БМВ
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
mukot
- Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus
БМВ
Със здраве да се кара! Удоволствието от автомобила е важен фактор. Колата не е само да върши работа и да е разумна. Иначе всички биха карали Тойота и Шкода. 
- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
БМВ
Много добро и обективно мнение, @gbuyukliev. Но не се и съмнявам, че това е доста добър автомобил.
И аз така преди години имах твоята дилема старо E92 330i / Е92 335d или нова Octavia 3 FL. Едното щеше да е бърза и “гъзарска/младежка” кола, другото практичен избор. И даже бях наясно, че в дългосрочен план най вероятно БМВ-то ще е доста по тежко за джоба. Тогава бях карал и двете и просто, не остана никакво колебание в мен.
Та моето бмв няма да има нищо общо с твоето, като някой пра дядо, но някои от нещата ме изумява, че са също валидни при сравнение със супърба. Повече коне е, затова това не го сравнявам директно, но дори старият ZF6 според мен е доста по добър от DSG. Може просто така да съм “закърмен”, не знам. Но все още го избирам пред двете. DSG-то може би единственото и предимство е, че сменя по бързо, което аз в колата дори не намирам разлика. Другото е нещо е окачването. Много добре се изрази, че супърба сякаш левитира. Докато другата сякаш масивно седи на пътя, някак клекнала и захапала. Отделно усещането в колата няма нищо общо като поведение. Предните гуми на БМВ-то са изнесени доста напред и някак седиш точно между двете оси. То и разпределението на масите е 50:50, което се усеща като много лесна за контрол кола, доста послушна.
Като се върна на твоята може би най интересно ми е как се държи ZF-а, с тия 8 скорости ще е перфектен и ще прави мотора да се чувства още по гъвкав си мисля. И също интересно ми е колко по стабилна се усеща на пътя. Усеща ли се много по лесна да я вкарваш в завои и тн.
Но иначе за инфотеймънта наистина при бмв съм останал с впечатлението, че са най добрите.
А и също, това с врътката, наистина ми липсва
При мен най вече да сменям радиостанции го ползвам, но е някак мега удобно. В пъти по удобно от волан ми е.
И аз така преди години имах твоята дилема старо E92 330i / Е92 335d или нова Octavia 3 FL. Едното щеше да е бърза и “гъзарска/младежка” кола, другото практичен избор. И даже бях наясно, че в дългосрочен план най вероятно БМВ-то ще е доста по тежко за джоба. Тогава бях карал и двете и просто, не остана никакво колебание в мен.
Та моето бмв няма да има нищо общо с твоето, като някой пра дядо, но някои от нещата ме изумява, че са също валидни при сравнение със супърба. Повече коне е, затова това не го сравнявам директно, но дори старият ZF6 според мен е доста по добър от DSG. Може просто така да съм “закърмен”, не знам. Но все още го избирам пред двете. DSG-то може би единственото и предимство е, че сменя по бързо, което аз в колата дори не намирам разлика. Другото е нещо е окачването. Много добре се изрази, че супърба сякаш левитира. Докато другата сякаш масивно седи на пътя, някак клекнала и захапала. Отделно усещането в колата няма нищо общо като поведение. Предните гуми на БМВ-то са изнесени доста напред и някак седиш точно между двете оси. То и разпределението на масите е 50:50, което се усеща като много лесна за контрол кола, доста послушна.
Като се върна на твоята може би най интересно ми е как се държи ZF-а, с тия 8 скорости ще е перфектен и ще прави мотора да се чувства още по гъвкав си мисля. И също интересно ми е колко по стабилна се усеща на пътя. Усеща ли се много по лесна да я вкарваш в завои и тн.
Но иначе за инфотеймънта наистина при бмв съм останал с впечатлението, че са най добрите.
А и също, това с врътката, наистина ми липсва
-
shpeki
БМВ
Аз минах точно от ZF6 на дсг и дори преди софта разликата е покъртителна, превключването е 1 секунда но най-големия недостатък (за мен) на всичките хидро кутии е усещането за ластик преди да се локне , т.е. до около 2000 оборота. Другия голям недостатък оправен в ZF8 e невъзможността за прескачане на предавки, т.е. ако си на 6-та и кикнеш изрежда всичките за да стигне 3-та.
Не че и дсг-то си няма проблеми, на 1-ва, 2-та си се държи като ръчна кутия и го няма комфорта на хидро кутиите, като ‘алгоритъма’ реши, че ще включиш горна, а ти набиеш кик дауна има замисляме и може да си пуснеш кафенце.
За пърформанс и усещане т.е. този конект фийл дсг-то т.е. кутиите с два съединителя са километри напред.
Не че и дсг-то си няма проблеми, на 1-ва, 2-та си се държи като ръчна кутия и го няма комфорта на хидро кутиите, като ‘алгоритъма’ реши, че ще включиш горна, а ти набиеш кик дауна има замисляме и може да си пуснеш кафенце.
За пърформанс и усещане т.е. този конект фийл дсг-то т.е. кутиите с два съединителя са километри напред.
- odo
- Гараж: Х3 М40i
БМВ
Чак пък ужасноgbuyukliev написа: 03.05.2024, 13:47:45 да експериментирам, но ме кефи, че имам възможности. Sport Plus кутия + S е нещо ужасно за ежедневието иначе.
-
silent
БМВ
Ако може и някоя снимка вътре да пуснеш. Не че няма в нета ма не ми се търси а и твоята би била по-реална вероятно.
