Kodiaq Sportline 2.0TSI ⁴*⁴ - Bronx Bear 🐻

Всичко за второ поколение SUV Kodiaq
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
slavkoff

Škoda Racer

Гараж: подземен
Обратна връзка:

Мнение от slavkoff »

След близо 9 месеца най-сетне пристигна новият автомобил на жена ми - от олекотените спортлайни с карбонов монокок и строукнат f1 двигател [smilie=sarcastic.gif]
Прилагам 1-2 снимки за сега, а на по-късен етап, като натрупам някой друг километър ще разкажа повече.
ИзображениеИзображениеИзображение
VRS
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Честито мече!
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

slavkoff, евала, красив е!
Със здраве и усмивка да ви вози!
Аватар
makaveli

Škoda Ludicrous

Гараж: Dacia Sandero Stepway Eco-G 100,
Fiat Fiorino 1.4i,
Citroen C3- служебна

Мнение от makaveli »

"Много е арна, Танасеее" [smilie=sarcastic.gif]
Хаирлия да е!
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Много интересен и хубав цвят.
Честито и много безаварийни километри.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

Честито!
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Мнение от spaldingrs »

Честита придобивка! Безаварийно и със здраве да й се радваш.
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Аватар
R Dynamic LR5

Škoda Фен²

Гараж: 6M

Мнение от R Dynamic LR5 »

Много е красива колата, браво, страхотен цвят, поздравления за прекрасният избор.

Щастливка е жена Ви, с такъв внимателен съпруг до себе си.
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

slavkoff написа: 14.06.2025, 21:09:06 като натрупам някой друг километър ще разкажа повече.
Нали е на жена ти бре, да не и пипаш колата [smilie=punish.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Иначе извън шегата, страхотна е, със здраве да се кара!
Аватар
slavkoff

Škoda Racer

Обратна връзка:

Мнение от slavkoff »

Благодаря на всички за пожеланията. [smilie=kiss3.gif]

РС-ката я завих под бурката и покарах малко Коди-то. Ами, много е приятна за лежерно шофиране. Не съм вдигал повече от 3к-3.5к оборота, т.к. все още се разработва, но не очаквам кой знае какъв вървеж. [smilie=pardon.gif] Много по-тиха е от Октавията, а с ДЦЦ-то и много по-комфортна въпреки 20ките. На този етап адаптивното окачване се държи стегнато и няма полюшвания и потрования, но ще видим във времето като омекне :D
VRS
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

slavkoff написа: 16.06.2025, 17:22:13 но ще видим във времето като омекне
Бро, честит джип на жена ти наздраве
И майната му на DCC-то, ти гледай да не омекнеш с този комфорт [smilie=sarcastic.gif] Качвай се в RS-a , мани ги тия чичовски камиончета [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
slavkoff

Škoda Racer

Обратна връзка:

Мнение от slavkoff »

Нека да споделя малко впечатления след навъртени 1400 км. Живеем в Софийските околия, а наблюденията ми обхващат междуградско шофиране, магистрала и градска среда в София.

I. Екстериор

Като цяло екстериорът на версията Sportline (ще се фокусирам само върху тази модификация) ми допада и бих искал да споделя личното си тълкуване. Веднага се забелязва, че дизайнът е вдъхновен от множество други марки и модели. Още щом го видите отпред, се сещате за Kia, BMW и Toyota.

„Once you see it, you cannot unsee it“ – решетката напомня на Kia, разположението на фаровете и светлинната решетка – на BMW X7, капакът напомня на Land Cruiser, а C-колоната има Range Rover излъчване. Има още много такива естетически препратки.

Предната част е агресивна, с висока вертикална „муцуна“ и капак с типично офроуд излъчване. Предницата е ТОП.

Сега – за страничната линия. Имам смесени чувства. Като цяло ми харесва, но има няколко елемента, които направо ме дразнят:

1. Горната рамка на прозорците е направена с черна лъскава лайсна, но долната е оставена с гумирано покритие, което изглежда евтино.

2. Арките на калниците също можеха да бъдат с черен лак, както е при Tayron R-Line. Уви – оставени са с черна грапава пластмаса. Имам идея за решение, ще споделя по-нататък.

Задницата
1. Много слабо решение е да се свържат стоповете с лента, която не свети. Иначе светлинната сигнатура е характерна и има интересна анимация при включване и изключване.

2. Задната броня ми стои евтино, особено с лайсните, които имитират ауспухови накрайници. Но и това може да се поправи.

Джанти
Много ме радват 20-ките. Жалко, че не са с широчина 8.5J или 9J, както при Tayron, където гумата е 255 – щяха да стоят по-добре в калника. Но и това има решение.

II. Интериор

Ще започна от по-далеч. Никога не съм харесвал изцяло кожени седалки, особено черни. В един от предишните ми автомобили имах такива с вентилация – лятото просто не се издържаше. А от вентилацията направо ме хващаше кръста. Лично мнение – предпочитам алкантара или плат, макар да се поддържат по-трудно.

Преди да изберем Sportline, бяхме се насочили към версията Edition с кожен салон в цвят Cognac. Жена ми много го хареса. Но на живо цветът е твърде оранжев и таблото и дръжките имат пластмасов допир. Черният салон отпадна веднага. Има и сив интериор – комбинация от кожа и алкантара – който ни стана фаворит… докато не видяхме истински снимки на Sportline в mobile.de.

Важно уточнение – по време на избора ни (октомври 2024 г.) в България все още нямаше наличен Sportline.

