Спад на мощността и висок разход на гориво след смяна на масла и филтри на Kodiaq Sportline 2.0 TDI 200hp.

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Заключено
RAPTOR_84

Škoda Фен

Спад на мощността и висок разход на гориво след смяна на масла и филтри на Kodiaq Sportline 2.0 TDI 200hp.

Мнение от RAPTOR_84 »

Здравейте,
Автомобила е Kodiaq Sportline 2.0 TDI 200hp.
Сменям масло на 10000 км в сервиз на Шкода.
Първата смяна смених само масло+маслен филтър +инспекция на всички системи.
Проблеми след смяната нямах никакви.
Дойде време да правя второ обслужване и реших да сменя всички ОРИГИНАЛНИ филтри(маслен,горивен,въздушен,поленов+накладки-(светна ми чека за смяна на 20000км)+инспекция на системите)
Живея в Русе и пътувам до Шкода Варна от където съм закупил автомобила.
До Варна имам магистрала където си настъпвам Kodiaq-a колкото може.Като цяло прави доста завидно ускорение до 225+км за такава сапунерка и си е удоволствие да си го изпъвам където имам възможност.От 175км настъпвам и тръгва без да се замисля(Kodiaq SPORTLINE).
След като ми обслужиха автомобила тръгвам да се прибирам обратно към Русе.
Естествено пак имам 100км магистрала и настъпвам но усетих ,че нещо не е както трябва.Колата заби на 185км и до 200км беше някаква мъка и се отказах.
Колата изгуби тягата от 400NM които се усещаха при кикдаун.Вече не се изстрелваше така рязко.
На всичкото отгоре забелязах повишаване на разхода с почти 2 л./100км.
На следващия ден се обадих в сервиза да им обясня ,че съм забелязал гореописания проблем след обслужване на автомобила .
От там естествено се опитаха да ме баламосат че било от горивото.Или че колата вече е с гаранционен проблем.
Да поясня ,че на отиване и връщане съм карал с един резервоар(едно и също гориво).
От тогава съм сменил 3 резервоара и проблема си е все същия.
Лично на мен ми прилича на калпав въздушен филтър.
Ще съм БЛАГОДАРЕН някой компетентен във форума или някой който е имал сходен проблем да даде съвет по казуса.
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Спад на мощността и висок разход на гориво след смяна на масла и филтри на Kodia Sportline 2.0 TDI 200hp.

Мнение от lybrator »

Аз бих почнал с оглед на маркучите около горивния филтър
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Спад на мощността и висок разход на гориво след смяна на масла и филтри на Kodia Sportline 2.0 TDI 200hp.

Мнение от bega4kata »

Да не би да си я пробвал на нагорнище на връщане?
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
RAPTOR_84

Škoda Фен

Мнение от RAPTOR_84 »

lybrator написа: 14.02.2025, 00:25:07 Аз бих почнал с оглед на маркучите около горивния филтър
Стана ми интересно какво може да са объркали.
Все пак са направили само обслужване(смяна на филтри и масла).
Иначе по автомобила не свети нищо като сигнална лампа.Направи ми впечатление че след смяната на място държи малко по високи обороти на място межде 900-1200.(загрят/студен)
Преди обслужването бяха 800-1000.Възможно е да е съвпадение със захлаждането на времето.
RAPTOR_84

Škoda Фен

Мнение от RAPTOR_84 »

bega4kata написа: 14.02.2025, 07:59:05 Да не би да си я пробвал на нагорнище на връщане?
На един и същ терен съм я карал в двете посоки(Магистрала).Като цяло не се влияе до такава степен от баирите.Тягата е достатъчна когато си сам в автомобила.
Kodiaq SPORTLINE и VRS са с олекотено купе и спортни настройки на скоростната кутия в сравнение със стандартния Kodiaq.Така ми каза дилъра като го поръчвах.Имат разлика.По динамични са при каране на Sport.
RAPTOR_84

Škoda Фен

Мнение от RAPTOR_84 »

bega4kata написа: 14.02.2025, 07:59:05 Да не би да си я пробвал на нагорнище на връщане?
При натискане на газта колата се усеща като задушена.Даже звука на мотора е друг все едно се мъчи.Тягата на ниските се усеща че е намаляла 0-100 и при максимална скорост.Преди с лекота се движеше на Sport ,а в момента буквално няма разлика межде D и S.
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

