Октавия 4 FL комби - метално потропване/дрънчене от багажник - Решение

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
steee

Шкода Новак

Мнение от steee »

Пускам един пост с цел да помогна на някой, ако има подобни симптоми. От няколко месеца се боря с едно доста отчетливо метално потропане/метално резониране от задната част на колата в зоната на багажника - Октавия IV FL комби на около 5000 км. Появяваше се при каране по паве или минаване през ситни неравности. Първо имах съмнение, че тропането е от изофикса на детското столче. След много тестове, се оказа, че тропането не е свързано със стола. Реших, че нещо тропа от резервната гума или комплекта с крика, но се оказа че не е свързано и с това. След малко ровене по английските форуми се оказа, че доста хора имат проблеми с два дистанционера с гумени подложки към петата врата. Въпросните подложки явно се регулират, покрити са с капачки и създават въпросното резониране. За Октавия имаше оплаквания и за лифтбека и за комбито. Ползват се явно за доста модели на VAG и регулират затварянето на багажника. Стоперът явно се регулира след отвиване на болт и може да изскача и да се прибира. Оказа се, че временно проблемът се решава със залепяне на подложки от филц за крака на мебели (продават се в Юск и други магазини) или някаква неопренова подложка. След залепянето на подложката в зоната, където дистанционерът контактува с купето (има отделен пластмасов черен елемент), металното резониране изчезна. браво [smilie=yahoo.gif]

Явно трябва да посетя Еуратек да регулират двата дистанционера или нещо от рода. Дано да съм полезен на някой, че доста нерви ми създаде този проблем. Прилагам и линк от форумите.

Eто го и въпросният стопер (покрит е с капачка и се вижда само гумената профилирана част) - https://www.skoda-parts.com/spare-part/ ... 29409.html

https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... le/page/3/
https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... ot/page/2/
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

Браво колега, тези на пръв поглед дребни проблеми може лесно да развалят на човек кефа от новата кола. Добре е да си споделяме такива решения.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

Този проблем го има още от Октавия 3 от 2012-та.
Аз го решавам като през 1-2-3 години си поръчвам нови такива. По 10тина лева са. Става и с филц, да.
Явно има дефектни нови.
Друга подобна болежка при О3 и О4 е кората на багажника при седан. Лекува се като на оста, където кората "лагерува" към купето се навият 2 оборота изолирбанд.
Да не забравяме и механизмите за закопчаване на задните седалки. Там пак по 2 оборота изолирбанд и се оправя.
Дори новите коли страдат от тия 3 проблема.
steee

Шкода Новак

Мнение от steee »

Минах днес едни 300 км и определено го няма тропането/звънтенето на метал - определено е било от това.
maiden написа: 16.02.2025, 21:42:43 Този проблем го има още от Октавия 3 от 2012-та.
Аз го решавам като през 1-2-3 години си поръчвам нови такива. По 10тина лева са. Става и с филц, да.
Явно има дефектни нови.
Друга подобна болежка при О3 и О4 е кората на багажника при седан. Лекува се като на оста, където кората "лагерува" към купето се навият 2 оборота изолирбанд.
Да не забравяме и механизмите за закопчаване на задните седалки. Там пак по 2 оборота изолирбанд и се оправя.
Дори новите коли страдат от тия 3 проблема.
Интерестно. Аз си мислих, че нещо се регулират. А те явно се разбиват. Съвместимостта им пише, че е и за Октавия 3 и Октавия 4. Явно са еднакви. Някъде из английските форуми пишеше, че дори е имало и recall от 2022 и в Англия ги сменяли масово.
tsb написа: 16.02.2025, 21:25:51 Браво колега, тези на пръв поглед дребни проблеми може лесно да развалят на човек кефа от новата кола. Добре е да си споделяме такива решения.
Определено се бях изнервил доста. Няколко дни свалях гуми, резервни комплекти и простотии от багажника и три-четири пъти се возих отзад, докато караше жена ми, да слушам, какво се чува и откъде. [smilie=sarcastic.gif]

