Малко предистория, след дълго умуване каква да е следващата ми кола се реших най-накрая да поръчам Octavia 04 Combi VRS 2.0 TSI. Преди да се спра точно на този модел умувах между Superb Combi 2.0 TSI, Kodiaq VRS и дори Volvo V90 CC (малко нищо общо с нищо общо бяха нещата). Не съм ги карал всичките модели, които изброих, но в края на сметка избора ми беше провокиран по-скоро от начина, по който ще ползвам колата. През седмицата най-много 1-2 пъти да отидем с нея за по-голямо пазаруване и главно каране през уикенда до Стара Загора или на село. До последно се чудих между Superb-a и Octavia-та и накрая реших в полза на втория модел главно заради размерите на колата и някак си мисля,че в повечето случаи в градски условия ще ми е по-лесно да си намеря място за паркиране (включително и пред нас).
Колата я поръчах в края на ноември 2022 и беше произведена някъде към края на юли, началото на август 2023 (не съм питал кога точно, защото за мен честно казано нямаше много голямо значение). За по-малко от месец пристигна в София, малко се забави докато я докарат в Пловдив, след което трябваше да изчакам един ден да я регистрират и средата на август 2023 си я взех.
Първото ми каране с нея беше Пловдив - Стара Загора - Хасково - Пловдив (около 250км горе долу) и мога да кажа,че колата адски много ми харесва как вози на Comfort. Пробвах и ACC на магистралата и това също много ми допадна как работят системите. Тук може би играе роля малко и факта, че карах с 120 и общо взето не съм изпреварвал кой знае колко автомобила и никой не ми се е изпречвал. Lane assistant-a също доста ми допада в момента. На места като избягвам дупки се опитва да ме върне в лентата, но не е толкова рязък бих казал. Засега не мисля да го спирам, както и start-stop-a. За сравнително малкото каране в градски условия засега не ми е правило проблеми и да спира в моменти, в които не трябва.
Като удобство, като пространство и като функционалности засега не мисля,че ми липсва нещо. Имаше някои неща, които не можеше да ги поръчам, за които ме е малко яд, но не мисля,че е болка за умиране. Едно от нещата, за които ме е яд са щорите на задните врати. Спомням си като я конфигурирах дилъра ми беше казал,че не се предлагат за VRS модела, а в нета тогава бях гледал че има и такива екземпляри. Оказа се,че тогава просто са били спрени, а в момента са част от пакета "Сън" (или както там се казваше). Виртуалния педал за багажника също липсваше, както и Canton-a. Това са нещата, които бих добавил ако имаше как, но здраве да е.
Тъй като все още се опознаваме с колата, нещата които предстоят са главно пътувания на дълги разстояние докато се "разработи" двигателя и свикна с нея. Харесал съм си и няколко допълнителни аксесоара от Еуратек и скоро ще ида да си ги поръчам, както и от detailing.bg козметика за колата и разни кърпи за каквото се сетите. Очаквам скоро да пристигнат и те и ми остава да си харесам зимни джанти с гуми. Като уредя тези неща и се поопознаем повече с колата ще измисля какво искам да се случа оттук нататък с нея.
Засега е това.
И малко снимки от изписването:

И първата баня:

![hunter [smilie=hunter.gif]](./images/smilies/hunter.gif)
![beach [smilie=beach.gif]](./images/smilies/beach.gif)