То не че ако е графитено сив или лава син ще се нагрява кой знае колко по-малко. И аз се зачудих за бяла луна металик, точно от тази гледна точка. То и в България, особено в Пловдив, не е много яко лятото, като паркираш на някой гол паркинг. Да беше само за 1-2 седмици в Гърция - да го прежалиш. И въпреки всичко, взех лава син. Виж, ако белия го даваха с черните елементи вместо хром, може би щях да се "метна" на белия. И аеро джантите щяха да изглеждат по-добре на бяло. Мое мнение.Цецо75 написа: 14.03.2024, 11:32:29 А черна кола с черен кожен интериор предлага едно прекрасно изживяване, когато я зарежеш на припек лятото в Гърция.
Няколко въпроса за нов автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- lys
- Гараж: Subaru Forester SG 2.5 XT 230hp Stage 2
Superb III L&K Combi 2.0 TSI 280HP Y24
Единствената константа в живота е промяната.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Ами незнам дали е заради цвета или заради соларните покрития на стъклата, ама в белият Кодиак на припек разликата е драматична спрямо предишният ми Супърб, който си беше банално сив металик. Т.е. пак си беше относително светла кола, но оставен на припек, вътре ставаше значително по-горещо.
Бееееее.....
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Я пак
Бялото отразява целият спектър на светлината, всички цветове.
Черното поглъща целият спектър на светлината и не отразява нищо, няма цвят, който да се види
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Ахъм. И като смесиш всички цветове на куп се получава не черно, а бяло. Нищо, че опита с фулмастри показва обратното ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Бееееее.....
- Taratajki
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1 ... 1%8F%D1%82Цецо75 написа: 14.03.2024, 12:46:31 Ахъм. И като смесиш всички цветове на куп се получава не черно, а бяло. Нищо, че опита с фулмастри показва обратното
Това е физика, не химия Те ти и за черния "цвят"
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0 ... 1%8F%D1%82
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Хаха, много добро обяснение на аномалията.
И се сетих за оня виц от зората на демокрацията. Дето нашенеца си харесал съветски цветен телевизор. Пускат го - черно бял. Пита продавача - какво става тука бе? И оня - черното цвят ли е? Цвят е. Бялото цвят ли е? Цвят е. Ами какво искаш тогава - телевизора е цветен.
Последно промяна от Цецо75 на 14.03.2024, 13:30:49, променено общо 1 път.
Бееееее.....
- atanashh
- Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG
Една приятелка я бяха блъснали като прави обратен. Тя с голям черен Пасат комби. И този като излязъл от другата кола и казал:
"Къде си тръгнала с тази черна кола през ноща ма?!"![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
"Къде си тръгнала с тази черна кола през ноща ма?!"
- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
Аз нещо точно тука не го схващам като обяснение между другото
Общо взето виждам частично обяснение в по-горените коментари.
Нещо ако го виждаме бяло - наистина отразява всички цветове на видимата светлина, а черно - поглъща всички от видимата. До тук ясно.
А защо смесването на всички цветове не прави бяло, а черно с флумастери?
Ами тука малко бъркаме как работят нещата. Като работим с пигменти е малко различно.
Ако например използваме зелен флумастер то нанасяме върху бялото пигмент, който поглъща всичко от видимата светлина, но отразява зеленото. (това е образно казано, защото спектъра обикновено не е толкова дискретен ми по скоро най-малко поглъща зелено спрямо останалите).
Ако нанесеш втори цвят, добавяш втори пигмент с различни характеристики, които най-вероятно ще намалят поглъщането в зеления цвят. Съответно отразяваната светлина намалява, вече е друга комбинация.
Продължаваш да наслагваш различни пигменти и накрая няма какво да се отразява, ами всичко се поглъща и виждаш черно.
- Taratajki
Както винаги google обяснява разбираемо
Какво се случва, когато смесим синьо и червено? А синьо и зелено?
В училище правихме комбинации от най-различни цветове с блажните боички и адски много се забавлявахме и радвахме, когато получим нов и неочакван цвят. Тогава не ни интересуваше как става този номер, а само крайния резултат.
Без да претендираме да покрием цялата техническа същност на тази толкова цветна материя, нека накратко опитаме да погледнем цветовете от тяхната физична гледна точка.
Що е цвят? – Цветът на даден обект и това как ние като хора го възприемаме, всъщност зависи пряко от различната дължина на вълната на отразяваната или излъчваната от обекта светлина. На практика това означава, че всеки цвят покрива определен участък от видимия спектър, т.е. диапазон от дължини на вълните, които предизвикват еднакво усещане за цвят.
Когато обаче говорим за смесване на цветовете сме длъжни да направим едно много важно уточнение: Има съществена разлика между смесването на светлина и смесването на бои или пигменти.
За да опитаме да обясним тази разлика, нека разгледаме така наречените RGB и CMYK цветови модели.

RGB: При смесването на светлината, учените използват RGB модела, като се смята, че всеки цвят може да бъде получен при смесването на различни количества от адитивните цветове – червен (Red), зелен (Green) и син (Blue).
Ако 3 цветни светлини се смесят на равни пропорции, се получава бяла светлина.
Адитивното смесване на цветовете се среща предимно в телевизионната технология и частично във фотографията.
CMYK: От друга страна при смесването на мастила и бои, няма как да се използва цветна светлина. В тези случай се прилага CMYK модела – синьозелено (Cyan), пурпурно (Magenta), жълто (Yellow) и черно (Black). За разлика от смесването на цветна светлина (R, G, B) при смесването на равни части от трите оцветителя (C, M, Y) се получава черен цвят. Това смесване на цветовете се нарича още субтрактивно и се използва най-вече при модерния цветен печат.
