Всичко за маслата

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Всичко за маслата

Мнение от skodko »

Едва ли ще го правят, най-вероятно не знаят. Ние си го правим на добра воля. Сега виждам че съм объркал, при 1.5 остават 400 грама, при 2.0 около 200. Даже съм снимал коя до къде е
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображение
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Всичко за маслата

Мнение от ЦецоNOL »

Малко да раздвижим

С любезното съдействие на моят Приятел, Колега и Ментор
@morpheus

В последно време се появиха много клипове на двигателни масла които "циркулират" в мрежата,с едни интересни тестове на "машина",която би трябвало да покаже фрикшън качествата на маслата...
Нека видим защо тези тестове не са професионални...

Видеоклиповете с „фрикшънметри“ (Timken bearing tester, Falex block-on-ring, самоделни лагерови дискове и др.) изглеждат убедително – с увеличаване на тежестта демонстраторът показва как някои масла „издържат“ много по-дълго, преди да се появи дим или задиране. Но този спектакъл няма почти нищо общо с условията вътре в двигателя и затова резултатите са подвеждащи .

1. Извън реалния смазочен режим

Stribeck-овата крива описва три режима – хидродинамичен, смесен и граничен. Във фрикшънметъра контактът е изцяло граничен (две оголени стоманени повърхности, ниска скорост, стайна температура).

В двигател на 3000 rpm и 95–120 °C маслото работи основно хидродинамично; металът е разделен от стабилен маслен филм.

2. Неподходящи материали и геометрия

Фрикшънметърът притиска лагерна стомана към лагерна стомана.

В двигателя имаме алуминиево-силициеви цилиндри, чугунен сегмент, медно-оловни лагери, твърди покрития и др. Всеки от тези метали реагира различно с добавките в маслото .

Контактната площ е микроскопична точка; в реален лагер имаме много по-голяма и подвижна зона на налягане.

3. Грешни температури и скорости на срязване

Адитивните пакети на моторните масла (антиоксиданти, детергенти, ZDDP) се активират топлинно. При 20 °C те още „спят“. Затова „финалът на състезанието“ във фрикшънметъра се решава от суровата полярност/EP-добавка, а не от формулата, предназначена за 100 °C маслена баня .

Скоростта на плъзгане в уреда е десетки пъти по-ниска от тази в лагерните черупки; това променя дебелината на филма и прави резултатите несъизмерими.

4. Манипулиране чрез агресивни EP-добавки

Хлорирани парафини, сяра-фосфорните EP агенти и дори мека Teflon-паста в някои демонстрационни масла образуват химичен трибофилм още в първите секунди. Той печели шоуто, но в горещ двигател отровните хлориди могат да корозират жълти метали и да разрушат катализатора.

„Губещите“ масла често са висок клас синтетики със слаби EP, защото производителят е оптимизирал пакета им за чистота на буталните канали и дълъг живот на DPF, а не за цирков тест .

5. Липса на стандартизация и корелация

Една и съща проба показва различни резултати, ако операторът смени ъгъла на търкане, добави капка вода или почисти детайла с различен разтворител.

Научните трибометри (4-Ball ASTM D4172, Sequence IVB, CEC L-38 и др.) работят по строги стандарти – контролирана температура, натоварване, скорост, материал и статистическа обработка – за да има корелация с моторните изпитания .

При Timken-демото няма нито ASTM номер, нито повторяемост, затова големите петролни компании не го използват в официални листове с данни

6. Какво реално доказва такъв тест?

1. Колко бързо избраната добавка изгражда защитен филм върху стомана ПРОТИВ стомана при стайна температура.

2. Колко умело операторът подхожда с тежестта, оборотите и чистотата на шарнира.

3. Нищо за: вискозитет при 100 °C, HTHS, TBN, волатилност, чистота на бутала, съвместимост с мокри съединители, издръжливост на отложена смяна и т.н.

