Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
digitalpr

Шкода Новак

Гараж: Kodiaq II, 2.0TSI, 204hp.

Мнение от digitalpr »

Здравейте, някой може ли да каже защо вече няма Octavia Scout? Спряна е от производство, или просто Еуратек не я предлагат?
lpetrovv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia Mk4 2.0TDI 4x4 7DSG

Мнение от lpetrovv »

Ще излиза фейслифт.
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

Интересно начинание:

Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
Sev

Škoda Фен

Гараж: Karoq 2.0 TDI 4х4 DSG
FIAT 500

Мнение от Sev »

digitalpr написа: 03.02.2024, 07:19:20 Здравейте, някой може ли да каже защо вече няма Octavia Scout? Спряна е от производство, или просто Еуратек не я предлагат?
Scout няма от доста време
Не само в България
В Чехия се продаваше последно
При фейслифта мисля, че също няма да има
Най-вероятно дърпа клиенти от SUV гамата и това е причината
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Някой знае ли дали при 04 дали може да се сложат датчици за измерване налягането в гумите и това да се визуализира някъде от мултимедията? Моята няма датчици, а "измерването" става чрез ABS-a,но ме интересува дали като цяло за Октавията има такава опция ( да е достъпна в някоя друга държава примерно ).
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

neshtoZabavno написа: 31.08.2024, 14:45:26 Някой знае ли дали при 04 дали може да се сложат датчици за измерване налягането в гумите и това да се визуализира някъде от мултимедията?
Да, може.

Мисля, че дори някои О4 тук във форума са с такива датчици заводско. В медията, където при нас показва само дали има проблеми с налягането на гумите, при тях показва налягането във всяка една гума.

Тези датчици ги нямаше като отделна екстра в ценовите листи, но бяха включени като едно от нещата в един от старите пакети с опции. Пакет "Комфорт" ли беше, нещо друго ли беше, не си спомням. Бяха забутани в края на описанието на пакета в конфигуратора, затова не се набиваха на очи. Прегледах сега актуалните пакети с опции в актуалния конфигуратор и сега не ги виждам никъде.

Технически могат да се добаят на колата, но ще трябва и да се SFD-отключи съответния модул и да се конфигурират там.

Честно казано, не знам дали си заслужават усилията, парите и имагинерната полза от тях. Ако имаш два комплекта джанти, ще трябва да оборудваш и двата комплекта с такива датчици.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

smoke написа: 02.09.2024, 14:28:08 медията, където при нас показва само дали има проблеми с налягането на гумите,
Показва си и коя гума е.
Аз също не виждам смисъл от тея датчици.Измерването по ABS-а си е достатъчно [smilie=pardon.gif]
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

smoke написа: 02.09.2024, 14:28:08 Честно казано, не знам дали си заслужават усилията, парите и имагинерната полза от тях.
И аз мисля, че не си струва упражнението, като се има предвид колко рядко се пука гума.
На мен даже и сигнализацията през ABS датчиците ми е излишна.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

igeorgiev82 написа: 02.09.2024, 14:34:36 Показва си и коя гума е.
Да, така е - показва коя гума има проблем. И на мен ми е показвало за една от гумите ми веднъж.
Аз имах предвид, че само казва, че има проблем, но не показва налягането - няма откъде да го вземе.

Такива датчици биха били полезни, когато се налага честа промяна в налягането на гумите - например, ако колата се ползва с малък товар, после пък се налага да се натовари с голям товар, после пък пак с малък товар. Тогава се налага да се коригира налягането в гумите, а пък манометрите по бензиностанциите са под всякаква критика. Последния път обиколих 5 бензиностанции докато намеря читав манометър. Преди това заради калпав манометър съм бил напомпил гумите на 3.5 бара вместо на 2.5, колкото ми беше показал там манометъра. Ако колата е оборудвана с датчици за налягане на гумите, по-трудно ще стават такива грешки.
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

