Въпроси за О4 2.0 TSI 4x4

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

bega4kata написа: 12.05.2025, 14:12:19 Тез и двете клипчета са за СТАРИТЕ.. те нямат повече датчици.
Новите май имат двустепенен клапан който регулира в двете посоки. Но не съм сигурен,май четох някъде.
Не мога да те разбера ама според теб кола с DCC няма повече датчици от такава без?

Новата система с 2 клапана, позволява амортисьора освен да регулира твърдоста, също така и да регулира затихванията по време на работата.
До колкото съм намирал информация DCC и DCC+ имат еднакъв брой датчици за информация. С тази разлика, че в DCC+ системата работи много по-бързо, успява в рамките на секунда да направи повече корекции.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Значи са общо взето един дол дренки. Както Цецо каза
И аз не мога да разбера,за кое не разбираш.
Тея с дцц имат на всяко колело кантарче. Но това си е от едно време още....
Нямат нещо ново. Като камера примерно!
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Архимандрит Дионисий написа: 12.05.2025, 15:01:28 До колкото съм намирал информация DCC и DCC+ имат еднакъв брой датчици за информация.
bega4kata написа: 12.05.2025, 15:39:34 ея с дцц имат на всяко колело кантарче. Но това си е от едно време още....
Говорите си едни и същи неща.

Иначе аз казах, че на Кодиак не виждам разлика между DCC и DCC+ по отношение на стабилността в завои. Незнам по отношение на комфорт и върху друга платформа как ще е.

Но скромного ми мнение е, че на окачване от Голф, каквито и датчици и електроники да му накичиш, то си остава окачване от Голф. [smilie=pardon.gif]

Това важи за всички Шкоди, включително Октавия.
Бееееее.....
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

bega4kata написа: 12.05.2025, 10:57:23 Архимандрит Дионисий написа: 12.05.2025, 09:14:32
колко повече датчици има кола с тази система
нямат повече датчици
Единственото което може да са направили, е да са обвързали стягане на амортисьор с жиро датчика,който следи ускорение и завои.
Така е мб. Камера като мб ес клас нямат - да следи пътя.
GUNTER SERVICE
Абе не си говорим едно и също. Защото въпроса беше за питането на колегата за кола със и без DCC.
И как тука се говори само за 3 режима на системата, а тя всъщност е много повече и заради това струва към 2000лв. Не са само амортисьори.
При което се опитах да обясня разликата. Сами като човек с повече познания мислех, че е запознат повече от мен. Затова и споменах наличието на повече компоненти в колите с DCC, а горе е неговия отговор.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Цецо75 написа: 12.05.2025, 15:50:18 Но скромного ми мнение е, че на окачване от Голф, каквито и датчици и електроники да му накичиш, то си остава окачване от Голф.

Това важи за всички Шкоди, включително Октавия.
Това са пълни глупости. Ти самия си казвал, че и при теб ако нямаше DCC Кодиака ще е много зле.
Тази система на която и кола да я сложиш, ще е по-добре от без нея.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Архимандрит Дионисий, Грам не си разбрал какво съм написал.

Голф също има с DCC. Ама не става Ауди.

И да, с DCC е по - добре. Но пак си е Голф с DCC. [smilie=pardon.gif]
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Митак,не е нужно да има 16 степени на контрол [smilie=sarcastic.gif]
Защо и 2 са достатъчни.
А старите имат дори и 3. И в 99% от времето се шофира на НОРМАЛ. Защото на комфорт е прекалено кашкавалено и люлее,а при по голяма неравност блъска, защото амортисьора не може да ЗАБАВИ пружината при движението нагоре.
При спорт пък е грубо твърдо особено на малките неравности и е неприемливо.
А като цяло, колата пак се накланя при по дълъг завой и при по продължително спиране ЕДНАКВО И ПРИ ТРИТЕ РЕЖИМА!
Окачването е много елементарно. Тоест най елементарното възможно. Което си има и своите плюсове при ремонт.
За това има многоточкови окачвания,с много носачи, които наистина возят комфортно и не се накланят. Но това става по механичен път.
При някои има активни стабилизиращи щанги с мотори и т.н.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
TSI

Шкода Новак

Мнение от TSI »

По въпросите за накланянето.
То може да бъде редуцирано по няколко начина но,нито едно окачване от типа на dcc не може да направи това.
С по дебели стаб.щанги.
Или ако окачването е пневматично или хидравлично.
С омекотяване или удървяне няма как да стане.

Тойота имат едно просто решение на този въпрос.
Колко е надеждно е друга тема.
Но е просто.
X-Reas.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Цецо75 написа: 12.05.2025, 17:01:06 Архимандрит Дионисий, Грам не си разбрал какво съм написал.

