Въпроси за Карок

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Въпроси за Карок

Мнение от style34 »

@zloQQ, Тоест ако някой се вреже с някое бързо БМВ в страничните врати е по-добре да съм със седан и директно да влезе във вратата при детето или е по-добре да се забие в прага на СУВ-а?
Да не говорим ако голям СУВ се забие при същата ситуация.
При бърза проверка в Гугъл попаднах на няколко статии, които общо взето посочват СУВ-овете като по-безопасни. Разбира се, с всички условности.

In a head-on collision between a passenger car and a sport-utility vehicle, the driver of the SUV is as much as 10 times more likely to survive, according to a new study – even if the passenger car has a better crash safety rating.

@smoke, това, което описваш го минавам и с Фабия 1.0. По тази логика тези СУВ нямат никакво приложение. А то всъщност много просто - всеки купува това, което му харесва и го кефи и не е нужно даже да се аргументира.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Въпроси за Карок

Мнение от smoke »

style34 написа: 23.07.2024, 20:44:56 По тази логика тези СУВ нямат никакво приложение.
style34, въпросните автомобили (Kamiq, Karoq) не са SUV, а са crossover [smilie=pardon.gif]

До къщата на балканското ми село имаме около 2 км черен път, крайната част от който не може да се мине с лек автомобил. Затова за там сме си купили crossover - Nissan Qashqai. Той няма проблем да го мине. Нямаме нужда там от SUV. Nissan-а го взехме и заради снеговете през зимата, които по улиците около нас в другото село не ги разриват. Там се възползваме от високия му клиренс и 4x4. Ето ти подходящо предназначение за crossover. За всички останали цели ползваме леките автомобили, защото са много по-удобни. Затова казвам, че е безсмислено закупуването на crossover, ако няма специална нужда.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Въпроси за Карок

Мнение от zloQQ »

style34, по-високите се обръщат много по-лесно. Особено споменатите модели, които са леки. Предпочитам да ме ударят странично - има хубава защита от страничен удар и доста приличен набор от възглавници. Да ме шибне някой с бързото бенве отстрани и да ме обърне - не, мерси. А това, че при челен удар оцеляваш в по-високата кола в съотношение 10:1 вероятно е истина, но както казваш - с всичките условности. Аз просто споделям опит от километрите, които съм навъртял и катастрофите, които съм видял. Статистика за преобръщане не ми се търси, лосовия тест е показателен в пряко сравнение автомобили и сув-ове.
silent

Škoda Фен²

Въпроси за Карок

Мнение от silent »

Ко се беше сетил Стилния по-рано за причините да су купи нещо като нищо а не да си ги измисля пост фактум можеше да купи рейс. Бе ен ветата ще му се мачкат под краката място бол, ще гледа като орел от високо а и вероятно щеше да е по красив Рейса. [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
nitro

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq 1.5 tsi DSG7 MY24

Въпроси за Карок

Мнение от nitro »

zloQQ написа: 23.07.2024, 21:05:33 по-високите се обръщат много по-лесно. Особено споменатите модели, които са леки. Предпочитам да ме ударят странично - има хубава защита от страничен удар и доста приличен набор от възглавници. Да ме шибне някой с бързото бенве отстрани и да ме обърне - не, мерси.
Извинявай, но по голяма глупост не бях чел отдавна! В тоя ред на мисли си вземи една стара Варшава и не му мисли кой и къде ще те блъска.
style34

Škoda Фен²

Въпроси за Карок

Мнение от style34 »

zloQQ написа: 23.07.2024, 21:05:33 style34, по-високите се обръщат много по-лесно. Особено споменатите модели, които са леки. Предпочитам да ме ударят странично - има хубава защита от страничен удар и доста приличен набор от възглавници. Да ме шибне някой с бързото бенве отстрани и да ме обърне - не, мерси. А това, че при челен удар оцеляваш в по-високата кола в съотношение 10:1 вероятно е истина, но както казваш - с всичките условности. Аз просто споделям опит от километрите, които съм навъртял и катастрофите, които съм видял. Статистика за преобръщане не ми се търси, лосовия тест е показателен в пряко сравнение автомобили и сув-ове.
Now on a personal note, as a Tampa Injury Lawyer I interview and investigate between 400 and 500 car accidents a year. In 2017, we investigated 486. Of those 486, 14 involved a rollover type accident. Fewer than 3%. Of those of rollovers 9 were SUVs and 5 were sedans.
style34

