И двата автомобила са супер, може би най-доброто откъм цена- качество в момента на пазара. Въпрос на лични предпочитания и нужди е.
От Октавия на Кодиак
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
alexinchains
- Гараж: Йоника
От Октавия на Кодиак
Само в мъжки форум може да се изпише цяла страница за 3 сантиметра
И двата автомобила са супер, може би най-доброто откъм цена- качество в момента на пазара. Въпрос на лични предпочитания и нужди е.
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
От Октавия на Кодиак
Информацията ти нe е коректна.
@VShop е дал точните данни
- spaldingrs
- Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017
От Октавия на Кодиак
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
От Октавия на Кодиак
Не знам от кой сайт си го видял, но в каталозите в българския и чешкия сайт на Шкода е 1463мм

- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
От Октавия на Кодиак
В сайта за Октавия 3 фейс
- spaldingrs
- Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017
От Октавия на Кодиак
Изобщо не искам да споря, нито съм специалист, нито нищо. Просто изразих мнение базирано на факти. Ако ЕТ са публикували невярна информация и лъжат, "лъжа" и аз. Моля да ме извините, ако е така. Това е линка на ЕТ, където най-долу гледах техническите параметри.
https://www.skoda-auto.bg/models/new-oc ... a-combi-fl
https://www.skoda-auto.bg/models/new-oc ... a-combi-fl
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
-
OctavianNot
- Гараж: Škoda Karoq
От Октавия на Кодиак
Без насилие!!
ET смотано са си публикували информацията - каталогът за Октавия (в момента) им твърди 1463, па "Виж всички технически данни" - 1413...
добавък1: ей тука трябва да е по-точно
добавък2: на чешкият сайт - skoda-auto.cz - също е 1413... *аси мамата
ET смотано са си публикували информацията - каталогът за Октавия (в момента) им твърди 1463, па "Виж всички технически данни" - 1413...
добавък1: ей тука трябва да е по-точно
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
От Октавия на Кодиак
Явно някой Октавии са по-тесни от други. Майтапа настрани, по-истинско е ако някой е ползвал и двете коли и да каже къде се чувства по-комфортно. Вероятно на предния ред няма много разлика, но как стои въпроса на задния ред?OctavianNot написа: 10.01.2025, 11:56:56 добавък1: ей тука трябва да е по-точно
-
maiden
От Октавия на Кодиак
Това е Октавия 3 фейслифт, комби
-
xektop
- Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE
От Октавия на Кодиак
Май ще трябва, ролетка еталон. 
-
ecubg
- Гараж: Skoda Kodiaq 2.0TDI 150hp 7DSG 4x4
От Октавия на Кодиак
Здравейте,
Аз мога да споделя опит с Октавия 2 2.0Д 140к.с , карана 8 години и Кодиак 1 2.0Д 150 к.с, карана вече 3 години. И двата автомобила са среден клас на оборудване - Bussines или нещо такова.
Разликата между двете коли е огромна, все пак едната е произведена 12 години преди другата, а и класът на автомобилите също е много различен.
Субективното ми мнение за двата автомобила е:
Октавия 2 (с ръчни скорости):
Плюсове - голям багажник, бързо ускорение, стабилен в завоите дори и над 160км/ч, приятно поемане на неравности и дупки (когато си сменил тампоните), като смъкнеш 2/3 от задните седалки можеш да натовариш печка, абсорбатор и керамичен плот в заводските им опаковки а на другата 1/3 да е детето със столчето, нисък разход на гориво (средно при мен 5.0 - 6.0 / 100), мястото в купето е достатъчно за 4 членно семейство. Между другото още го карам от време на време и със 150 на 5-та си е истински кеф, след това идва 6-тата. На 190 се държи доста стабилно (с гуми 15-ки).
Минуси - слаби къси светлини ( с каквито и да било крушки Н7), шум в купето при висока скорост - от София до Варна ... към Шумен вече главата ти е като футболна топка, не много удобна седалка на шофьора.
КодЯк 1 (DSG7):
Плюсове - определено се усеща по-широк отвътре, като има и по-голямо пространство при задните седалки (по дължина и широчина). По-високия таван определено дава пространство в купето. Озвучаването е по-добро (въпреки, че не е Canton), по-тих е при висока скорост (но има още какво да се желае), по-високия изглед към пътното платно дава малко повече информация за случващото се напред. Разходът на дизел е приемлив - средно 6.0-6.2/100 смесен разход. Вероятно и класът му на безопасност при ПТП е по-висок от на О2. Висок клиренс.
