Superb Scout подобрения

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
VStoyanov

Шкода Новак

Superb Scout подобрения

Мнение от VStoyanov »

Здравейте банда,

Преди по-малко от година си купих един от последните Superb Scout 280 4х4. Не е поръчвана, беше произведена и просто изчаках да пристигне в България. Винаги проучвам доколкото ми е възможно в детайли когато правя подобни покупки и в случая знаех за мудното поведение на DSG, както и за съвсем малката разлика в просвета спрямо стандартния модел и също за така наречените “задължителни” екстри като DCC, което нямам. Така или иначе бях убеден, че искам да взема точно тази версия и се примирих с това, че не мога да добавя екстри към вече произведен автомобил и че ще направя не малко модификации докато я притежавам. Вече е на 20хил. км, някак си ми се искаше да почакам малко за да усетя колата и към момента единствено съм сменил гумите с 19 245/40 Michelin CC2. Имам няколко въпроса, за които бих се радвал да споделите мнение и опит. Първото е окачването, сигурен бях още преди да я взема, че искам да сложа Bilstein monotube (B6). На сайта си Bilstein са посочили, че нямат съвместим вариант за Scout, но съм сигурен, че тези за Passat Alltrack, Formentor и други MQB модели биха били окей. Някой правил ли е подобен ъпгрейд и можете ли да ме насочите как да поръчам правилните и да ме насочите към подходящ сервиз за това (от Варна съм, но нямам проблем да отскоча и до София или друг град). Отделно предполагам, че не е лоша идея да сменя и пружините за оптимален ефект. Ако някой има и опит с lift kit-ове ще е върха. До момента знам само за тези на b2bfab. На по-късен етап обмислям и ремап на ECU/TCU, имате ли опит с APR? Прикачвам и снимка да се посмеем (не се вижда добре но е на корем, тъй като има сериозна денивелация в комбинация с доста мек пясък и за да съм сигурен че няма да я драсна в храстите спрях и логично не можа да отлепи повече :) )

Поздрави,
ВенциИзображение
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Superb Scout подобрения

Мнение от chill »

VStoyanov написа: 04.02.2025, 13:07:39 Bilstein monotube (B6)
@tihich сложи такива амортисьори, още чакам да драсне едно ревю или аз съм го изпуснал някъде из темите. Аз също обмислям да сложа Bilstein, като му дойде времето, но съм с DCC. Вероятно ще целя да сложа и една-две идеи по твърди пружини.

Тези гумени 'вериги' свършиха ли някаква работа въобще? Последвала е прилична тренировка за ръце и гръб с лопатата предполагам :)
VStoyanov

Шкода Новак

Superb Scout подобрения

Мнение от VStoyanov »

Тея точно са някакви супер евтини от Бриколаж, за кал вършат работа, в тоя случай драпаха малко, но тя като е опряла няма файда :), мисля, че само 2 колела се въртяха накрая, предно дясно и задно ляво, явно останалите са увиснали съвсем. Та гребах гребах и накрая един ML ме дръпна назад. Добре, че тоя човечец знаеше какво прави, че имах усещането, че за малко да затъне и той и щяхме да си платим за трактор. Та вкрайна сметка доста изненадващо беше откъде мина тази градска колица, да не вярва човек, по натам по маршрута имаше много кал и то на дълбоки коловози през които успях да мина, но вече не ми беше до снимки [smilie=sarcastic.gif] . И тук на тоя пясък щеше да мине както вече бях изминал доста голяма част от маршрута по мек пясък, просто не трябваше да губя инерцията разбира се, но това е проблемът, че на такова място не отиваш с кола, на която да пазиш боята.
Аватар
tihich

Škoda Фен

Гараж: Superb Scout 2.0 TSI 280

Superb Scout подобрения

Мнение от tihich »

Да, аз съм с такива B6 от Alltrack. Прибегнах до смяната на фабричните защото буквално колата 'не се караше' по нашите пътища. Хем друса супер много, хем се клати супер много.
Пружините не ги смених защото и там е мътна и кървава, но това го отчитам като моя грешка. Трябваше да ги измисля и тях.
Съвсем скоро ще трябва да ги сменям и тях защото съм убеден, че нещо не е ОК. Хем колата "усеща" повечето неравности тип спортно окачване, хем в същия момент се люлее напред-назад при тръгване спиране. Въпрост е дали пружите от Alltrack няма да и дойдат по-твърди. Последно, когато се бях заровил да гледам спецификации и сравнения - предните пружини на Скаута бяха 1 ниво по-меки от тези на Alltrack, а задните бяха 2 нива по-меки от тези на Alltrack.

