Не казвам да има хибрид. Казвам че УЖ хибрид ма разхода не е по - малък в някои случаи обратното.Impress_me написа: 25.09.2025, 18:55:06 И къде в Октавия има хибрид, че да има аналогично сравнение? Не че има сила на света да ме накара да взема Корола пред Октавия![]()
Въпроси за Карок
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
Въпроси за Карок
-
tahumbata_2
Въпроси за Карок
Да бе сигурно Cybertruck дето е три тона и той тайно има дизелов двигател да го бута да прави ускорение от 4 секундиbega4kata написа: 25.09.2025, 21:10:12Задвижвания имах в предвид бензин, хибрид, плъгин хибрид, електрически.
Най подходящото за сув от тези задвижвания е ДИЗЕЛА![]()
И ще се обоснова.
Бензина харчи много
Хибрида не върви
Плъгина тежи
Електрическия няма пробег, защото е тежък и с голямо челно съпротивление. Тока хич не е оферта за сув.
С дизела карам със 170 с под 2000 оборота, гори 7 , има рейнндж 1000км и дърпа яко при изпреварване.
Или пък на Елрок и Ениак дето по твоите критерии са чистокръвни SUV пробегът от 300 реални е по-малък от на Тесла 3 примерно дето пак е толкова при все че не е СУВ, а по-скоро Октавия само дето я оставя в точката и RS-ката като я настъпиш тая Тесла . За протокола Тесла са ми супер противни, просто са комерсиализирани пионери и затова ги давам за пример. Електричките имат за мен лично няколко сериозни проблема и най-сериозният е не цена или пробег, ами че толкова разчитат на електроника, хардуер и софтуер, че стават направо опасно за живота ако нещо им се прецака планирано или не. Те вече воланите им са by wire и кой знае още какво чудесии ще им измислят да станеш напълно зависим от производителите и да останеш с вързани ръце ако нещо в софтуера или хардуера се прецака. Не ми се мисли направо.
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Въпроси за Карок
tahumbata_2, ти си РедАлекс 2.
Мислите по съвсем различен начин от мен.
Няма лошо.![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
За мен вашите теории и мисли са меко казано супер странни.
Във всеки хибрид има повече елктроника от невероятните ви Тесли.![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Мислите по съвсем различен начин от мен.
Няма лошо.
За мен вашите теории и мисли са меко казано супер странни.
Във всеки хибрид има повече елктроника от невероятните ви Тесли.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- redalex
- Гараж: i3
Въпроси за Карок
Чак пък да мислиш... посмали малко
Аз все си мисля, че типът завдижване и размер на МПСто основно зависят от ежедневните ти нужди, ама кво ли разбирам и аз.
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Въпроси за Карок
Сутрин си изключително остроумен да знаеш. ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
За нуждите си прав.
За нуждите си прав.
GUNTER SERVICE

- odo
- Гараж: Х3 М40i
Въпроси за Карок
Добре де, дай го разхода до момента и средната скорост на извънземният Мерцедес.
-
Шкодилака
Въпроси за Карок
Привет
Имам Карол, модел 2021, преди фейслифта, 2,0л дизел.
Без някой дребни забележки, като цяло съм доволен от колата. Но преди няколко месеца забелязах, че при влажно време отказват да работят бутоните за прозорците на шофьорската врата. Проверих и се оказа, че с бутоните на другите врати няма проблем.
Отидох до ЕТ, да кажа за проблема, но за късмет точно тогава го нямаше този проблем и те съответно "не можаха да направят нищо". След време нещата пак се повториха, даже единия път се ядосах и директно тръгнах към сервиза, но точно като паркирах пред сервиза и реших да пробва, изведнъж се оправи проблема. И нищо не свърших. Та с ЕТ ще се боря така или иначе, но да питам дали някой е имал подобен проблем. Чудя се, да не се окаже проблема някъде другаде, не точно в бутоните на шофьорската врата. При толкова електроника знае ли човек
Имам Карол, модел 2021, преди фейслифта, 2,0л дизел.
Без някой дребни забележки, като цяло съм доволен от колата. Но преди няколко месеца забелязах, че при влажно време отказват да работят бутоните за прозорците на шофьорската врата. Проверих и се оказа, че с бутоните на другите врати няма проблем.
