Skoda Octavia 04 Combi VRS 2.0 TSI - Mystique

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

digitalundgrd написа: 16.10.2023, 13:37:51 Цена, ако не е тайна ?
Всичко струва 6000лв. Фолирани бяха и екрана на мултимедията вътре в колата както и лъскавата част около скоростния "лост", за да не се драска. Дори и ключа на колата беше фолиран, но не съм много сигурен,че така много ми харесва, защото като го държиш в ръка се усещат ръбчетата на фолиото. Засега ще го оставя така докато намеря някакъв фотин калъф.
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

След известна чуденка какво точно да е накрая се реших да поръчам керамично покритие за джантите.
Първо ще пробвам със зимните джанти като пристигнат и след това с летните като дойде време да ги слагам отново ( за Пловдив няма много смисъл от зимни по принцип ама айде [smilie=sarcastic.gif] ). Взех си и обезмаслител да ги измия както си трябва преди полагането на керамиката и един препарат за пране на кърпите, за което също се чудих дали има смисъл изобщо, но няма как да отговоря на този въпрос без да пробвам [smilie=sarcastic.gif]

Изображение
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Малко да ъпдейтна темата, че доста неща се случиха ама не ми се занимаваше много да пиша тук. [smilie=sarcastic.gif]
След дълго търсене и гледане на зимни джанти 18-ки накрая реших да заложа на оригинални на Шкода. Малко ги поръчах ей така без да съм виждал как ще изглежда, но честно казано на мен ми допадат. Поръчах ги направо от Еуратек и мисля,че ги чаках около две седмици някъде. В момента, в който дойдоха им положих керамичното покритие и чаках да дойдат и зимните гуми и да приключвам с тази част от зимната подготовка. За зимните пък се спрях на Michelin Pilot Alpin 5 225/45/18/95h. Нямах кой знае каква възможност да ги изпробвам тия дни като падна снега, но днеска сутринта покарах малко при заледени условия и малко сняг и колата не е мръднала. Даже нарочно минавах по заледената част на пътя и давах газ да видя ще има ли драма - никаква засега.
Иначе първата смяна на маслото вече е факт, на 4000км смених масла и филтри с Ravenol (знае се откъде са поръчани разбира се) и покрай черния петък напазарих някакви дребни чарколяци от Racingline за колата. На косъм бях да не поръчам неща за "засилване" на колата, но все още мисля да поизчакам малко да я покарам повече [smilie=sarcastic.gif]. Преди време си бях говорил с един Пловдивски агент, който си е засилил Superb-a (2.0 TSI, 280hp) със софтуера на една шведска фирма ( https://en.bsr.se/ ) и каза,че е доста доволен. На числа за Superb-а наистина изглеждат доста добре, но се оказа,че за Октавията няма как да ми пратят кабелче и софтуера и да си го инсталирам сам, а задължително трябва да е в техен сервиз. Имало нещо по колата, което трябва по-специфично внимание (поне така ми намекнаха от съпорта). Което всъщност ми напомня, преди месец някъде бях закачил VCDS на колата да прочета номерата на ECU-то и други данни да си ги имам при нужда обаче йок. Всичко други мога да го прочета, но данните свързани с ECU-то и TSU-то не дава. Пази си ги за себе си [smilie=sarcastic.gif]. И засега все още разглеждам какво предлагат останалите фирми като възможности за RS-ката и да си харесам кой код ще се налива.
За други май не се сещам освен,че керамиката на джантите си е задължителна според мен! Като дойде време за летните и на тях ще им сложа задължително! Супер лесно се мият, не задържа никакви гародии и всичко пада само с вода.

Изображение

Изображение
Изображение

Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Малко ъпдейт,че отдавна не съм драскал нищо по темата. Колата е вече на 8100+ км и към 10К мисля да осъществя втората смяна на маслото в ЕТ. Засега разхода на колата се движи към 7-8 от зареждане до зареждане като има магистрално каране с по-малко градско. Откакто колата мина 7000км почнах да и давам малко повечко газ и в това отношение съм също доста доволен от колата. Засега плановете са да я карам стокова за поне още една смяна на маслото ( т.е. към 20 000 км ) и тогава ще видим какво ще следва. Отдавна заглеждам софтуера на Racingline ит откакто пуснаха "Flash at home" опцията направо си ме блазни да поръчам [smilie=sarcastic.gif] .

