Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
SeVo

Škoda Фен²

Гараж: Octavia II 1.9tdi
Sandero II FL stepway 0.9tce

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от SeVo »

Да споделя моят опит...
На жената на колата, която се кара през седмицата в град Варна, петък-неделя - Варна - Несебър -Варна, й сложих всесезонни, барум. Никакви проблеми миналата зима (варненци знаят, че имахме доволно сняг/лед за три дена) и лятото. Догодина ще дам отзив пак. Жената е състезател, разбирайте - колкото може количката... За мен е безсмислено два комплекта гуми... Можете да ме плюете колкото си искате! Проблемът 99% е в задкормилното ... Карал съм доволно дълго (над 8 години) задмоторна шкода с гуми втора ръка, за зимни не бяхме и чували... Да, дърт съм... Верно, че трафика и скоростите се вдигнаха значително, но пак ви казвам - който има нещо под шапката и си познава колата, смятам, че няма да има проблеми. Говоря за условията по морето.
Давайте, хвърляйте камъните!
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

SeVo написа: 21.09.2025, 13:24:43 Давайте, хвърляйте камъните!
Морето си е друга България.
Няма какво да се хвърля.
Аз даже имаше период на работната кола, която беше само за градско - 4-5 години с летни гуми целогодишно .
Абсолютно те подкрепям - няма ли акъл зад волана , ако ще и совалка да е , все тая.
И редно да отчетем най-важното
⚠️Зимната гума е гума за СНЯГ.
Толкоз.
На сухо и мокро няма по-добра алтернатива от летните гуми.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

Може би за втора зима чета едни и същи драми в темата за гуми и всесезонките (никого не критикувам). Едните пишат: лятото с лятна, зимата със зимна и това е медицински факт. Другите пишат, че нямат проблеми с всесезонни: и това е факт. В цялата работа спор няма. И аз "таковата" (любимият ми книжовен глагол: такова) само да вметна: карайте си колите според ограниченията на скорост и няма да имате никакви драми с гумите: префесорите са го измислили и са го написали вече. Както едно време Димитър Пенев каза: "Какво е малко слънцето, а цялата Земя осветява. Как става това: само учените знаят". Само да вметна по темата преди да ме нахулят: Аз на жип/сув друга гума от всесезонна гума няма да сложа (ако съм в регион Варна с редки ходения по ски пистите... Даже с ниска Субару Импреза и някакви сръбски всесезонки на Узана в приличен сняг не викахме неволята [smilie=beee.gif]) С Кодиака и по баир с киша не ме е оставил ...
Поздрави!
Послепис: Колегата под мен е направил правилна вметка. На бързи коли, които карате по Нюрбургринг моля не слагайте всесезонки!
Последно промяна от pavel31 на 21.09.2025, 14:22:54, променено общо 1 път.
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
DonSkoda

Skoda Electric

Мнение от DonSkoda »

На кола която е 300к.с и вдига 0-100 за под 5.5 секунди , ще се слагат все сезонни гуми?
Аз от Ханкук гумите съм много доволен. Не е имало случай да са ме подвеждали. Карат си 3-4 сезона без никакви драми. На 3 сезона да ги сменявам , пак ми се връзва сметката отколкото да рискувам дали ше спре или не.

П.с ако колата е прежален кош за дребни пари, не излиза извън града е може би оферта да си само с един комплект.
Всичко друго ми се струва хазарт.
Аватар
SeVo

Škoda Фен²

Гараж: Octavia II 1.9tdi
Sandero II FL stepway 0.9tce

Мнение от SeVo »

DonSkoda написа: 21.09.2025, 14:19:24 П.с ако колата е прежален кош за дребни пари, не излиза извън града е може би оферта да си само с един комплект.
Мда... Забравих, че е масонски форумът... Карат се само чисто нови коли с много коне, на границата на възможностите им...
Живи и здрави, и дано не се движим по един и същи път!
Между другото, напоследък се заглеждам по гумите на колите. Доста често ми прави впечатление, че колкото по "скъпа" колата, толкова е с по-скапани гуми от на моите коли... Че и в повечето случай са някакви зимни, дет са станали на галош на морския ни летен климат ...
За ко я отварям тая тема, че и пиша ...?
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

SeVo написа: 21.09.2025, 13:24:43 Проблемът 99% е в задкормилното ...
точно
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

За мен всесезонката е кофти през лятото, защото големият грайфер се гъне яко на топло (все пак смеската не е като на лятна). За целите на колегата ще свършат идеална работа.
DonSkoda

Skoda Electric

Мнение от DonSkoda »

SeVo написа: 21.09.2025, 14:52:16 Мда... Забравих, че е масонски форумът...
То не е до масонстване, но да се правят опити с пръдня боя да стане …
Купуват се коли на които не може си позволи адекватна поддръжка. Говорим за гуми, не за прищявки.