Škoda Фен²

Въпроси за Карок

Мнение от style34 »

silent написа: 23.07.2024, 21:24:12 Ко се беше сетил Стилния по-рано за причините да су купи нещо като нищо а не да си ги измисля пост фактум можеше да купи рейс. Бе ен ветата ще му се мачкат под краката място бол, ще гледа като орел от високо а и вероятно щеше да е по красив Рейса. [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Мен щеше да ме е срам, ако съм толкова неграмотен.
silent

Škoda Фен²

Въпроси за Карок

Мнение от silent »

nitro написа: 23.07.2024, 21:49:50
zloQQ написа: 23.07.2024, 21:05:33 по-високите се обръщат много по-лесно. Особено споменатите модели, които са леки. Предпочитам да ме ударят странично - има хубава защита от страничен удар и доста приличен набор от възглавници. Да ме шибне някой с бързото бенве отстрани и да ме обърне - не, мерси.
Извинявай, но по голяма глупост не бях чел отдавна! В тоя ред на мисли си вземи една стара Варшава и не му мисли кой и къде ще те блъска.
Бягал си от часовете по физика.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Въпроси за Карок

Мнение от zloQQ »

style34, nitro, нека говоря глупости, пък дори най-големите да са, няма проблем. Не държа да налагам мнение на никой в "дискусията". Единствено ми е чудно, защо да е глупост, че колите с високия център на тежестта са по-нестабилни, ама...добре, щом казвате - глупост е. Щом се чувствате по-сигурно във високи коли - супер.
Понеже някакви английски цитати чета, написах и аз на този език нещо в Гугъл и пускам един скрийншот...(Не съм маркирал аз текста - так си излезе)

Изображение

И първото сравнение (което ми излезе) в нет-а на клипчета, кой тип автомобили при каква скорост преминават през "лосовия тест".

Изображение

Дето се вика - 'секи, сам си преценя [smilie=sarcastic.gif]
В името на безопасността, аз бих избрал трамвай ;)
silent написа: 23.07.2024, 22:41:15 Бягал си от часовете по физика
наздраве
style34

Škoda Фен²

Въпроси за Карок

Мнение от style34 »

Кога съм казал, че говориш глупости?
Разбира се, че високите коли имат по-голям шанс за преобръщане.
Но и това не виждам да съм го отрекъл.
Обаче ти дадох цитат и някакво проучване, с малка извадка, че тези катастрофи представляват само 3% от катастрофите в цитирания кейс. И в тези 3% не всички коли са били СУВ.
От последните 50 катастрофи, които си видял на живо или в нета, колко бяха с обърната кола?
То и без колан в някои случаи е по-добре, но като цяло е прието, че с него е по-безопасно.
Така и при СУВ. Но ако имаш информация, статия, проучване, което да твърди обратното, дай да видим.
nitro

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq 1.5 tsi DSG7 MY24

Въпроси за Карок

Мнение от nitro »

zloQQ написа: 23.07.2024, 21:05:33 Предпочитам да ме ударят странично - има хубава защита от страничен удар и доста приличен набор от възглавници. Да ме шибне някой с бързото бенве отстрани и да ме обърне - не, мерси.
Аз казах, че написаното е глупост имайки предвид точно този цитат (просто съм маркирал повече текст предния път) и продължавам да го твърдя. Абсолютно съм съгласен, че кола с по-висок център на тежестта е по-вероятно да се обърне и всяко сравнение на седан със СУВ в този контекст е некоректно!
Понеже физиката ми е много интересна и съм я учил доста само ще кажа, че базирайки се на втория закон на Нютон предпочитам да не разчитам на възглавници и странични защити защото шанса за оцеляване ако те удари странично СУВ с тегло от 2,5 тона и нагоре със скорост 90 км/ч (а къде сте виждали толкова бавно БМВ :) ) е много малък. В лимузина от типа на Суперб, Октавия или която и да е друга поради ниската точка на стоене основния вектор на удара е почти на нивото на торса и главата, които са на нивото на ръба на предния капак, така че сами си направете извода......
Т.нар. SUV или Crossover затова станаха популярни, а именно заради високото си ниво на безопасност.
Ето и резултати от тестовете по NCAP на Карок и Октавия. Преценете сами!
ИзображениеИзображение
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Въпроси за Карок