smoke написа: 02.09.2024, 14:28:08 Честно казано, не знам дали си заслужават усилията, парите и имагинерната полза от тях.
baijoro написа: 02.09.2024, 14:39:52 И аз мисля, че не си струва упражнението,
Донякъде съм съгласен.
Уикенда докато пътувах към Стара Загора, точно като влезнах в града ми изписука,че има промяна в налягането на гумите и като спрях и проверих всички бяха на 2.0 бара. По спомени като сменях зимните с летни всички си бяха напомпани на 2.5 бара. Не съм ги проверявал от тогава и ми стана странно баш и четирите гуми да са смъкнали по 0.5 бара едновременно, по-скоро е било някаква фалшива тревога от ABS-a, че валеще дъжд тогава. Напомпах ги задните до 2.5 и предните до 2.2 бара,че дотолкова ми стигна батерията на помпата ( не я бях зареждал от доста време ) и се поразрових малко в нета за такива датчици, които в реално време показват "живи" данни, за да мога да хвана такива моменти. Явно в някакъв момент всичките гуми са спаднали или докато са били в сервиза в Одрин или в Пловдив да са ги спаднали, нямам представа, но системата не ми е показвала някаква индикация за това.
Аз намерих някакъв комплект за 90 евро уж за 04 ама не бях чувал дали изобщо има такива по принцип за Октавията.
Изображение

storm1st

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA

Мнение от storm1st »

smoke написа: 02.09.2024, 14:43:46 Ако колата е оборудвана с датчици за налягане на гумите, по-трудно ще стават такива грешки
Точно .
Имам ги датчиците на Кодияка и на бензиностанциите наистина някои уреди показват големи разлики от реалността . Обаче когато са сменили накрайника с манометъра скоро /новичък е /, нещата са ОК . В началото 2 3 пъти си играх и тествах и показания на датчика , на манометъра на бензиностанцията и на този от моя компресор .
Датчиците са на приемливи цени - около 110 лв с ддс /бр ./ от ЕТ /2023 г. за Кодияк / . Около 6-7 г. им дават живот на батерията . Хубавото е ,че не се налага при размяна на гумите да се препрограмират всеки път кое колело / датчик къде е . Сега колата се оправя сама и си ги намества .
На предишната кола имах и температура на всеки датчик и беше доста интересно . Предполагам ,че и тук я има но не я показват .

Като позахладня и почнаха да "мрънкотят" , "спадат" от температурата и се отчита промяна надолу и свтват оранжево . След малко каране загряват и нещата си идват на место . Имам приятели с достъп до АЗОТ и ще взема за тест да ми напомпят зимния комплект .
Иначе аз като видя ,че ме предупреди а след малко каране почва да се покачва налягането нещата са ясни.

@neshtoZabavno, лично аз предполагам ,че точно от по-хладното време и по-хладната настилка е дало тази индикация .

Едит: На сегашната фейслифтова Октавия и новите Кодияк и Супърб нямам идея как са . Може и да са посменили нещичко .
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

storm1st написа: 02.09.2024, 15:36:04 че точно от по-хладното време и по-хладната настилка е дало тази индикация .
Няма вариант в покои гумите да са на 2.5, а заради дъжд да станат 2.0. Тия гуми (и въздуха вътре) след каране със 140 на магистралата парят )
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
fryeruk

Škoda Фен

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI M

Мнение от fryeruk »

Ако някой иска да си постави държача за чаши и вещи на тунела от пакета Simply Clever на фейслифт модела. Парт номер - 5E3 864 051 989. Вече се предлага в ЕТ.
Пасва си идеално с леко подпъхване под централната конзола и дори с гумата върху тунела.

Изображение
Изображение

Гумените ограничители, които обхващат бутилките се прибират към задната част и става още едно удобно място за съхранение на вещи по време на път.

Ето без ограничителите:

[Изображение
Последно промяна от fryeruk на 18.09.2024, 18:52:50, променено общо 1 път.
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

@fryeruk, Много благодаря! Точно това търсих преди няколко дена и писах на ЕТ Пловдив, но все още нямам отговор от тях.
Изображение

Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

По колко ви издържат накладките? Моите за 26к вече взеха да скърцат, това нормално ли е ?
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”