Но стига толкова суха наука за цветовете.
Нека се възползваме от най-хубавото при физичните процеси, а именно, че те се случват без значение дали ние ги разбираме или не и да се наслаждаваме на магията им, а не на тяхната същност.
За това казах, че едното е физика (светлината), другото е химия (боята)
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Незнам каква Октавия имате, но 2.0 TSI е само 4х4. Супърб 2.0 TSI 190 е само на предно като килограми са почти еднакви.Reingar написа: 14.03.2024, 10:42:54 190ТСИ само на предно, на лекичка кола като Октавията без 4х4 е така както сте написали. Свиква се, но си подскача защото буксува като ти трябва да го натиснеш. Донякъде го оправих този проблем с по-широки гуми и 17-ки джанти. защото от завода излиза с 16-ки.
Не казвам че е лош избор за Суперб този 190 ТСИ, просто няма да е много по-икономичен от 280к.с ако се управляват еднакво. Затова не стои на дневен ред при мен Суперб с този 190к.с ТСИ. Или дизел 200 к.с, или all-in 280к.с.
190ТСИ ще си оставя и Октавията за втора кола.
Октавия 4 2.0 TSI 4x4 190 - 1481-1671кг.
Супърб 3 файсе 2.0 TSI 190 1482 - 1681кг.
Като вървене едва ли ще има разлика въпреки, че Супърба без 4х4 след 60 предполагам ще дърпа една идея по добре.
Не знам какво е това подскачане и буксуване аз съм с диференциал с разпределение на сцеплението и колата си потегля много добре. На Октавията това го правеше със спирачни импулси и имах чувството, че нещо одпред ще се скъса от колата.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Най-вече си зависи от гуми и настилка/температура. 190 коня не са някакви извънземни коне, заводски има преднячки на по 300+ коня.
Бееееее.....
- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
@Taratajki, ми аз не обясних ли физиката на смесването на бои?
Това без да навлизаме в химия.
Според мен малко криво е разбирането, че става въпрос за някакви различни неща.
В RGB цвета се разглежда като светлината с определена дължина на вълната, каквото всъщност е.
В CMYK не е различна физика или друга наука като химия. Там наблюдаваме отразената светлина от осветен обект и то осветен с видима светлина. И точно с наслагването на пигменти отнемаме все повече от отразената светлина.
Според мен малко криво е разбирането, че става въпрос за някакви различни неща.
В RGB цвета се разглежда като светлината с определена дължина на вълната, каквото всъщност е.
В CMYK не е различна физика или друга наука като химия. Там наблюдаваме отразената светлина от осветен обект и то осветен с видима светлина. И точно с наслагването на пигменти отнемаме все повече от отразената светлина.
-
Reingar
2.0 ТСИ 190к.с само на предно, автомат DQ-381. Двигател DKZA с 8-те дюзи и без ГПФ. Произведена е 2019, Октавия 3 фейс.Архимандрит Дионисий написа: 14.03.2024, 15:15:57 Незнам каква Октавия имате, но 2.0 TSI е само 4х4.
Към момента е на 66к км. Купувана е от БГ чисто нова. От завода излиза с 16-ки.
И моят диференциал е такъв.
Подскача както си иска. До 3-та превърта в движение със 16-ките ако съм я насмел много. Със 17-ките е що годе добре.
Не знам това от къде го знaете че няма 4х4 с този двигател. Е, има.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Грешката е моя подвел съм се, че става въпрос за Октавия 4. Да това със подскачането е много дразнещо.Reingar написа: 14.03.2024, 15:32:29 2.0 ТСИ 190к.с само на предно, автомат DQ-381. Двигател DKZA с 8-те дюзи и без ГПФ. Произведена е 2019, Октавия 3 фейс.
Към момента е на 66к км. Купувана е от БГ чисто нова. От завода излиза с 16-ки.
И моят диференциал е такъв.
Подскача както си иска. До 3-та превърта в движение със 16-ките ако съм я насмел много. Със 17-ките е що годе добре.
Не знам това от къде го знaете че няма 4х4 с този двигател. Е, има.
-
Marv_sko
2.0 TSI 190 к.с. си е съвсем адекватен двигател за колата, според мен. Честно казано, не знам как си карате колите, че да ви трябват 280 к.с. Това е семейна кола, в моя случай 99% от времето карам колата с децата си вътре, така че карам разумно и в ограниченията. Двигателя поддържа с лекота магистрална скорост и има добро ускорение и над 140 км/ч. При изпреварване никога не съм имал проблем. Колата е по-бърза от по-голямата част от колите в България, така че има мощност за изпреварване при всякакви условия. Ако има ситуация, в която няма място/време да се изпревари с 190 к.с двигател, но би било възможно с 280 к.с., това би било твърде рисковано изпреварване така или иначе и аз не бих го предприел.
Разбира се, зависи си от юзъра, но аз, с моя начин на каране, съм напълно доволен от 190 к.с. и не ми липсва мощност. Да не забравяме, че тази кола се предлага и с 150 к.с. Единственото, което бих искал е 4х4.
Разбира се, зависи си от юзъра, но аз, с моя начин на каране, съм напълно доволен от 190 к.с. и не ми липсва мощност. Да не забравяме, че тази кола се предлага и с 150 к.с. Единственото, което бих искал е 4х4.