Голф също има с DCC. Ама не става Ауди.

И да, с DCC е по - добре. Но пак си е Голф с DCC.
Аз добре съм те разбрал. Колегата питаше дали си заслужава DCC и какви са неговите предимства или недостатъци. А вие пак почнахте да обяснявате колко са зле тези коли с това укачване на Голф, как било при Мерцедес S класа.
Колегата си е поръчал Шкода Октавия и тука дискусията е изцяло за това. Дали ако има още възмошност да си промени поръчката и да добави DCC.
Всички тук знаем какво е окачването на Шкода добро или не това се предлага. И има опция за избор стандартно или с DCC.

Пак ще се повторя за мен DCC си заслужава всеки даден лев.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Архимандрит Дионисий написа: 13.05.2025, 09:49:36 Пак ще се повторя за мен DCC си заслужава всеки даден лев.
За това никой не спори. Просто диплянките заблуждават хората, че получават едва ли не активно окачване. То компютри, то датчцици, то адаптации... дрън, дрън.

Същото както с "електроният" блокаж на диференциала. Ако с електроника, можеше да се замени механика...
Бееееее.....
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Цецо75 написа: 13.05.2025, 10:00:10 За това никой не спори. Просто диплянките заблуждават хората, че получават едва ли не активно окачване. То компютри, то датчцици, то адаптации... дрън, дрън.
Ами то си е активно, всичко това което е описано си го прави.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Архимандрит Дионисий,

Не е активно, а е адаптивно. Дребна игра на думи, сътворена от рекламни гурута, да кълват клиентите. Всъщност разликата е огромна.

Няма смисъл по натам да дискутираме, ще стане като с диференциала. [smilie=kiss3.gif]
Бееееее.....
mazut

Škoda Фен

Мнение от mazut »

За автомобил и нормално каране DCC е излишна екстра. Изключвам тези дето се имат за спортисти или искат от всичко да имат по много за да има.
И въобще не съм сигурен че на вторичния пазар ще се цени повече дори напротив, аз например бих го избягвал. Сега ако това 4x4 имаше опция за регулируем просвет това за мен би било право в десетката.В конкретния случай не бих барал нищо по конфигурацията.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Цецо75 написа: 13.05.2025, 10:08:17 Не е активно, а е адаптивно. Дребна игра на думи, сътворена от рекламни гурута, да кълват клиентите. Всъщност разликата е огромна.

Няма смисъл по натам да дискутираме, ще стане като с диференциала.
Както искаш го разбирай или наричай.
Активно имам в предвид, че имаш опции да променяш неговата работа, чрез 3 основни режима на твърдост на амортисьорите. На пасивните нищо не може да се промени. Така ли е?
Адаптивно и така може да се каже, защото на база тези датчици и компютри където са ги сложили само да тежат системата се адаптира спрямо пътя и движението на колата.

Какво ще стане като с диференциала. Имали такива диференциали има. Да в моята няма. Бяха ме подвели от Шкода и още след като дискутирахме на зимната среща при първото обслужване се наврях отдолу зада проверя лично и писах за това.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Архимандрит Дионисий написа: 13.05.2025, 10:27:48 Както искаш го разбирай или наричай.
Точно от "както искаш го наричай" следват 2 страници безмислени спорове. Нещата са ясни - окачването не променя геометрията си. Не е активно.

С диференциала - подвели са те в Шкода, защото в брошурките ти, диференциала е вписан като новият бла-бла, разни трибуквени абривитури, плюс и т.н. простотии. Вместо просто да напишат, че имаш малко по-нов софтуер за ASR/ESP и че всичко работи през ABS-a, както и преди 20 години. Толкоз.

Да LSD диференциал - има. Да в Шкода го има. В един единствен модел. Но това е успяло да обърка теб, дилърите и т.н. И ти си живееше с идеята, че имаш такова нещо, нали? Демек са те заблудили успешно.

По абсолютно същият начин, както оная вечер си спорехме с теб, скоро спорех с друг човек, който ми обясняваше как новото DCC+ било активно окачване като на премиумите. С незнам си колко сензори, реглажи и т.н. И новия Супърб се държал на пътя по-добре от Ауди А6. Защото такива глупости са му наговорили в Шкода или е чел по диплянки. В главата му боза - адаптивно, активно, въздушно, пневматично...

Пак да кажа, защото разводнихме темата - DCC си заслужава. Цената му при първоначално вграждане е ниска, за ползата която носи. Но хората не бива да хранят някакви големи очаквания.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”