Въпроси за Карок

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Tpet

Шкода Новак

Гараж: Skoda Karoq FL 2.0 TSI

Въпроси за Карок

Мнение от Tpet »

Сега се загледах в ценовата листа, че има различни интериорни пакети спрямо когато аз поръчвах, та не знам с какви седалки идва вече, може и да има вариант. При мен нямаше опция за масички, нито за ел. управление със спортните седалки.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Въпроси за Карок

Мнение от smoke »

smoke написа: 15.08.2024, 11:54:39 Моя близка роднина ще си купува автомобил (нов) и е решила Skoda Karoq (Sportline Plus) или VW Tiguan (Life Plus).
Ходихме днес и направихме още един тест-драйв с Karoq (1.5 TSI, 7DSG). Дори и аз го покарах малко. Леко съм разочарован. Още докато дилърът запали и изманеврира с Karoq-а в задния двор на ЕТ Надежда, автомобилът ми се стори шумен - дрезгав звук от мотора и леко боботене от изпускателната система отзад. После, когато се върнахме, споделих това с дилъра. Той припали един чисто нов Karoq отзад в двора, при него звукът беше по-приглушен, но като че ли пак го имаше този ефект. Шумът отвън от двигателя и изпускателната система определено е по-остър и по-силен отколкото при моята О4. Бихте ли споделили относно шума от двигателя и изпускателната система - така ли са си Karoq?

Впечатленията ми от тест-драйва са, че Karoq е по-лошо обезшумен от Tiguan. По-силно се чува шума от мотора и осезаемо се чува свистенето на въздуха около огледалата. Последното вероятно е заради това, че Tiguan е с акустични странични стъкла, а такива в Karoq няма (не се предлагат).

Возията на Tiguan също ми се стори по-добра - хем стегната, хем комфортна, по-малко се усещат неравностите по пътя, но без да клати. Возията на Karoq пък е по-директна и малко по-твърда, по-силно се усещат неравностите. С по-големите джанти 18" (тестовият Karoq беше с 16") усещането ще е по-твърдо, затова сигурно ще поръчаме DCC.

Роднината ми повече хареса Karoq и затова сигурно ще избере Karoq:
+ по-класически дизайн на интериора - с вградена в таблото медия, а не с "таблет";
+ наличие на бутони и врътки за климатика;
+ класически лост за DSG-то, на класическото му място, а не горе на волана;
+ хубав червен цвят, а не керемидено червено като при Tiguan;
+ 4-5 хиляди лева по-ниска цена.

Вдигах капака на двигателя на Karoq (капакът е с щека, а не с амортисьори, за съжаление). Пластмасов капак отгоре на двигателя няма - двигателят е гол. Забравих пък да погледна дали има щека за маслото.

За предимствата и недостатъците пък на Tiguan вече казах:
+ чисто нов модел - 2024 година;
+ по-хубава като цяло возия на Tiguan (според мен), но пък по-директна и стегната возия на Karoq;
+ KESSY при Tiguan е с Utrla Wideband (т.е. невъзможност за кражба чрез ретранслиране на сигнала от ключа);
- таблетът на Tiguan е ненужно голям (според мен) и натрапчиво лъскав (според мен), с неинтуитивен интерфейс (според двама ни);
- липса на бутони за климатика при Tiguan;
- липса на отопление на предното стъкло (за да се добави, трябва да се добави пакет с печка, което е безумно и слага 3k лева отгоре);
- Tiguan е малко по-дълъг (с 13 см) и с малко по-широко разположени странични огледала, с което ще е по-проблемен при вкарване в наличния немного голям гараж.

Имаме още 1-2 дена докато роднината ми вземе окончателното си решение. Нещата засега клонят към Karoq.
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Въпроси за Карок

Мнение от spaldingrs »

Здравей @smoke,
относно шума, аз съм много приятно изненадан. Вътре си е доста обезшумена(Вижън е моят Карок). Свистенето от огледалата си го има, но не смятам, че е драма. Щека за масло има. Относно предния капак, има прекрасни решения(www.kopacek.com) за около 80лв комплект амортисьори с планки и т.н. Капака на двигателя почти го няма, за да има по-добро охлаждане за компонентите(поне така ми обясниха).
Аз почти 8 месеца(16000+км) карам колата и не мога да й се нарадвам. Каквото и да избере роднината ти, важно е той да си го харесва и успех! :)
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
OctavianNot

Škoda Фен

Гараж: Škoda Karoq

Въпроси за Карок

Мнение от OctavianNot »

