Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от digitalundgrd »

Стуцата, беше заложил също на Мишелинки Кросклимат на 230 коньовия супърб. Определено беше споделял предимно положителни отзиви [smilie=pardon.gif]
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

krachunov написа: 16.10.2024, 09:04:41 Питам колегите които са толкова противници, да споделят защо и кои гуми не са доволни.
Нямах никакво намерение да пиша, ама такава защита на всесезонната гума, дори и от производители и продавачи няма! И то от човек, който е карал с тях едва една седмица или 700км., което е отиване и връщане София - Бургас по магистралата. Ми то с каквато и гума да съм за една седмица няма да мога да придобия мнение, та чак и да ги защитавам (безпочвено)! Вие държите всички да Ви влизат в обяснителен режим и да Ви доказват нещо, което Вие не можете да докажете, но защитавате!

Та по темата.
Michelin и Vredstein - точните модели не си ги спомням, понеже беше много отдавна.
А сега и опита ми с тях и защо НИКОГА повече няма да си купя всесезонна гума! Когато купих Мерцедеса преди 6 години беше обут с всесезонни на Michelin с дот 20/18 (тоест гуми на една година) и в допълнение имаше втори комплект зимни гуми които по спомен бяха на 5 години, но имаха достатъчно грайфер. Реших да остана с всесезонните, понеже шофирах рядко и тогава правех не повече от 5-6к км. на година. Лятото нямах никакви проблеми с тях, но когато дойде есента, температурите паднаха под 10 градуса и сутрин софийските улици бяха лигави от влагата в комбинацията с прахоляка по тях, ми се случи няколко пъти да спирам на магия от колите пред мен (не заради висока скорост, а просто защото контакта на гумата с пътното платно беше все едно таркалям пластмасови шишета). След тези ситуации директно нарязах всесезонните, за да НЕ може друг да ги ползва и сложих зимната гуми, които бяха в допълнение към колата (като временно решение), докато си купя читави гуми. Изкарах цялата зима с тях, а тогава живеех още в София и беше от зимите с повече сняг, качвах се в Рила и Витоша и никога, в нито една ситуация не ми направиха проблем. За мое нещастие спуках една от гумите и вместо да купувам 2 нови зимни, реших да ги пенсионирам и да си купя 4 нови гуми.

Беше станало края на Март и по необясними за мен причини и до ден днешен, купух 4 нови всесезонни на Vredstein. Лятото естествено нямах никакви проблеми с тях, но с настъпването на есента и същите обстоятелства като с предните всесезнни гуми и факта, че при един лек снежец (1-2см.) в началото на ноември, боксувах и не можех да потегля, им играх ножа и на тях.

Тогава отидох и си купих 4 нови ЗИМНИ гуми на Vredstein, които ги карах целогодишно или образно казано - еб@вах им майката от каране лятото в жегите, за да може зимата да газя като снегорин в планината и никога да не са ми правили проблеми, дори и след 3 години. Между другото колата още е с две от този комплект гуми, другите 2 ги смених преди година и половин, защото предните се износваха неравномерно, заради проблем с предните амортисьори. Нямам никакво намерение да сменям гумите на колата, дори вчера дадох на вторични суровини вторият комплект джанти, за да не ми заемат място.

Това са ми преките наблюдения и опит с два различни модела всесезонни гуми и НИКОГА повече няма да си го причинявам пак! Дано повече хора проумеят, че със всесезонната гума са също толкова опасни през зимата, както с летните! За шум не мога да коментирам, нито имам чувствителен слух, нито в тази консервна кутия, невиждала шумоизолация можеш да разбереш дали гумата е шумна или не.

Шкодата я купих с два комплекта гуми: летни Пирели и зимни Дънлоп. Дънлопа е пълен боклук и миналата зима в Бургас (където сняг не сме виждали от лето господне 93та) едвам съм спирал с тях. Разбира се и те бяха нарязани, та никой да не може да ги ползва след мен. Лятото си карах с Пирели-то и не съм имал никаква забележка към гумата, единствено имах намерение да ги пенсионирам и другото лято да си взема нови, но след разговор с колега от форума, който разбира в пъти повече от мен и след като ги видя, разбрах, че тази гума е много повече от това което си мислех и ще си остана с нея и догодина. Зимните гуми вече са купени и най-вероятно другата седмица ще бъдат сложени!

И в заключение ще помоля защитника на всесезонните гуми да натрупа малко опит и километри с такива гуми, преди да ги изкарва едва ли не най-великото технологично решение на света.
Последно промяна от n_ivanov на 16.10.2024, 13:09:49, променено общо 1 път.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

Благодаря за мнението, първото смислено от противниците на All season
n_ivanov написа: 16.10.2024, 10:59:19 ама такава защита на всесезонната гума, дори и от производители и продавачи няма!
- Не
n_ivanov написа: 16.10.2024, 10:59:19 преди да ги изкарва едва ли не най-великото технологично решение на света.
- не.
Явно сте карали по диагонала, та не сте вникнали, какво точно пиша но здраве да е :D

Нито карам от вчера, нито до сега съм карал всесезонки, а премиум сезонни.
Това което ви е убягнало е че ПИТАМ за мнение различно, от ЕДНА ЖЕНА МИ КАЗА, съседа се блъска по 3пъти на ден, значи гумите са проблема. [smilie=sarcastic.gif] Както и, пързалям се с летни и зимни ЗНАЧИ, няк'ви трети гуми също не стават...

