Впечатления от сервизите, които посещавате за вашата любима Шкода. Теми на Партньорите на СНЦ ШФБ
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
От около половин година съм член на форума и ми е много полезен като скорошен собственик и като цяло млад шофьор. Благодаря ви за хубавата общност!
Към въпроса ми…На една от предните гуми забелязах пукнатината, която се вижда на снимките. Автомобилът е нов, на под 6 месеца, на малко над 1000км, закупуван от Еуратек. Гумите са корейските Nexen, ДОТ 42/23. Може и да е била там, като съм взимал колата, но не съм оглеждал гумите толкова детайлно…По разположението и вида по-скоро ми прилича на дефект на гумата, като разлепване на каучука, отколкото на нещо, в следствие на каране? Не съм забелязал да губи налягане повече от другите гуми или да има вибрации при каране…
Покрива ли се това от гаранцията (някъде четох 6 месеца на гуми и други консумативи)?
Задължителна ли е смяната според вас?
По това което виждам, много въртиш волана на едно място, в твърда настилка.
На времето на шофьорските курсовете ни учеха, това да се избягва, защото цялото напрежение го отнася окачването и рейката.
Отиди до Шкода. Би трябвало да се признае гаранцията. 6 месеца имаш за реглаж на фарове, или други подобни.
Така и така ще ходиш, да ти ги регулират и тях.
Вече са започнали да описват какво им носиш в кашончето от Бургас
Тази сутрин я оставих за масло и човека отиде до багажника, наснима всичко и го описа в работната карта.
DasSkoda написа: 08.09.2024, 18:24:11
По това което виждам, много въртиш волана на едно място, в твърда настилка.
Абсурдно твърдение. Някъде да си чел изрична инструкция да не въртиш гумите на едно място?
На времето на шофьорските курсовете ни учеха, това да се избягва, защото цялото напрежение го отнася окачването и рейката.
Ти какъв пример даде...
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Два пъти дневно, паркирайки пред дома, докато я наместя правя маневри с много въртене на място. И така от години.
Не се е сцепила от това.
Пробвай по гаранция, ако откажат я размени с резервната и си карай живота.
The Hooligan написа: 10.09.2024, 09:49:11
Абсурдно твърдение
абсурдно е, защото...?
Пред гаража като въртя на едно място гумите, после по бетона остават черни петна. Които с месеци си стоят. Тези петна са дошли от някъде.
При маневри, когато е на място, волана се чувства тежък. В момента в който колата започне да се движи, тази тежест я няма. Като е на място, цялото напрежение отива в кормилни накрайници, рейка и гуми.
Така е. И наистина можеш да щадиш колата по този или много други начини, ако имаш нерви за това. То реално ако не я караш, гумите няма да пострадат въобще, ама...
Това си мяза на дефект в гумата, трябва да се пробва да се предяви претенция в ЕТ, при 1000км е възможно да станат нещата.
DasSkoda написа: 10.09.2024, 11:58:45
Пред гаража като въртя на едно място гумите, после по бетона остават черни петна. Които с месеци си стоят. Тези петна са дошли от някъде.
Каквото и да е износването на гумата от въртене на волана на място, то не може да се сравни с шофирането по магистрала или сходен път със скорост от 100 (или нагоре) км/ч, а пък ако набиеш спирачка, нещата тотално отиват в друго измерение.
На времето на шофьорските курсовете ни учеха,
Навремето, а май и до днес, масово инструктурите не могат да карат и нямат адекватно техническо познание по устройстовот на МПС. Да не кажа, че някои и правилника за движение по пътищата не познават.
Гумата - ако я сменят, добре. Ако не - аз бих си я карал така с няколко теста (газ/спирачка). Най-много да се отлепи още от това парче
На мен също ми прилича на дефект в гумата.
Който се е проявил на база обстоятелствата.
Аз не бих я карал така, още повече с висока скорост.
Ако се отлепи в движение, може и да стане като без баланс.
Благодаря на всички за мненията. Ще видим какво ще кажат от ЕТ. По снимки дилърът ми каза, че нищо и нямало на гумата и да съм си я карал така (не че ме изненада това хах) , но ще я закарам и да видим дали ще уважат гаранцията.
И мен ме притеснява да не стане нещо при по-висока скорост.
@headlines, Аз бих пуснал един мейл до Nexen със снимката и инфо, че гумата е на 1000 км. Бих попитал дали е безопасно да продължава да се експоатира тази гума според тях. Имат си и форма на сайта за тази работа.
Опита ми сочи, че трябва винаги да влезеш в контакт и с производителя на стоката, защото тях много повече им пука за продукта, който произвеждат, отколкото на търговеца. Последно така ми смениха едно Суунто. Търговеца каза изтекла ти е гаранцията преди два месеца, оправяй се. Писах на Финландците, казаха прати го да го погледнем и го смениха.
На колко бара са гумите?
абсурдно е, защото...?
Защото е абсурдно!
Ако беше така, всеки търговец на гуми щеше да ти обяснява изрично да не го правиш, заради гаранцията.
Бъркаш износването на гумата с дефект в гумата.
Ти, ако искаш можеш да я изтъркаш до теловете от въртене на място, но това не е дефект.
При маневри, когато е на място, волана се чувства тежък. В момента в който колата започне да се движи, тази тежест я няма. Като е на място, цялото напрежение отива в кормилни накрайници, рейка и гуми.
Съгласен съм с теб!
Аз лично избягвам да въртя на място САМО, ако настилката е чакъл или нещо подобно за да не оставям дупки от въртенето, не толкова заради гумите или окачването.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Явно не го написах така както исках да се разбере.
За мен гумата има производствен дефект.
На база снимките, виждам че волана се върти на място в твърда настилка.
От това, дефекта се е показал бързо.