Изпускателната система не я чувам. Един приятел твърди, че си шуми, но аз не го усещам (Карок със същият двигател като този който сте тествали, но ръчка).
И двигателя се чувал, но не съм сигурен.. аз си карам.
Иначе DCC прави по-добър комфорта, но имайте предвид, че няма да е като в 4x4 версията - тя е с многораменно, докато НЕ4х4 версиите са с греда отзад (и съответно се предават по-зле неравностите). [smilie=pardon.gif]

Да допълня - има някакво 'Допълнително обезшумяване на купето' - 112 лв. (код 3W6) - може би си струва да се добави? Но не знам какво включва.
Последно промяна от OctavianNot на 21.08.2024, 08:21:28, променено общо 1 път.
Tpet

Шкода Новак

Гараж: Skoda Karoq FL 2.0 TSI

Въпроси за Карок

Мнение от Tpet »

Съвсем никакъв капак ли няма? Аз съм с 2.0 TSI и имам, както и щека за масло. Амортисьори на капака се слагат лесно. За джантите - аз съм с 19" и DCC определено помага. На спортен режим е като лагерна количка, на комфорт за мен е добре, но това може би е въпрос на лично предпочитание и свикване. В началото имах усещането, че се люлее твърде много, сега не ми прави впечатление. За обезшумяването - можели са да се справят и по-добре, наистина, но аз сложих и ветробрани, които предполагам допринасят за шума.

Ако искате с твоята роднина дайте знак да отидем да се повозим, видях, че обмисляте и двигател като моя, DCC, Sportline, червения цвят - мога да покажа :D Само lane assist/side assist и разпознаване на знаци нямам, не можеха да се поръчват тогава.
nitro

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq 1.5 tsi DSG7 MY24

Въпроси за Карок

Мнение от nitro »

smoke написа: 20.08.2024, 22:52:22 Ходихме днес и направихме още един тест-драйв с Karoq (1.5 TSI, 7DSG).
Карам същата модификация на Karoq, като от 7-8 години карам различни SUV (Nissan Qashqai J10 2.0 dci 4x4, 2011; Renault Kadjar 1.5 dci 2018) и имам доста база за сравнение.
smoke написа: 20.08.2024, 22:52:22 автомобилът ми се стори шумен
Изобщо нямам подобни впечатления. Напротив, мотора е изключително тих и започва да се чува осезаемо едва над 3000 об/мин. Съгласен съм, че има какво да се желае от шумоизолацията, но в автомобила е тихо и приятно за пътуване.
smoke написа: 20.08.2024, 22:52:22 осезаемо се чува свистенето на въздуха около огледалата
Това се случва при скорост над 130-140 км/ч, но съм го имал и на другите коли, така че явно на SUV е трудно да се напасне аеродинамиката по всички компоненти.
smoke написа: 20.08.2024, 22:52:22 Возията на Tiguan също ми се стори по-добра - хем стегната, хем комфортна, по-малко се усещат неравностите по пътя, но без да клати. Возията на Karoq пък е по-директна и малко по-твърда, по-силно се усещат неравностите.
Съгласен съм, че возията е стегната, което ми харесва. Спрямо Qashqai вози по добре, но на реното возията е най-приятна със своите слабости, че бързо се разхлопва. Ще видим на Карока колко ще изкара. Колата ми е произведена 04.2024 г. и в момента е почти на 6000 км.
smoke написа: 20.08.2024, 22:52:22 Вдигах капака на двигателя на Karoq (капакът е с щека, а не с амортисьори, за съжаление). Пластмасов капак отгоре на двигателя няма - двигателят е гол. Забравих пък да погледна дали има щека за маслото.
Капака е такъв защото това е втора генерация на 1.5 TSI, като в първите версии е имали проблем със стапяне на пластмасовия капак поради високата температура и дори запалвания. Затова дизайна на капака сега е такъв и наистина е малко недодялан. За щеката - е, това не е Трабант все пак!
smoke написа: 20.08.2024, 22:52:22 С по-големите джанти 18" (тестовият Karoq беше с 16") усещането ще е по-твърдо, затова сигурно ще поръчаме DCC.
Моята е със 17" джанти и возията е ОК, макар че визията не е каквато ми се иска. Може би с 18" и дори 19" ще изглежда по-добре. Имай предвид, че DCC е доста скъпо за поддръжка в бъдеще!
smoke написа: 20.08.2024, 22:52:22 + по-класически дизайн на интериора - с вградена в таблото медия, а не с "таблет";
+ наличие на бутони и врътки за климатика;
+ класически лост за DSG-то, на класическото му място, а не горе на волана;
Това са част от нещата които и мен ме грабнаха.

