Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- intense
- Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG
-
xektop
- Гараж: Kia Ceed 1.5 T-GDI 7 DTC
Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
- С какви гуми може да карат шофьорите в периода 15 ноември - 1 март?
Съгласно промените в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила на 21 януари 2017 г., в периода 15 ноември – 1 март автомобилите трябва да са оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с минимум 4 мм дълбочина на протектора. Което ще рече следното: при гуми, предназначени за зимни условия, няма изискване дълбочината на протектора да е поне 4 мм. Гумите, предназначени за зимни условия, са маркирани със съответната маркировка от производителя - може да са само зимни, може да са гуми за сняг и кал. Ако обаче гумите не са предназначени за зимни условия (това са летните гуми), те трябва да са с дълбочина на протектора минимум 4 мм.
Тоест зимните гуми може да са с дълбочина например 1,6 мм?
- Съгласно закона, минималната дълбочина на протектора е 1,6 мм. 1,6 мм е един репер и когато протекторът се изтърка до този репер, гумата трябва да се изхвърли. Това е краят на живота на тази гума. Стигне ли до репера - се изхвърля.
- Simov
- Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.
Да дам и аз моите 2,5 евроцента по темата с всесезонните. Както бях писал и преди - имаме служебен Дъстър с всесезонни Goodyer в размер 215/60/17. Вчера се прибрах с него от Урануполи - навъртяли сме им почти 46к километра. Проблеми не сме имали с гумите - караме го общо 4 човека. Твърде вероятно е да сме 4-ма бавняраи, да се возим само и т.н., но приемете, че има и такива хора, за които всесезонната гума си върши идеално работата.
Също така, имам чувството, че Дъстърът по-скоро ще се преобърне преди да подадът гумите. Сега ще кажете, че то Дачията кола ли е, ама това положението.
П.П: На личната кола съм си с 2 комплекта гуми и джанти, тази зима ще взимам нови и си мисля да клъвна едни Клеберки.
П.П 2: Даже и лети джанти (дано да съм уцелил централния отвор, че не го пише на самите джанти) си купих за зимните гуми, че ми е неудобно вече с тези железарки във форума.![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Също така, имам чувството, че Дъстърът по-скоро ще се преобърне преди да подадът гумите. Сега ще кажете, че то Дачията кола ли е, ама това положението.
П.П: На личната кола съм си с 2 комплекта гуми и джанти, тази зима ще взимам нови и си мисля да клъвна едни Клеберки.
П.П 2: Даже и лети джанти (дано да съм уцелил централния отвор, че не го пише на самите джанти) си купих за зимните гуми, че ми е неудобно вече с тези железарки във форума.
- intense
- Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG
@xektop, ами да си призная за нещо друго съм си мислил като съм чел мнението явно. Все за лятна гума...
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Да обобщим накратко ситуацията след няколко седмици

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Специално издание - гуми за мъгла...

- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
Днес един чОловек си слага при Ицо и Маджо зимни гуми с ДОТ 2011
Парчета липсваха от гумата,ама той човека му казал,че само градско я карал![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Парчета липсваха от гумата,ама той човека му казал,че само градско я карал
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Ако се гледа само финансовата страна, всесезонните са съвсем оправдани, тъй като спестяват доста пари. За 3 години ще се спестят 6 сезонни такси за съхранение на гуми - т.е. 6 x ~65 лв = 390 лв. Ще се спестят и 6 пъти сваляне и качване на колела, т.е. 6 x 4 колела x 8 лв/колело = 192 лв. Общо станаха ~580 лв. Ако пък се ползват едни и същи джанти (за летните и зимните гуми), ще се спести и от монтаж/демонтаж + баланс, т.е. 6 пъти x ~60 лв = 360 лв. Общо станаха ~940 лв. Сваляме от тази сметка 200-250 лв за това, че за тези 3 години все пак е хубаво да се направи по веднъж годишно баланс на всесезонните (което изисква и сваляне/качване на колелата). Т.е. за 3 години ще се спестят ~700 лв.zloQQ написа: 21.10.2024, 10:55:40 Ако на 4 или 5 сезона сменя гумите, когато са 2 комплекта, това значи, че на 2-3 ще трябва да смени всесезонните. Дали е оправдано финансово...всеки си решава според джоба.
А пък времето и нервите, свързани с това 2 пъти всяка година да се ходи на гумаджийница, след което сам отново да си развиваш и затягаш болтовете по спецификация, не го слагам изобщо в сметките. А то май е най-важното в уравнението.
Последно промяна от smoke на 21.10.2024, 21:23:26, променено общо 1 път.
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
@smoke, сметките са ОК...за теб. Малко сметки, без цифри ще опитам да направя, за да не изпадам в конкретни подробности просто.
