Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от istoyanov »

@krachunov , аз не искам да ме убеждаваш. Не разбирам защо подскакаш. Това съм и написал - не съм карал за да давам мнение от първо лице. Ти обаче продължаваш да ме убеждаваш. Супер, че гумите работят сега - не споря. Надявам се да работят все така още 2 години и да има някакъв смисъл от тях.
Аз трудно решавам кога да ги сменя. Сложа зимните, то станало 20 градуса и имам да пътувам 500км и им треперя. А индустрията се развива, но със сигурност не в посока да работи и да работи дълго.
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

The Hooligan написа: 31.12.2024, 01:15:20 Индустрията няма да си позволи да произвежда гуми с които ние обикновените хора, ще караме по 6-7 години или 60-80 хил. километра. Индустрията иска да купуваме повече. Просто така е устроен света.
Гумите стават все по-НЕкачествени или премиум моделите са с по-плитък грайфер за да свършат за 2 сезона.
Напълно съм съгласен, че е цел на бизнеса и факт е по-късия живот на продукта. Не са само гумите, но и моторите и колите като цяло, както и всяка друга техника. Обаче не е вялрно, че пърформанса се влошава, напротив, подобрява се заради конкуренцията. Специално за гумите това мен лично ме устройва, защото карам малко километри. И за 2-3 год. колкото е живота на гумите, не съм навъртял толкова километри, че да се е износил протектора. Следва смяна и всички са щастливи. А иначе производителя не го вълнува как ще се представя гумата на втория сезон. Важен е само първия. После си купи нова. ;)
Аватар
marcas

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG

Мнение от marcas »

И аз да си дам мнението за последно през 2024 г. [smilie=sarcastic.gif]

Не съм карал всесезонни гуми, но в моя живот, още не съм намерил "универсално решение" за нещо. Всичко се създава с цел и си има своите минуси в други насоки. Та си представям, че с тази гума като ми се наложи да спра рязко или в някой завой се хлъзне колата, защото съм се заблеял, ще разбера веднага къде й е минуса. Представям си също така, че за по-леки автомобили и абсолютно нормално каране (където и човек осъзнава какво кара), ще са тотално ок.

Но колкото и технологиите да се развиват, тази гума е създадена като бюджетен вариант, няма какво да се лъжем. И като такъв тя не може да замени лятна гума - лятото и обратно зимната - зимата. Това е същото горе-долу как някакви познати ме убеждаваха, че видиш ли, китайските автомобили били мега-топ и затова си бяха купили. И после като продадоха 2 апартамента, видиш ли Мерцедес си купиха. Странно. [smilie=music.gif]
mazut

Škoda Фен

Мнение от mazut »

Аз имам опит с Климат едно плюс на предно. Първата зима като че ли всичко бе ок. Втората бе трудно. На третата не можах да стигна до в къщи още на равното първата бабуна ми спря устрема. С кански мъки успях да обърна и директно в гумаджийница за 2клебера май бяха. Върнах се преобут и се качих като на парад до входната врата. Още една или две зими изкарах с тази комбинация и продадох колата с 4крос климата и 2зимни с общ пробег 50х. Не съм им мерил протектора но визуално беше ок. Вероятно не по-малко от 5-6мм. От тогава предпочитам 2комплекта, с които да карам по 5-6 и повече години отколкото всесезонни които да сменям на 2г. Другият ми автомобил кара 6та година с комплектите и гумите все още се държат прилично, като зимните са по-приличния комплект, но е защото летните от нови не ги харесвам.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

mazut написа: 31.12.2024, 11:16:20 Аз имам опит с Климат едно плюс на предно. Първата зима като че ли всичко бе ок. Втората бе трудно. На третата не можах да стигна до в къщи още на равното първата бабуна ми спря устрема. С кански мъки успях да обърна и директно в гумаджийница за 2клебера май бяха. Върнах се преобут и се качих като на парад до входната врата. Още една или две зими изкарах с тази комбинация и продадох колата с 4крос климата и 2зимни с общ пробег 50х. Не съм им мерил протектора но визуално беше ок. Вероятно не по-малко от 5-6мм. От тогава предпочитам 2комплекта, с които да карам по 5-6 и повече години отколкото всесезонни които да сменям на 2г. Другият ми автомобил кара 6та година с комплектите и гумите все още се държат прилично, като зимните са по-приличния комплект, но е защото летните от нови не ги харесвам.
Обсолютно логично е това, което описвате.
Елементарната логика и простите сметки водят до два извода:
1. Ако карате повече от 15к на година, след втората година тоест след 30к км, гумите ще са в своя край на живота.
2. Ако пък карате по-малко километри на година, след втората година може и да имате грайфер, но гумите, ще са изгубили своите качества.

