Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от krachunov »

Taratajki написа: 15.10.2024, 21:58:42 Гуми за мъгла им казва един приятел
Колко КМ е минал въпросния приятел и с какви гуми, колко различни е карал?!
Защото и аз много подобни съм чувал и всичките мнения са от хора никога не са карали или мнението е им е от илЯда и балканската. Само че от тогава прогреса си върви.
Относно спирачния път сте прав, напълно.
Но съпоставката може да се направи и с гуми премиум и среден и/или нисък клас - сезонни. Отново ще има съществена разлика. И "гумите за мъгла"-премиум, ще е значително по - добра от повечето евтини.
Ето добро ревю по темата

https://www.tyrereviews.com/Article/Are ... m-Tyre.htm

Разбира се, всичко е доста субективно и за това всеки трябва да си направи преценката за типа гуми къде и как кара. Така че една жена ми каза, един приятел и той, не е сериозно мнение. Ако човека има 10-30к км поне 2 години с една или повече all season, вече може да си говорим и направо да кажете от кои не е доволен.

Но както споменах 20 градуса и зимна гума, няма да е по - добре от 20 градуса и всесезон.
tsb написа: 15.10.2024, 22:13:11 все едно казваш - майната им на гумите
Реално почти всички го казват. Предходната кола беше доста ниска и по светофари имах добра възможност да гледам гумите. Масово са с гуми, които не бих ползвал и за саксия. Най - скандалното е един с един варел Q7, хуу купил си дърт кенеф (съдя по звуците и пушека който излизаше) ама за гуми явно не беше останало. Защото от гумите се люпеха парчета, като от на болид на формула 1
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Аз този разговор го водих на последната форумна среща...

Определено бих сложил ТОП всесезонна гума (Пирелито или Бриджстоуна от теста по-горе), ако :

- карам предимно в града/магистрали/главни пътища и не излизам по офроуд чакъли или да ми се налага ежедневно да "шпоря" на непочистено в някоя вилна зона [smilie=sarcastic.gif]

- зимата НЕ ходя да карам ски.

- колата ми да НЕ предразполага към вдигане на високи скорости и натискане по завои.

Тааа към момента съм с два комплекта гуми (зимни/летни) САМО, защото по последната точка нямам съвпадение [smilie=pardon.gif]
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

Ето още едно видео, което засяга точно това за което говорим.

Хубавото на тези ревюта е, че съпоставя няколко вида гуми и то в идеални условия. А не един приятел ми каза.
Точно в това видео прави съпоставка за спиране при 2-6-10-15 градуса на мокро. При тестовете, чак на 15 градуса лятната гума се е представила по - добре от останалите.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Колкото швейцарското ножче има трион и брадва, толкова и всесезонните гуми стават за лято и зима.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
nasmen

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 2 Combi 1.9 TDI 105 HP PD BKC

Мнение от nasmen »

Като се вярва повече на видеа и ревюта вместо на собствения опит все ще е така [smilie=pardon.gif] .
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

аз пак питам и двамата колеги:
The Hooligan написа: 15.10.2024, 23:55:11 ..
nasmen написа: 16.10.2024, 00:02:25все ще е така
Колко км сте минали с All season и с коя марка модел, че не сте доволни?
Общи лакардии и алабализми, всички може да си говорим.
Тук не говоря,че all season ще е по - добра от лятна или зимна. Говоря, че премиум, ще е по - добра от среден или евтин клас, сезонна. А в определени условия, може да има по - добро представяне. Горещо зимно време (виждали сме вече)със зимни, студени пролетни/есенни сутрини с летни гуми.
С All season в 99% от времето ще ти е напълно ок. Вероятно ще има 1 % или по - малко, при които биха били причина за проблем, но тях не броим.
Та не е сложен въпрос.
Кои гуми сте тествали?
По колко км?
И в какви условия - сезони?

Иначе за лафа тук да върви, иху аху, да трупаме брой мнения и да е забавно става.Но да е полезно, моля да кажете какво и колко сте карали? А пък иначе не разбрах, кое ВСЕ ЩЕ Е ТАКА?
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

krachunov написа: 16.10.2024, 00:14:11 Общи лакардии и алабализми, всички може да си говорим.
Всъщност алабализмите вие ги пишете:
krachunov написа: 16.10.2024, 00:14:11 Тук не говоря,че all season ще е по - добра от лятна или зимна. Говоря, че премиум, ще е по - добра от среден или евтин клас, сезонна. А в определени условия, може да има по - добро представяне.
В кои определени условия? Рано сутрин между 7 и 9 часа на 27 Октомври?

