Бутоните Auto и AC - кога работят?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
gicho
- Гараж: Superb 1.5 бензин DSG
Благодаря за много отговори, ама питах друго нещо. Физическите бутони (в най-дяснатата кръгла врътка) са означени с Auto и AC. Имат и ламБички, демек светодиоди. Само че когато и да цъкня някой от тях, нищо се не случва. Пример - на ръчен режим съм, или на off, и искам да включа на ауто - натискам физическия бутон auto и ... нищо не се случва. За да си свърша работата, натискам меню, на дисплея светва екрана за настройка на климатизацията, и там с докосвания мога да избера кеф ми ауто, ръчно или офф.
Същото за AC - искам да го превключа - било е вкл. (свети ламБата) и искам да го изключа - натискам физически бутон и ... ядец. Тегля една на програмиста и натискаме "Меню", после докосвам иконката на дисплея и съм бог...
Та питам, за чий са ми тия бутони там (физическите), след като грам не правят нищо? Е ли дефект, или известен ефект?
Edit: MIB3 е мултимедията, с навигация, преди месец-два минаха ъпдейти, но това поведение е от новородена
Същото за AC - искам да го превключа - било е вкл. (свети ламБата) и искам да го изключа - натискам физически бутон и ... ядец. Тегля една на програмиста и натискаме "Меню", после докосвам иконката на дисплея и съм бог...
Та питам, за чий са ми тия бутони там (физическите), след като грам не правят нищо? Е ли дефект, или известен ефект?
Edit: MIB3 е мултимедията, с навигация, преди месец-два минаха ъпдейти, но това поведение е от новородена
Последно промяна от gicho на 22.05.2024, 14:48:30, променено общо 1 път.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Нещо не е наред. Бутоните на врътките си бачкат при мен, аз даже не знаех, че може и през медията да се ръчка, никога не ми се е налагало ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Бееееее.....
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
"Топлото" се прави от парното, демек от топлината на двигателя. Когато пък след запалване двигателят все още е студен и съответно охладителната течност не е загряла и съответно все още няма "парно", модерните климатроници пускат топло чрез затопляне на въздуха чрез подгряване с електрически реотани в тях, за да започне бързо да духа топло.gbuyukliev написа: 22.05.2024, 14:28:07 Дефакто, зимата климатика не охлажда, а само изсушава, докато от двигателя си идва топъл въздух, правилно ли разбирам?
"Студеното" пък се прави от охладителното устройство на климатика/климатроника (A/C устройството).
Въртейки въздуха от купето през охладителното устройство влагата от въздуха кондензира върху студения изпарител на A/C устройството и се оттича навън, а върнатия вътре въздух вече е без влагата. Така като страничен ефект се получава изсушаването, също както при домашните климатици през лятото.
Ако през зимата пуснете само парното и спрете A/C устройството (т.е. включите климатроника в режим Econ), вътре може да стане като парна баня - горещо, влажно и потно. Когато обаче работи и A/C устройството, то изсушава въздуха и той се чувства много по-комфортен, дори и без да му се е променила съществено температурата.
- marcas
- Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG
Спомням си и при мен стана веднъж-два пъти, но мога по-късно да проверя в колата.
Мисля, че можеш просто да врътнеш градусите един път (наляво или надясно) и ще се "отключи".
-
gicho
- Гараж: Superb 1.5 бензин DSG
Ще пробвам, благодаря! Мислех си дали няма общо със sync режима когИ е включен, ама няма логика.
-
Манев
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M
gbuyukliev, Тука има едно видео дето обяснява как работи климатика вкъщи и в електричките така че да охлажда и топли:
А така изглежда AC(Air Conditioner) в кола с ДВГ:

При АС-то няма reversing valve (четирипътен вентил както му викат) и втори вентил за налягане (expansion valve) балабар с байпасите. Просто няма нужда, защото топло идва от двигателя и няма нужда да се генерира топлина, освен при електричките разбира се.
Със запотяването проблема се решава като се пусне климатика, вътрешния топлообменник се изстудява, влажния въздух като минава през него кондензира и изтича навънка по същия начин както през лятото от вътрешното тяло на домашния климатик тече вода през едни трабички за дренаж.
Въздуха който в този момент влиза в купето е микс от топъл от двигателя и студен и обезвлажнен от AC-то.
Това за държането на включен климатик през зимата не виждам какъв му е смисъла, освен ако трябва от време на време да "разходи" фреона, ама това си става като включите да изсуши. Помислете, вкъщи ако ви е 20 градуса и включите климатика на охлаждане(защото тези в колата само това могат) на 23 градуса какво ще стане - нищо. Климатика ще чака да стане 24 градуса, че да тръгне да охлажда.
Относно AUTO-то не знам какво толкова го умувате - ако е нагласено 22 градува, а в купето е 30 ще включи АС за да охлажда, ако е 10 градуса в купето ще вкарва топло то двигателя.
А така изглежда AC(Air Conditioner) в кола с ДВГ:

При АС-то няма reversing valve (четирипътен вентил както му викат) и втори вентил за налягане (expansion valve) балабар с байпасите. Просто няма нужда, защото топло идва от двигателя и няма нужда да се генерира топлина, освен при електричките разбира се.
Със запотяването проблема се решава като се пусне климатика, вътрешния топлообменник се изстудява, влажния въздух като минава през него кондензира и изтича навънка по същия начин както през лятото от вътрешното тяло на домашния климатик тече вода през едни трабички за дренаж.
Въздуха който в този момент влиза в купето е микс от топъл от двигателя и студен и обезвлажнен от AC-то.
