Kodiaq 2021 FL впечатления.

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Абе малко пак ще изпаднем в "моето си е най", ама дай да си кажа, понеже съм съгласен с Мартин, че трябва да има мнения. И после няма да дискутирам повече. Ползвам го основно на магистрала, но и понякога на извъградски път.
Моята кола завива съвсе адекватно абсолютно сама. Не се лакатуши или пък в завой да "забягва" към външната част. Напротив, влиза си при 140км/ч абсолютно на време в завой, преди центробежните сили да започнат да се усещат некомфортни. През 95% от времето завива точно така, както бих аз и както бих очаквал.
Също така, при настройка на дистанцията за ACC на най-близка, и ACC в Normal, колата намалява и ускорява така, както и аз бих го направил. Майка ми, например, започва да спира доста по-късно. Старата ми кола имаше адаптивен темпомат - за 75к километра съм го ползвал точно толкова, колкото този за 7к. Онзи просто не ставаше, но този работи много добре. НЕ ползвам разпознаването на знаци и пътя - бих искал, но за нашия маниер на шофиране, на извънградско най-много да ядосам някого, а пък на магистрала знаем как (не)разпознава знаците.
И, да - на магистралата може да се броят щъркелите. Държа се за волана колкото да не пищи.

Уточнявам - това е при спокоен трафик, никога не сваля очи от пътя, и винаги съм готов да реагирам. При всяка една излишна маневра от другите коли, поемам контрол (Пес Патрул!).

На практика всичко опира до това, как се възприемат нещата. Асистент е, не е автономия, но е нещо, което кара колата сама в едни добри пътни условия, според моите навици и схващания. Ето, Мартин казва, че даже му спира рано - при мен е на ръба на късното спиране.Така че, нещата са малко субективни.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

Точно така. Аз съм на твоето мнение, за мен ТА е топ, ползвам си го активно включително и в града, включително и с предикативния асс, който намаля според знаците и който според много хора е неизползваем, но за мен му хванах цаката и си го харесвам - въпрос на светоусещане е или както ти се изрази - субективно е и различно за всеки.
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

Аз съм с TA high и след Калотина е супер, държи център на лента и завива адекватно. Имах една интересна случка на околовръстното на Белград, която може би е релевантна за дискусията. Беше останала маркировка за преминаване в другото платно и колата разпозна, че натам е пътя. Последва маневра в ляво посока мантинелата, която доста ме стресна, но бързо я изправих. Щеше ли да се забие тази кола в мантинелата или щеше да разпознае в крайна сметка, какво се случва, не знам, но от тогава броя щъркелите с едно око.
По нашенско само темпомата ползвам.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

шашаф народ сте вие. Аз не си ли карам колата, по-добре да седя отстрани и да спя. Мен от тривиалния круиз контрол ме хваща съклета и ми се приспива, какво остава да и поверя и геврека, сметай директно ми е клюмнал носа надолу и почвам да хъркам.
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Мега ме дразни и никого не бих ползвал ТА.
Както и отделно адаптивен темомат, активен Асистент за лента и активен Асистент за пътни знаци.
Само сайд асист и фронт асиста са полезно нещо.
Другото са простотии,и се чудя как им се радвате [smilie=kiss3.gif]

