Първончално обслужване III фейслифт

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

И аз съм го срещал някъде, ама не мога да се сетя къде - изискване на еврокомисията мисля, че беше. Но не е само за ОЕМ, би трябвало да важи за всички. Както и за изкуственият каучук в гумите, пластмасата в накладките, биогоривото, изолацията на кабелите и т.н.
Бееееее.....
Аватар
marcas

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG

Мнение от marcas »

ЦецоNOL написа: 04.08.2025, 11:13:10 Както и няма да намериш обективни данни за ОЕМ маслата като :
TBN
HTHS
и така нататък
за обективни данни не мога да споря. Ако ЕК вкара нещо с мандат, то се публикува ясно и точно за всички. А такова аз не намирам.
Защото иначе аз ако съм VW и знам, че това ще свали качеството на продукта просто няма да го правя.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Genadi написа: 01.08.2025, 13:14:55 Местния и софийския сервизи ми предложиха в офертата си двигателно масло 5W30 с обяснението, че било по-дебело и в жегите лятото няма да става на вода, както 0W20, което е посочено от производителя. Аз обаче съм на мнение, че трябва да се слуша производителя и автоматично те отпаднаха от надпревата.
Доколкото разбирам, колата все още не е дошла и всички разсъждения досега са базирани на настоящите указания на производителя. За тези автомобили, обаче, доколкото си спомням, навремето първоначално беше специфицирано масло 507.00 (5W30, 0W30), а по-късно заради екологичните норми производителят започна да указва 508.00/509.00 (0W20). Затова, когато дойде колата, виж какво пише на фабричната лепенка, която е залепена на металната греда отпред под капака - дали пише 507.00 или пише 508/00/509.00. Ако пише 507.00, спокойно можеш да слагаш 0W30 или 5W30.
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

marcas написа: 04.08.2025, 11:22:18 Защото иначе аз ако съм VW и знам, че това ще свали качеството на продукта просто няма да го правя.
Мисля, че общо взето отговора е политика. Като всяка голяма компания, която се търгува на борсата, VW AG имат политики и за околната среда. Цитат от техния Sustainability Report 2024 :
"The topics of resource efficiency, circular economy and waste management are central components of the Code of Conduct for Business Partners. Business partners are required to take appropriate actions to ensure efficient use of energy, water and raw materials, use of renewable resources and minimal damage to the environment and health. In addition, the Code calls on business partners to take appropriate actions to prevent waste, to reuse resources, to implement recycling, and to dispose of residual waste, chemicals and wastewater in a safe and environmentally friendly manner."
"Where technically possible and economically viable, the Volkswagen Group recommends that business partners use secondary materials in their processes. Business partners should know the proportion of recycled content in their products and be able to provide this information. They should also endeavor to establish and promote closed loop systems."

Да кажем, че VW търси баланс между цена и качество, които се вписват в политиките й, както и тази за околна среда, които са важни за всички заинтересовани лица (служители, акционери, местни власти и правителства в които имат производствени мощности и пазари, и т.н.). Нищо чудно и да има елемент на субсидии и/или избегнати глоби от ЕС и/или местни власти, когато имат стриктни екологични политики, които съответно предават надолу към подизпълнителите си.
Аватар
marcas

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG

Мнение от marcas »

chill написа: 04.08.2025, 12:57:13 Да кажем, че VW търси баланс между цена и качество, които се вписват в политиките й
Разбира се, но и в репорта си е написано, че те просто ги окуражават.

Както и да е, аз за друго питам - твърдението е, че има изискване към ОЕМ масла за 12% рециклирано масло, но аз никъде не намирам такава информация.
Genadi

Шкода Новак

Мнение от Genadi »

Благодаря на всички, които се включвате активно. Бихте ли дали малко повече информация относно филтъра за картерна вентилация?
Той също е част от нещата, които хал хабер нямам и искам да се "ограмотя".
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

smoke написа: 04.08.2025, 11:39:26 За тези автомобили, обаче, доколкото си спомням, навремето първоначално беше специфицирано масло 507.00 (5W30, 0W30), а по-късно заради екологичните норми производителят започна да указва 508.00/509.00 (0W20).
@Genadi
Ето потвърждение - това пише в "Ръководство за обслужване" на Superb III версия 2021/11 относно маслото:

> Автомобили с бензинов двигател: VW 504 00, ACEA C3 и API SP, вискозитет 0W-30
> Автомобили с дизелов двигател: VW 507 00 и ACEA C3, вискозитет 0W-30

Същата спецификация (507.00) пише и при следващите модификации на Superb III, чак до последната такава модификация 2023/06 включително. Там даже пише, че може произволен визкозитет, стига да е по спецификация 507.00:

> Автомобили с дизелов двигател: VW 507 00, ACEA C3, ACEA C4, API CK-4. Можете да ползвате моторно масло с произволен вискозитет.