Иначе малко офтопик, вчера за първи път видях такъв нисък разход от колата. Куклен - Пловдив, като има едно спускане от 2км някъде и след това с 90 по околовръстното и малко градско в Пловдив с 50 :

Изображение

Отдавам го на факта,че вчера беше доста топло и преди това имах няколко пътувания до Асеновград и маслото не е имало възможност да се изстуди напълно.
Изображение

Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Пореден скучен ъпдейт в "журнала" на бебевоза комби.
Днеска точно на 10 189км сменихме за втори път (за първи в ЕТ Пловдив) маслото на колата с Ravenol и всички филтри.
Колата вече мина "измислената" граница от 10 000 км и почна да си харчи повече, защото кракът ми почна да става по-тежък явно (пък и апетита идвало с яденето). По време на разработването я карах по-лежерно и по-скоро да преминава по всички предваки отколкото нон-стоп магистрално каране.

Имах няколко дребни неща за оправяне по нея, една лека драскотинка на задния капак по фолиото точно над черния надпис "Шкода". Махна се фолиото и се залепи ново. Нямам представа как се е получила тази драскотина, но важното е,че нямаше щети по боята и всичко е точно!

Изображение

Имаше и малка следа от камъче на предното стъкло, което успешно беше запълнено и заличено, за да не ми отвори проблеми в бъдеще.
При смяна на гумите, положих керамика GYEON и на летните 19-ки и нещата изглеждат доста добре и там. Много по-малко се цапат и от спирачките и от гняста по пътищата. Обмислям на следващата смяна да сложа керамика и на спирачните апарати, че там положението беше много черно. Позачистих ги, но ще им сложа керамика и на тях, както и на корите около самата гума. Обмислям и някаква твърда керамика за предното стъкло, но там разучавам възможности и коя ще ми свърши най-добра работа.
Отделно на това за в момента не съм се отказал от "засилването" на колата, но ми се иска първо да я постегна като возия и да намалим клатушкането по завоите възможно най-много. Имам няколко идеи да пробвам "скоби"-те на RacingLine за багажника и под колата, но трябва да разуча по-подробно дали това ще е достатъчно и какво може друго може да се направи. Няколко пъти вече пробрах колата на път с доста завои и с ръчното управление на скоростите ми пълни душата как се управлява! Мисля,че може да стане и още по-добре! Ако някой има идея или опит в това отношение може да сподели, отворен съм за идеи!

Иии май това беше за този път в "дневника".
Изображение

Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Това си го запазвам тук за някой ден ако се сетя и ми се прииска да бръмчи ей така:

https://hurricane-exhaust.de/Hurricane- ... /HE10400.3
Изображение

Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

[smilie=sarcastic.gif] не дей да искаш [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Stenliiiii

Шкода Новак

Мнение от Stenliiiii »

neshtoZabavno написа: 16.10.2023, 12:51:11 И допълнителния пост със снимките.

В процес на работа:
Изображение

С новата емблема:
Изображение
Изображение

И щорите:
Изображение
Изображение
Тази на стъклото на багажника (ако си я сложил) една голяма ли е или две малки и пречи ли по някакъв начин на видимостта? [smilie=scratch_one-s_head.gif]
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

@Stenliiiii, бях я сложил. Държах я известно време, но честно казано не видях никакъв смисъл от нея. Ако е слънчево не пречи толкова на видимостта, но при облачно време или вечерно си пречи според мен. Ако имаше как щях да поръчам само тези за задните стъкла, но го нямаше като опция като поръчвах.
Изображение

Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Малък ъпдейт по темата. Преди няколко седмици усетих истинската полза от фолиото!
Докато бяхме в Истанбул за уикенда се оказа,че някой ми е одраскал и двете врати от страната на пътника, но тъй като тогава беше валяло и колата се беше напрашила изобщо не се виждаше каквото и да е. Като се прибрахме в Пловдив, първата ми работа беше да я измия и тогава при подсушаването видях,че има една линия, която не се е махнала. Като потърках малко повечко забелязах,че се отделят много тънки власинки. И тогава всъщност усетих,че се е случило нещо. Малко повече търкане и всичко падна без да има следи нито по боята отдолу нито пък да остане нещо и по самото фолио! [smilie=yahoo.gif] Като върнах записите от регистратора се оказа,че едно мотопедче ме е забърсало в Истанбулския трафик без да се усетя изобщо. И така спасихме двете врати!

Уикенда пък ми остана малко свободно време (преди събора) и най-накрая успях да поставя керамика на почти всички стъкла. Реших вместо да слагам на задното да мина още един слой на предното да стане още по-издръжливо. Имам една течна факса Meguair’s, която чакам да свърши след, което обмислям да поставя керамика върху самото фолио и да купя цялата серия на GYEON за миене, подхранване и "лъскане", която е специална за PPF покритие, с което да си я подържам в топ форма. Иначе колата си я карам постоянно и като гледам как върви всеки месец по 1000-1500км си ги правя ей така неусетно.

Изображение

Ще видим дали ще успея да дойда на събора тази година. Ще сме в Габрово по това време, но да видим дали ще остане време.
Изображение

Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Реших да напиша всичко случило се с колата от последната седмица в темата, за да е "документирано".
Миналата неделя ( 21.06 ) запалихме семейно към Бодрум, Турция за една седмица. Сутринта потеглихме рано рано и по магистралата реших да дам малко повечко газ, за да задмина всички с чуждестранните регистрации, за да минем по-бързо на границата без да чакаме. Общия ми разход до преди да стигна границата беше точно 10 ( досега не бях удрял такъв разход ). На границата чакахме около час и половина като през цялото време колата работеше + включен климатик на втора степен ( скорост ), защото сме с малко дете. Навън беше адската жега и поради факта,че имаше доста коли, които също работят и генерират топлина се усещаше още по-топло. В момента, в който минахме всички проверки спряхме за пиш пауза, като изчаках една две минути преди да загася колата на място. В момента, в който след 5-6мин запалих колата наново ми изписа грешка на екрана: Error: drive system. Please visit workshop.

Изображение

Загасих колата, изчаках малко и я запалих наново и грешката не се появи отново затова и тръгнах. След около 200м пак излезна същата грешка и тогава отбих встрани, за да сканирам с OBD каква точно е грешката и да се консултирам с човек от сервиза в Еуратек Пловдив какво мога и какво не мога да правя. Грешката беше: P00B700 - Engine Coolant Flow Low/Performance. В този момент отворих предния капак да видя дали нещо не тече антифриз отнякъде, не видях да има промяна в нивото или да има течове някъде. Поседях около 20-тина минути, след което реших да преместя колата на сянка, тъй като беше на открито слънце. В момента, в който запалих колата, грешката се появи отново и показа и други съобщение: Maximum engine speed 4000 rpm.

Изображение

Малко след като тръгнах карайки бавно разбира се, видях че колата е на 3000 оборота с 40км и реших да превключа на ръчен режим и да вдигна предавката, за да може да паднат оборотите, но колата изобщо не ми позволи да сменям предавки и така карах на втора с 40км/ч около 200м докато стигна една бензиностанция и да оставя колата на сянка да се охлади малко. Няколко метра преди да завия за бензиностанцията се случи и това:

Изображение

Спрях колата на сянка, отворих предния капак и видях,че някаква част от антифриза е изтекъл. Оставих колата така известно време, прочетох я отново с OBD ( жалко,че не се сетих тогава да видя и реалните данни от Engine module-a за реалните стойности на температурата на двигателя, антифриза и както отчитат сензорите ) и нямаше нови грешки, същата P00B700 . В този момент вече оставих колата намира и почнах да звъня по телефони за пътна помощ и къде какво да направя.

