си? Говоря отваряме предния капак на автомивката и пръскаме с водоструйка чиста вода отгоре по кора, кабели, съдове за течности, акумулатор и т.н. или как? С приятели и познати сме обсъждали, че не е добре да се мие с вода двигателният отсек, защото на някои им се е случвало колата да ги остави на автомивката и да се оправи чак като изсъхне.

Същвеременно официална информация в упътването на Карока точно за чистене на двигателния отсег НЯМА, нито на Карок, нито на Фабия, нито никъде по новите коли на Шкода не намирам да е описано как се чисти и чисти ли се въобще.

Когато ми предаваха Карока нов, двигателният отсек беше прясно-прясно намокрен и той с вода и като попитах човека, който предава колите в на времето Надежда София, отговорът бе, че не би следвало да има проблеми да се прсъка с водоструйка, но все пак останах скептичен предвид толкова многото кабели, елементи, открит пистов ремък, акумулатор и т.н. Верно бушоните са защитени и има чадърче на капака на кутията им, но дали пък наистина е безопасно да се минава с водоструйка от автомивките? Вие как мислите и чистите ли си отсека с нещо и как?

Ето тук примерно какво намерих:

Казва човекът изрично, да не се пръска с вода или активна пяна някаква, защото ще си навлечем неприятности. Това потвърждава и моята информация. На старото ми Ауди откакто го взех втора ръка със старателно измит двигател отгоре поне (отголу беше гняс като мина през канала на КАТ), за 12 години ползване съм чистил само с навлажнен парцал отделни детайли отгоре, колкото да не е супер прашно и гнусно като отвориш капака. Същото правя и с Карока, но от времето всичко се цапа все повече и се чудя така ли да го карам или да го чистя с нещо по-детайлно.
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”