След няколко месеца каране на колата и изминати почти 6к км мога само суперлативи да кажа за колата. Средния ми разход за периода е 6.1 л/100 км, което за моя стил на каране е повече от ОК. Колата се държи добре и се кара с удоволствие без да усещам умора на дълъг път. Има някои неща, които ме дразнят, но са дреболии, като малкия обем на жабката и липсата на охлаждане вътре, трърдата пластамаса по вратите, която може да почне да скърца и др.
spaldingrs написа: 21.08.2024, 08:04:44 Относно предния капак, има прекрасни решения(www.kopacek.com) за около 80лв комплект амортисьори с планки и т.н.
Колегата ти е посочил решение на този проблем, макар че за мен е безсмислено след като вдигам капака само за доливане на течност за чистачки.
OctavianNot написа: 21.08.2024, 08:09:52 Изпускателната система не я чувам.
Чувал съм моята кола отвън и не мисля, че е по-шумна от който и да е друг автомобил.
OctavianNot написа: 21.08.2024, 08:09:52 Иначе DCC прави по-добър комфорта, но имайте предвид, че няма да е като в 4x4 версията - тя е с многораменно, докато НЕ4х4 версиите са с греда отзад (и съответно се предават по-зле неравностите).
Абсолщтно вярно! Многораменното окачване има друга возия и се предлага само във версията с 4х4.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Въпроси за Карок

Мнение от smoke »

spaldingrs написа: 21.08.2024, 08:04:44 важно е той да си го харесва
Тя.
Tpet написа: 21.08.2024, 08:19:53 Съвсем никакъв капак ли няма?
Съвсем никакъв няма.
Търсих снимки в интернет. Там има много снимки на двигатели 1.5 TSI, които са с капак и с щека за маслото. Явно са от предишна модификация на 1.5 TSI.
OctavianNot написа: 21.08.2024, 08:09:52 имайте предвид, че няма да е като в 4x4 версията - тя е с многораменно, докато НЕ4х4 версиите са с греда отзад (и съответно се предават по-зле неравностите).
М-дааа! Лошо!
Последно промяна от smoke на 21.08.2024, 10:41:23, променено общо 1 път.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Въпроси за Карок

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Ако се добави DCC не ставали отзат многораменно. Аз не съм чувал до сега да има греда с DCC.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Въпроси за Карок

Мнение от smoke »

Архимандрит Дионисий написа: 21.08.2024, 10:41:00 Ако се добави DCC не ставали отзат многораменно. Аз не съм чувал до сега да има греда с DCC.
Интересен въпрос.
Обадих се на дилъра, той проучи и ми се обади обратно - с торсионна греда е.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Въпроси за Карок

Мнение от Архимандрит Дионисий »

smoke написа: 21.08.2024, 10:45:24 Интересен въпрос.
Обадих се на дилъра, той проучи и ми се обади обратно - с торсионна греда е.
Ето нещо ново за мен.
Alvin_iv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Kamiq, 1,5 TSI

Въпроси за Карок

Мнение от Alvin_iv »

Привет,
Възможно да е засегнат въпроса, по-напред в темата, но смятам, че Т-Рок 2.0,190 кс. е по-обезшумен от Карок-а! Отзад е с две рамена, а смятам, че ще излезнее и по-евтин от към цена, дори с добавените екстри. Не зная само, дали в ниво "Стайл" може да се поръчва перфорираният волан и железните капаци за педалите, както е при Карок Спортлайн?
Шкода Камик, 1.5 ТСИ, 150 к.с.
nitro

Škoda Фен²

Въпроси за Карок

Мнение от nitro »

Alvin_iv написа: 21.08.2024, 12:45:53 Т-Рок 2.0,190 кс. е по-обезшумен от Карок
Може и да е така, но T-Roc е в класа на Kamiq и е нормално и да е по-евтин.
За справка https://www.carsized.com/en/cars/compar ... -2019-suv/
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Въпроси за Карок

Мнение от niki »

Фолксавaгеновият Камик е Т-Cross
nitro

Škoda Фен²

Въпроси за Карок

Мнение от nitro »

Карок-а превъзхожда и T-Roc и T-Cross по пространствени параметри. За какво ще си купувам SUV на който багажника е с почти 80 литра обем по-малко (T-Roc) а и в купето обемите не са кой знае какво.
maiden

Škoda Фен²

Въпроси за Карок

Мнение от maiden »

Аналогичните модели са:
TCross <> Kamiq
T-Roc <> Karoq (дори на рима го докарват)
Tiguan <> Kodiaq
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”