7. Как да се ориентираме вместо това

Параметър Търсете в техническия лист (TDS) Защо е важен

Вискозитет @ 40/100 °C и HTHS SAE J300, ASTM D4683 Носещ филм и икономия на гориво
Издържан Sequence тест (IIIH, IVB, VIF…) API SP/ILSAC GF-6, ACEA C6 Реален мотор при 150–250 часа
Съвместимост с DPF/GPF SAPS нива, ACEA C-категория Защита на катализатор/филтър
Анализ на отработено масло (UOA) Fe, Cu, Al ppm Истинско носене в собствения ви двигател

Заключение

Фрикшънметърът е демонстрация, не научен тест. Той умишлено изолира най-екстремния, но рядко срещан граничен режим и така изкривява представата за „добро“ масло. Доверявайте се на:

официалните стандарти (API, ACEA, OEM),

резултати от сертифицирани лаборатории,

собствени анализи на отработено масло, а не на зрелището с ръчни тежести и дим.

Така ще избегнете заблудите и ще изберете лубрикант, който работи в двигателя, а не само върху масичката в YouTube.

Изображение
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
mugen

Шкода Новак

Всичко за маслата

Мнение от mugen »

Аз също карам с Ravenol VST пълна синтетика (PAO база, Group IV) за смешни пари тубата, като най-важното за мен е:

HTHS (High Temperature High Shear) – мери защитната способност при 150°C и високи обороти. Там е важно маслото да не изтънява прекомерно.

Какво значи това за Ravenol VST 5W-40:

Тече добре дори до -30°C. Няма проблеми при българска зима, освен ако не е -20 и повече.

Държи стабилна гъстота при 100–130°C, дори при чип, турбо, писта и агресия.

HTHS 3.9 mPa·s: Това значи, че дори когато маслото е супер горещо, то остава достатъчно дебело, за да предпази лагерите и буталата. Изключителна защита при агресивна топла работа.

Една от най-честите заблуди, дори сред „по-напреднали“ ентусиасти. Какво всъщност означава, когато масло „не вдига много градуси“, и защо това не винаги е признак на „по-добро масло“.

❗ Заблудата:
❝Маслото не загрява над 100°C → значи е супер!❞

Не винаги вярно. Ето защо:

🔍 1. Температура не е равно на Защита

Маслото не е по-добро само защото показва по-ниска температура. Температурата на маслото зависи от:

двигателя (натоварване, чип, турбо)

интеркулер/охладителна система

външни температури

стила на каране (градско/магистрала)

термичната проводимост на маслото

👉 Пример:
Масло А загрява до 105°C,
Масло Б – до 115°C.
Но ако Масло А изтънява бързо (HTHS 2.9) и губи смазочен филм – по-добре е Б, въпреки че е по-горещо, защото пази метала!

⚙️ 2. Защо някои държат по-ниска температура?

По-ниско триене вътре в маслото (ниска вътрешна устойчивост → по-малко топлина)

Разнасят топлината по-добре (висока термична проводимост – напр. масла с естери)

По-нисък вискозитет – по-малко "съпротивление" в двигателя

По-агресивни добавки/фрикционни модификатори

⚠️ Но ако маслото е много тънко и се „стопява“ при натиск, по-ниската температура е… измамна.

🔬 3. Истинските показатели за защита са:

HTHS- Здравината на масления филм при натоварване
NOACK - Колко масло „изчезва“ с температурата

💡 Кратко правило:

Маслото държи по-ниска температура? Истински по-добро ли е?