Всичко се промени, когато видяхме тази версия и се насочихме изцяло към нея. Обмисляхме и RS, но с очаквано ново попълнение в семейството трябваше да побързаме – затова избрахме Sportline… колко много грешахме. Но това е друга история.

Впечатления от интериора:

1. Воланът – новият „беземблемен“ волан не ме дразни. Харесва ми, че няма хромирани елементи, които да блестят – както при Octavia.

2. Седалки – много удобни. Алкантарата е приятна на допир, седалките са широки и с наклонена облегалка за глава (по-добра от тази в Octavia 3 RS). Пневматичната лумбална опора е голям плюс, тъй като прекарвам много време в седнало положение. Седалките са просто перфектни, с удължаваща се опора за бедрата.

3. Скоростен джойстик – очаквах да ми е трудно да свикна, но още на първия ден ми стана удобно. Разположението е логично и практично. При някои други модели (напр. Hyundai) е по-ниско и неудобно, но тук е на точното място.

4. Джобове за съхранение – много и удобни. Промяната на мястото на скоростния лост е освободила място за множество отделения. Както винаги – simply clever от Škoda. Държачите за чаши са умно измислени, а безжичното зареждане с охлаждане е супер идея, макар да не съм сигурен, че охлажда реално. (Pixel 7 зарежда без проблем).

5. Втори ред седалки – място бол. Но защо кола за 100К има твърда пластмаса по вратите и липса на мокет в отделението за бутилки? Тъпо. Има 2 USB-C порта и 12V конектор – достатъчно. Новата поставка за чаши също е удобна.

6. Багажник – обширен. Само RS идва стандартно с куки и мрежи – при останалите това е част от Cargo пакета. Щората има легло, ако е поръчана с двоен под. Все още не съм вдигал пода да видя какво има отдолу. Копчето за теглича е върху слабо закрепен мокет и се страхувам да го дръпна по-силно.

7. Шумоизолация – с допълнителния пакет е доста по-добра от Octavia 3, направо космос. Все пак това е по-нов автомобил. Но шумът от гумите е по-силен, отколкото ми се иска. Škoda Superb III ми се струва по-тих – има ламинирани стъкла и отзад. Това може да се ретрофитне от Tayron.

III. Задвижване и окачване

Тук няма много колебания – 2.0 TSI, 4x4, 7-степенна DSG. Не харесвам дизели, особено 4-цилиндрови. Тестваният 2.0 TDI (190 к.с.) беше муден, шумен и със забавени реакции – усещането беше като в дизелов автомобил от 2001 г. (а имах такъв – V6). Не благодаря. Имам Каравел от 89-та година с 1.6 дизел и го обожавам, но тези новите не ме кефят, освен ако не е GLC 450d 4matic Premium 2025 [smilie=pardon.gif]

Целта беше ясна – надежден SUV с 4x4 за съпругата ми, но с достатъчно мощност за "пришпорване".

Окачване – с DCC. Тестваният автомобил беше с такова и ми хареса. Не усещам характерните полюшвания от първото поколение. Караме го основно на Comfort – стабилен е и доста приятен, особено в сравнение с Octavia RS. На някоя среща ще повозя колеги и ще ги сравним 2те генерации на DCC.

IV. Асистиращи системи и инфотейнмънт

Когато купувах Octavia през 2018 г., повечето системи за безопасност не бяха задължителни и се поръчваха отделно. Тогава не взех ACC и Lane Assist – не ги исках. Но сега, когато всички са включени, бях притеснен дали няма да ми пречат.

Изненада – не ми пречат. Speed Warning се изключва веднага, но Lane Assist и ACC си оставям. Дори използвам Traffic Assist на магистрала – много удобно.

Само едно ме побърква: пищи, че колата е запалена и иска да тръгна или да я загася. Ако някой знае как се спира това – моля, кажете!

Инфотейнмънт системата почти не ползвам – Android Auto тръгва безжично, стабилно и без лаг. Графиките са подобрени, UI – бърз. Да, системите са „заровени“ в менютата, но съм си направил бързи преки пътища. Проверявам масло – и толкова.

HUD-ът е много приятен. Имам опит с него и го предпочитам – почти не поглеждам към основния дисплей, освен ако не наблюдавам обороти или температура. Неща, които ще спрем да гледаме след като се разработи.

Заключение

Kodiaq е много автомобил за парите си. Да, конкуренцията вече е на следващо ниво, но и цените са други – 120-130 хил. лв., което за мен няма смисъл. Ще повторя думите на колега от форум: „Няма друг такъв автомобил за тези пари.“

Гледах и Sorento – кола от 2 тона с 1.6-литров двигател? Просто смешно. Попитах ги колко може да тегли – гледаха ме като препарирани. Отговорът: 1 тон… Дори обмислях дизеловия 2.2 CRDi, който тегли над 2 тона, но се отказах. Тресеше се все едно ще избяга обратно към Корея. А, при тези цени новото БМВ Х3 20i xDrive ми се струваше по-добрият избор.

Шкода на три морета!
VRS
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

slavkoff написа: 30.06.2025, 15:23:20 Арките на калниците също можеха да бъдат с черен лак
И след една зима(пясък да искаш по нашите ширини [smilie=sarcastic.gif] ) са станАли на гъС ;)
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Мнение от redalex »

Сега виждам темата - честита джипка-мечка.
Яка изглежда!
Аватар
_v_

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия Скаут

Мнение от _v_ »

Супер е новият автомобил! Страхотен избор на цвят! Много безаварийни километри и все на приятни места да ви води!

Поздрави,
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq 2”