Един път да ти се наложи да имаш адекватна гума спрямо пътните условия, може да ти коства живота …
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

DonSkoda написа: 21.09.2025, 16:54:19 Един път да ти се наложи да имаш адекватна гума спрямо пътните условия, може да ти коства живота
То ако караш без да мислиш с каквато и гума да си няма кой да ти помогне.
Виждам, че ги разбираш нещата дай съвет тогава.
Сутрин около 3 градуса обилна влага по асфалта ( Варненски климат майна ) на обяд 15 градуса сух асфалт, вечер около 7 градуса пак се появява тази гадна влага по асфалта. С каква гума ще е подходящо да карам мойте 280к.с за да може жената да постави най-добро време за обиколка до работа.
DonSkoda

Skoda Electric

Мнение от DonSkoda »

Гумата с най-висок индекс на мокро. Това винаги ми е било водещо при летни и зимни гуми.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

SeVo написа: 21.09.2025, 14:52:16 Между другото, напоследък се заглеждам по гумите на колите. Доста често ми прави впечатление, че колкото по "скъпа" колата, толкова е с по-скапани гуми от на моите коли... Че и в повечето случай са някакви зимни, дет са станали на галош на морския ни летен климат ...
Като Човек, който търгува с гуми - очите ми шарят постоянно.
И няма какво да те учудва - най-скъпите съвове - Х7/Ку8 и прочее, каращи на 21-22" на 95% търсят и карат с китайски гуми...........
Страшно е .......
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

DonSkoda написа: 22.09.2025, 09:21:42 Гумата с най-висок индекс на мокро. Това винаги ми е било водещо при летни и зимни гуми.
С това съм съгласен. Ама лятна, зимна или всесезонна. Или да нося единия комплект в багажника и да ги сменям според условията. Пак се изказваш крайно и в крайна сметка не даваш решение на въпроса.
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

ЦецоNOL написа: 22.09.2025, 09:36:40 най-скъпите съвове - Х7/Ку8 и прочее, каращи на 21-22" на 95% търсят и карат с китайски гуми...........
То си има поговорка в БГ:

Колкото по-голяма джантата, толко по-евтина гумата.
Аватар
La Furia Roja

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia V/RS APR Stage 3 IS38, Skoda Octavia Scout, Harley Davidson Fat Boy 2019 FLFBS
Обратна връзка:

Мнение от La Furia Roja »

Аз карам от години само с Мишлен. Летни на Скаута и РСката. Зимни за Скаута. На РСката няма смисъл от зимни. Аз в сняг не я вадя, а когато е сухо и през зимата си я карам с летните за да не се застоява през целия студен сезон. На сух и студен асфалт не съм имал проблем с летен Мишлен. Харлито си дойде от завода с Мишлен. Миналата година му смених гумите отново със същите. Мишлен с изписано върху гумата лого на Харли. Доволен съм от Мишлен.
@bega4kata каза:
Ама всичко да ти е Рево не е геройство.Всичко им е нескопосано на тях.Като започнеш от софтуера дето сеца, минеш през колера дето не пасва и стигнем до джантите, дето според И. Пецов няма проблем да се карат с навито тиксо на главините.
mazut

Škoda Фен

Мнение от mazut »

Всеки сам си преценя както е модерно. На мен по принцип работа ми вършат и всесезонни споменавал съм крос климата ама малкото дни в които има сняг трябва да кача баира до в къщи или поне да успея да я изкарам от пътя в пряката.... и после да отида и на работа, затова ми трябва най-драпащата зимна гума, а тя не е всесезонната нито имерично недоказалия се при мен Крос климат. Защо не съм с 4х4? Защото дните в които реално би помогнало това са на пръстите на едната ми ръка. Защо не съм с всесезонни? Защото в дните в които няма да си ида в къщи се броят поне на двете ръце. В крайна сметка всеки прави избор въз основа на собствения си профил на ползване на автомобила и потребности. Няма верен и грешен избор по по дразбиране.
Карам с гумите с които дойде колата. Летни Нексен Енблу спорт- лоша гума,шумна. На сухо е много зле. На мокро нямам впечатления. Зимни-Континентал тс870 -нямам оплаквания.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”