Octavia 4 FL 1.5 m-hev, Не може да стартира двигателя, грешка с батерията на 48V.

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Octavia 4 FL 1.5 m-hev, Не може да стартира двигателя, грешка с батерията на 48V.

Мнение от joro_kem »

nmnikolov написа: 03.04.2025, 17:20:26 Тя може да е обичайна, ама аз след като 1 месец седя при тях колата и при второто влизане малко след това за същия проблем настоях за оборотна кола и ми дадоха без да плащам нищо. Близо 1 месец изкарах с оборотната кола, докато си взема моята.
и аз бях в подобна ситуация, запознат съм ;) налага се доста да настояваш, за да ти дадат заместващ автомобил (в моя случай - служебна на сервиза в ЕТ Пловдив). и моята постоя 30-ина дни в сервиза за теч, който така и не беше отстранен...
Албатрос

Шкода Новак

Мнение от Албатрос »

Имам същия проблем. В това число - и днес. Само дето при мен след известно време пали. Днес я оставих в сервиза. Твоя проблем как се разреши, ако вече си го разрешил?
Аватар
Пастир

Шкода Новак

Гараж: Octavia 4FL, 1.5mHEV, DSG

Мнение от Пастир »

Днес бях в ЕТ и лично попитах какво става с колата. Най-накрая получих отговор – необходима е смяна на 48V батерията. Едва вчера са я поръчали. Затова, според прогнозите им, колата ще бъде готова или преди Великден, или чак след него (тъй като има 4 почивни дни). Какво са правили през тези две седмици, че чак вчера са поръчали новата батерия?
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

Има ли нещо в стила Ви на шофиране според Вас, което може да е довело до проблема ?
Например дълги командировки и престой без колата да се кара. Или пък бавно каране постоянно или постоянно агресивно каране ?
nik0lay

Škoda Фен²

Гараж: Служебна Skoda Superb Mk4 Edition, 2.0 diesel, 4x4
Ex. Octavia 1.5 Mhev Edition

Мнение от nik0lay »

maiden написа: 05.04.2025, 12:50:32 Например дълги командировки и престой без колата да се кара. Или пък бавно каране постоянно или постоянно агресивно каране ?
Въпросът не е зададен към мен, но моята стоя над 2 месеца без да е палена, както и имам редовни цикли на няколко дни градско каране в София в задръствания, няколко дни магистрално каране и/или извънградско с динамично шофиране.
Не мисля, че има каквато и да е връзка със стил на шофиране или застояване на колата.
Според мен колегата е нацелил дефектна част.
Жалко, че ще стои точкова време без колата.
Аватар
Пастир

Шкода Новак

Мнение от Пастир »

maiden написа: 05.04.2025, 12:50:32 Има ли нещо в стила Ви на шофиране според Вас, което може да е довело до проблема ?
Например дълги командировки и престой без колата да се кара. Или пък бавно каране постоянно или постоянно агресивно каране ?
Колата я използвам всеки ден. Трафикът в София през делничните дни е 80% – винаги в пиковите часове, със средна скорост 12-17 км/ч. Останалите 20% са кратки пътувания извън града през уикендите. Стилът на шофиране е по-скоро бавен и спокоен. На месец изминавам 1000-1200 км.
Аватар
napsi

Шкода Новак

Гараж: Octavia 4 FL 1.5 TSI 115 DSG

Мнение от napsi »

И въобще защо е допуснато от инжинерите при проблем с 48V батерия автомобила да не може да запали.
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

Защото нямаш стартер на 12 волта.
mazut

Škoda Фен

Мнение от mazut »

Стартер има, но генератор мотора е 48волта и зарежда 12волтовия акумулатор с инвертор, от там ако има проблем с 48волтовта система вероятно компютъра не рзрешава стартиране за да се елиминират евентуалните щети по нея или автомобила.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Ето я системата и описание на компонентите (пускал съм я и преди)
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

atanashh написа: 03.04.2025, 13:48:34 Е каква е тази част та чак месец? Имат всяка седмица ЕТ доставка от Чехия.
Аз карах 3 месеца заместващ, предоставен без заплащане от ЕТ, заради доставка на DPF.
Когато по гаранция трябва да се смени нещо процедурата е по-различна от това да идеш на гише за резервни части и да си поръчаш съответната част.
Обяснението беше, че е много скъпа частта. Имах чувството, че едва ли не има предвидени в Шкода (не ЕТ) по един DPF по гаранция на месец или нещо като лимит и чакаш на опашка да ти дойде реда. В момента, в който им пратиха от Шкода частта си взех колата след 2-3 дена.
Не са виновни ЕТ, аз съм им благодарен за замествашия автомобил, проблема е в Шкода. Приятел с Тойота и той се оплакваше, че е чакал доста за замяна на част по гаранция. Просто гаранцията е "друга бира".
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Еми значи да се надяваме, че няма да стигам то такава ситуация :) Няма как да чакам 3 месеца да ми оправят гаранционен автомобил щото частта била скъпа, това им оправдание е малоумно. Ако е двигател или скоростна значи 6 месеца поне трябва да се чака [smilie=hunter.gif]
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

mazut написа: 06.04.2025, 09:24:18 Стартер има, но генератор мотора е 48волта и зарежда 12волтовия акумулатор с инвертор, от там ако има проблем с 48волтовта система вероятно компютъра не рзрешава стартиране за да се елиминират евентуалните щети по нея или автомобила.
Сигурелн ли сте на 100% ?
Генератор-моторът C29 е и стартер. Класически стартер мисля, че няма но по-добре някой механик да каже от опит.
Досега от Октомври месец не ми се е случвало колата да пали на 12 волтов стартер при жена ми и при мен от Януари месец на втората кола.
Винаги пали на 48В на високи обороти и го няма класическото чаткане. Просто от 0 оборота , в следващия момент е на 1000 оборота без никакъв звук.
Може все пак за бекъп да са оставили и класическия стартер, но тогава нямаше да се стига до подобни ситуации.
п.с. Гледам картинки на маховик на 1.5tsi mhev dsg и там има зъби за стартер по периферията.
Не знам от това дали следва, че има стартер на 12 волта или не им се прави отделна част.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

maiden написа: 06.04.2025, 12:48:40 по-добре някой механик да каже от опит. На мен не ми се ляга под колата и да свалям
няма най вероятно
Но някои имат.
Примерно аудита с мотор на кутията, веднъж пали с него, веднъж със стартера.
Мерцедеса за сега само с мотора на кутията съм го чувал да пали, може би и той няма.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Пастир

Шкода Новак

Мнение от Пастир »

Момчета, всички сте прави. Но в ръководството за експлоатация е написано, че ако колата не запалва и няма червени индикатори за 48V батерията, тя може да се стартира с външен 12V акумулатор. Обаче при мен това не проработи.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”