Можеш да достъпиш тази документация на https://www.skoda-auto.bg/apps/manuals/Models
Там указваш Модел "По-стари" -> Superb III + година
Вътре в документа - раздел "Двигател, система за отработените газове и гориво" -> секция "Моторно масло" -> "Спецификация".
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

marcas написа: 04.08.2025, 13:56:47 аз никъде не намирам такава информация.
Аз също, затова бих заложил един вайс, че тия Х% е някакъв баланс между цена/качество, който е постигнат в резултат на тестове между производители на ДВГ, лубриканти и различните асоциации на същите производители. Пък този %, вероятно е текущата стъпка в някакъв дългосрочен роудмап за емисии, околна среда и тн.
Съгласен съм че "окуражават" е доста разтегливо понятие и то не съвсем случайно е така. Често, ако не са достатъчно окуражени да бачкат по зададения стандарт на голям производител, просто не получават поръчката.

Може би да се премести тази дискусия в маслата, че оклепахме темата.

Иначе по темата и няма да крия, с известна доза сарказъм, съвсем спокойно може сам да си налеете течност за чистачки, не е необходима професионална намеса в този процес. ;)
Genadi

Шкода Новак

Мнение от Genadi »

Колата пристигна. Ходих до Еуратек, препоръката е смяна на комплект ангренаж + водна помпа и семеринг на коляновия вал, както и спирачна течност. Имам друг проблем, който в събота ще пуснат диагностика да потвърдят какъв е точно. Няма осветление в купето. Не работят плафоните и амбиентното като и яркостта на дигиталното табло не може да се регулира. Четох, че за тези нещата отговаря BCM, но ще видим след диагностиката. Там също като показател за беработещ BCM беше неработещия подгрев на предните седалки - включвам го и светят трите индикатора сякаш работи, но не нагрява.
Zhecho

Шкода Новак

Гараж: Skoda Superb 3 2.0TDI 4x4 L&K 190hp

Мнение от Zhecho »

Genadi написа: 19.08.2025, 10:27:10 Ходих до Еуратек
Развитие по казуза?
Genadi

Шкода Новак

Мнение от Genadi »

Zhecho написа: 05.09.2025, 13:11:12 Развитие по казуза?
Да, оказа се акумулатора. Още след рестарта всичко тръгна, но все пак го смених.
Genadi

Шкода Новак

Мнение от Genadi »

Продължавам темата относно обслужването. След проверка на сервизната история в ЕТ стана ясно, че всичко е спазвано и колата е обслужвана спрямо указанията на производителя. Пристигна при мен на 160к с последна смяна на масло на 150к преди 2 месеца. Респективно реших да покарам 10к до 170 и да я вкарам за цялостно обслужване ангренаж и т.н. При проверка нивото на маслото обаче имах притеснения, защото е много черно върху щеката. (До сега съм карал само бензин и нямам никакъв опит как би било нормално да изглежда маслото). Реших да освежа маслото и взех VW LONGLIFE III FE 0W30 заедно с маследния филтър. При източвнането обаче по цедката на фунията останаха частици, които ме притесниха:
Изображение

Не са стружки. На пипане са меки, по-близо до силикон към консистенция.

Някой, на който се е случвало може ли да сподели опит на какво се дължат?
DonSkoda

Skoda Electric

Мнение от DonSkoda »

Ремъка в картера. На мен на това ми прилича.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Някакъв ремонт е правен от палачори и има силикон , ако го пипаш на силикон. Да го беше промил малко със спрей, бензин, нафта, разтворител, да се види какво е.
Как очакваш така някой да ти каже [smilie=punish.gif]
Мога да ти кажа само, да свалиш картера и погледнеш цедката на помпата!
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”