krachunov написа: 16.10.2024, 00:14:11 Иначе за лафа тук да върви, иху аху, да трупаме брой мнения и да е забавано става.
Е как, всеки ден си броя мненията [smilie=sarcastic.gif]
krachunov написа: 16.10.2024, 00:14:11 аз пак питам и двамата колеги:
Колко км са минали с All season и с коя марка модел, че не са доволни.
Както вече казах, аз предпочитам истински трион и брадва [smilie=sarcastic.gif]
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

Чуек. Ти дойде и ни се скара. Закривай го тоя форум и стотици хиляди километри зад гърбовете на не малко от членовете му. [smilie=pardon.gif]
А ти, колко имаш със всесесознни и какви?
Щом летните минсе пързалят по Софийските улици (Bridgestone на 2 сезона), щом зимните ми са се пързаляли на студени сутрини и влага и съм излизал на два пъти от подземния гараж - напъшно ми е достатъчно да не карам всесезонни.
Летните на под 6-7 градуса с влага ги забравяш. Зимните на 25 градуса също. Е как на едно място слагам компоненти, които са ок във всички условия ?
Както писа колегата - всеки сам си преценЯ факторите, които са му водещи при избора на типа гуми. Пожелателно минимум среден клас и да се съобразяваш със силните и слабите страни на съответния модел.
Не се ядосвай. Няма смисъл.
Сподели личен опит. Направи ли си труда да прочвтеш поне няколко страници назад ? Тези клипове сме ги гледали вече [smilie=beach.gif]
Аватар
nasmen

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 2 Combi 1.9 TDI 105 HP PD BKC

Мнение от nasmen »

krachunov написа: 16.10.2024, 00:14:11 аз пак питам и двамата колеги:
Мен няма какво да ме питаш, аз съм си направил сметката, че със зимни и летни ми е по-евтино и по-сигурно и не правя компромис, защото си возя семейство в тази кола ;)
Като искаш си ги карай всесезонките , никой не те упреква, ама недей да ни убеждаваш нас дето нищо не разбираме [smilie=thank_you2.gif] .
venll

Шкода Новак

Мнение от venll »

Карал съм Micheline Crosclimmate три сезона и бях много доволен. Да, не са като зимните и летните в съответните сезони, но имаш ли акъл в глава си и не си екстремен шофьор вършат перфектна работа. Недостатък е по-бързо износване на протектора. Много зависи колко км се минават на година. При по-малко км всесезонните гуми са отличен избор.
mimomimov

Шкода Новак

Гараж: Skoda Scala 2024, 1.5 tsi ACT

Мнение от mimomimov »

Всесезонните гуми са гуми покриващи определени стандарти, произвеждани от всички големи производители на гуми в света, минали тестове по всевъзможен начин преди да се пуснат в производство и потреба! Надали концерните продаващи тези гуми са направили компромис със сигурноста. В автомобилите почти всеки вози близки хора така че не вярвам някой да не мисли за безопасността им и своята съответно. И последно, аз за над 500 000 км. с всякакви гуми, не съм се подхлъзвал никога освен случайте в който съм се правил на келеш, чесал съм си егото или съм се правил на безсмъртен подценявайки пътните условия! Така че всесезонната гума е перфектен избор при сегашното законодателство и метеорологични условия в България, не надхвърляте ли с 20% ограничението на скороста, съобразявате ли се с пътните условия и гумите ви са в параметри, проблеми няма да има от тяхна страна!

П.П. В момента съм с Laufenn G FIT 4S, последните 2 дни, 1000 км преходи, без възражения за представянето им.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

krachunov написа: 15.10.2024, 22:38:24 Колко КМ е минал въпросния приятел и
Въпросния приятел е леко философ, като теб [smilie=sarcastic.gif] Гледал, проучвал, у,а, голем експерт. Караше, забележи миналото време, Ауди А4 куатро. То било да си еВе мамата, нямало спиране, гумите не били фактор....Купи Кросклимат ебем ти какво преди....4 години беше това, поне 50 хил. им е направил. Миналата пролет размаза аудито вече окончателно. Щото и преди това имаше няколко сблъсъка. Най вече ги удряше отзад, щото нито лято, нито зима спираха тия гуми. Ама понеже беше си го набутал с не малко пари.....караше ги. Финалния сблъсък беше странично в д'ръво. И странично се оказа че не държат [smilie=sarcastic.gif]
Па ти си гледай тестове "в идеални условия", то тука всичко е идеално [smilie=sarcastic.gif]
Ти не даваш вид на човек, който би си купил най смотаните зимни и летни гуми, за да коментираш, че някакви "всесезонни" ще са по добри. Аз лично, споменавал съм го, такива съм карал на рентакари. Никога не бих си купил. Шума ме побъркваше.
Баща ми, който минаваше по под 5000 км. на година и вече не можеше да мъкне гуми от мазето, сложи всесезонни, вече са на 5 години, не са мръднали [smilie=sarcastic.gif]
Успех в избора и да се похвалиш. Не се заяждам, изказвам мнението си, което по никакъв начин не бива да те спира да сбъркаш 😉
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