Това за държането на включен климатик през зимата не виждам какъв му е смисъла, освен ако трябва от време на време да "разходи" фреона, ама това си става като включите да изсуши. Помислете, вкъщи ако ви е 20 градуса и включите климатика на охлаждане(защото тези в колата само това могат) на 23 градуса какво ще стане - нищо. Климатика ще чака да стане 24 градуса, че да тръгне да охлажда.
Относно AUTO-то не знам какво толкова го умувате - ако е нагласено 22 градува, а в купето е 30 ще включи АС за да охлажда, ако е 10 градуса в купето ще вкарва топло то двигателя.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Климатикаджия ми обясняваше (не гарантирам, че е вярно), че тъй като новите компресори са постоянно зацепени е добре да разджуркват фреон, маслото е омешано с фреона. А това не ставало, когато са изключени съвсем. Отделно и за да суши джамовете трябва да работи компресора. Тя колата "си знаела" и компенсирала с топло от двигателя, така, че хем да работи на охлаждане, хем да не ти духа студено. Та препоръката е - никога не го гасиш, тя колата си знае. Което обаче пак не е съвсем ОК, защото в голямата жега, като загасиш колата на включен климатик, конденза остава върху питата и въди смръдливи гадини (добре известен феномен на коли над 5 години, докарани от Южна Италия).Манев написа: 22.05.2024, 15:03:19 Това за държането на включен климатик през зимата не виждам какъв му е смисъла, освен ако трябва от време на време да "разходи" фреона, ама това си става като включите да изсуши.
Другата функция на Аутото е да регулира и откъде и с какъв дебит да духа, та да е комфортно охлаждането. Следи и слънчевото греене и въобще никак не му е проста функцията. И определено не се справя съвсем адекватно, поне в Кодиака. Както казах има случаи когато духа неприятно от фронталните духалки.Манев написа: 22.05.2024, 15:03:19 Относно AUTO-то не знам какво толкова го умувате - ако е нагласено 22 градува, а в купето е 30 ще включи АС за да охлажда, ако е 10 градуса в купето ще вкарва топло то двигателя.
Бееееее.....
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
Това почти не отговаря на истината.smoke написа: 22.05.2024, 14:49:29 Ако през зимата пуснете само парното и спрете A/C устройството (т.е. включите климатроника в режим Econ), вътре може да стане като парна баня - горещо, влажно и потно.
Може, ама ако нарочно нагласиш температурата на "Хи-Хи" и пътуваш 1 час с включена рециркулация на въздуха в купето. Това е някакъв нереален пример.
Зимата ако пътуваш с изключен компресор на климатика, студеният въздух, който е сух, се затопля, минава през купето и излиза през отворите за вентилация на купето в задната му част (ако не е включена рециркулацията).
Е, в интерес на истината, много рядко има случаи, при които се налага да го включиш, но чак пък през зимата да е постоянно включен няма нужда.
През студените дни пътувам с изключен компресор на "Авто".
Ако някой се страхува за здравето на климатроника, да го успокоя: Нищо му няма - пътувам така вече 19 зими с общо 3 автомобила, от които 2 Шкоди.
Ако беше вредно да се изключва, нямаше да има копче за изключване.
-
lpetrovv
- Гараж: Skoda Octavia Mk4 2.0TDI 4x4 7DSG
Компресора работи до 3 градуса. Max Def включва да духа на макс на стъклото и включва и компресора за да изсуши по-бурзо стъклото. Препоръката за работа на компресора е за да може да не му остават уплътненията "на сухо". Така ми го обяснява един майстор на автомобилни климатици. Може да е от градските митове и легенди.
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
Вярно е това за уплътненията и е достатъчно от време на време, когато се сетиш да включиш компресора за десетина минути, ама цяла зима да е включен е излишно за мен.
- YoKK
Ти два пъти им обясняваш, че климатикът на колата има функция само да охлажда, а не като домашният климатик и да затопля помещението, ама няма кой да чете. Оттук и копчето за изчистване на запотяването на предния прозорец включва автоматично климатика, за да може студената и суха струя да отстрани запотяването.zloQQ написа: 22.05.2024, 14:04:03 Премахването на влагата е допълнителен плюс при работата на компресора. Просто споменах, че той се ползва само за охлаждане (което премахва влагата), а не за затопляне на автомобила
![]()
Kamiq, 1,5 tsi, 150hp, MT, 2024, PRINS
- FaKeR
- Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;
Или ако имаш подгрев на предното стъкло да си го пуснеш него, а въздуха да се насочи към страничните стъкла ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
За изпотяването - обдухването го маха за секунди, подгрева му трябва време.
Бееееее.....
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Подгрева, както @Цецо75, е споменал изисква време ако се ползва за премахване на запотяването и е подходящ по-скоро за размразяване. Вчера колата се беше поизпотила прилично след дъжда и като се качих, запалих и пуснах климатика да обдухва на макс. Докато си сложа колана и намеря музика -джама беше с перфектна видимост.FaKeR написа: 23.05.2024, 09:55:52 Или ако имаш подгрев на предното стъкло да си го пуснеш него, а въздуха да се насочи към страничните стъкла![]()
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Е това е точно наобратно според мен. Ако го оставяш винаги на ON, ще въди бактерии лятото. Освен ако колата не е достатъчно умна след изгасяне да остави вентилатора на купето да върти, но аз поне не съм забелязал Шкодата да го прави.
Иначе на Злото Куку също е с постоянно зацепен компресор. Всичко от Октавия 2 включително насам е така. На първите Октавия 2 (преди фейса) даже им беше добре известна детска болест тоя компресор, скапваше се на всички рано или късно.
Бееееее.....