ВСИЧКО ЗА СПИРАЧНАТА СИСТЕМА

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

От 288 на 312, но все пак ще трябват супорти. Накладки и апарати са едни и същи.
Аватар
TSI-LK

Škoda Фен²

Гараж: TDI

Мнение от TSI-LK »

xektop написа: 12.09.2024, 13:41:48 ...какви по-големи ОЕ дискове могат да се сложат ? Ако фабрично излизат с предни 288 мм
зависи с кои апарати си - има 2 типа захват към шенкелите.
при тесния захват имаш възможност само за 312мм. дискове, като се сменят само супортите + дисковете.
при широкия вариант може да правиш относително каквото си решиш, 0т 312, през 323, като най - работещ вариант са двубуталните 334мм.
нагоре няма смисъл, защото ще се получи голям дисбаланс

п.с. междуболтовото разстояние може да ти ограничи избора ако не е 5 х 112.
Аватар
TSI-LK

Škoda Фен²

Мнение от TSI-LK »

niki написа: 12.09.2024, 13:53:34 От 288 на 312, но все пак ще трябват супорти. Накладки и апарати са едни и същи.
не винаги, има няколко вида апарати при 288 дискове спрямо диаметъра на буталото
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

TSI-LK, Как мога да разбера на О3 2.0 ТДИ 150 к.с. какво мога да сложа? Тук виждам размерите https://www.bremboparts.com/europe/en/c ... 00058767-1 Но къде да намеря информация за апаратие и супортите?
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

TSI-LK написа: 12.09.2024, 13:34:49 колко се съкращава спирачния път благодарение на подобрените спирачки
Гледай клипа в първия пост [smilie=pardon.gif] Току виж разбереш, защо не е нужно да си сменяш спирачките залудо [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
TSI-LK

Škoda Фен²

Мнение от TSI-LK »

xektop написа: 12.09.2024, 14:00:07 Как мога да разбера на О3 2.0 ТДИ 150 к.с. какво мога да сложа?
можеш да сложиш много неща, зависи до колко ти се занимава
преходът към 312 е свързан с други супорти, дискове, разбира се нови накладки ( и старите стават, но все пак )
това са спирачки от октавия 184к.с. например

340 е по - добрия вариант, просто си намери такива или от Супърб или от Октавия РС бензин ( и дизел преди фейслифта )
тук се изискват минимум 17 цола джанти, за 312 са 16ки

В твоя вариант е най - добре да си намериш такива примерно втора употреба, да ги обслужиш и да се сложат.

Taratajki написа: 12.09.2024, 14:19:39 Току виж разбереш, защо не е нужно да си сменяш спирачките залудо
Ала бала залудо било [smilie=sarcastic.gif] , ти май не четеш, че има хора, които реално правят промени, а не разчитат някой да им каже нещо или да видят клипче.
Както казах, при равни други условия новите спирачки спират в пъти по - сигурно и бързо.
Тествано в реални условия на асфалта.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

TSI-LK написа: 12.09.2024, 14:44:24 ти май не четеш,
Последно, хубаво ли е да четеш, че някой вече е направил нещо и то се е оказали ненужно, или трябва сам да си фрасна главата в стената, за да разбера, че не мога да я пробия [smilie=sarcastic.gif]
Нищо де, щом те радват такива интервенции, кой съм аз да те поучавам [smilie=pardon.gif] Щом караш на писта през ден, инвестирай.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

TSI-LK,
Тоест спирачните апарати остават същите, сменят се само съпортите или трябва апарати + съпорти?
Последно промяна от xektop на 12.09.2024, 16:09:40, променено общо 2 пъти.
Аватар
TSI-LK

Škoda Фен²

Мнение от TSI-LK »

Ти на практика правил ли си някога нещо, или си чул, че твой познат е чул от един човек, който знаел?

Аз на мене си и очите си ли да вярвам + реални данни измерени, или на ЕЖК?