Да добавя към поста на колегата - На комбито взех една ОЕМ греда под щората от две части, свързани с плат - по принцип на нея се слагат якета и чадъри. Води се Multifunctional Pocket. При разпънато положение се захваща за куките от двете страни на багажника и също може да потропва - контакта е пластмаса с пластмаса и метал. Смятам и там да сложа малко филц. Захващането под щората в другата част също е с малко луфт - може би с времето и там може да се наложи малко изолирбанд. Самата греда явно е спряна от производство според Еуратек (намерих я с много зор от немския ebay). Може да има нещо общо.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

steee написа: 16.02.2025, 22:54:47 На комбито взех една ОЕМ греда под щората от две части, свързани с плат - по принцип на нея се слагат якета и чадъри. Води се Multifunctional Pocket. При разпънато положение се захваща за куките от двете страни на багажника и също може да потропва - контакта е пластмаса с пластмаса и метал. Смятам и там да сложа малко филц. Захващането под щората в другата част също е с малко луфт - може би с времето и там може да се наложи малко изолирбанд.
Аз имам такъв Boot Multifunctional Pocket. Не хлопа - няма нужда от подложки или уплътнения.
ABBC3_OFFTOPIC
steee написа: 16.02.2025, 22:54:47 Самата греда явно е спряна от производство според Еуратек (намерих я с много зор от немския ebay).
Има ги в момента в Kopacek на добра разпродажба (30 EUR):
https://www.kopacek.com/skoda/octavia-i ... tional-box
https://www.kopacek.com/skoda/octavia-i ... tional-box
За O4 лифтбек ги има все още и в ebay.com/ebay.de още по-евтино (23 EUR) - номер на частта 5E6061103.
steee

Шкода Новак

Мнение от steee »

smoke написа: 16.02.2025, 23:17:30 Аз имам такъв Boot Multifunctional Pocket. Не хлопа - няма нужда от подложки или уплътнения.
Супер. Че покрай багажника съм малко на тръни от всякакви тропания. А гредата ми се стува доста практична.

Да, видях ги за лифтбек-а, цената е супер. Но са различни серийни номера с комбито. Аз ги взех от това място - https://www.ebay.de/itm/364298291916 Предпочетох от еbay, защото търговецът беше в Германия и доставката е доста лесна до офиса на Габиели също в Германия. Пристигна до БГ за седмица и нещо за около 6-7 лв. Дойде в оригинална опаковка, даже явно беше купувана от официалния магазин, защото стояха стикерите и оттам. Интересно защо са ги спряли от производство...
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

И аз имам такава - за седан е 30 евро, в Еуратек 140лв.
nnmmkk

Шкода Новак

Мнение от nnmmkk »

steee написа: 16.02.2025, 23:33:17 Интересно защо са ги спряли от производство...
Не мисля, че са спрени. Моята дойде с такава от завода преди няколко месеца. При поръчка на щори за задните врати и багажника, се включва и многофункционалния джоб. Поне допреди 3-4 месеца беше така. Лесно се проверява в конфигуратора - при добавяне на щорите, в багажника се визуализира и този джоб.
steee

Шкода Новак

Мнение от steee »

nnmmkk написа: 17.02.2025, 08:39:35 Не мисля, че са спрени.
Звънях в Еуратек Надежда преди две седмици с идеята да ги поръчам от тях. Оттам обясниха, че са спрени. Може да не ги продават отделно вече. Моята беше Едишън и ги нямаше, но нямаше вариант и да се добавят екстри, като я поръчвах.
nnmmkk

Шкода Новак

Мнение от nnmmkk »

Честно казано аз се радвах, че ще го имам, но вече няколко месеца не мога да му намеря разумно приложение. Мисля някъде бях чел, че има ограничение в теглото на нещата, които се слагат вътре..
steee

Шкода Новак

Мнение от steee »

nnmmkk написа: 17.02.2025, 13:25:16 Мисля някъде бях чел, че има ограничение в теглото на нещата, които се слагат вътре..

3,5 кг по спомен. Аз слагам якета и сака, някакви документи, които не искам да се смесват с нещата от багажника, за чадъри май също става от дългите, туристически щеки, фотографски стативи, чертежи и неща навити на руло също доста добре се пазят там, за да не се смачкат...
nnmmkk

Шкода Новак

Мнение от nnmmkk »

Нещо друго, което дилъра ми каза постфактум е, че когато дойде с колата, има и две кукички, които се плъзгат по алуминиевата релса. Когато се поръча като аксесоар, идвало без тези кукички за багаж..
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

3.5кг е.
приложението е основно за красота и да те питат хората :)
steee

Шкода Новак

Мнение от steee »

Вчера оставих колата в Еуратек в Дружба за проблема с петата врата. До момента карах с двете лепенки и нямаше проблем. В началото се изненадаха, тъй като явно проблемите с тропането се срещали най-често при седана/фастбек-а. На края на деня взех колата с регулирани дистанционери и всичко е супер - няма никакво дрънчене/резониране вече без лепенки.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”