Superb 2.0 TSI 190 Сребърната Стрела

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Все се каня да драсна някой ред за колата която взех през Януари тази година, но все не намирам време. В събота колата чукна 100 000км. и си казах, че сега е момента.

Предисторията: надъхан от колите на колеги тук във форума началото на годината след като събрахме семейния съвет решихме да сменим колата като стигнахме до консенсус с жената и се спряхме на Октавия комби бензин RS бял Лебед. Една от причините беше отстъпките който даваха в момента.
Отивам следващия ден в ЕураТек почвам да поръчвам и се оказва, че от 2 дни комби вече не може да се поръча. Шах стоя и немогат да взема адекватно решение. Викам давай седан тогава, започваме да конфигурираме и стигаме до цена около 75 000лв., а комбито по оферта беше около 65 000лв. Викам това е голям разлика трябва да обсъдя с жената. Между временно ми вкараха мухата за Супърб и направихме и една конфигурация и за него комби L&K 2.0 TSI 190 и цената излизаше същата като на седановата RS.
В крайна сметка решихме, че ще е Супърб, като комфорта надделя пред конете.
Отивам да поръчвам Супърба и на входа се срещам с един от приемниците, мой познат и си говорим какво ще поръчвам, при което той ми споделя, че негов познат тези дни си чака новия Суперб спорт лайн и ще връща стария като има вече оценка от ЕураТек и ако някой му даде парите ще го даде. Продавача се оказа също и познат на брат ми при което и от двамата ми беше потвърдено, че колата е много пазена и си заслужава парите който и дават. Малко на майтап му звъннаха и той дойде след 5 минути с колата направихме едно кръгче, разбира се до началника да я види и стиснахме ръцете.
И така станахме собственици на Суперб комби 2.0 TSI 190 произведена 06.2020г. колата имаше абсолютно всички неща който ние щяхме да добавяме единствената разлика беше цвета. И Белия лебед стана Сребърна Стрела.
От края на януари тази година когато взехме колата на 82 000км.
Изображение
за 9 месеца навъртяхме 18 000км.
ИзображениеИзображение
До момента освен една смяна на масла, филтри и накладки всичко друго е само бензин.
За тези километри с колата обиколихме доста места и създадохме доста спомени заедно.
ИзображениеИзображение
Определено не съжалявам за избора си и съм много доволен от колата.
След първите месеци ми се въртеше идеята да мина през ремап на мотора и кутията за да вдигна малко мощността. Но навъртайки всички тези километри осъзнах, че е напълно безсмислено. То в 99% от шофирането колата се кара на нормален режим, даже и когато съм на спортен ( там е по-рязък мотора , кутията пак я слагам на нормален режим). Колата почти не се налага да се кара над 4000 оборота, поради което аз и сега не ползвам целия и потенциал. Затова на този етап си я карам така.
Сега ме хапе една муха по главата да взема новия Супърб 4 със същата моторизация и 204к.с., но може би скъперника във мен ще надделее и ще си покарам тази още известно време, но нищо не се знае.
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Тя колата сама ви е намерила. Може ли да споделите, какъв разходът на гориво, при различните стилове на шофиране и средо градско / извънградско.
До колкото знам този мотор е с цикъл на Милър - знаете ли какво му е специфичното на този цилъл и как се отразаява на поведението на автомобила.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