А за инвестициите не се кахъри, така съм решил - така съм направил!
Не е имало път инвестиция в добри спирачки да не се възвърне!
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

TSI-LK написа: 12.09.2024, 15:05:09 Ти на практика правил ли си някога нещо
Не ти разбирам питането. Правил по принцип или правил ненужни неща, като смяна на размера на спирачките "при равни други условия" [smilie=sarcastic.gif] Щото второто не съм.
По горе в темата съм писал мнението ми по въпроса. Опитах се да кажа, защо никой не си губи времето с тестване на това което ти се чудеше, защо никой не е тествал. Ти пък взе, че се разсърди, щото се почувства неоценен, как си си сменил спирачките, а аз казвам, че не е имало смисъл.
Дай ти данни за "забележителната" разлика в спирането при различните ти сетове спирачки, но с едни и същи гуми, допринеси за каузата. И след като не четеш и не гледаш, защо искаш някой да прави тестове, на нещо което ти така или иначе знаеш как работи? Аз те насочих към клип на човек, който съм гледал преди време, когато също мислех, че ако си сменя спирачките с по големи, ще спирам по добре. Човека обяснява защо няма да се случи, аз се доверявам, не сменям спирачки, инвестирам в по широки гуми. Аз карам на писта веднъж на две години, извън пистите по 30 хил. на година. Не ми трябват по големи спирачки. Сложих други дискове, други накладки, смених си спирачната течност, сложих прогресивни пружини и времето на пистата ми слезе със секунда и половина [smilie=pardon.gif] По пътищата и преди си бях най бързия [smilie=sarcastic.gif] Това брои ли се за правене?
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

@Taratajki, Точно сега е момента с по-широките гуми и за по-големи спирачки. Имам два въпроса. Защо ако няма нужда на фабията 110 тси има по-големи спирачки отпред и дискове отзад? Твоята с фабрична мощност ли е?
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Ако спирачките не прегряват,и да сложиш огромни,файда нула.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Мнение от Taratajki »

niki написа: 12.09.2024, 15:56:43 Защо ако няма нужда на фабията 110 тси има по-големи спирачки отпред и дискове отзад? Твоята с фабрична мощност ли е?
Според мен е маркетинг [smilie=pardon.gif] 110 е и с по големи 'жанти, има място за по големи дискове и апарати. Моята е с 14', фабрично и за да сменя спирачките си е.... шенкели, съпорти, апарати.... Само и сложих дискови отзад, и не за друго, ами трудно минавах ГТП с барабаните [smilie=sarcastic.gif]
Моята има Revo Stage 1, но това не и е вдигнало общата маса, която трябва да спират наличните спирачки. Просто сега ускорява малко по добре, а си спира по същия начин. Дори може да се каже, че сега 0-100-0 км/ч е по добро. И ако наистина изгледате клипа, ще разберете, че големите спирачки се слагат, когато е нужно да се отвежда повече топлина от тях, поради по честото им използване. Къде се прави това? На писта, при динамично каране в завои, когато си идиот като мен, и караш на газ спирачка из града [smilie=sarcastic.gif] Та, при равни други условия, кола от 1000 кг. ще спира с еднакви спирачки, по еднакъв начин и ако е 90 коня, и ако е 120 коня. Виж, ако сложиш по широки гуми, ще е различно. Това е.
Какво мога да отбележа- след смяната на спирачките с новите дискове и накладки, колата издържаше вече по 3-4 бързи обиколки на пистата, без да се усеща прегряването в спирачките. Новите дискове имат по добра вентилация. Тогава пък изкипя спирачната течност, което показва, че нещата не са само едното или само другото [smilie=sarcastic.gif] И всички тия щуротии от моя страна се случваха само заради карането на писта. В никакъв момент при нормално използване на колата не съм усетил липса на спирачки. Като пак ще кажа, нормалното мое не е най нормалното по принцип. И за това не разбирам, защо да се сменя размера на дисковете? По добре да се купят по качествени гуми, полусликове ако ще, ако ще се издевателства на пистата. През останалото време е абсолютно ненужно.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Taratajki написа: 12.09.2024, 16:21:51 Тогава пък изкипя спирачната течност, което показва, че нещата
Ако беше с по големи спирачки,нямаше да изкипи!
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

Go BIG or go home [smilie=sarcastic.gif]

Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”