Да, ако има висок HTHS / нисък NOACK / PAO база ✅ Да, вероятно е наистина добро

✅ Заключение:

Температурата е индикатор, но не е абсолютен критерий за качество. Гледайте температурата в контекста на: колко вискозитет и стабилност има, от каква база е направено и как реагира на дълго натоварване.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Всичко за маслата

Мнение от skodko »

Ако не си с кола с директно впръскване може да пробваш и рцс, характеристиките му са още по-брутални. Другото важно което е сещам tbn на маслото. Колкото по-висок е коефициента, толкова по-добре си запазва свойствата маслото при употреба. В случая на рцс е над 12, което почти не съм срещал при други масла.ИзображениеИзображение
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Всичко за маслата

Мнение от ЦецоNOL »

skodko написа: 07.06.2025, 09:16:03 случая на рцс е над 12, което почти не съм срещал при други масла.
RCS е абсолютен скандал!
Изображение
Аватар
Lemi_

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.

Всичко за маслата

Мнение от Lemi_ »

Високо TBN (в някои случаи):
Докато високото TBN обикновено е полезно, прекомерното TBN, особено в комбинация с определени добавки, може да доведе до повишено съдържание на пепел. Тази пепел може да допринесе за прекомерно натрупване на отлагания, особено върху буталата и клапаните.
I ask you to judge me by the enemies I have made
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Всичко за маслата

Мнение от skodko »

За конкретното масло, знам че не трябва да се използва при коли с директно впръскване,заради високото съдържание на калций, който образува детонации в ниски обороти или т. нар low speed pre ignition. И като цяло високопепелните масла не са за препоръчване за Тея мотори. За тях RUP 5w40 е перфектната чорба. @DIDOO скоро си го мислих тва нещо и мислих да ти пиша, защото спомена, че пак ти връща аванса заради детонации.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Всичко за маслата

Мнение от ЦецоNOL »

Привет на всички [smilie=kiss3.gif]

С любезното съдействие на колегите и специалити от LubeLogic Insider
https://www.facebook.com/profile.php?id=61576989462594 и @morpheus темата ще се развива все повече и ще става много полезна.
Днешната презентация е на тема "Интервали за смяна на масло"

Поздрави

Изображение

Интервал за смяна на маслото в двигателя – защо километражът лъже, а стилът на шофиране е ключ към истината?
Повечето водачи гледат основно километража , когато решат, че „е време за новото масло“. Но колко от тези километри са били натоварени, колко – в задръстване на празен ход, и колко – на кратки студени преходи?
Отговорът се крие в моточасовете – реалният часовник, който брои всяка минута работа на двигателя.„Нормално“ срещу „тежко“ натоварване
Производителите разграничават два режима:
Идеални (дълги магистрални) условия – сменяйте маслото през 7 500 – 15 000 km или веднъж годишно.
Тежки условия – градско каране под 6 km, дълги празни обороти, прашни пътища или ремарке. Тук интервалът пада до 5 000 km / 3 мес.
> 80 % от шофьорите попадаме именно в „тежкия“ сценарий.
Скритият враг – празният ход
1 час работа на място ≈ 25 – 30 km износване за двигателя.
При кратки градски маршрути може да „навъртите“ стотици километри еквивалентно износване, без стрелката на километража да мръдне.
Защо компютърът понякога "иска" смяна на маслото преди 5 000 km?
Съвременните автомобили имат Oil Life Monitor, който следи обороти, температура и време, а не само километри. Ако карате на къси разстояния и често оставяте мотора да работи на място, системата ще поиска смяна значително по-рано.

Практически насоки:
1. Следете моточасовете (борд-компютър или OBD приложение) и прибавяйте към километража – 1 h ≈ 30 km.

2. Ако 40 %+ от часовете ви са празен ход, скъсете интервала поне с 30 %.

3. Излизайте на магистрала поне веднъж седмично за 20мин., за да се „изпари“ влагата в маслото,за да завършите регенерация на DPF и заредите акумулатора адекватно.

4. Използвайте висококачествено масло по спецификацията на производителя (ACEA/ API) и сменяйте филтъра при всяка смяна.
Само висококочатвените масла на PAO основа са способни да се справят с тежките сценарии. Не се подвеждайте на маркетинга относно фалшиво 'синтетичните" масла. Търсете продукти с минимум 20% синтетика в състава си. Четете TDS листовете за да сте информирани.

