Въпроси за Карок

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Въпроси за Карок

Мнение от tsb »

Колеги пускам въпрос тук, защото колата е Карок, но модела няма значение въпросът е да има off-road меню за показания. Те са 5 параметри при мен. Интересува ме колко точно показва температурата на охлаждащата течност(антифриза). При мен се вдига доста бързо и стига 90 градуса, повече от там не мърда, засега го тествах на дълъг път, в градския трафик ще го видя така седмица. Та колко може да се вярва на това показание, някой да го е сверявал с мерене през OBD2 и някое приложение. По пътя на логиката и колата и приложението трябва да взимат данни от датчика за температура на антифриза.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Въпроси за Карок

Мнение от smoke »

tsb написа: 23.02.2025, 14:10:19 Интересува ме колко точно показва температурата на охлаждащата течност(антифриза). При мен се вдига доста бързо и стига 90 градуса, повече от там не мърда
Температурата на охлаждащата течност не е толкова важна. Затова за масовия потребител са го направили да показва центрирани 90°, когато реалната температура е между 75° и 105° (според някои източници интервалът е 78-102). Докато температурата играе в тези граници, показва 90° без да мърда, за да не го мисли или разсъждава потребителят. Чак когато е извън тези граници ще покаже нещо различно от 90°. Ако ти по някаква причина искаш точна температура на охладителната течност, трябва да ползваш диагностичен уред, чрез който да гледаш реалното показание на съответен канал.

Далеч по-важните температури са на маслото на двигателя и на маслото на скоростната кутия, ако изобщо ги има на дисплея. Те са температурите, които трябва да се следят - дали колата е достатъчно загряла, че да може да се настъпи нормално, или дали не прегрява след продължително настъпване, т.е. да трябва да се намали малко. За достатъчно загряла се счита, когато температурата на двигателното масло достигне 70° (така ми отговори преди време @SilverBullet). Оттам-нататък колко е нормалната експлоатационна температура на маслото е различно при различните модели мотори. При някои е 90-98°, при моята O4 пък е 103-108°. Надскачане на съответните граници с няколко градуса е ОК, но при продължително надскачане с повече от 8-10° трябва да се понамали.

Важно: Това, че температурата на охладителната течност показва 90°, изобщо не означава, че двигателят вече е загрял. Маслото на двигателя може все още да е даже под 50°. На него му трябва повече време докато загрее.
tsb написа: 23.02.2025, 14:10:19 колата е Карок, но модела няма значение въпросът е да има off-road меню за показания
Въпросните показания на температурите нямат общо с off-road. Може би при Karoq и Kodiaq да са в off-road визуализация на екрана. При мен на О4, въпреки че не е джипка и няма off-road, също си има визуализация, която показва 3-те температури - на охладителната течност, на маслото на двигателя и на маслото на DSG.
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Въпроси за Карок

Мнение от tsb »

Съгласен съм по всички точки, но това не ми отговаря на основният въпрос, доколко показанията за температура на антифриза в режим на изображения на дисплея off road са актуални спрямо OBD2 показанията. Тъпо ще е да са като тези на стрелката, а не реално взети от датчика, но фактът че кове на 90 градуса и не мърда говори за това. Иначе и при вече достигнали показания 90 градуса отнема доста време да покаже температурата на маслото(показва я над 50 градуса).
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Въпроси за Карок

Мнение от krachunov »

smoke написа: 23.02.2025, 15:05:33 Надскачане на съответните граници с няколко градуса е ОК, но при продължително надскачане с повече от 8-10° трябва да се понамали.
Има ли някъде инфо какви са тези граници за различните двигатели?
Че сега гледам темп на маслото, ама в граници ли е, не е ли? След натоварване, гледам да се охлади под 100 преди да гасна двигателя
При тойотата нямах тоя проблем... там нямаше нищо :D и маслото да изтече ще рабереш,като блокира двигателя, японците са го измислисли
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Въпроси за Карок

Мнение от bega4kata »

Една съседка си купи Опел Грандленд. 2020 г. И му тече радиатора. Ходих да го погледна,че както карала започнал да пуши,писука и свети..... [smilie=sarcastic.gif]
И констатирам че тази кола няма датчик за нивото на антифриза. Не можах да повярвам. Ебахти олигофрените.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
DonSkoda

Skoda Electric

Въпроси за Карок

Мнение от DonSkoda »

Че те и японските коли масово са така.
Нямат датчик в казана. Опел от много време също.
Даже и стрелка за температурата нямаш. Нито нищо.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Въпроси за Карок

Мнение от krachunov »

Че така де, само излишен стрес. Рано или късно ще разбереш какво ти липсва, така или иначе.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Въпроси за Карок

Мнение от bega4kata »