Мнение от zloQQ »

Разбира се, че е по-безопасен при удар с тази позиция на седене. Нямах това предвид. Мисълта ми беше, че с високия автомобил има по-голям риск от колизия и преобръщане (което повишава нараняванията и леталните случаи) като цяло, заради центъра на тежестта. Дали ще се влияе от вятъра повече, дали ще е заради самия контрол в критична ситуация (заради високия център), дали ще е просто заради субективното усещане на водача за безопасност и съответно поемането на една идея по-големи рискове при маневри...
Ние тук си говорим и разбираме кое, как, защо, но масово, хората не разбират детайлите. Масово се купува СУВ, защото е по-голям. Но, какво произлиза също от това като лек негатив - никой не го интересува.
Като цяло, автомобилите са доста безопасни в днешно време предвид всички системи (активни и пасивни), които се предлагат в тях. Така че, каквото и да избере човек, ще получи добра сигурност за себе си и семейството. Освен ако не прегърне някой стълб на магистралата с 250...
Благодаря за дискусията наздраве
shaks

Шкода Новак

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 Petrol, 7DSG

Въпроси за Карок

Мнение от shaks »

style34 написа: 23.07.2024, 18:58:28 така че не виждам защо едното да става за града, другото не.
Въпроса е колко е удобна употребата на такъв автомобил. Ако размера на автомобила ти елиминира голям процент от потенциални парко места, това логично го прави неудобен за употреба в тези условия. Да влезеш в центъра на София със супърб например, ще е много смело решение. Особено както е и нисък. Приятел преди години си носеше трупчета в багажника за да може да качи рампата на паркинга в офиса с неговата генерация супърб.
shaks

Шкода Новак

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 Petrol, 7DSG

Въпроси за Карок

Мнение от shaks »

smoke написа: 23.07.2024, 20:39:48 Черен път от шосето до плажа
Както казах, това са шосейни "джипове". Ако е достатъчно без препятствия не ти трябва 4х4 за този път. Ако е с препятствия за 4х4, не ти трябва този джип.

4х4 на тези автомобили са полезни в сурови пътни условия, сняг, лед, студ. Нещо все по-рядко срещано в България. Единственото което остава с 4х4 е по-високия разход.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Въпроси за Карок

Мнение от Цецо75 »

Аз доста време се чудех, що за извратена концепция е това градски малък SUV на предно (Карок, Камик, Тирок). Обаче в последно време си мисля, че едно такова бензиново си е доста смислено решение за нашенските реалности.

- На градско харчи като нормална кола.
- Подръжката му е като на нормална кола.
- Багажника му е като на нормална кола (т.е. Фабия е като на Камик).
- Седиш високо, виждаш повече.
- Дупки, бордюри не те притесняват толкова.
- Зимата заради просвета печелиш проходимост (нищо, че няма 4х4).

Незнам дали ви прави впечатление, но София се е изровила много и то посред лято. Минавам през разни дупки, дето с Кодиака с 18ки джанти, т.е. огромен балон, ме разтрисат зловещо. И си представих, какво би било със Супърба и 19ки примерно - директно олеквам с хилядарка. Оня ден някакъв човек щял да се метне от моста на "магистрала" Хемус, заради спукана гума в дупка. Аз самият се усещам, че откак карам Кодиака, не се замислям особенно за шахтите по улиците, които по стар БГ обичай са хлътнали.

Та мнението ми еволюира до - един малък СЮВ на предно, ако човек може да си го позволи май за нашенските реалности си е доста смислено решение за градска кола.
Последно промяна от Цецо75 на 24.07.2024, 16:01:46, променено общо 1 път.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”