Здравейте! За да не спамя с нова тема, ще споделя наскоро решените от мен проблеми тук.
А те бяха следните: Р0507 idle speed to high; P0441 - EVAP Emission Control / incorrect flow.
Грешката Р0507 в началото започна с леко преиграване на оборотите, след което премина със светване на Чек-а на таблото и оборотите започнаха да играят от ~800rpm до към ~1700rpm. Като вдигнете капака се чува едно силно фъщене/свистене/съскане, което обаче се оказва засмукване

След обстойна проверка в WWW и сервизните документи на предишния собственик установявам, че най-честата причина е клапан картерни газове (VALVE DIAPHRAGM CRANKCASE VENTILATION), който клапан N72 си се сменя на всеки 60000км. Има го на различни производители и цени. Аз се спрях на VAICO ~170лв. Намира се под капака на клапаните, под всмукателния колектор, който пък от своя страна е направен, така че да изиза на две части. Смяната ми отне около 1 час !не професионалист! професионалист = 15мин.
Някой майстори препоръчват смяна на целия капак на клапаните на цена 700+ лева без вкл. цена за труд
Грешка Р0441 - като код, тази грешка явно излиза за най-различни проблеми. При мен се оказа "неправилен поток" на бензиновите изпарения. След запознаване на системата в "www"

установявам че има клапан N80 чийто поток идва от една кутия, която по всяка вероятност ще има клапан вътре, включително и филтър с активен въглен. Та реших да продухам малко тия маркучи и кутията с филтъра И да сменя тоя клапан N80(100лв)

и воала! 10 000км. нйет проблем