Предвид, че не съм специалист в областа на окачванията, това което усещам е, че амортисьорите стоят по-сгънати от колкото трябва с тези пружини и давам пример, ако мина по-бързо през спящ полицаи или пък слизам бордюри - имам странното чувство, че задните амортисьори "изпадат" или се разтварят много бързо, което е съпроводено и с определени неприятни звуци и усещания :D Възможно ли е това да е ефект на по-меките пружини и твърди амове?

Честно казано - много бих искал да закарам колата при някой човек, който разбира от подобна материя и да ми каже - Ей, това се случва така и така защото това е такова и такова. Трябва да смениш еди си какво за да се оправи еди си какво...

Ако някой има предложения кой и как би могъл да ме насочи към място, което да ми реши проблема - welcome.

PS - Почти съм убеден, че амортисьорите са супер топ ако се използват по спецификация и замяна директно на фабричните. Пример, B6 за нормален Суперб с нормално окачване.
VStoyanov

Шкода Новак

Superb Scout подобрения

Мнение от VStoyanov »

Да и на мен ми се вижда, че само амортисьори няма да е достатъчно, той Alltrack-a е с повече просвет май, тоест както казваш в момента вероятно не работят оптимално, но все пак вероятно както и да се монтира Bilstein е на светлинни години от заводските. Мен малко странно ми звучи само, че смяташ че преди това е возила хем твърдо, хем е люлеела. Като цяло моето наблюдение е, че е супер меко окачването без DCC и ако караш малко по-динамично, се усеща ужасно. Ако си доста спокоен шофьор (средният ти разход е под 10), едва ли ще имаш забележки. С 18ките си беше като кораб особено ако караш плавно и внимателно и обратното, ако потеглиш с повече гас се чустваш като Вин Дизел в бързи и яростни все едно ще вдигнеш предните колела във въздуха всеки момент [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
tihich

Škoda Фен

Superb Scout подобрения

Мнение от tihich »

Важно да се отбележи - возил съм се в няколко Скаута, без DCC и всичките возеха ПО-добре от моя. Единия даже е на колега от форума и бях ходил в Еуратек още в началото да проверим и сравним пружини и амортисьори по рамата. Бяха еднакви, но неговия возеше доста по-добре. Карахме ги и двата в квартала, по едни и същи улици.
Да, лашкането го има, но обикновено когато една кола е супер мека и клати като лодка, в повечето случай поне вози комфортно. При мене беше точно обратното, всяко камъче, всяка фуга, всяка неравност се усещаха.
За фабричните амортисьори мога да кажа, че като ги свалихме от колата и клекнал с една ръка ги сгъвах без много усилие. Според мене бяха 100% тоталки на 3г.
VStoyanov

Шкода Новак

Superb Scout подобрения

Мнение от VStoyanov »

@tihich А дали мога да те помоля да провериш същите каталожни номера ли си използвал за B6 -> 35-273806 (предни), 24-267137 (задни)? Аз все пак мисля да пробвам и пружини и да рискувам към 800лв. Отделно има ли нужда от някакъв installation кит, предполагам не, но реших, че е добре да питам за каквито и да е било детайли тъй като вече си се сблъскал с това.
Null

Шкода Новак

Superb Scout подобрения

Мнение от Null »

VStoyanov написа: 04.02.2025, 13:07:39 Здравейте банда,
Преди по-малко от година си купих един от последните Superb Scout 280 4х4. Не е поръчвана, беше произведена и просто изчаках да пристигне в България.

Поздрави,
ВенциИзображение

Няма ли да имаш проблеми с гаранцията, ако смениш окачването ? Какви са джантите от снимката :)
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Superb Scout подобрения

Мнение от peyopetrishki »

Null написа: 10.02.2025, 14:46:14 Няма ли да имаш проблеми с гаранцията, ако смениш окачването ?
Гаранцията на кое по-точно?
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
VStoyanov

Шкода Новак

Superb Scout подобрения

Мнение от VStoyanov »

Джантите са Autec, поръчани са от Германия, ако се интересуваш от точния модел трябва да потърся как беше найменованието на модела и цвета. Иначе по отношение на гаранцията, честно да си призная не съм задълбавал какво точно може да отпадне, едва ли двг и кутия. Така или иначе почти никога няма покритие за окачване, но пак да си призная не съм прочел. Също така аз съм доста педантичен по отношение на окачване, управление, гуми и като цяло съм убеден, че сцеплението и стабилността заедно с шофьорските умения са ключови за безопасността. Това убеждение може би последните 5, 6 години откакто карам и мотор се затвърди съвсем. Искам да кажа, че ако не се получи и не бъде толкова стабилна колкото очаквам, бих продал колата макар и да не е най-доброто финансово решение. Това ако беше мотор с такова слабо окачване, се хвърляш на първия завой.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Superb Scout подобрения