Отидох до ЕТ, да кажа за проблема, но за късмет точно тогава го нямаше този проблем и те съответно "не можаха да направят нищо". След време нещата пак се повториха, даже единия път се ядосах и директно тръгнах към сервиза, но точно като паркирах пред сервиза и реших да пробва, изведнъж се оправи проблема. И нищо не свърших. Та с ЕТ ще се боря така или иначе, но да питам дали някой е имал подобен проблем. Чудя се, да не се окаже проблема някъде другаде, не точно в бутоните на шофьорската врата. При толкова електроника знае ли човек
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Въпроси за Карок
кво да ти давам средна скорост? Главно градско се кара

Еко режими и старт-стоп не ползвам. На място като чакам обикновено не го гася. Не смята средна скорост за 5500км.
Ако е бензинов шестак с 400 коня и над 2 тона, това 7,4 щеше да е 12.4.
Покажете хиксовете от както са купени колко харчат.
GUNTER SERVICE

-
tahumbata_2
Въпроси за Карок
Това е по-скоро изключение в твоя случай, че разходът спрямо бензинов еквивалент е с 50% нагоре. За Шкодите с двигатели от 150 и 190 коня, каквото са болшинството от вариантите така или иначе, разликата в еквивалентен модел е някъде не повече от 2/100л по-икономично в полза на дизеловия. Та тези 2/100 разлика реално се стопяват до нула като се взеате предвид допълнителните разходи от това да имаш дизелов автомобил вместо бензинов за да речем пробег от 200.000км. И тук е много важно дали се кара основно градско и по 10-15к км годишно или с повеч извънградско и 20-30к км годишно. В първия случай категорично бензин, във втория - категорично дизел за гамата от модели и двигатели на Шкода говоря.
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Въпроси за Карок
Моето виждане е по друго
Ако ще караш малка колица за из града електричка. Ако няма къде да я зареждаш Фабия с малък бензинов двигател .1,0. Ако е мааалко по голяма Скала примерно, 1,5 тси би и паснал.
Другия бензин който бих си взел , би бил САМО при ОКТАВИЯ РС. Суперба стария също си заслужаваше....ако искаш да си по-динамичен шофьор.
Новия не бих си го взел вече щото го нАсраха като му отнеха топ мотора и ме е яд. За това, не че е лош мотор новия, но е даунгрейд от всякъде. Трябва да му сменям турбина и колер като го купя и пак мяма да е еровия мотор. Разликите не са малко! Не ми се обяснява пускал съм клипчета с разликите!
За всичко друго дизел бих си купил.
Окавия рс сега е с по голям гарет от старата ихи is20 и с ремап само става на предела за предно.
Ако ще караш малка колица за из града електричка. Ако няма къде да я зареждаш Фабия с малък бензинов двигател .1,0. Ако е мааалко по голяма Скала примерно, 1,5 тси би и паснал.
Другия бензин който бих си взел , би бил САМО при ОКТАВИЯ РС. Суперба стария също си заслужаваше....ако искаш да си по-динамичен шофьор.
Новия не бих си го взел вече щото го нАсраха като му отнеха топ мотора и ме е яд. За това, не че е лош мотор новия, но е даунгрейд от всякъде. Трябва да му сменям турбина и колер като го купя и пак мяма да е еровия мотор. Разликите не са малко! Не ми се обяснява пускал съм клипчета с разликите!
За всичко друго дизел бих си купил.
Окавия рс сега е с по голям гарет от старата ихи is20 и с ремап само става на предела за предно.
GUNTER SERVICE

-
tahumbata_2
Въпроси за Карок
Тия RS/vRS ги държат основно за престиж. Който иска по-спортни коли надали би налял над 100 бона за Шкода. По-скоро ако си фен на марката и от носталгия по моделите дето някой е купувал едно време от западна Европа - тогава.