Аз лично карам средно по 35к-40к на година. Летни и зимни гуми се карат по 2 сезона. Няма на света универсална гума, която да има живот 70к-80к км или да не си загуби свойствата за този пробег.

Обаче в другата противоположност, имам една Корса, която купих 2019г и есента и сложих нови зимни гуми Нексен. Целогодишно се кара с тези гуми, но уловката е, че навърта 3-4к км годишно и се кара само в София. Гумите имат минимално износване, но вече усещам, че не се държат много добре. И това при положение, че целогодишно седи паркирана в подземен гараж и слънце почти не я вижда.
Просто следващата есен, ще купя пак 4 нови зимни гуми. Демек за 5 години съм пропуснал 8 пъти смяна на гуми и честно казано, сега се чудя, къде да си похарча парите [smilie=sarcastic.gif]
Няма сила, която да ме накара да сложа всесезонни въпреки този нищожен пробег.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

Малко повече впечатления от Кросс Климат 2 на Мишелин след зимната ни ваканция: 26ти Декември: Търговище - Търново. По пътя има леко сняг и температура около -1/+1 започвам изпреварване и виждам в далечината автомобил. Ударих леко спирачка да се прибера. Много леко плъзна, захапа си грайфера и се прибрах нормално. Около Дряново в едно село забравено от Господ: лек офроуд да стигнем до къщата: около 1км непочистен път, сняг/кал с баири - не ме изостави магаренцето ми, разбира се с включен офроуд режим. За елементарните ми нужди оставам доволен от гумата (някъде март 2025 стават на 2 години и може би в края на лятото ще сменя). За нещо по-сериозно едва ли бих въртял тази гума. При по-чести зимни пътувания определено бих врътнал едни хубави зимни гуми, но за 2024 това е положението. Весело посрещане на новата 2025та година. Дано е по-добра и да сме живи, и здрави! Без катастрофи по пътищата! Да има мир в Иран, Ливан, Судан, Пакистан и да не са гладни децата! наздраве
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
mukot

Škoda Фен²

Мнение от mukot »

Lemi_ написа: 31.12.2024, 00:22:28 Бих се обзаложил, че гума с перфектна гумена смес и ужасен модел на протектора ще се представи по-добре от гума с ужасно гумено съединение и перфектен модел на протектора.
Абсолютно вярно, стига да е сухо, равно и гладко. Ако обаче е мокро, кално, снежно нарезите на протектора са ти много важни. Иначе да си караме като F1 само със сликове с различни смеси, а завали ли - слагаме нарязани. Всъщност и те си имат всесезонни и им казват интермедии. ;)
Аватар
Impress_me

Škoda Фен²

Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри

Мнение от Impress_me »

@mukot, Ф1 и всесезонни? Правиш ли разлика м/у мокро и сухо и годишен сезон и температурна амплитуда?
Аз още не съм видял състезател да си обуе колата с интермидиът гуми цяло състезание за да спести няколко секунди за смяна. Точно Ф1 не е добър пример.
mukot

Škoda Фен²

Мнение от mukot »

Impress_me, извинявам се! Явно пиша така, че не ми се разбира иронията. Честита Нова година! [smilie=punish.gif]
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Нова маркировка за зимни гуми след тест за спиране на лед.

https://fakti.bg/technozone/942235-nov- ... umi-za-led
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Нов дизайн гуми за Крачунов [smilie=sarcastic.gif] Изображение
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

bega4kata написа: 23.01.2025, 12:45:18 Нов дизайн гуми за Крачунов
Препоръчвам, аз съм със 2рата версия на тия и съм нОгу доволен.
Milen80

Шкода Новак

Гараж: Seat Leon 2017 ST 300 4Drive
Octavia 3 2014 2.0 TSI DSG

Мнение от Milen80 »

Здравейте, какво ви е мнението за гуми с широчина 245 на Октавия 3. Все още не съм решил какъв ще е точния размер за нови летни гуми, но ми се иска гумата да е по висока от стандартните 225/40/18. Проверено е с кратък тестдрайв, че гумите не опират (245/40/18 на 8J, ЕТ 40) и колата вози много по-меко. Не съм така сигурен обаче дали няма да друса/тупка при голяма скорост, и дали е ок за окачването. 235/40/18 също е вариант, но гумата няма да е кой знае колко по-висока от фабричния размер.
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

С 245/40 много ще избяга километражът.

235/40 е по-добър вариант според мен
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Milen80 написа: 19.02.2025, 16:44:06 широчина 245 на Октавия 3
На мокро се увеличава вероятността от аквапланинг.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”