Минуси - по-скъпа поддръжка, нестабилен в завоите при скорост над 140 км/ч, по-малък багажник от Октавия 2 ( КодЯка е 5 местен с пълноразмерна резервна гума, която повдига пода на багажника, но Октавията също беше с пълноразмерна резервна гума), по-бавно набира а и това DSG докато разбере какво иска да каже автора и ... оп-оп-оп .. за малко. Пробваш на режим Sport - същата работа, само дето двигателят се форсира излишно. По-дълъг спирачен път (малко трябва да ти е обострено 6-тото чувство).
Гледам, че с всяко ново "издание" на Октавия вътрешното пространство намалява - Ноември месец (2024) седнах в Октавията, изложена в шоурума на ЕТ в Надежда - ами спрямо Октавия 2 - имам чувството че цялата предна конзола иска да ме смачка, а за багажника - още по-зле, доста по-малък изглежда.
Лично за мен КодЯка си е семеен автомобил - вози бавно, клати си се романтично, широко, удобно, музичка и ако нямаш бърза работа и не си "състезател", пътуването наистина е приятно (ако не се впечатлявате от състоянието на пътното платно и идиотските изпълнения на водачите около вас).
Октавия - ако работата ми или в личния ми живот са свързани с много пътуване (без деца) бих предпочел нея - бърза е, стабилна, маневрена (като се кача на О2 след КодЯка и първото ми усещане е все едно съм седнал в картинг количка). Седне ли обаче дете в колата, скоростите и ускоренията стремглаво спадат и тук вече безопасността, обема в купето и комфорта на возенето заемат първо място или казано с други думи - КодЯк, а и с възрастта идва и разумът
И двете коли са добри за парите си - зависи на кой какво му трябва.
Аз мога да споделя опит с Октавия 2 2.0Д 140к.с , карана 8 години и Кодиак 1 2.0Д 150 к.с, карана вече 3 години. И двата автомобила са среден клас на оборудване - Bussines или нещо такова.
Разликата между двете коли е огромна, все пак едната е произведена 12 години преди другата, а и класът на автомобилите също е много различен.
Субективното ми мнение за двата автомобила е:
Октавия 2 (с ръчни скорости):
Плюсове - голям багажник, бързо ускорение, стабилен в завоите дори и над 160км/ч, приятно поемане на неравности и дупки (когато си сменил тампоните), като смъкнеш 2/3 от задните седалки можеш да натовариш печка, абсорбатор и керамичен плот в заводските им опаковки а на другата 1/3 да е детето със столчето, нисък разход на гориво (средно при мен 5.0 - 6.0 / 100), мястото в купето е достатъчно за 4 членно семейство. Между другото още го карам от време на време и със 150 на 5-та си е истински кеф, след това идва 6-тата. На 190 се държи доста стабилно (с гуми 15-ки).
Минуси - слаби къси светлини ( с каквито и да било крушки Н7), шум в купето при висока скорост - от София до Варна ... към Шумен вече главата ти е като футболна топка, не много удобна седалка на шофьора.
КодЯк 1 (DSG7):
Плюсове - определено се усеща по-широк отвътре, като има и по-голямо пространство при задните седалки (по дължина и широчина). По-високия таван определено дава пространство в купето. Озвучаването е по-добро (въпреки, че не е Canton), по-тих е при висока скорост (но има още какво да се желае), по-високия изглед към пътното платно дава малко повече информация за случващото се напред. Разходът на дизел е приемлив - средно 6.0-6.2/100 смесен разход. Вероятно и класът му на безопасност при ПТП е по-висок от на О2. Висок клиренс.
Минуси - по-скъпа поддръжка, нестабилен в завоите при скорост над 140 км/ч, по-малък багажник от Октавия 2 ( КодЯка е 5 местен с пълноразмерна резервна гума, която повдига пода на багажника, но Октавията също беше с пълноразмерна резервна гума), по-бавно набира а и това DSG докато разбере какво иска да каже автора и ... оп-оп-оп .. за малко. Пробваш на режим Sport - същата работа, само дето двигателят се форсира излишно. По-дълъг спирачен път (малко трябва да ти е обострено 6-тото чувство).