Нормално, всесезонната гума е на цена над СРЕДНАТА цена за зимна/лятна от една и съща марка. Ако сменям гуми на 6 години при регулярни километри, значи на 3 години би следвало да навъртя километража на всесезонните и да ги подменя. Съответно ще карам с 2 комплекта отново 6 години, но на по-скъпа цена. В уравнението не слагам монтажи, съхранение, смени и разкарване до сервиз - гумите са ми на джанти и седят в мазето на стойката. Сменям си ги сам. Баланса също го изключвам (частен случай явно е все пак), но колата вече 7 години не мърда от "правия път" след като сменям гумите. Та...разходи = 0. Нещото, което не бива да се пренебрегва обаче е, че в случая с всесезонни - карам нов комплект на 3 години. Но пък се износват повече след първата година от летни/зимни. От друга страна, няма спор, всесезонните са компромисен вариант, макар и малък. Сега, каква е ценовата разлика в някой конкретен случай - нямам идея и на дали е повече от 500 лева за тези 6 години. В смисъл, не са пари, които да бутнат семейния бюджет.

Нормално, всесезонната гума е на цена над СРЕДНАТА цена за зимна/лятна от една и съща марка. Ако сменям гуми на 6 години при регулярни километри, значи на 3 години би следвало да навъртя километража на всесезонните и да ги подменя. Съответно ще карам с 2 комплекта отново 6 години, но на по-скъпа цена. В уравнението не слагам монтажи, съхранение, смени и разкарване до сервиз - гумите са ми на джанти и седят в мазето на стойката. Сменям си ги сам. Баланса също го изключвам (частен случай явно е все пак), но колата вече 7 години не мърда от "правия път" след като сменям гумите. Та...разходи = 0. Нещото, което не бива да се пренебрегва обаче е, че в случая с всесезонни - карам нов комплект на 3 години. Но пък се износват повече след първата година от летни/зимни. От друга страна, няма спор, всесезонните са компромисен вариант, макар и малък. Сега, каква е ценовата разлика в някой конкретен случай - нямам идея и на дали е повече от 500 лева за тези 6 години. В смисъл, не са пари, които да бутнат семейния бюджет.

- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
За да не си помислите, че агитирам за всесезонни гуми - разказвал съм как навремето щях да се пребия в един снеговалеж с джигитско каране с всесезонни GoodYear Vector 3 на служебната ми Opel Vectra и оттогава не съм ползвал никога повече всесезонни и не възнамерявам в близко бъдеще да ползвам. За моето каране и моите приоритети си имам комплект летни и комплект зимни. (На RS-ата съм само с летни, тъй като през зимата ползвам предимно любимата ми О2, а RS-ата засега я ползвам през зимата само в топло време).
Иначе обясних защо оборудвах Кашкай-я на баща ми с всесезонни. Бях написал, че той шофира 3000 км на година, но всъщност това е общия му пробег с Кашкай-я и с Голф-а. С Кашкай-я той всъщност прави само 1000-1500 км на година, а когато времето е много лошо, изобщо не шофира. Самият той беше поискал всесезонни, тъй като вече не му се занимава на тази възраст със смени на летни/зимни комплекти. За неговото каране и неговите приоритети всесезонните са подходящ избор.
---
Спорът "зимни/летни vs всесезонни" поначало е безсмислен, тъй като всичко зависи от субективните нужди и приоритети на човека. Който кара по-динамично и търси performance или пък ако търси максимална сигурност, ще иска зимни/летни и ще неглижира усилията, нервите и парите за поддръжка, съхранение и смяна на 2 комплекта гуми/джанти. Който кара по-малко, по-спокойно и в неекстремални условия (т.е. избягва големи жеги, големи дъждове и големи снегове) или пък не иска да се занимава със съхранение и смени на гуми, ще избере всесезонни.
Аз затова не агитирам нито за едното, нито за другото - защото нуждите и приоритетите на хората са различни.
Иначе обясних защо оборудвах Кашкай-я на баща ми с всесезонни. Бях написал, че той шофира 3000 км на година, но всъщност това е общия му пробег с Кашкай-я и с Голф-а. С Кашкай-я той всъщност прави само 1000-1500 км на година, а когато времето е много лошо, изобщо не шофира. Самият той беше поискал всесезонни, тъй като вече не му се занимава на тази възраст със смени на летни/зимни комплекти. За неговото каране и неговите приоритети всесезонните са подходящ избор.
---
Спорът "зимни/летни vs всесезонни" поначало е безсмислен, тъй като всичко зависи от субективните нужди и приоритети на човека. Който кара по-динамично и търси performance или пък ако търси максимална сигурност, ще иска зимни/летни и ще неглижира усилията, нервите и парите за поддръжка, съхранение и смяна на 2 комплекта гуми/джанти. Който кара по-малко, по-спокойно и в неекстремални условия (т.е. избягва големи жеги, големи дъждове и големи снегове) или пък не иска да се занимава със съхранение и смени на гуми, ще избере всесезонни.