@stanley,
Разхода много зависи от стила на каране, то е така при всички коли не казвам нещо ново.
Градско във Варна, жената от вкъщи до офиса и обратно 8,2 км. и 8 светофара, това е ежедневното ни градско. При тези условия около 11/100.
Градско във Варна извън ежедневното ако се навъртят едни 20-30км около 8,5/100.
Извън града ( без магистрала ) ако се кара по ограниченията около 5,5/100, с 20км/ч отгоре около 6,5/100.
Магистрала често правя Варна - Разград, понеже има разлика в двете посоки ще дам средно, почти винаги съм на темпомат. Със 130 около 6,2/100. Със 140 около 6,5/100. При 160 около 7,5/100.
За този Милър нищо незнам. Не знам как е със другия цикъл за да сравня. Този мотор е същия който се вгражда в първите Октавии RS с 8 дюзи и 220к.с. и 350Nm. При мене единствената цикличност e едни осакатени 30к.с и 30Nm.
Поведението на мотора според мойте разбирания е много добро, както и друг път съм писал това се дължи най-вече и на работата на DSG. Правени са един за друг.
Незнам дали колата постоянно работи в този цикъл на Милър, но и режимите на работа са много различни.
На комфорт мотора е супер муден даваш газ и нещата се случват едвам едвам, затова допринася и кутията която държи високи редавки и работи супер мазно все едно на полусъединител.
На нормал мотора се отзовава съвсем адекватно, подаваш газ и тръгва, кутията сменя веднага и подбира предавка която винаги държи мотора над 2000 оборота.
На спорт мотора става агресивен подаваж леко газ и все едно си натиснал до половината, кутията сменя отчетливо бързо все едно включваш без съединител. При връщане на предавка подава междинна газ и държи над 3000 оборота.

Мотора върви плавно още от 1500 оборота, като към 2000 вече се усещат пълните Nm и отам до 6000 оборота само тегли.
Незнам цикъла как влияе ама мотора си върви много прилично.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Аз карам същата, но не комби. На кратки маршрути градско на тези есенни температури ми гори около 10 и нещо до 13. За по точно между 11 и 13.
Ако става въпрос за София и се минава през околовръстното ми пада на 7 и нещо или 8 и нещо. Та между градско и градско има разлика.
Извънградско ми дава под 6 със скорости до 130. В темата за разхода много сме писали.
Моя стил на шофиране бих го определил като нормален, но въобще не динамичен.
Изображение
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Архимандрит Дионисий написа: 04.11.2024, 14:51:33 Разхода много зависи от стила на каране, то е така при всички коли не казвам нещо ново.
Консумацията на гориво е много добра предвид габаритите на колата.
Благодаря за подробната информация.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

stanley написа: 04.11.2024, 15:46:07 Консумацията на гориво е много добра предвид габаритите на колата.
Благодаря за подробната информация.
Като не съм уточнил, че извън града колата винаги е пълна с 2 възрастни, 2 деца и поне 50% багажник.
Аз съм много доволен от разхода спрямо Октавията с 1.4 TSI 150к.с. извън града почти ми гори едно и също.Разликата е в града с около 2 литра отгоре, но при мен градското е доста малък % от изминатите километри.
koleto_pz

Шкода Новак

Гараж: Skoda Karoq SportLine Plus 2.0 TSI 4x4 DSG 2024

Мнение от koleto_pz »

stanley написа: 04.11.2024, 14:11:53 До колкото знам този мотор е с цикъл на Милър - знаете ли какво му е специфичното на този цилъл и как се отразаява на поведението на автомобила.
Имате ли информация на тази тема и бихте ли споделили?

Имам същия двигател в каросерия на Карок и за 1000км вече разхода е твърдо около 10. За Супърб посочените данни ми се струват доста адекватни.
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