Мнение от bega4kata »

Така алутека не се ли драска? Или си ги прежалил вече [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
VStoyanov

Шкода Новак

Superb Scout подобрения

Мнение от VStoyanov »

Това са бойни белези или както казват у чужбината battle scars [smilie=pleasantry.gif]
Аватар
pdimanov

Škoda Фен²

Гараж: VW T-roc 2019, 1.5 TSI, 150hp, 7-speed DSG
Superb III FL Scout 2020, 2.0 TDI, 190hp, 7-speed DSG

Superb Scout подобрения

Мнение от pdimanov »

VStoyanov написа: 04.02.2025, 13:07:39 До момента знам само за тези на b2bfab
Можеш да опиташ да се свържеш със собственика на този Супърб. Той е ползвал услугите на b2bfab, до колкото виждам от коментарите му, и ще може да ти даде лични наблюдения.
https://www.facebook.com/media/set?set= ... 3278459942
Аватар
tihich

Škoda Фен

Superb Scout подобрения

Мнение от tihich »

VStoyanov написа: 10.02.2025, 11:29:00 @tihich А дали мога да те помоля да провериш същите каталожни номера ли си използвал за B6 -> 35-273806 (предни), 24-267137 (задни)? Аз все пак мисля да пробвам и пружини и да рискувам към 800лв. Отделно има ли нужда от някакъв installation кит, предполагам не, но реших, че е добре да питам за каквито и да е било детайли тъй като вече си се сблъскал с това.
Да, това са номерата :) Задължително и пружини! Още при смяната се видя, че новите амове са по-дълги с поне 1см, трябваше още тогава да ги сменя.
Аз мисля да сменям директно с пружини от Олтрак, този койо проверих беше ОЕ номера - предни 5Q0411105DP и задни 3Q0511115BA. Вече по тях може да се видят алтернативите. Все пак това са пружини и стига да са с адекватната дължина и дебелина на намотките, не мисля, че има толкова значение от марката - трябва да са едни и същи :)
Аватар
dotamaster

Škoda Фен

Гараж: Superb 3 2.0TSI 4x4 2018

Superb Scout подобрения

Мнение от dotamaster »

За да не отварям нова тема, ще пиша тук по моя non-Scout казус със задните пружини.

От доста време забелязвам, че колата - S3 Combi 4x4 2018, дори и празна - е малко по-ниска над задните гуми в сравнение с над предните гуми, като аз бих очаквал да е малко по-висока отзад или поне "равна". Ефектът на "клякането" се увеличава значително, дори има случай да достига крайно положение, когато се натоварим 4 човека с оборудване за ски(поне 4 чифта ски) или море/планина(с 3-4 колела на тавана), но все пак това е очаквано, докато при празна кола не е.
На снимката долу е само с багаж, без пътници.
Изображение
След оглед в сервиз се насочих към смяна на задните пружини, които са се "уморили" от 6г/160х.км. Според майстора, повечето Шкоди от тези години дори и от завода не излизат напълно равни и дори може да се каже, че са леко клекнали отзад.

По VIN на колата излизат:
- 3Q0511115M с височина- 360mm, диаметър 12,5мм и тегло 2.3kg
Същия P/N, или по-точно суфикс 'М', излиза и за 4x4 Touran, Passat B8 Variant 4x4 и е различен от комбита 1.6TDI/1.5TSI или FWD

По-висок и твърд вариант са от B7/B8Altrack, предполагам каквито е сложил @tihich:
- 3Q0511115AS /AT 370mm, 13,5, 3.0kg

Въпросите са ми:
- дали някой може да сподели преки наблюдения конкретно върху поведението на тези пружини?
- как може да се коментира разликата в поведението между тях, най-вече от диаметъра на метала, понеже се съмнявам, че 1см разлика във височината ще има сериозен ефект?
- дали има значителна разлика между ОЕМ и каквито части излизат по каталог от Bilstein/SACHS/Eibach?

За момента по-скоро клоня към по-високите с цел да е по-висока отзад в празно положение и да не кляка толкова натоварена, но се опасявам да не се наруши твърде много возията. Нямам други забележки към окачването, след като смених предните амортисьори с Bilstein B4 DampTronic - задните амортисьори не бяха изпуснали и все още съм с тях. Имам още няколко дни да реша преди да поръчам и ще съм благодарен на всякакви мнения. :)
[Everybody lies]
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”