чакай,че се притесних мб има ли
Видях че има 2 казанчета за вода. Не знам защо. За ел мотора ли ще да е...тепърва ще го разучавам,ама много студено не ми се занимава.
ТАЗИ сутрин е най студената тук [smilie=diablo.gif] всичко е на кокъл
GUNTER SERVICE
Изображение
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Въпроси за Карок

Мнение от kolyo b8 »

tsb написа: 23.02.2025, 15:25:08 доколко показанията за температура на антифриза в режим на изображения на дисплея off road са актуални спрямо OBD2 показанията.
Актуални са докато стигне 90. Няма как Offroad и Performance monitor (в някои нива на оборудване са стандартно включени) да показват различна температура на антифриза от индикатора на таблото. През OBD или VCDS може да следиш реалните.
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Въпроси за Карок

Мнение от tsb »

kolyo b8 написа: 24.02.2025, 09:19:29 Актуални са докато стигне 90. Няма как Offroad и Performance monitor (в някои нива на оборудване са стандартно включени) да показват различна температура на антифриза от индикатора на таблото. През OBD или VCDS може да следиш реалните.
Благодаря за отговора, тези дни като остане време ще тествам и споделя.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Въпроси за Карок

Мнение от smoke »

krachunov написа: 23.02.2025, 19:29:10 Има ли някъде инфо какви са тези граници за различните двигатели?
Официално публикувани - не.
Принципно се счита, че температури на маслото между 80 и 120 градуса са ОК.

Температурата се контролира чрез охладителната система. Това, което съм разбрал, е че на съвременните коли термостатите били с електрически контрол (кога термостатът да отваря и кога да затваря). В "карта", заложена в компютъра, се указва при каква температура на маслото термостатът да отваря и при каква да затваря, като по този начин се контролира в какви граници да се стреми да поддържа температурата на маслото. В тази "карта" може да се види какви са заложените стойности. Заложените стойности не са статични, а зависели от обороти, въртящ момент. Чрез промяна на тези "карти" може да се коригира зададения целеви интервал на температурата на маслото. Така например, на колите, които са тунинговани за повече мощност, тунерите сваляли интервала надолу, така че колата да държи по-ниска температура на маслото. Предполагам, че това е с цел при високо натоварване моторът на тунингованата кола да не вдига прекалено високи температури на маслото.

Температурата на маслото обаче не зависи само от заложените стойности, а зависи и от други фактори:
- какво е маслото (марка/модел на маслото, дали е по-тънко или по-дебело, състояние на маслото);
- каква е външната температура (при висока външна температура охлаждането на радиатора от външния въздух е по-лошо);
- каква е скоростта (при стоене на място или при ниска скорост охлаждането е по-лошо, докато при висока скорост обдухването на радиатора е по-добро и има по-добро охлаждане). Затова при ниска скорост температурата на маслото лесно отива в горните граници на заложения интерал въпреки ниското натоварване на мотора, докато при висока скорост температурата може да падне към долната граница въпреки по-високото натоварване на мотора.

Това е, което аз като лаик съм разбрал. По темата трябва да се изкажат по-компетентни.
А откъде знам, че на моя мотор на O4 заложеният целеви интервал на температурата е 103-108 градуса - информацията ми е от @ЦецоNOL, когато в една тема бях попитал дали 106 градуса на маслото е нормална температура при мен при спокойно бавно каране.

И едно допълнение - температури над 100 градуса са нормални, тъй като такива са заложените целеви стойности. По този начин (температура над 100 градуса на маслото) се осигурява изпаряване на водната емулсия, попаднала в маслото.
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Въпроси за Карок

Мнение от tsb »

За който му е интересно как работи охладителната система на двигателя 1,5 TSI (DADA).
Взел съм го от тук:
https://karoqs.ru/forum/threads/144/
Преводът на английски е елементарен с translate.

Устройство

Температура ОЖ регулируется электромеханическим способом с помощью модуля системы терморегулирования двигателя и двух поворотных заслонок в модуле системы охлаждения с электронным управлением.

Изображение

При регулировании:
• поворотная заслонка 1 приводится валом напрямую от исполнительного механизма системы терморегулирования двигателя,
• а поворотная заслонка 2 перемещается зубчатым сегментом поворотной заслонки 1.

Поворотные заслонки 1 и 2

То есть поворотные заслонки 1 и 2 механически связаны друг с другом и перемещаются в зависимости друг от друга.

Изображение

Положение поворотной заслонки 1, а значит, и поворотной заслонки 2 контролируется датчиком положения системы терморегулирования двигателя.

Стратегия работы системы терморегулирования

Стратегия работы системы терморегулирования зависит от множества различных факторов. Это, например, частота вращения и крутящий момент, максимально быстрый прогрев двигателя, потребность в отоплении, а также высокая или низкая наружная температура.
Модуль системы терморегулирования двигателя активируется в различных фазах, которые зависят от того, включено или выключено зажигание, «холодный» или «тёплый» двигатель и регулируется ли температура ОЖ в диапазоне от 85 до 105 °C.