За цикъла на Милър и Аткинсън съм обяснявал какво представлява при Шкода.
Забавят се клапаните(всмукателните),колата губи компресия, която пък се натиска-подържа от турбото. Така се променя степента на сгъстяване и съпротивлението съответно.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Да споделя за почистването на салона:
Досега не бях притежавал, кола с кожен салон па камули и светъл. Когато взехме колата имах сериозни притеснения. След вече почти година и 20хил.км. мога да кажа, че не съжалявам за светлия салон. Колата според мен вътре изглежда по-голяма и свежа отколкото с черен.
Относно поддръжката още когато я взех се зачетох за поддържане на такъв тип салон и от многото прочетени и изгледани неща се спрях на продуктите на LeTech
https://leathertech.net/product/%d0%ba% ... -advanced/
Комплекта включва препарат за почистване и 2 препарата за подхранване и защита на кожата.
В интернет има доста клипчета как се процедира.
Също така препарата за подхранване има миризма на естествена кожа. И след третирането колата вътре в течение на месеци мирише на ново. Който се е качил , все това му прави впечатление как ухае салона.
Почистих салона още след като взех колата. Той изглеждаше чист, но след препарата за почистване открих разликата. Лятото може би след 4 месеца само забърсах с навлажнена кърпа и пак подхраних.
Сега в събота направих пак цялостно почистване и подхранване за този период и километри естествено най-си личеше и то трябва да се вгледаш, леко беше започнала да синее борда на шофьорската седалка. Тя реално се ползва ежедневно.
Изображение
Ето това по кърпата е мръсотията от борда, след чертата се вижда как е било. Реално когато е равномерно навсякъде дори не ти прави впечатление.
Във кръгчето след почистването се видяха тези леки наранявания по кожата. Който ме притесниха и заради тях днес ходих до едно студио. Идва човека гледа и вика нищо няма какъв е проблема. Гледам и аз и реално немогат да ги намеря тези черти. Явно след подхранването и защитата са се замаскирани. Единствено леко се вижда там кожата като нащърбена ама трябва много отблизо забравих да снимам, но ще кача по късно снимка.
По другите седалки кърпата почти не се изцапа.
Всичко беше изчистено и подхранено цялата процедура ми отне около 3 часа.

Сега да споделя и за разхода понеже бяхте питали.
От последното зареждане само градско Варна, сутрин и вечер в час пик.
Изображение
Това е дългия интервал, скоро ще се нулира.
Изображение
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Смяна масла и филтри след 15 000км.

За този период съм проверявал маслото няколко пъти и винаги си беше почти на максимума. Не съм доливал, вчера преди да го източат го проверих и беше около 2-3 мм. под максимума. Понеже нямахме бърза работа оставихме хубаво да се изцеди.
Наляхме 5,750л. както уж го дават по каталозите при подмяна да събере 5,7 литра. Така налято останаха 2-3мм. до максимума. Сипахмне и останалите 250мл. и застана на максимума.
Така и всъщност ми се изясни, че за 15000км. мотора е изгорил около 200-300мл. масло. Което бих казал, че е много добро постижение за мотор на 100хил.км.
Изображение

Ето и една проба от маслата
Изображение
По тъмното петно е капка от старото масло,
Не знам колко е достоверно, но са ми казвали за този метод за проверка на маслото. Когато маслото е все още годно без разни примеси вътре от антифриз и гориво. Петното става равномерно както при мен, ако не става като на пръстени.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Да споделя за една промяна която направих.
Миналата година когато взех колата януари беше с летни 18. И много бързо трябваше да намеря джанти за да сложа зимни гуми. Излязоха ми на близко до Варна едни оригинални 17" с чисто нови зимни гуми.
Изкарах зимните месеци и сложих летните и от тогава все си говоря, че искам и 18 за зимата. Колата със 17 според мен има странна возия. И така и тази зимата дойде, аз си следя за джанти 18 като ми се искаше да са оригинални и момента дойде. Брат ми чрез човек от Германия ми намери от Скаут.
Че бонус имат и всесезонни гуми който ще изкарат за сега, а на зима ще сложа едни нови зимни.
Изображение
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Много са красиви. Стоят 2 размера по големи заради дизайна.
И на Скаута джантите са с половин джаул по-широки от на всички други 18.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Много му отиват, разхода също е доста добър. Това масло 0w20 замислял ли си се да го смениш с 5w30 ?
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

bega4kata написа: 28.02.2025, 16:41:52 И на Скаута джантите са с половин джаул по-широки от на всички други 18
Да така е.
Мойте 18 са 8J ЕТ 44
Тези с 8,5J ET 41
С тези в момента излиза с около 9мм навън, което не е много но на живо колата изглежда с една идея по-запълнен калник.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”