Та не го приемайте толкова лично, никой не ви кара да купувате брадви за мъгла.... [smilie=sarcastic.gif], това което исках да разбера е 1во лице впечатления, за което ви благодаря за поста.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Пичове?
Как не ви омръзна едно и също всеки сезон дейба............?
Ама наистина всеки сезон едни и същи глупости.......
Нямало е , няма и няма да има всесезонна гума да е ОК за целогодишно ползване .
Тези тестове, които гледате нямат нищо общо с реалността и качеството на пътните настилки в БГ, да не говорим, че доста от тях не са независими , а са подплатени финансово от някой производител.Тестовете ги правят на писта, с хубав асвалт, контролирана среда и прочее.
Най - старото клише ще спомена - с универсални обувки ли ходите целогодишно???Летос на Гьола у гръцко боси ли ходите, с чехли или с кубинки за ОЛ СИЙЗЪН?Занимавам се с гуми достатъчно дълго време , за да знам, че в момента няма по-добър избор от Летни или Зимни гуми.
Карал съм ТОП всесезонна гума за 600лв бройката и беше някакъв ужас най-ужасен.Такова святкане на ESP няма и при Мразко, който е на предно.
Карал съм ги и на Калояново и беше страшно.
Не е измислен още каучук да е еднакво добър на -5 и на +35.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
Impress_me

Škoda Фен²

Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри

Мнение от Impress_me »

ЦецоNOL написа: 16.10.2024, 14:32:39 Нямало е , няма и няма да има всесезонна гума да е ОК за целогодишно ползване
И това рязко изчерпа темата за всесезонните. Дайте за зимни, че това е на дневен ред :)
malak

Škoda Фен

Гараж: Superb 3

Мнение от malak »

ABBC3_OFFTOPIC
Целогишно маам с кубинките [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

И тук да се из..дя. :) Според мен,най големия проблем със всесезонната гума е че не държи на топло при по динамично шофиране. Когато е мокро,снежно,така или иначе караш по внимателно.
Та ,ако не си някаквъв "състезател" вършат чудесна работа.
Но естествено не може да се сравняват със сезонните.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
РАПАН

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Fabia 2, Octavia 4 FL.

Мнение от РАПАН »

Бюджета ми за зимни 205-60-16 са марките barum polaris 6, semperit,fulda,hankook rs3, kumho. Средна цена за всички марки 170лв. Няма да карам екстремно,но ще се кара на сняг,защото ходим по няколко пъти на Банско до февруари.Препоръки или все тая щом няма да карам екстремно и не съм 4х4 [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

РАПАН написа: 16.10.2024, 16:13:07Препоръки
DUNLOP WINTER SPORT 5 205/60 R16 92H: https://diana-ltd.com/tire?34597&gad_source=1
Малко над бюджета ти ама с карта ще се смъкне 5-10 лева на гума. 4 години бях с тях и си се справяше чудесно а ходя на ски, та копаха доволно.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

РАПАН написа: 16.10.2024, 16:13:07 Бюджета ми за зимни 205-60-16 са марките barum polaris 6, semperit,fulda,hankook rs3, kumho. Средна цена за всички марки 170лв. Няма да карам екстремно,но ще се кара на сняг,защото ходим по няколко пъти на Банско до февруари.Препоръки или все тая щом няма да карам екстремно и не съм 4х4 [smilie=sarcastic.gif]
все тая

Чешка кола с чешки гуми. Взимай Барумките :)
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

РАПАН написа: 16.10.2024, 16:13:07 Бюджета ми за зимни 205-60-16 са марките barum polaris 6, semperit,fulda,hankook rs3, kumho
За тези пари твърдо Клебер или за 10лв отгоре BFGoodrich
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

ЦецоNOL написа: 16.10.2024, 14:32:39 Как не ви омръзна едно и също всеки сезон дейба............?
Е как да му омръзне. Той я е прочел страница назад, я не е ...
Дава определения - противници на обикновено мнение. Обаче той не е "защитник" :)
Неговото мнение е коректно за 30 минути клипове и 700км, а на други не. [smilie=pardon.gif]
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

istoyanov написа: 16.10.2024, 16:34:05 Неговото мнение е коректно за 30 минути клипове и 700км, а на други не. [smilie=pardon.gif]
Нищо от нищо не си разбрал, ма карай да върви, не се напрягайте.
30 минути клипове са по меродавни от някой който мнението му е базирано защото една жена му е казала как 8 пъти се е блъскала... и проблема са били гумите докато е ходил за резачка за мъгла [smilie=pleasantry.gif]
Аватар
bobrock

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7

Мнение от bobrock »

Здравейте,
Чуденка между:

Continental WinterContact TS870 P 98V XL FR
и
Michelin Alpin 7 98V XL FR

За Суперб Мк3 комби:)

Ps: сори за невежия въпрос този индекс XL - подсилена гума с борд ли означава?
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

bobrock написа: 16.10.2024, 16:49:34 Continental WinterContact TS870 P 98V XL FR
и
Michelin Alpin 7 98V XL FR

За Суперб Мк3 комби:)

Ps: сори за невежия въпрос този индекс XL - подсилена гума с борд ли означава?
С Две ръце и трите крака съм за Контито.
XL - EXTRA LOAD
Усилена е гумата .
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”