Бутоните Auto и AC - кога работят?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
gicho
- Гараж: Superb 1.5 бензин DSG
Не съм хващал режим, в който тия бутони да правят нещо - все трябва през падащите менюта да ги контролирам. Аз ли пропускам нещо?
- n_ivanov
- Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual
АC (Air Conditioner) - включва климатика да духа студено.
Auto - оставя колата сама да преценя дали да духа топло или студено.
Моят съвет е: Лятото включвай AC, зимата го изключвай. Също така зимата може да използваш бутона REST, който оставя климатика да издуха останалата топлина в системата, при изключен двигател - например отиваш до магазина и цъкаш REST бутона, така когато се върнеш купето няма да е изстинало и ще се качин на топло.
П.С.: Ако при включен АС не духа студено, най-добре отиди да ти проверят системата, може да нямаш фреон.

Auto - оставя колата сама да преценя дали да духа топло или студено.
Моят съвет е: Лятото включвай AC, зимата го изключвай. Също така зимата може да използваш бутона REST, който оставя климатика да издуха останалата топлина в системата, при изключен двигател - например отиваш до магазина и цъкаш REST бутона, така когато се върнеш купето няма да е изстинало и ще се качин на топло.
П.С.: Ако при включен АС не духа студено, най-добре отиди да ти проверят системата, може да нямаш фреон.

- n_ivanov
И кое не е вярно? Виж user manual-а публикуван от Шкода. Естествено, че ако си пуснеш климатика на 26 градуса няма да духа студено, дори и при включен АС, но има огромна разлика от 23 градуса надолу при включено и изключено AC.
Лично съм го тествал и гарантирам в написаното.
- n_ivanov
При мен на 18 градуса външна температура и настроени 21.5 градуса на климатика с включен АС, си духа студено. Има разлика обаче, когато температурата в купето е по-висока (ако колата е била нагрята). Сутрин като се кача, температурата навън е около 14 градуса, колата е била на сянка и температурата в купето също е ниска, съответно и климатика не духа толкова силно студено, но все пак си духа и се усеща. Следобед ако се кача, при вече нагрята от слънцето кола при температура около 19-20 градуса навън и доста по-висока в купето, климатика духа доста по-студено, докато не изстуди купето, след това работи колкото да поддържа градусите. Това са моите впечатления и начина по който работи системата на Суперб 3 преди фейслифта. 
За протокола Auto никога не го ползвам и силата на духане ми е 2 или 3 деления (в зависимост колко ми е горещо).![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
@gbuyukliev, струва ми се, че и двамата говорим горе-долу за едно и също нещо, но не можем да се разберем.![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
За протокола Auto никога не го ползвам и силата на духане ми е 2 или 3 деления (в зависимост колко ми е горещо).
@gbuyukliev, струва ми се, че и двамата говорим горе-долу за едно и също нещо, но не можем да се разберем.
- n_ivanov
В старата кола (Mercedes B) беше горе долу същото, като изключим, че там системата не беше толкова умна, да намаля колко студено да духа, при достигане на желаната температура в купето.
Там при 21 градуса и включено AC, духаше все едно е фризер и умирах от студ, та се налагаше да го променям на 24 градуса, за да не замръзна.
В Шкодата е по-интуитивно, но и аз не знам споменатите от теб промени по AirCare системата при фейслифта, дали оказват някакво влияние.
В Шкодата е по-интуитивно, но и аз не знам споменатите от теб промени по AirCare системата при фейслифта, дали оказват някакво влияние.
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Само да споделя, нали знаете, че климатика на колата се ползва само за охлаждане... За затопляне в студено време има друго нещо 
- zloQQ
Никога не са ме спирали докато пия в колата. Верно, вода пия...ама не уточни, за какво пиене става дума ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Ролята на A/C устройството не е само да охлажда, а е и да суши въздуха. Затова се препоръчва да не се изключва през зимата - иначе много по-трудно ще се премахва запотяването на стъклата, тъй като вътре в купето ще си остава влагата. Също и когато навън вали и въздухът е влажен, колкото и да се обдухва стъклото, то ще стои запотено, ако не работи A/C устройството на климатроника, за да изсушава влезлия влажен въздух.
- zloQQ
Премахването на влагата е допълнителен плюс при работата на компресора. Просто споменах, че той се ползва само за охлаждане (което премахва влагата), а не за затопляне на автомобила

-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
И аз си държа A/C пуснато целогодишно. Auto уж на база датчици регулира духалките, така че да се постигне равномерна температура в купето.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
На Кодиака също понякога духа некомфортно студено при 22 градуса зададени. Най-вече в преходните сезони, когато изравни температурите. Случва се през фронталните духалки. Обяснявам си го с това, че купето е с голям обем и за да го охладят цялото, се налага да подухва по-студено, което пък създава дискомфорт на предностоящите. Не съм измислил лечение, просто спирам предните и го оставям да духа на стъклото и долу в краката.
На Супърба 2, нямаше такъв момент, но и климатика като цяло беше доста по неефективен в жегите. На Кодиака при 30+ навън, вътре прави хладилник.
На Супърба 2, нямаше такъв момент, но и климатика като цяло беше доста по неефективен в жегите. На Кодиака при 30+ навън, вътре прави хладилник.
Последно промяна от Цецо75 на 22.05.2024, 14:14:35, променено общо 3 пъти.
Бееееее.....
-
Манев
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M
Духа топло от двигателя.
Това не е климатика вкъщи да работи и в двете посоки или това дето му викат термопомпа при електричките.
- n_ivanov
Това за изсушването на въздуха и съответното премахване на влага от купето не го знаех и веднага разбирам защо зимата от време на време ми се запотяваха леко стъклата. От сега ще си знам да си държа АС целогодишно включено. 
![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Това и аз съм го забелязал на Съпърба, но все си мислех, че е защото жената има навика да затваря духалките на вторият ред и по някакъв начин компенсира от централните.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Силно вероятно и това има значение. Като ги затвори отзад, отпред трябва да вкара повече, за да охлади цялото купе. Като цяло комфортната климатизация на едно купе не е толкова тривиална задача, колкото изглежда на пръв поглед. Самият факт, че на кола с обикновен климатик, непрекъснато му ръчкаш копчетата и винаги на някой в колата му е некомфортно е показателен.n_ivanov написа: 22.05.2024, 14:14:05 но все си мислех, че е защото жената има навика да затваря духалките на вторият ред и по някакъв начин компенсира от централните.
Бееееее.....
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Мисля, че компресора се гасеше принудително при градуси около нулата от съображения да не се прецака системата. Нагоре си работи... полечка. Това не ставаше със старите компресори, те бяха на старт/стоп. Новите компресори са с променливо налягане на фреона, получава се нещо като инверторен климатик само, че в механично изпълнение.
Като цяло, всички препоръчват (вкл. майсторите на климатици), новите компресори да са си постоянно включени. Те не тормозят мотора, ако няма нужда.
Виж това със изсушаването е малко по-друга тема. За да изтегли влагата, трябва да кондензира. А за да стане това, трябва да има голяма температурна разлика. Т.е. няма как да "изсушава" без да изстудява.
Като цяло, всички препоръчват (вкл. майсторите на климатици), новите компресори да са си постоянно включени. Те не тормозят мотора, ако няма нужда.
Виж това със изсушаването е малко по-друга тема. За да изтегли влагата, трябва да кондензира. А за да стане това, трябва да има голяма температурна разлика. Т.е. няма как да "изсушава" без да изстудява.
Бееееее.....