Фабия Стайл с 1.0TSI карах и то доста я измъчих на тест драйв буквално половин ден. Бях очарован. Казах си - ей това е и я поръчах 2023-та точно такава - наточих я на макс без панорамен покрив и теглич. Но взеха, че не я вместиха в графика и до края на 2023-та и съответно февруари 2024-та така и не дойде и се ядосах. Исках си парите обратно. Предложиха ми нова конфигурация преди това, понеже междувременно бяха сменили тримовете и Стайл нямаше вече. С варианта преди Монте Карло и пак 1.0 TSI излизаше дори по-скъпо въпреки смешната отстъпка за голямото чакане. Реших за майтап да направя конфигурация на Монте Карло с 1.5TSI вместо с 1.0 и добавих side assist, който до момета не беше наличен за поръчка. Та, с повече екстри и 1.5TSI вече EVO2 вмсесто EVO1 като на Карока, я произведоха за месец и половина и още 3 седмици логистика и регистрация. Разликата в цената беше малко над 1000лв!!!! Колко прост трябва да си за тия пари да вземеш тоя трицилиндров миксер 1.0 вместо 1.5 с който лети направо
Та, като пристигна и я изкарах на магистрала, направо изпитах душевен….гъдел, множествен
всяко зло за добро най-много пасна в случая, още повече че не бяхме на зор и можехме да си чакаме.
Фабия Стайл с 1.0TSI карах и то доста я измъчих на тест драйв буквално половин ден. Бях очарован. Казах си - ей това е и я поръчах 2023-та точно такава - наточих я на макс без панорамен покрив и теглич. Но взеха, че не я вместиха в графика и до края на 2023-та и съответно февруари 2024-та така и не дойде и се ядосах. Исках си парите обратно. Предложиха ми нова конфигурация преди това, понеже междувременно бяха сменили тримовете и Стайл нямаше вече. С варианта преди Монте Карло и пак 1.0 TSI излизаше дори по-скъпо въпреки смешната отстъпка за голямото чакане. Реших за майтап да направя конфигурация на Монте Карло с 1.5TSI вместо с 1.0 и добавих side assist, който до момета не беше наличен за поръчка. Та, с повече екстри и 1.5TSI вече EVO2 вмсесто EVO1 като на Карока, я произведоха за месец и половина и още 3 седмици логистика и регистрация. Разликата в цената беше малко над 1000лв!!!! Колко прост трябва да си за тия пари да вземеш тоя трицилиндров миксер 1.0 вместо 1.5 с който лети направо
Та, като пристигна и я изкарах на магистрала, направо изпитах душевен….гъдел, множествен
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Въпроси за Карок
За какво ти е фабия да летиш по магистралата. Тя се купува за града и понякога за дълъг път със 120-130 на магистралата.
Ако ще е за магистрала кола - Октавия, Суперб, Карок, Кодияк...В октавия 140-150 е спокойно на магистралата. Фабийките им идва множко и изморяват/напрягат с тази скорост.
Ако ще е за магистрала кола - Октавия, Суперб, Карок, Кодияк...В октавия 140-150 е спокойно на магистралата. Фабийките им идва множко и изморяват/напрягат с тази скорост.
GUNTER SERVICE

-
tahumbata_2
Въпроси за Карок
Хехе в Шкода форум сме, не в Мерцедес все пак при все че си модератор тук
- първо почна да сравняваш дизелите на Мерцедес с тези на VW групата, сега пък Фабията е принизи до нивото на баш градския Смарт, който действително не става за магистрала, а е 100% градска количка тип закрита рикша с мотор от градинска косачка
И явно възможностите на Фабия и особено на Монте Карло с 1.5 EVO2 не са ти ама грам понятни, понеже иначе нямаше да генерализираш така на сляпо - първо на първо като простор в купето и обем багажник Фабията няма еквивалент за класа и размерите си. Второ на второ няма еквивалент за ценовия си клас като мощност и ускорение, в това число еластичност и динамика. Най-близкото е Поло GTI дето за тия 40 коня отгоре струва с 25 бона нагоре или 50% от цялата цена на фабията и не е като да мерим ябълки с ябълки откъм цена поне.
И трето на трето - Фабията оставя всякакви Кодиаци, Кароци и Камицу в точката, дори и първите са са в модификация от 190 или 204 коня, защото са много по-тежки, спънати ама брутално откъм аеродинамика и по-високи и нестабилни на пътя в по-резки маневри и завои. А за можене може и 230км/ч да вдигне и го прави по ГПС, който съвпада по показание в случая с дигиталния кокпит и най-важното го прави бързо не само от 0 до 100, ами от 100 до 200. А разходът за тези скорости и динамика на каране е направо смехотворен и буквално на половина спрямо Карок И Кодиак при тези скорости и настъпване. Иначе в градско е по-добре да си с Карок/Кодиак особено в градове като София където е пълно с дупки и високи бордюри и се налага да ги катериш или да паркираш в калта, защото иначе място просто няма понякога. И отделно както споменах другите водачи стават по-толерантни към нагъл Карок, отколкото към нагла Фабия.