-Ако темата ви беше полезна, харесайте страницата и я споделете с приятели – предстоят още практически съвети за поддръжката на вашия автомобил.*
Изображение
patzata

Шкода Новак

Всичко за маслата

Мнение от patzata »

Здравейте! Моля за мнение дали следното масло би било подходящо за Superb 2.0 дизел 4х4 2018г.
https://ap1shop.com/en/products/amsoil- ... -series-4/
Разполагам с 6 литра, закупени за предишната ми кола.
За следващата смяна вече съм се ориентирал за маслото... ;)
Поздрави и благодаря на отзовалите се!
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Всичко за маслата

Мнение от krachunov »

patzata написа: 03.07.2025, 17:16:57 Здравейте! Моля за мнение дали следното масло би било подходящо за Superb 2.0 дизел 4х4 2018г.
https://ap1shop.com/en/products/amsoil- ... -series-4/
Разполагам с 6 литра, закупени за предишната ми кола.
Като вдигнеш капака, някъде над радиатора лепенка нещо няма ли ? Да наливаш нещо само защото го имаш? [smilie=fool.gif]
А и казваш предишна кола, то все пак и някакъв срок на годност има предполагам
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Всичко за маслата

Мнение от PSG »

Вече имам доста километри на борда на Шкодата и съм сменил какви ли не масла. Ето я и моята статистика.
Докато бях "еко" карах с масла по спецификация VW507.00 и съм въртял какви ли не варианти, всички сменяни на 10,000км.:
- Castrol Edge
- Havoline ProDS-V
- Motul Specific
- Ravenol SMP
- Ravenol VMP - две смени

Това че карах такива масла не удължи живота на DPF-a, пак се предаде. След де-екологизацията нямах никаква причина да наливам пари в редки масла с адитиви, еко-ориентирани и минах на вискозитет 5W-40, по стандарт 505.01. Отново сменям на 10,000км.
- Havoline Ultra S
- Ravenol VMO
- Bardahl Xtec

Никаква разлика на намирах между маслата 5W-30 - всичките на магистралата държаха висока температура, особено в жегите. От смяна до смяна нямах разход на масло по щека, ама вие си знаете защо. Кое колко чисти.....всичките ги източвах черни. Дизелов мотор, който да вади бистро масло не съм виждал, а имам наблюдения над нови коли.

От 5W-40-ките откъм температура най-добре се представя Bardahl-а. Най-високата температура при магистрално каране на 140-150км/ч и 32-38* околна температура не видях по-висока стойност от 107* на компютъра. За сравнение, с 5W-30-ките + DPF-а при подобни условия стигаше и задминаваше 120*. Маслото е на 5000км в момента и не виждам промяна към по-лошо.

Най-не бях доволен от Ravenol VMO-то. Пържеше се на височки градуси и с него съм засичал най-висок разход на масло.
Като говоря разход на масло, говорим за стойности до 600гр. на 10,000км. Не карам пенсионерската.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Всичко за маслата

Мнение от niki »

И аз установих харч с VMO. Сега налях любимото ми VST, ще видя как е харча с него. Впрочем VMO също е масло като за дпф и е по-нисък клас спрямо VST. Оказа се, че има коли с дпф, за които се препоръчва Full SAPS масло (говорим за евро 5), а не за най-новите.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Всичко за маслата

Мнение от digitalundgrd »

КОпрата я карам с такова :
Изображение

Повече от 107-109 градуса (за сега) в жегите + пътища с изкачвания в БГ и Гърция не видях да вдига маслото
DonSkoda

Skoda Electric

Всичко за маслата

Мнение от DonSkoda »

Това е истината.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Всичко за маслата

Мнение от xektop »

RAVENOL VST 5W-40
Цялата магистрала до Бургас. Повече от 109 градуса не съм го виждал да се качва.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”