Има ли смисъл от нови джанти за зимни гуми?

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
bobrock

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7

Мнение от bobrock »

Здравейте,
Използвам темата да попитам за размера на болтовете.
Ако в момента на моя Супърб3 Фл съм с 18" Пропус Аеро и мина на 17" Тритон, мога ли да използвам същите болтове от 18"ките ?
:)
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

Щом джантите са шкодови, можеш. Конусите на болтовете ще паснат.
Аватар
bobrock

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7

Мнение от bobrock »

donci,
Благодаря ! [smilie=yahoo.gif]
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

n_ivanov написа: 27.09.2024, 12:10:25 съхраняваш втори комплект джанти
Те се съхраняват на същата площ като втория комплект гуми :), плюсът е, че "летните" се карат двойно по-малко примерно, по-малък е шансът да се ожулят, а ако пътуваш зимата повече, от разтворите за зимна обработка на пътищата, на ски в Австрия, например, започва да се надува покритието.
Изображение
Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

Втори комлект джанти със зимни гуми за мен са задължителни. Подобно на Цецо на мен ми изпаднаха 17-ки от Ауди Q3, буквално чисто нови. С гумаджийници не се разправям, само в случай на необходимост. Сам си правя смяната за една, две бири време. Измивам винаги сваления комплект гуми и джанти и маркирам задни/предни за ротация преди да ги прибера, както и окачването от насъбрана гняс.
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

fryeruk написа: 30.09.2024, 12:52:19 окачването от насъбрана гняс
И аз така, като при смяната даже свалям подкалниците и почиствам - а там е ужас от боклуци и кал.
Marv_sko

Шкода Новак

Мнение от Marv_sko »

Благодаря за мненията. Изчетох темата и до колкото разбирам, предимствата на отделен комплект джанти са:

1) Възможност за различен размер гуми зимата и лятото - Това не ми е от полза, не искам да минавам на по-малки гуми от 18ки и според мен това си е адекватен размер дори и за зимата

2) По-лесна смяна и възможност да ги сменяш сам - Също не ме касае особено, както казах по-рано, никога смяната на гуми в сервиз не ми е било времеемко занимание, а и пак ще трябва да се ходи в сервиз от време на време за баланс, така че не намирам особена полза от това

3) Излиза по-евтино - Някакви големи и условни сметки за да се види кое излиза със 150 лв по-евтино на година не ме интересуват особено.

4) Летните джанти се предпазват от надраскване и други козметични забележки от каране през зимата - Не съм от тези, които много ги интересува външния вид на автомобила, който карат - колата е за да ми служи на мен, не аз на нея, че да ѝ треперя за някакви драскотини. Все ми е тая за някакви забележки и козметични наранявания по джантите. В крайна сметка, ако положението стане наистина зле, винаги могат да се купят нови джанти, които да заменят старите, но с досегашния ми опит с предишната кола - много се съмнявам.

С оглед на това, смятам, че по-добрия вариант за мен е просто да слагам зимни гуми на сегашните джанти и толкова. Но разбирам, че за някой друг би било по-добре да има зимен комплект джанти, в което няма нищо лошо.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

fryeruk, Хубаво е също да си вземеш един меден спрей и да напръскаш добре, там където ляга джанта върху главината.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

Marv_sko написа: 30.09.2024, 13:07:07 излиза със 150 лв по-евтино на година
150 лв. на сезон. 300 лева на година.
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

Marv_sko написа: 30.09.2024, 13:07:07 3) Излиза по-евтино - Някакви големи и условни сметки за да се види кое излиза със 150 лв по-евтино на година не ме интересуват особено.
За мен най-определящо в случая е колко време ще се прави това упражнение по 2 пъти в годината - т.е. колко години смяташ да караш автомобила. Без тази за мен най-важна информация - всички си чешем езиците.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Ще използвам темата, а може и да е полезно като информация. Защо винаги едната теза е, че заради дупките - други джанти? Защото зимата се отварят дупки или? Защото съществуващите - дали зима, дали лято все тая. Дори зимата, ако има сняг в тях е по-добре от лятото. За мен примерно много по-съществен довод би бил - по-тънка гума, защото е по-проходима от някоя "баница" ако изобщо се гони проходимост.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ами незнам ти къде караш, ама там дето карам аз, февруари до април дупките са на порядък повече от лятото. При това говорим за качествени дупки - дълбоки, с остри ръбове и разпределени шахматно. Основно за градската среда и извънграда дву и третокласната пътна мрежа. Също и катеренето по планините, където ако случайно се чисти, се чисти и асфалта, буквално [smilie=sarcastic.gif] При мен традицията на спрасканите гуми и криви джанти е в мръсния сезон.
Бееееее.....
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

Marv_sko написа: 30.09.2024, 13:07:07 3) Излиза по-евтино - Някакви големи и условни сметки за да се види кое излиза със 150 лв по-евтино на година не ме интересуват особено.

4) Летните джанти се предпазват от надраскване и други козметични забележки от каране през зимата
3. За смяна с моите джанти ми взимат 25 лева и не гърбя. За двата ни автомобила разликата на година е колкото гражданската на единия.
4. Нови джанти са 2-3000 лева оргиналдъ, за ремонт на драскотини при Орион ми искаха 900 лева.
Изображение
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Аватар
dotamaster

Škoda Фен

Гараж: Superb 3 2.0TSI 4x4 2018

Мнение от dotamaster »

Цецо75 написа: 30.09.2024, 13:53:13 Ами незнам ти къде караш, ама там дето карам аз, февруари до април дупките са на порядък повече от лятото. При това говорим за качествени дупки - дълбоки, с остри ръбове и разпределени шахматно. Основно за градската среда и извънграда дву и третокласната пътна мрежа. Също и катеренето по планините, където ако случайно се чисти, се чисти и асфалта, буквално [smilie=sarcastic.gif] При мен традицията на спрасканите гуми и криви джанти е в мръсния сезон.
Трябва да се добави и факторът, че тогава денят е по-къс, съответно по-често се кара на фарове и в намалена видимост поради валеж, мъгла, etc...Това повишава шансът дадена дупка да не бъде видяна на време и да бъде ударена.

Аз лично взех 2ри комплект джанти 17" за зимата и нямам забележки - карам доста по планините и имам място за съхранение. Финансово също е изгоден вариант спрямо 19".
Тук съм качил и снимка с малките джанти и линк към тестове на зимни гуми с различни ширини.
viewtopic.php?p=334365&hilit=%D0%93%D1% ... B8#p334365
[Everybody lies]
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”