Бутоните Auto и AC - кога работят?

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
gicho

Шкода Новак

Гараж: Superb 1.5 бензин DSG

Мнение от gicho »

Не съм хващал режим, в който тия бутони да правят нещо - все трябва през падащите менюта да ги контролирам. Аз ли пропускам нещо?
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

АC (Air Conditioner) - включва климатика да духа студено.
Auto - оставя колата сама да преценя дали да духа топло или студено.

Моят съвет е: Лятото включвай AC, зимата го изключвай. Също така зимата може да използваш бутона REST, който оставя климатика да издуха останалата топлина в системата, при изключен двигател - например отиваш до магазина и цъкаш REST бутона, така когато се върнеш купето няма да е изстинало и ще се качин на топло.

П.С.: Ако при включен АС не духа студено, най-добре отиди да ти проверят системата, може да нямаш фреон. ;)

Изображение
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

gbuyukliev написа: 22.05.2024, 12:32:25 Това не е вярно.
И кое не е вярно? Виж user manual-а публикуван от Шкода. Естествено, че ако си пуснеш климатика на 26 градуса няма да духа студено, дори и при включен АС, но има огромна разлика от 23 градуса надолу при включено и изключено AC.
Лично съм го тествал и гарантирам в написаното.
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

При мен на 18 градуса външна температура и настроени 21.5 градуса на климатика с включен АС, си духа студено. Има разлика обаче, когато температурата в купето е по-висока (ако колата е била нагрята). Сутрин като се кача, температурата навън е около 14 градуса, колата е била на сянка и температурата в купето също е ниска, съответно и климатика не духа толкова силно студено, но все пак си духа и се усеща. Следобед ако се кача, при вече нагрята от слънцето кола при температура около 19-20 градуса навън и доста по-висока в купето, климатика духа доста по-студено, докато не изстуди купето, след това работи колкото да поддържа градусите. Това са моите впечатления и начина по който работи системата на Суперб 3 преди фейслифта. :)
За протокола Auto никога не го ползвам и силата на духане ми е 2 или 3 деления (в зависимост колко ми е горещо). [smilie=sarcastic.gif]

@gbuyukliev, струва ми се, че и двамата говорим горе-долу за едно и също нещо, но не можем да се разберем. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

В старата кола (Mercedes B) беше горе долу същото, като изключим, че там системата не беше толкова умна, да намаля колко студено да духа, при достигане на желаната температура в купето. :D Там при 21 градуса и включено AC, духаше все едно е фризер и умирах от студ, та се налагаше да го променям на 24 градуса, за да не замръзна.
В Шкодата е по-интуитивно, но и аз не знам споменатите от теб промени по AirCare системата при фейслифта, дали оказват някакво влияние.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Само да споделя, нали знаете, че климатика на колата се ползва само за охлаждане... За затопляне в студено време има друго нещо ;)
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Никога не са ме спирали докато пия в колата. Верно, вода пия...ама не уточни, за какво пиене става дума [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Ролята на A/C устройството не е само да охлажда, а е и да суши въздуха. Затова се препоръчва да не се изключва през зимата - иначе много по-трудно ще се премахва запотяването на стъклата, тъй като вътре в купето ще си остава влагата. Също и когато навън вали и въздухът е влажен, колкото и да се обдухва стъклото, то ще стои запотено, ако не работи A/C устройството на климатроника, за да изсушава влезлия влажен въздух.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Премахването на влагата е допълнителен плюс при работата на компресора. Просто споменах, че той се ползва само за охлаждане (което премахва влагата), а не за затопляне на автомобила
наздраве
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

И аз си държа A/C пуснато целогодишно. Auto уж на база датчици регулира духалките, така че да се постигне равномерна температура в купето.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

На Кодиака също понякога духа некомфортно студено при 22 градуса зададени. Най-вече в преходните сезони, когато изравни температурите. Случва се през фронталните духалки. Обяснявам си го с това, че купето е с голям обем и за да го охладят цялото, се налага да подухва по-студено, което пък създава дискомфорт на предностоящите. Не съм измислил лечение, просто спирам предните и го оставям да духа на стъклото и долу в краката.

На Супърба 2, нямаше такъв момент, но и климатика като цяло беше доста по неефективен в жегите. На Кодиака при 30+ навън, вътре прави хладилник.
Последно промяна от Цецо75 на 22.05.2024, 14:14:35, променено общо 3 пъти.
Бееееее.....
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

gbuyukliev написа: 22.05.2024, 12:32:25 Духа и топло, като всеки друг климатик
Духа топло от двигателя.
Това не е климатика вкъщи да работи и в двете посоки или това дето му викат термопомпа при електричките.
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

Това за изсушването на въздуха и съответното премахване на влага от купето не го знаех и веднага разбирам защо зимата от време на време ми се запотяваха леко стъклата. От сега ще си знам да си държа АС целогодишно включено. :)
Цецо75 написа: 22.05.2024, 14:12:14 Случва се през фронталните духалки.
Това и аз съм го забелязал на Съпърба, но все си мислех, че е защото жената има навика да затваря духалките на вторият ред и по някакъв начин компенсира от централните. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

n_ivanov написа: 22.05.2024, 14:14:05 но все си мислех, че е защото жената има навика да затваря духалките на вторият ред и по някакъв начин компенсира от централните.
Силно вероятно и това има значение. Като ги затвори отзад, отпред трябва да вкара повече, за да охлади цялото купе. Като цяло комфортната климатизация на едно купе не е толкова тривиална задача, колкото изглежда на пръв поглед. Самият факт, че на кола с обикновен климатик, непрекъснато му ръчкаш копчетата и винаги на някой в колата му е некомфортно е показателен.
Бееееее.....
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Мисля, че компресора се гасеше принудително при градуси около нулата от съображения да не се прецака системата. Нагоре си работи... полечка. Това не ставаше със старите компресори, те бяха на старт/стоп. Новите компресори са с променливо налягане на фреона, получава се нещо като инверторен климатик само, че в механично изпълнение.

Като цяло, всички препоръчват (вкл. майсторите на климатици), новите компресори да са си постоянно включени. Те не тормозят мотора, ако няма нужда.

Виж това със изсушаването е малко по-друга тема. За да изтегли влагата, трябва да кондензира. А за да стане това, трябва да има голяма температурна разлика. Т.е. няма как да "изсушава" без да изстудява.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”