Аз затова не агитирам нито за едното, нито за другото - защото нуждите и приоритетите на хората са различни.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Разберете, зависи от нуждите. Както на някой ме му трябват 300 коня,а са му достатъчни 150,така и на някой не му трябват зимни гуми,а всесезонни.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- Lemi_
- Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.
А избора летни/все сезонни вместо летни/зимни в зависимост от климата и поради долните писания ,дали е правилен?!?
Зимните гуми са специално проектирани за студено време и тяхното представяне при мокри условия понякога може да бъде по-малко ефективно в сравнение с всесезонните или летните гуми. Ето няколко причини, поради които зимните гуми могат да имат лошо сцепление и ефективност на мокра настилка:
Каучукова смес: Зимните гуми използват по-мека каучукова смес, която остава гъвкава при ниски температури, подобрявайки сцеплението върху сняг и лед. Тази по-мека гума обаче може да стане по-малко ефективна при по-топли и мокри условия, което води до намалено сцепление.
Дизайн на протектора: Шарките на протектора на зимните гуми са оптимизирани за сняг и лед, с по-дълбоки канали и повече захапващи ръбове за захващане на тези повърхности. Въпреки че този дизайн може да помогне за насочване на сняг и киша, той може да не разпръсне ефективно водата, увеличавайки риска от аквапланинг при мокри условия.
Риск при хидропланиране: Уникалните шарки на протектора, които превъзхождат в сняг, може да нямат същата ефективност при силен дъжд. Ако протекторът не евакуира адекватно водата под гумата, това може да доведе до аквапланинг, при който гумата губи контакт с пътя.
Температурна чувствителност: Зимните гуми са проектирани за ниски температури. При по-топло и влажно време те може да не работят оптимално, тъй като протекторът може да стане твърде мек и да загуби своята структурна цялост, което допълнително компрометира сцеплението.
Намалено контактно петно: По-дълбоките грайфери понякога могат да намалят контактното петно (площта на гумата в контакт с пътя), което може да доведе до по-слабо сцепление върху мокри повърхности в сравнение с гумите, предназначени за тези условия.
В обобщение, докато зимните гуми превъзхождат в студени, снежни или ледени условия, техният дизайн и каучукови смеси могат да доведат до намалена производителност при мокро време, особено когато температурите се покачат. За оптимално представяне при мокри условия, всесезонните или летните гуми обикновено са по-добър избор.
П.П.
Прави ми впечатление също така и разликата в състава на гумата а и шарката при различните производители и модел гуми.Било то зимни,летни или все сезонни
Зимните гуми са специално проектирани за студено време и тяхното представяне при мокри условия понякога може да бъде по-малко ефективно в сравнение с всесезонните или летните гуми. Ето няколко причини, поради които зимните гуми могат да имат лошо сцепление и ефективност на мокра настилка:
Каучукова смес: Зимните гуми използват по-мека каучукова смес, която остава гъвкава при ниски температури, подобрявайки сцеплението върху сняг и лед. Тази по-мека гума обаче може да стане по-малко ефективна при по-топли и мокри условия, което води до намалено сцепление.
Дизайн на протектора: Шарките на протектора на зимните гуми са оптимизирани за сняг и лед, с по-дълбоки канали и повече захапващи ръбове за захващане на тези повърхности. Въпреки че този дизайн може да помогне за насочване на сняг и киша, той може да не разпръсне ефективно водата, увеличавайки риска от аквапланинг при мокри условия.
Риск при хидропланиране: Уникалните шарки на протектора, които превъзхождат в сняг, може да нямат същата ефективност при силен дъжд. Ако протекторът не евакуира адекватно водата под гумата, това може да доведе до аквапланинг, при който гумата губи контакт с пътя.
Температурна чувствителност: Зимните гуми са проектирани за ниски температури. При по-топло и влажно време те може да не работят оптимално, тъй като протекторът може да стане твърде мек и да загуби своята структурна цялост, което допълнително компрометира сцеплението.
Намалено контактно петно: По-дълбоките грайфери понякога могат да намалят контактното петно (площта на гумата в контакт с пътя), което може да доведе до по-слабо сцепление върху мокри повърхности в сравнение с гумите, предназначени за тези условия.
В обобщение, докато зимните гуми превъзхождат в студени, снежни или ледени условия, техният дизайн и каучукови смеси могат да доведат до намалена производителност при мокро време, особено когато температурите се покачат. За оптимално представяне при мокри условия, всесезонните или летните гуми обикновено са по-добър избор.
П.П.