mimomimov написа: 16.10.2024, 07:54:32 Надали концерните продаващи тези гуми са направили компромис със сигурноста.
Не са направили, разбира се! Просто всесезонните толкова си могат.
Компромисите ги правят хората, които ги купуват.

mimomimov написа: 16.10.2024, 07:54:32 Така че всесезонната гума е перфектен избор при сегашното законодателство и метеорологични условия в България
Такива крайни заключения са несериозни.
Не можеш да поставят под общ знаменател всички видове автомобили, шофьори и предназначения на автомобилите, които се движат в България.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

за 20 години, по около 15к км на година и последните 15 години предимно премиум гуми зимни и летни съм карал, сега за сефте тествам всесезонните. Та ще пиша непременно. Като 1во впечатление за 300-500, мишелина се държи не по - зле от лятна и със сигурност не е по - шумна.
Предвид времето, чакам да вАлне да видя.
Taratajki написа: 16.10.2024, 08:05:04 Щото и преди това имаше няколко
Въпросния приятел, явно не са му само гумите проблема, че няколко пъти да се е удрял. [smilie=pardon.gif]
istoyanov написа: 16.10.2024, 00:35:37 напъшно ми е достатъчно да не карам всесезонни.
Е тук, няма какво да коментирам.
istoyanov написа: 16.10.2024, 00:35:37 Чуек. Ти дойде и ни се скара.
Със сигурност не съм се карал. Идеята ми е, че хора които явно (явно от това което са коментирали, дали е вярно...) не са карали никога all season. Оплюват без да споделят опит с такива. И това на базата на опит летни и зимни гуми. Само че гумите не са 3 вида.
istoyanov написа: 16.10.2024, 00:35:37 А ти, колко имаш със всесесознни и какви?
По - горе мисля че писах, за сефте ги тествам - Michelin CrossClimate 2. Колко опит - 700км за сега за седмицата.
И както казах и като стабилност и като шум, в сегашните условия, не се различават от летните. За мокро и тн ще пиша по - натам.
The Hooligan написа: 16.10.2024, 00:29:16 Както вече казах, аз предпочитам истински трион и брадва [smilie=sarcastic.gif]
Ако ще дялкаш клечки, надали е много уместен избор.

Понеже явно се възприе че се карам, не не се. Питам колегите които са толкова противници, да споделят защо и кои гуми не са доволни. Та ако някой търси след време да попадне на тази страница и да прочете, тея гуми не стават - защото....
А не "предпочитам резачка, вместо ножче за мъгла... ама никога пък не съм го тествал реално....."
До сега разбрах, че единия колега не ги харесва на базата на зимните и летните които е карал, но не и all season,
А другия колега не ги харесва защото има познат, който явно е агресивен шофьор и въпросните гуми не са подходящи за целта.
Не прочетох, нито едно - тази гума на сухо/мокро/снежно не държи. Износва се бързо; Свирят гумите; На вода са леш и тн....
The Hooligan написа: 16.10.2024, 00:29:16 В кои определени условия? Рано сутрин между 7 и 9 часа на 27 Октомври?
Това или миналото лято имаше една седмица температурите паднаха до около 10-16 градуса мокро.
Март/Април/Май/Септември/Октовмри/Ноември/Декември...вече и Януари... все месеци в които температурите варират в големи граници. Все периоди, които точно сменяш гумите. Така че да определени условия които са между 5 и 8 месеца в годината.
И както споменах няколко пъти, 3 месеца последната зима, си карах зимните гуми (DUNLOP WINTER SPORT 5) на 20 градуса... емии мерси. Цяла зима валя 1 или 2 пъти сняг. Единия беше на 11 ноември.
Ако живееш някъде по - на север или си някоя вилна зона ок. Но масово в България истинска зима вече няма.
The Hooligan написа: 16.10.2024, 00:29:16 Всъщност алабализмите вие ги пишете:
Ок, само не видях да споменавате, от кои конкретно сте недоволни. За триона разбрах, ама за гуми си говорихме тук [smilie=pleasantry.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Идеални са всесезонките за градска кола и/или служебка. Особенно за второто, пестят разходи.

Толкоз.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”