Ще зяпам аз да броя щъркели докато карам [smilie=sarcastic.gif] ...мухи бройте докато карате...ама гледайте да не глътнете някоя,че може на лайно да е кацала скоро преди това.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Аз пък си ползвам всички екстри. Адаптивния темпомат според мен си е страхотна екстра. Определено ме възпитава, понеже аз от едно време си карам доста заврян в колата пред мен, даже 2 пъти преди много години съм си и патил от това.
Карам го на най-близката дистанция. Най ми е удобен извънградско при голям трафик общо взето си спазва дистанцията от предната кола и аз не мисля за това. Случвало ми се е няколко пъти да реагира една идея даже преди моята реакция.
Асистента за лента също си го ползвам, много рядко се случва да ме коригира, но ми се е случвало гледайки медията на лек завой да ме завръща.
Винаги съм твърдял, че тези ситеми са измислени за подпомагане и безопасност. Аз не разчитам те да ми карат колата, но разчитам да ми помагат когато има нужда.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Да де, ама точно ТА вече си е крачка към возя се и блея. Има клипчета в нета по въпроса с неприятен завършек.
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Не трябва да им се разчита. Трябва шофьора да внимава.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Архимандрит Дионисий написа: 02.08.2024, 09:55:14 Случвало ми се е няколко пъти да реагира една идея даже преди моята реакция.
Асистента за лента също си го ползвам, много рядко се случва да ме коригира, но ми се е случвало гледайки медията на лек завой да ме завръща.
На мен два пъти ми се е случвало да ми набива спирачки като този пред мен спре рязко. Та колата бие спирачки малко по агресивно от както аз бих натиснал (директно включва АБС), и от доста по голяма дистанция от предния автомобил. Но въпреки това, съм страшно доволен, че "някой" все пак внимава вместо теб и малко или много понякога може да избави от проблем. Не знам какво се случва ако има някой зад теб обаче [smilie=pardon.gif]
Асистента за лента, не съм вярвал, но също доста ме е коригирал. Другата кола е с много тежък волан и някак по не шава на ляво надясно. Мога спокойно да си гледам навсякъде, колата си върви напред. При Супърба доста пъти тръгвам на някъде като започна да се заглеждам настрани или да си цъкам по медията. Даже не го очаквах от себе си, но може би много по лесно местя волана докато мисля върху друго. Та и това си го държа включено. Даже много ме кефи как това ме задължава да ползвам повече мигачи. Особено десен мигач за връщане в дясното платно. Това ми се вижда като доста добра практика.
Изображение
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

И мен фронт асистента ме е спасявал 1,2 пъти. Реагира преди мен. По често излишно,но все пак. Това е от полезните екстри,които не се заплащат вече и са задължителни. Тоест пак се плащат,но са задължителни [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

И аз пусках мигач в началото, ама даже не сработва винаги - хем давам мигач, хем ме рита обратно. В общи линии, ако няма на кого да сигнализирам, просто преудолявам волана. Даже с времето свикнах да го напъвам точно толкова, че да премине линия и да ползвам завиването на колата за връщане допозиционирване в лентата. А пък за дупките, при мен даже обратно - аз правя първото движение, а колата ме връща в лентата след дупката :D

Но, да - кофри маркировката я обърква, случвало ми се е и на мен.
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Бе казвам ви аз, че сте шашави... При толкова идиоти и ситуации по пътя, да мислиш и как да се бориш с желанията на колата...
Бееееее.....
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

От всички екстри (касаещи пътното поведение) които съм карал в автомобили, 90% са напълно излишни.
Темпомат - ползвам го редовно
Активен темпомат, единствено и само в кресненското дефиле, другаде не.
Разпознаване на знаците, въобще не разбирам кому и защо е нужно, веднага се изключва.
Лейн асиста е първото нещо което изключвам.
ТА - на момента се изключва. Нервите са ми много тънки и не мога да си играя с тях дали ще завие или не. Без него пътуването ми еприятно, с него напрегнато.
Камери за паркиране, пък било и 360, не ги разбирам, достатъчен ми е парк троник.
Автоматично спиране при опасност не
ми се е случвало да ми се включи, не го отричам, хубаво е, всеки може да се заблее.
Сайд и фронт (повтарям се малко с горното изречение) асиста ми харесва, случва ми се да припищява ако карам по агресивно и се мушкам, но е добре.
ABS, Traction Control, те са ясни, че са задължителни.
Автоматични къси/дълги ми допадат, но не са ми задължителни.
Последно промяна от NRG на 02.08.2024, 15:52:33, променено общо 1 път.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

При Мерцедес е класа лекичко нежно ти потреперва. Много деликатно. Почти приятно даже [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Tuscany написа: 02.08.2024, 15:10:46 И аз пусках мигач в началото, ама даже не сработва винаги - хем давам мигач, хем ме рита обратно.
И на мен ми се струваше , че така прави, но по-скоро може да е някой друг вреден навик. Поне при мен така де.
Първо ако няма достатъчно дистанция спрямо този зад мен. Аз добре виждам, че колата съвсем добре се вмъква, обаче според колата явно не е безопасна дистанция.
Второ ако много късно дам мигач. Тип тръгваш надясно и след това пускаш мигача.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”