Skoda Kamiq спирачки проблем

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Dafos

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kamiq 1.5 tsi dsg7
Monte Carlo

Мнение от Dafos »

Здравейте колеги. Колата я имам от месец февруари и до сега съм изминал 5100 км.От ден първи , като натисна спирачки се чува шум като че ли дисковете са ръждясали . Отначало си мислех че е така защото не са напаснали накладките към дисковете ,но вече 3 месеца се напасват и тоя стържеш звук не изчезва.При движение, спирам колата и веднага давам назад (пред гаража) при леко натискане на спирачката отдолу се чува шум на удар на желязо в желязо .Имам усещането че накладките са се преместили по посока на движение на колата.Три или четири пъти , при отворен прозорец при движение на колата се чува едно скърцане и като натисна спирачки то изчезва .И накрая за капак на всичко това, вчера гледам на зададен десен диск по средата има вдлъбната следа ,явно дефектна накладка. Най хубавото , че въпреки тези проблеми Камика спира като натисна спирачките [smilie=yahoo.gif]
Чета тук във форума разнопосочни мнения, че от шкода има много да учат за спирачките от другите фирми или че са много добри и имам въпроси към тия които са имали подобни проблеми.
1.Някой с подобни проблеми намерил ли е решение и по гаранция ли е станало ако е нова колата.
2.След смяна на накладки ,трябва ли да се бърка в компютъра на колата.
3.Защо в онлайн магазин за авто части накладки за камик 1.5 150 коня имат различни размери ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Dafos написа: 22.05.2025, 21:38:56 Имам усещането че накладките са се преместили по посока на движение на колата
Точно това е, но не е проблем. Питал съм за това в ЕТ за предишната ми Шкода, която също беше още в гаранция.
А за стърженето на накладките - имах и такъв случай. Колата не беше карана 4 месеца и дисковете бяха ръждясали. Това не ме притесни особено, защото знаех, че ще се самопочистят.
Но не стана точно така. Явно ръждата се наби в накладките и започнаха да стържат като при теб. Наложи се да се махнат и да се минат с шкурка.
Може и при твоята кола се е получило същото при престоя от произнодството до продажбата.
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

При мен също има странен звук при натискане на спирачките, от чисто нова. При много бавно каране и натискане на педала се чува звук като разтягане на ластик (за това се сещам на първо време време)и се усеща вътре в купето как апаратите захапват дисковете. Шантаво, но вече не ми прави впечатление.
Но пък си спира супер добре, не тресе, не издава звуци, затова не се и втелясвам. Феродо хвърчи яко, та подозирам накладките са меки, което всъщност е по-добрият вариант, отколкото да ядат дисковете и колата да не спира.
Аватар
Цецо Тодоров

Škoda Фен

Гараж: Skoda Karoq MY25 1.5TSI 150hp 7DSG

Мнение от Цецо Тодоров »

FaKeR написа: 23.05.2025, 09:41:25 звук като разтягане на ластик
Това да не е заради включен ауто холд.При мене се чува като включвам и изключвам ръчната през бутона.
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

Колата ми е ръчни скорости, с ръчна ръчна спирачка [smilie=sarcastic.gif]
Звука е изключително интересен - в момента, в който апарата и накладката докосват диска, се усеща в педалите едно като напрежение (това при спускане или каране с 1-2 км/ч) и звук като от разтягане на нещо гумено. Няма значение топло/студено, сухо/мокро.
Аватар
bobotnik

Шкода Новак

Гараж: Skoda Karoq SportLine 130 1.5TSI 7DSG MY 2025
Peugeot 207 1.6 HDI
Skoda Kamiq Style 1.5 6M MY 2024 (EX)
Skoda Octavia II 1.9 Tdi (EX)
Toyota Avensis 1.8 (EX)

Мнение от bobotnik »

И моя Камик беше така. Даже в студеното време присвирваха малко.
tahumbata_2

Škoda Фен

Мнение от tahumbata_2 »

Нещо фабрично не е както трябва явно. Аз лично бих записал час за сервиз. Спирачките не са шега работа и трябва да се проверят.
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M
Аватар
ivsko

Шкода Новак

Гараж: Skoda Fabia I 1.9 TDI 2002 и Skoda Kamiq 1.5 TSI 2024

Мнение от ivsko »

Здравейте,
Искам да споделя своя опит със скърцането и странните шумове от спирачките. Автомобилът е Skoda Kamiq 2024 (1.5, ръчна скоростна кутия), изминати са 23 000 км. В началото и аз наблюдавах такива шумове. Направиха ми преглед в „Еуратек“ и не откриха отклонения. Шумът от спирачките изчезна, след като започнах да ги използвам доста по-динамично.

Преди това натисках педала плавно — и точно тогава се появяваха шумовете. Същият проблем, със същите мерки, решихме и при един колега с Dongfeng.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”