Въпроси за О4 2.0 TSI 4x4
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
DonSkoda
DCC is a must have.
Защото не идва само с амортисьори, а също и с прогресивна рейка. За цената си, е най-смислената екстра която може да се добави.
Защото не идва само с амортисьори, а също и с прогресивна рейка. За цената си, е най-смислената екстра която може да се добави.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Не е задължително. В годините и според моделите има и отделно и заедно.DonSkoda написа: 25.02.2025, 15:04:34 Защото не идва само с амортисьори, а също и с прогресивна рейка. За цената си, е най-смислената екстра която може да се добави.
Бееееее.....
-
Brunn
Може би наистина са ми малко неясни въпросите, поправям веднага.atanashh написа: 25.02.2025, 11:35:57 Аз му се чудя на автора на темата.
Добре я е кръстил "Въпроси за О4 2.0 TSI 4x4" и после: ама може ли да не е този двигател а базовия...
Не сравнявам базов двигател + ръчна кутия с най-силния възможен двигател + автомат. Сравнението ми е за идентични бензинови модели, с автоматична скоростна кутия и еднакво ниво на оборудване, например Edition - разликата е само в двигателя. В този смисъл, 1.5 и 2.0 са две поредни стъпки, няма други опции между тях. Просто 2.0 задължително идва с халдекса, независимото окачване отзад и DQ381 (и възможност да го вземеш с Canton).
Това носи ползи (именно за които питам как се усещат в реалния живот), така и някои минуси (на прима виста - по-висока цена (+12-13%), по-висок разход (вероятно около +2 л/100 км), повече неща за обслужване (кутията, халдекса), евентуално малко повече шум при 4х4 и пр.)
Т.е. сравнението е:

Тестова 2.0 няма, не съм карал и нямам познати с такава, затова питам тук
DCC-то е отделен въпрос, то може да се добави към конфигурации и с двата двигателя.
Това ми се струва оптимално и на мен, да. Всъщност Edition е доста добре премислено ниво на оборудване и има всички важни (според мен) екстри. Много други марки, например, искат безбожни пари за по-добри фарове - а тук са включени матрични. Подгрева на предното стъкло е супер удобен, акустичните стъкла са тук, и пр. Проблемът идва, ако искаш да добавиш екстра, която се предлага само в пакет - примерно адаптивното водене по линията за Lane Assist-a или 360-градусовите камери - ако държиш на тези неща,трябва да вземеш целите пакети, които ги съдържат, и да платиш отново за екстри, които вече ги има в Edition.
Сега тя върви със Sporline или със спортното окачване, не е заедно с DCC-то.
Благодаря. Общността в тоя форум също изглежда супер - форумът е много жив и дори и такава сравнително нишова тема (2.0 4х4 не е най-разпространеният вариант на Октавия) бързо се напълни с много полезни мнения, супер сте!
Точно това ми направи впечатление при 1.5, която карах - на мокро малко ѝ трябваше да превърти гуми при потегляне (ама наистина малко). Вероятно и аз не съм свикнал да ѝ дозирам газта добре, де, но все пак - направи ми впечатление.maiden написа: 24.02.2025, 19:36:30 Стартът с 4х4 е много по-добър, особено на хлъзгави зимни и мокри пътища.
Последно промяна от Brunn на 25.02.2025, 16:17:44, променено общо 1 път.
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
Не мисля, че ще ти бъде по-шумно заради 4х4-то.
Впрочем за какво предимно ще се ползва колата? Какви пътища ще вижда колата? Какъв е стилът ти на шофиране? Това може да помогне за решаването дали е нужно 4х4-то и по-мощния двигател.
И да, съгласен съм, че Edition е добър избор за пакет.
-
maiden
По-твърдо не значи по-добре. Вижте как работи окачването на Rally Cross или WRC. Дори на клипове се вижда. Ако някой се е занимавал с автомобилен спорт, а не с пишман "келешлък" ще разбере за какво говоря.Цецо75 написа: 25.02.2025, 14:15:46Напротив, казваме противоположни неща - според мен DCC e смислено (и за мен при над 150 коня задължително). За простовато окачване като на Шкода, това е единственият начин за стабилизиране на колата - да се одърви ( и да тропа и да лопа като бонус). Само така можеш да имаш хем някаква прилична стабилност, хем когато търсиш душевен комфорт да го омекотиш (с цената на морска болест). Другият вариант е да сложиш спортно окачване и винаги да тропа и лопа. Или да го игнорираш и да се примириш с морската болест. Т.е. DCC до някъде компенсира простото (но и евтино) окачване.