Изображение

Нивото на антифриза:

Изображение

Оказа се,че Шкода Турция си имат национален телефон за пътна помощ и при проблем те карат до най-близкия оторизиран сервиз, което в моя случай беше Одрин. Само че тъй като колата е закупена от България трябваше да си платя курса, които бяха нещо от типа на 2500 турски лири. В този момент изобщо не се сетих за каското на колата и да им звънна директно на тях. Тъй като беше неделя, сервиза не работеше, но имаще хора в Шоурума и жената, която приемаше колите беше на работа и се разбрахме понеделник сутринта да им закарам колата рано рано, за да я приемат и да видят за какво става въпрос. Естествено трябваше да променим плановете си и да спим една вечер в Одрин.
Сутринта им закарах колата и почнаха документалните мъки с това да могат да я приемат колата изобщо. Тъй като е с чужда регистрация и адреса ми по лична карта, паспорти и т.н. всичко е Българско системата им не приемаше половината неща и накрая даже не разбрах как успяха да подкарат всичко. Седяхме може би около 3 часа в сервиза докато оправим всички документи покрай приемането. Другото, което трябва да спомена тук е,че Шкода има европейска гаранция 2 години, проблема обаче е че Турция не е в Европейския Съюз. Трябваше да направят запитване дали могат да отремонтират колата при тях по гаранция.

След това трябваше да намеря кола под наем, за да може да продължим към Бодрум, което пък се оказа трудна задача в Одрин по това време на годината. В нито един Rent a Car нямаха свободни коли, само бусове, което ме изобщо не ме устройваше като вариант да плащам супер много за седмица за нещо, което няма да го използвам в пълния капацитет. Надявах се да може да наема кола директно от Шкода, но се оказа,че не предлагат такава услуга. Имаше и вариант да докарат кола от Истанбул, но на връщане трябва да я закарам до там обратно. После да измисля как да стигна обратно до Одрин,за да си взема колата. След може би два часа лутане най-накрая намерих една кола в Budget Edirne - последна останала Fiat Egea, бензин с 1.4 мотор с малко коне [smilie=sarcastic.gif]. С това нещо навъртяхме 1800км и мога да кажа,че колата надолнище върви ама има ли изкачване си е мъка. Важното в случая беше, че багажника беше адски голям и събра всичко, което беше в Октавията.

Стигнахем ние с каруцата до Бодрум и всеки ден преглеждах през приложението дали правят нещо по колата. Забелязях, че за два три дена и навъртяха около 100км и чак четвъртък след обяд са намерили време да я отворят и да констатират какво всъщност се е случило с колата. Петък си поговирихме с тях и ми казаха,че трябвало да се смени водната помпа на колата, но тъй като това ще отнеме време, защото първо трябва да получат отговор дали ще мине по гаранция, след което да поръчат частта и чак тогава когато пристигне да се захванат да я сменят. Като ги питах колко време ще отнеме това ми казаха около 3 седмици, което означава,че трябва да оставя колата там, да се прибера някак си и да се върна след 3 седмици да си взема колата. Попитах ги дали ще мога да мина границата с колата, тъй като от това, което ми обясниха е,че докато те са я карали колата не е прегряла нито веднъж и че няма да има проблем да стигна до границата. Това е кода предполагам на операцията и частта, която трябва да се смени според тях: Removing and installing actuator for engine temperature regulation [N493].