Отвори кутията на филтъра и виж какъв са сложили. Дори докато си на място опитай да махнеш изобщо филтъра и я запали така, но без да караш. Поне ще можеш да добиеш представа за оборотите на място, да видиш те как са. Така ще можеш да елиминираш версията за въздушния филтър. Ако се окаже че е нещо от него направо си вземи един хубав Pipercross и ще видиш как хубаво ще се отпуши колата.
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

Имал съм подобен случай с друга кола (друга марка). Капака на въздушния филтър не беше добре поставен и имаше промяна в звука и вървенето (лека но осезаема промяна). Според мен ако можеш се върни в сервиза, където са ти правили смяната да си я гледат или както предположи колегата огледай нещата дали няма да видиш визуално нещо. Ако имаш доверен сервиз в Русе най-добре там помоли да ти я огледат.
Поздрави!
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

RAPTOR_84 написа: 14.02.2025, 08:48:47
При натискане на газта колата се усеща като задушена.Даже звука на мотора е друг все едно се мъчи.Тягата на ниските се усеща че е намаляла 0-100 и при максимална скорост.Преди с лекота се движеше на Sport ,а в момента буквално няма разлика межде D и S.
КОгато навремето се случи "дизелгейт", масово хората не можеха да си познаят колите след наливането на новия софт, който вкараваше колата в норми. Да не случайно да са ти направили някакъв ъпдейт на мотора, кутията и т.н., който да е по сервизна акция и да не са ти казали - не вярвам да е от това, но за всеки случай.
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

Виждам че си от Русе. Ако не успееш да откриеш нищо може да минеш при Краси (сервиза на ул.Света Петка) - да хвърли и той едно око. Пиши ми на лични да се чуем и да ти обясня къде е (и аз съм от Русе). Това е единствения човек на който си давам ключа от колата, прави каквото прави и ми я връща и съм спокоен.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Да,мини през Краси,вместо да серазхождаш до Варна.
Но едва ли ще има проблем с филтъра. Няма какво там да се обърка.
Свикнал си му. ;)
GUNTER SERVICE
Изображение
zakov 1

Шкода Новак

Гараж: Peugeot 308 1.2T/130hp, Renault Clio 0.9T/90hp

Мнение от zakov 1 »

За 20000км човек си опознава колата, и знае как се държи. Та едва ли е субективно усещането на колегата.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Следя с интерес.
Малко вероятно е колата да има проблем и да не върви и да не си каже. Тя следи много параметри и ако се разминават специфичните а актуалните стойности като гориво в млгр.,налягане на гориво,налягане турбо и т.н. ще си каже. Единствено температурен лимитер ако има необикновени стойности може да лимитира без да индикира за проблем. Въпреки че тя ги съпоставя логически в софтуера с другите подобни и някои ги хваща. Тоест само 1 не може да го хване,ама едвали пък е точно от него.
Краси ще я види.
GUNTER SERVICE
Изображение
RAPTOR_84

Škoda Фен

Мнение от RAPTOR_84 »

SimichOil написа: 14.02.2025, 09:23:57 Виждам че си от Русе. Ако не успееш да откриеш нищо може да минеш при Краси (сервиза на ул.Света Петка) - да хвърли и той едно око. Пиши ми на лични да се чуем и да ти обясня къде е (и аз съм от Русе). Това е единствения човек на който си давам ключа от колата, прави каквото прави и ми я връща и съм спокоен.
Писах ти на лично.
Ако ти е удобно пусни ми някакви координати на Краси да хвърли едно око за мнение.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

И на мен ми звучи/изглежда като да е налят нов софтуер... Другото е, да за "занулили" кутията, че нали е от тея, които се "учат" от стила на шофиране. Ама от Варна до Русе, все ще се оправи при натискане. Интересно е, какво ще се окаже, защото както Самуил пише - много параметри се следят и колата ще се размрънка при проблем.
Заключено

Обратно към “Kodiaq Mk1”