Прави ми впечатление също така и разликата в състава на гумата а и шарката при различните производители и модел гуми.Било то зимни,летни или все сезонни
I ask you to judge me by the enemies I have made
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
Това беше и причината, да тествам халвата с всесезонните. Именно защото климата се промени последните години и много студените и снежни дни рязко намаляха. В същото време не са единични случаи, доста високи и даже пролетни температури в месеците ноември - януари.Lemi_ написа: 21.10.2024, 22:14:21 В обобщение, докато зимните гуми превъзхождат в студени, снежни или ледени условия, техният дизайн и каучукови смеси могат да доведат до намалена производителност при мокро време, особено когато температурите се покачат. За оптимално представяне при мокри условия, всесезонните или летните гуми обикновено са по-добър избор.
Като цяло, ме притеснява повече как се държат на мокро, отколкото на сняг. Както казах, снежните дни са изключително малко и ако не живееш във вилна зона в северен склон, спокойно може да не видиш заснежен път цяла година. И противно на дрънкането по социални мрежи и новини, в София дори по мандата на учителката по руски, се справяха прилично. Разбира се, масата със гуми с ДОТ от откриването на каучука или летни, имат проблеми но
А и когато е снежно, като цяло по - бавно карат. Лятото не баш. Буквално има момент в който караш и пече слънце след това 5 минути те утрепе дъжд и после пак слънце.Това е перфектния вариант. Въпроса е че едни джанти вървят от порядъка 700-2000 лева. Добавяме още 500 за датчици и мамата си джаса, сметките в реката.
Иначе с всесезонки пуснах какви сметки си бях правил и финансово се оправдават.
Тази година бая са се вдигнали цените, на едно място за 15ки 90 кинта за монтаж демонтаж зимни/летни
На друго за 16ки - 80лева за 19ки - 130..
Та на година между 180-260 лева само за смените
Ако ползваш склад там някакви пари
Та не е до парите. Най - евтино е с летните/зимните с които си взел колата и така 7 години па може и повече.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Сезонната дискусия е в разгара. Аз скоро бях писал, за гумите с който карам в момента, а именно турските Petlas.Така взех колата. И аз като верен привърженик на премиум гумите бях скептично настроен. След доста изминати километри обаче мнението ми се промени.
Като се има в предвид, че 80% карат с гуми за мъгла през цялата година, всяка една нова гума дори и всесезонна е по-добър избор.
Имаме 2 служебни коли с всесезонни гуми и не съм чул колегите да се оплакват. Аз също ги заглеждам като опция след 2 години когато ми остареят сегашните. Като условията в който ползвам аз колата си мисля, че едни такива гуми ще ми вършат работа. При нас във Варна масово се кара само със летни гуми, като единствения проблем е есенно-зимния сезон. Аз съм на мнение и не карам зимата с летни поради причината, че сутрин когато е студено в първите километри гумата е на пластмаса. В този смисал едни всесезонни със по-меката си структора ще покрият тази моя нужда. Единствените ми притеснения са лятото когато 2-3 пъти пътуваме на по-дълги разстония и се налага да се карат едни 500-600км магистрално през деня над 30 градуса, а на асфалта можеби стигат до 50. Не знам дали тази всесезонна гума няма да се прецака при тези условия. За ежедневно каране нямам притеснения.
Като се има в предвид, че 80% карат с гуми за мъгла през цялата година, всяка една нова гума дори и всесезонна е по-добър избор.
Имаме 2 служебни коли с всесезонни гуми и не съм чул колегите да се оплакват. Аз също ги заглеждам като опция след 2 години когато ми остареят сегашните. Като условията в който ползвам аз колата си мисля, че едни такива гуми ще ми вършат работа. При нас във Варна масово се кара само със летни гуми, като единствения проблем е есенно-зимния сезон. Аз съм на мнение и не карам зимата с летни поради причината, че сутрин когато е студено в първите километри гумата е на пластмаса. В този смисал едни всесезонни със по-меката си структора ще покрият тази моя нужда. Единствените ми притеснения са лятото когато 2-3 пъти пътуваме на по-дълги разстония и се налага да се карат едни 500-600км магистрално през деня над 30 градуса, а на асфалта можеби стигат до 50. Не знам дали тази всесезонна гума няма да се прецака при тези условия. За ежедневно каране нямам притеснения.
- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
Няма едно правило за най-добър вариант за всеки.
Пример:
Аз карам средно по 35к на година, летни/зимни карам по 2 сезона и свършват.
Дайте ги тези всесезонни гуми дето ще изкарат повече километри и време без компромис в пътното поведение, че да взема и аз да спестя някой лев от гуми и смяна...
Пример:
Аз карам средно по 35к на година, летни/зимни карам по 2 сезона и свършват.
Дайте ги тези всесезонни гуми дето ще изкарат повече километри и време без компромис в пътното поведение, че да взема и аз да спестя някой лев от гуми и смяна...
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..