И явно възможностите на Фабия и особено на Монте Карло с 1.5 EVO2 не са ти ама грам понятни, понеже иначе нямаше да генерализираш така на сляпо - първо на първо като простор в купето и обем багажник Фабията няма еквивалент за класа и размерите си. Второ на второ няма еквивалент за ценовия си клас като мощност и ускорение, в това число еластичност и динамика. Най-близкото е Поло GTI дето за тия 40 коня отгоре струва с 25 бона нагоре или 50% от цялата цена на фабията и не е като да мерим ябълки с ябълки откъм цена поне.
И трето на трето - Фабията оставя всякакви Кодиаци, Кароци и Камицу в точката, дори и първите са са в модификация от 190 или 204 коня, защото са много по-тежки, спънати ама брутално откъм аеродинамика и по-високи и нестабилни на пътя в по-резки маневри и завои. А за можене може и 230км/ч да вдигне и го прави по ГПС, който съвпада по показание в случая с дигиталния кокпит и най-важното го прави бързо не само от 0 до 100, ами от 100 до 200. А разходът за тези скорости и динамика на каране е направо смехотворен и буквално на половина спрямо Карок И Кодиак при тези скорости и настъпване. Иначе в градско е по-добре да си с Карок/Кодиак особено в градове като София където е пълно с дупки и високи бордюри и се налага да ги катериш или да паркираш в калта, защото иначе място просто няма понякога. И отделно както споменах другите водачи стават по-толерантни към нагъл Карок, отколкото към нагла Фабия.
-
OctavianNot
- Гараж: Škoda Karoq
Въпроси за Карок
@tahumbata_2: Не се заяждам, но актуалната Fabia 1.5 TSI/110 kW от 0 до 100 е 8 секунди, докато:
- Kodiaq 2, 2.0 TDI/142 kW 4×4 със 5 места е 7.8 секунди (или 0.2 секунди ПО-бърз от Fabia)
- Kodiaq 2, 2.0 TDI/142 kW 4×4 със 7 места е 8 секунди (на равно с Fabia)
- Karoq FL, 2.0 TSI/140 kW 4×4 от 0 до 100 е за 7 секунди (или 1 секунда ПО-бърз от Fabia)
Всичко по-горе е по заводски данни.
При останалите случаи - Fabia e по-бърза.
Забравих!:
НЕ взимам страната на bega4kata, но Octavia 4 FL, 2.0 TDI/110 kW от 0 до 100 е 8.5 секунди (0.5 секунди е ПО-бърза Fabia), но в Октавия се пътува по-приятно на дълго.
- Kodiaq 2, 2.0 TDI/142 kW 4×4 със 5 места е 7.8 секунди (или 0.2 секунди ПО-бърз от Fabia)
- Kodiaq 2, 2.0 TDI/142 kW 4×4 със 7 места е 8 секунди (на равно с Fabia)
- Karoq FL, 2.0 TSI/140 kW 4×4 от 0 до 100 е за 7 секунди (или 1 секунда ПО-бърз от Fabia)
Всичко по-горе е по заводски данни.
При останалите случаи - Fabia e по-бърза.
Забравих!:
НЕ взимам страната на bega4kata, но Octavia 4 FL, 2.0 TDI/110 kW от 0 до 100 е 8.5 секунди (0.5 секунди е ПО-бърза Fabia), но в Октавия се пътува по-приятно на дълго.
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
Въпроси за Карок
Това не мога да го разбера.
В последните две години масово наблюдавам хора да стоят в колите дълго време с работещ двигател.
Всеки ден минавам пеша покрай Българско школо и съм се нагледал на какви ли не ситуации.
Разбирам, когато е зима и студено или в големите жеги лятото, някой да не си загаси двигателя, за да се стопли/охлади, но масово си стоят на климатик в хубаво време (около 20 градуса) вместо да загасят и да отворят прозорец.
Има и абсурни случаи
1. Три момчета си взеха пици от доминос, качиха се в колата, запалиха и почнаха да ядат.
2. Няколко пъти виждам хора, застанали да си говорят зад работещ стар дизел. Той си ги окадява, те дишат дълбоко и не им прави впечатление
![punish [smilie=punish.gif]](./images/smilies/punish.gif)