За кутиите въпрос на потребности и нагласи. Аз карах 5 години ZF типтроник 5 степенен и толковаме дразнеше, че минах през ръчка преди да се върна отново на автомат макар и ДСГ. За мен, за моя стил на каране и потребности от икономичен автомобил, ДСГ е в пъти по-добрата кутия. Дразнеше ме най-вече лага от хидротрансформатора преди да закопчее локъпа. Отделно високия разход заради кутията и усещането, че колата бучи а не върви заради плавния ход. Сега е възможно новите автомати на ZF, а и вероятно да са по-добри, но едва ли бих се изкушил отново.
За кутиите въпрос на потребности и нагласи. Аз карах 5 години ZF типтроник 5 степенен и толковаме дразнеше, че минах през ръчка преди да се върна отново на автомат макар и ДСГ. За мен, за моя стил на каране и потребности от икономичен автомобил, ДСГ е в пъти по-добрата кутия. Дразнеше ме най-вече лага от хидротрансформатора преди да закопчее локъпа. Отделно високия разход заради кутията и усещането, че колата бучи а не върви заради плавния ход. Сега е възможно новите автомати на ZF, а и вероятно да са по-добри, но едва ли бих се изкушил отново.
- Stoyanov
BMW 3 e92, 400+ к.с.
БМВ
Ами моята кутия е със софтуер и може заради това да е толкова адекватна. Но тия проблеми описаните, не са така изявени при мен. Примерно не изрежда предавки, дори имам видео и си погледнах. Във видеото от 5-та директно включва 3-та. Но и добре си знам, че на кикдаун сваля две предавки. Понеже моята е 6-степенна и са дълги, затова не се налага да сваля 3.
Също сменя страшно бързо, пак сигурно заради софтуера. Дори с перата веднага реагира. На спорт понякога също може да ти се случи да те рита чак, както @gbuyukliev каза, че не изглежда здравословно за колата. Обаче ако пълни предавките сменя добре. На по ниски обороти може да се усети грубата смяна ама и на мен не ми изглежда полезно за кутията.
Не знам за пърформънс, но дори като гледам стрелката на километража, въобще не забавя ускорението покрай смяната. Затова не мисля, че толкова значение има колко по бързо е дсг.
Може би съм малко негативен към дсг защото е доста мудна на D. Много се замисля. Понякога недомислено рязко придърпва и отпуска съединител. Все неща, на които не съм свикнал и не очаквах в много по нова кола.
Също сменя страшно бързо, пак сигурно заради софтуера. Дори с перата веднага реагира. На спорт понякога също може да ти се случи да те рита чак, както @gbuyukliev каза, че не изглежда здравословно за колата. Обаче ако пълни предавките сменя добре. На по ниски обороти може да се усети грубата смяна ама и на мен не ми изглежда полезно за кутията.
Не знам за пърформънс, но дори като гледам стрелката на километража, въобще не забавя ускорението покрай смяната. Затова не мисля, че толкова значение има колко по бързо е дсг.
Може би съм малко негативен към дсг защото е доста мудна на D. Много се замисля. Понякога недомислено рязко придърпва и отпуска съединител. Все неща, на които не съм свикнал и не очаквах в много по нова кола.
- Stoyanov
BMW 3 e92, 400+ к.с.
- odo
- Гараж: Х3 М40i
БМВ
ZF8 няма нищо общо с кутията която си имал. Както каза @gbuyukliev, супер мазна е и не се усеща кога сменя предавките, това също го отдавам до по-добрата шумоизолация. Общо взето изрежда ги като DSG-та.silent написа: 03.05.2024, 14:34:45 Дразнеше ме най-вече лага от хидротрансформатора преди да закопчее локъпа. Отделно високия разход заради кутията и усещането, че колата бучи а не върви заради плавния ход. Сега е възможно новите автомати на ZF, а и вероятно да са по-добри, но едва ли бих се изкушил отново.
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
БМВ
Аз също имам подобни впечатления като карах ZF8 и това ритане грам, ама грам не ми харесва. Толкова е дърварско и "чубанско", че лично мен ме напряга. Даже си викам, бе какво става тука, нали тая кутия уж е топ, мазна, не знам си какво си... Говоря за спортните режими, когато си включил.gbuyukliev написа: 03.05.2024, 13:47:45 - В по-спортните режими, кутията сменя толкова агресивно предавки, че чак се чудя дали е здравословно за нея. В Sport Plus ти раздрусва вътрешностите на всеки ъпшифт. Определено ако искаш по-спортно усещане, можеш да го получиш. Интересно е как кутия, която може да е толкова мазна и почти незабележима, може да се превърне в нещо подобно само с една насторйка.
За DSG-то. Писал съм в темата ми, че на режим "D", когато беше без ремап, не можех да го трая и никога не съм карал в града на него. Винаги включвах "S", което беше по-адекватно, но ме дразнеше, че съм си "изгубил" плавния режим в града на кутията. След ремапа с TVS Stage 2+ на кутията, а в последствие и TVS Stage-3 (на 2+ беше по-мазно всичко и по-плавно) DSG-то се промени на 100%! Няма нищо общо със стоков софт, буквално стана друг клас кутия! Давал съм на хора, каращи ZF8 и запознати със стоково DSG, да ми карат Супърба след ремапа на кутията и на тях им направи веднага впечатление, че DSG-то е неразпознаваемо и не дразни с нищо! Ултра бързо при смените, винаги е на правилните обороти, ъпшифтва/доуншифтва и на "D" и на "S" на точната предавка и не рита, винаги сменя плавно, независимо колко агресивно я караш.
Та за хората с DSG-та, които не треперят за гаранции и т.н. - нека не забравят, че опцията за ремап си съществува и тя променя коренно кутията като работа/усещане. За мен удоволствието от карането на автомобила е в пъти по-голямо от преди, именно заради махането на стоковия софт, който на всички е ясно, че е писан само и единствено с цел покриване на еко емисии и норми, пък така нареченото "drivability" за клиента - кучета го яли.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340