И освен това аз не намирам разлика между новото и старото DCC в поведението на колата, т.е. и в това се различаваме. Нито старото е толкоз лошо, нито новото е осезаемо по-добро (според моя гъзомер).
-
Brunn
Може, може - от декември още.
Семеен автомобил - за всичко, от градско през седмицата, до кръстосване из страната през уикендите. Вероятно няма да види много различен път от асфалтов (с обичайното качество и количество дупки). Обикновено карам спокойно, да не кажа дефанзивно - което е далече от страхливо, де. От друга страна: "колкото повече, толкова повече" и "рошава гарга" и пр. мъдрости в тоя дух. Има и друго - скоро няма да има подобни old school автомобили за купуване нови (а 2.0 тси даже и хибридна част няма, та е съвсем стара школа) - от април 2027 влиза Евро 7 (и барабанните спирачки ще се върнат, ама това е друга тема); от 2035 г. няма да се продават нови коли с ДВГ, а от сега до 2035 всяка година квотите за нискоемисионни автомобили ще растат (не помня точните проценти, но тенденцията е ясна). Т.е., ако мислите за сравнително мощна (а не 130 к.с. "джип") неелектрическа кола, може би сега е добър момент.pdimanov написа: 25.02.2025, 16:15:24 Впрочем за какво предимно ще се ползва колата? Какви пътища ще вижда колата? Какъв е стилът ти на шофиране?
- lybrator
- Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381
50коня, 4х4, независимо задно окачване, мокра кутия и възможност за Canton са чудесни предимства на 2.0 в случая 
-
Sec8200
- Гараж: под наем
това не го разбрахме...само с 2.0 може и Кантон или ?
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Трябваше да спра, още като спомена WRC. Сега наистина спирам, безмислено е да продължаваме.maiden написа: 25.02.2025, 16:28:18 По-твърдо не значи по-добре. Вижте как работи окачването на Rally Cross или WRC. Дори на клипове се вижда. Ако някой се е занимавал с автомобилен спорт, а не с пишман "келешлък" ще разбере за какво говоря.
Бееееее.....
-
Brunn
Кантон не може с mhev (мястото под пасажерската седалка е заето от батерията, иначе усилвателят на Кантона е там, мисля), а пък 1.5 с автоматична скоростна кутия е само mhev.
Така че вариантите за Кантона са два (при бензиновите модели):
- 1.5 + ръчни скорости + Кантон
- 2.0 + автоматични скорости + Кантон
- pdimanov
- Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG
Общо взето май все пак нещата се свеждат до това, което ти сам си каза: Като ще е гарга, да е рошава. ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Аз общо взето правя така - взимам винаги най-големият мотор, който мога да си позволя (да купя и подържам). Ако има някакви благини по-окачване и трансмисия взимам всичко, което мога да си позволя. След това са неща като фарове, подгреви, теглич.
След това почвам да мисля, за външен/вътрешен вид, кожи, джанти и прочие оптики, разни електронни глезотии и т.н. ... всъщност до тия неща обикновенно не стигам, защото бюджета е свършил още с мотора и кутията/окачването, т.е. там драми най-често нямам.![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
След това почвам да мисля, за външен/вътрешен вид, кожи, джанти и прочие оптики, разни електронни глезотии и т.н. ... всъщност до тия неща обикновенно не стигам, защото бюджета е свършил още с мотора и кутията/окачването, т.е. там драми най-често нямам.
Бееееее.....
-
OctavianNot
- Гараж: Škoda Karoq
Имам поглед над O4 2.0 дизел 4x4 (вече не се предлага) - водачът и е много доволен.
2.0 TSI сигурно ще е огън.
DCC е супер екстра според мен - ползвам я, но съм друг модел..
Ако можете да си позволите по-високата цена, разходи за гориво и поддръжка, вземете 2.0 версията - едва ли ще съжалявате.
2.0 TSI сигурно ще е огън.
DCC е супер екстра според мен - ползвам я, но съм друг модел..
Ако можете да си позволите по-високата цена, разходи за гориво и поддръжка, вземете 2.0 версията - едва ли ще съжалявате.
-
dmilkov
- Гараж: Octavia IV VRS, 2.0 TSI
Всичко, което бих могъл да кажа, е вече изписано. Просто +1 глас за 2.0 + DCC.
-
DonSkoda
В Октавия, едва ли има по адекватен двигател с 4х4.
Върви много добре, и разхода е нормален.
Върви много добре, и разхода е нормален.