Фаза 01
Исходное положение при выключенном зажигании

Если зажигание было выключено и прошло определённое время (см. фазу 05), поворотная заслонка 1 перемещается в положение, при котором путь для охлаждающей жидкости к радиатору закрыт. Благодаря этому охлаждающая жидкость остаётся в двигателе и остывает медленнее. Если при повторном пуске двигателя ещё есть остаточное тепло, двигатель быстрее достигает своей рабочей температуры.

Фаза 02
Исходное положение при включении зажигания и пуске двигателя

Чтобы двигатель прогревался как можно быстрее, обе поворотные заслонки полностью закрываются.
Охлаждающая жидкость остаётся в двигателе (не циркулирует) и быстро нагревается от теплоты сгорания.
Насос ОЖ работает, но охлаждающей жидкости не подаёт.

Изображение

Изображение

Фаза 03
Прогрев двигателя до температуры ОЖ 85 °C

В этой фазе с помощью обеих поворотных заслонок открываются отдельные каналы к различным узлам в следующем порядке:

Изображение

1 ГБЦ, масляный радиатор двигателя и теплообменник отопителя
2 Подача к расширительному бачку
3 Блок цилиндров
4 Радиатор охлаждающей жидкости

Фаза 04
Регулирование температуры ОЖ до 85–105 °C

После прогрева двигателя в зависимости от режима работы начинается регулирование температуры охлаждающей жидкости. Это регулирование осуществляется только с помощью поворотной заслонки 1. Поворотная заслонка 2 полностью открыта и остаётся в этом положении.
Температура ОЖ при низкой нагрузке и частоте вращения поддерживается на уровне 105 °C, а при высокой нагрузке и частоте вращения снижается до 85 °C.
Регулирование осуществляется бесступенчато и по запрограммированным параметрам.

Изображение

1 Регулирование температуры ОЖ с помощью радиатора

Фаза 05
Выключение зажигания и диагностика

После выключения зажигания обе поворотные заслонки полностью открываются на определённое время.
Длительность этого времени работы после выключения зажигания зависит, например, от активации насоса системы охлаждения наддувочного воздуха V188 и вентилятора радиатора VX57.
Затем выполняется диагностика конечных положений модуля системы терморегулирования двигателя.
При этом обе поворотные заслонки сначала перемещаются в положение полного открытия, затем до механического упора в положения полного закрытия и полного открытия. В заключение модуль системы терморегулирования двигателя перемещает поворотную заслонку 1 в положение «радиатор ОЖ закрыт».
При этом положении поворотная заслонка 2 по-прежнему полностью открыта.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Въпроси за Карок

Мнение от bega4kata »

Водната помпа ще струва още повече [smilie=sarcastic.gif]
Ще гони 2,0тси
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Въпроси за Карок

Мнение от tsb »

kolyo b8 написа: 24.02.2025, 09:19:29
tsb написа: 23.02.2025, 15:25:08 доколко показанията за температура на антифриза в режим на изображения на дисплея off road са актуални спрямо OBD2 показанията.
Актуални са докато стигне 90. Няма как Offroad и Performance monitor (в някои нива на оборудване са стандартно включени) да показват различна температура на антифриза от индикатора на таблото. През OBD или VCDS може да следиш реалните.
Днес тествах малко.
Сутринта сравних стрелката за температура на таблото и дисплея от offroad режима. Едно към едно са. Реално началната позиция на стрелката като започне да "отлепя" от нея показанията на дисплея са
50 градуса, след това до 90 има три големи отметки, все едно 60, 70, 80 и си отговарят показанията с тези от offroad дисплея.
Дотук добре.

Вечерта тест с OBD2 порта и Car Scanner диагностика.
Тук вече се вижда точно температурата на охладителната течност и нещата спрямо стрелката/offroad показанията се различават доста.
Реално при стрелка на 90 градуса и показание от offroad 90 градуса(тези разбрахме, че се движат еднакво) диагностиката(Car Scanner) показваше 70 градуса.
Засега толкова.
Аватар
ssiliev

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 1 FL 1,9 TDI ASV (1U5)- "Бабичката"
Karoq SL 1,5 TSI ACT DXD (NU7) - "Младежа"
Обратна връзка:

Въпроси за Карок

Мнение от ssiliev »

Здравейте
Задавам въпроса си тук макар, че няма значение точно какъв модел е Шкодата (така си мисля), та питането ми е: Има ли начин и какъв е той, да си сменя клавиатурата за контактите в свързания телефон на дисплея в колата?
На телефона клавиатурата ми е на фонетика(БГ), а на дисплея на колата излиза на BDS и това ми създава дискомфорт докато си намеря човека на който искам да се обадя.
[smilie=thank_you2.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”