Гледам, че с всяко ново "издание" на Октавия вътрешното пространство намалява - Ноември месец (2024) седнах в Октавията, изложена в шоурума на ЕТ в Надежда - ами спрямо Октавия 2 - имам чувството че цялата предна конзола иска да ме смачка, а за багажника - още по-зле, доста по-малък изглежда.
Лично за мен КодЯка си е семеен автомобил - вози бавно, клати си се романтично, широко, удобно, музичка и ако нямаш бърза работа и не си "състезател", пътуването наистина е приятно (ако не се впечатлявате от състоянието на пътното платно и идиотските изпълнения на водачите около вас).
Октавия - ако работата ми или в личния ми живот са свързани с много пътуване (без деца) бих предпочел нея - бърза е, стабилна, маневрена (като се кача на О2 след КодЯка и първото ми усещане е все едно съм седнал в картинг количка). Седне ли обаче дете в колата, скоростите и ускоренията стремглаво спадат и тук вече безопасността, обема в купето и комфорта на возенето заемат първо място или казано с други думи - КодЯк, а и с възрастта идва и разумът
И двете коли са добри за парите си - зависи на кой какво му трябва.
- tsb
- Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.
От Октавия на Кодиак
@ecubg Колега поздрави за мнението, много добре написано и най-вече вярно.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
От Октавия на Кодиак
Проблемът при О4 е в тези ниско разположени централни духалки. При сравнително висок човек като мен (185 см) ми опира коляното в ръба на духалката. Затова на О4 трябваше да дръпна седалката назад. Спокойно са могли да вдигнат всичко (духалки, бутони, мултимедия) 5-6 сантиметра по-нагоре, но така са го решили : (ecubg написа: 14.01.2025, 11:43:26 Гледам, че с всяко ново "издание" на Октавия вътрешното пространство намалява - Ноември месец (2024) седнах в Октавията, изложена в шоурума на ЕТ в Надежда - ами спрямо Октавия 2 - имам чувството че цялата предна конзола иска да ме смачка, а за багажника - още по-зле, доста по-малък изглежда.
Що се отнася до багажника - на О4 не е по-малък спрямо О2. На О4 лифтбек е 600 литра, а на О2 лифтбек е 560 литра, при еднаква широчина на багажното пространство на двете, т.е. на О4 багажникът е малко по-дълъг. И моето субективно усещане е такова - че на О4 е малко по-голям багажникът.
-
ecubg
- Гараж: Skoda Kodiaq 2.0TDI 150hp 7DSG 4x4
От Октавия на Кодиак
Smoke .. винаги съм се радвал, когато на О2 отворя багажника пред приятели - реакцията е " ЪЪЪЪЪЪЪ, еб*си и големия багажник". Дори и аз като го отворя и е празен изпитвам вътрешно задоволство, а като отворих на О4 багажника и ... "Ъ! И що така направиха тези чехи?"
Та цифрите по спецификация може да са всякакви, ама на практика ....
Та цифрите по спецификация може да са всякакви, ама на практика ....
-
PT1982
От Октавия на Кодиак
На практика , Кодиа е по-широк и по-дълбок(дълъг). Може би е по нисък , (под-таван) от
Октавия 3ФЛ . Лесно се измерва на живо, с рулетка или с чифт ски. При мен , за мерило служи бутилка азот.
За човек с размер 190см , в Октавия стигам джоба в пасажерската врата, на Кодиак -не.
разход , смесен 6-6,5 ….само на течност за чистачки. Виждал съм само веднъж дваж, Пловдив Русе, леко без почти никакви изпреварвания. Под 7,-7,5 трудно.
Ако няма нужда от висока кола и за едно ходене на ски, Октавия/Сюпърб е топ.
И от към разходи , и от към практичност.
Но Кодиак е супер
Октавия 3ФЛ . Лесно се измерва на живо, с рулетка или с чифт ски. При мен , за мерило служи бутилка азот.
За човек с размер 190см , в Октавия стигам джоба в пасажерската врата, на Кодиак -не.
разход , смесен 6-6,5 ….само на течност за чистачки. Виждал съм само веднъж дваж, Пловдив Русе, леко без почти никакви изпреварвания. Под 7,-7,5 трудно.
Ако няма нужда от висока кола и за едно ходене на ски, Октавия/Сюпърб е топ.
И от към разходи , и от към практичност.
Но Кодиак е супер