Изображение

Изображение

Взех си аз колата, стигнахме до границата без никакви грешки и драми като през цялото време OBD-то беше закачено и гледах реални данни като не видях високи температурни стойности. Варираха между 95 - 105 градуса. В момента, в който минахме всички проверки и "стъпихме" на българска земя, пак наби същата грешка със същите съобщения на екрана. Спрях колата на сянка, обадих се на СБА да дойдат да издърпат колата до най-близкия сервиз на Шкода, който се оказа,че е в Хасково. През това време уредих да дойдат да приберат жена ми и детето вкъщи докато аз се оправям с колата. След 5-10мин престой, проверих антифриза дали има течове и какви температури показва, всичко беше в нормата и нямаше някакви течове никъде. Реших да запаля колата да видя дали ще покаже пак грешка - нищо! Така веднага тръгнах поне да излезна от границата и спрях на първия Лукойл, който е на има няма един километър от мястото, на което бях спрял. Паркирах на сянка отново, оставих предния капак отворен отново, изпратих жената и детето и зачаках да дойдат от СБА, което всъщност стана много бързо. Не съм чакал повече от 10мин и натоварихме колата и газ към Хасково. Точно когато запалих колата да я натоварим пак показа,че температурата е в червения сектор 130+, но като проверих нивото след това пак нямаше никакви течове или да е спаднало, нито пък имаше кипене както първия път. Затова си мисля, че проблема е по-скоро в някоя електроника, която изпраща грешни данни поради някакви причина и оттам почва да свети в червено за антифриза. Това и се опитаха да ми обяснят от сервиза в Одрин, че проблема не е теч във водната помпа, а по-скоро в електрониката.
Както и да е, стигнахме до Хасково, свалихме колата. Поседях на място около 20-30мин на сянка отново за всеки случай с отворен капак, въпреки че нямаше никаква грешка нито на таблото нито през OBD. Запалих колата и се прибрах до Пловдив без никакви проблеми карайки без климатик за всеки случай на отворени прозорци.

От цялото това пътуване и това, което забелязвам е,че тази грешка се появява когато колата поседи на едно и също място известно време работейки и се появява не докато работи, а след като изгася двигателя и го запаля наново. Докато се движи колата няма драма.

Иначе за пореден път се убеждавам,че турците няма как да ги бием по обслужване независимо за коя сфера става въпрос! В Шкода Одрин бяха страшно любезни и отзивчиви през цялото време. Всички много се радваха на малката и и позволяваха да влиза и излиза където си поиска, а тя направо ги направи луди. Изпробва всички коли в шоурума им, кара ги, натиска клаксони, а служители само и се радват и се надпреварваха кой да я гушка повече. А тия нашите, днеска звъннах да запазя час за сервиз в Еуратек Пловдив на Карловско, служителя само където не ми се скара, все едно съм му изял закуската. Супер грубо отношение през цялото време докато си говорихме с него.

Утре ще закарам колата в сервиза в Пловдив да я видят и те да видим какво ще констатират.
И общо взето засега е това.
Май стана малко дългичко. [smilie=sarcastic.gif]
Изображение

Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Много неприятна случка. Чакаме развитие. Аз от видяното определено смятам, че имаш някакъв проблем с водната система. Интересно от къде е изтекъл този антифриз. По границите е много тегаво, аз винаги оставям една кола разстояние поради тази причина. Защото завирайки се в предната кола цялата нейна топлина бива засмукана директно от перката на радиатора и определено се вдигат големи температури на течността.
Аватар
SimonSez

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia RS 245
Обратна връзка:

Мнение от SimonSez »

neshtoZabavno написа: 29.07.2024, 13:47:46 Утре ще закарам колата в сервиза в Пловдив
карай към Сливен ;)
" Burn rubber not your soul "
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Архимандрит Дионисий написа: 29.07.2024, 14:04:27 Интересно от къде е изтекъл този антифриз.
От това, което си спомням пък и от това, което се вижда и на една от снимките е,че според мен е изтекло някъде около самото казанче. В долна лява част под заканчето имаше нещо като чучурче ( не знам какво всъщност е ), от където ми се стори, че капе, защото беше влажно. Но това го забелязах след известно време. От Шкода сервиза в Одрин ми написаха и ОЕМ номерата на частите, които според тях трябва да се сменят. Ще видим какво ще кажат от сервиза в Пловдив.
Изображение

Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Вчера оставих колата е ЕТ Пловдив и тази сутрин ми звъннаха с информацията,че си е заминал термостата и вече е поръчан. Очаква се другата седмица срядата да пристигне, четвъртък сменят и петък мога да си взема колата, т.е. на 9-ти. Точно съвпада с едно друго пътуване, така че уикенда ще се разбере дали все още има проблем или наистина е било само това.
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”