Помощ при покупка на Octavia 4

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

style34 написа: 19.02.2024, 16:32:59 ама ти за колко би продал твоя Кодияк
Аз всичко това го пиша като купувач. Като реша да продавам, ако мога да го продам за 200 бона, ще го направя, вервай ми. Ама не мога. Затова ще му сложа такава цена, че да го разкарам за няколко месеца. Не се изхранвам с алъш-вериш на автомобили и не си храня децата с това. Ако беше така, сигурно щях да имам други виждания по въпроса, ама да ми висне една кола 1 година и да ми звънят какви ли не, да се пазарим като цигани за да изкарам някой лев отгоре... не е мойто това.

И само да уточним - аз Кодиак нямам, банката има Кодиак. Аз като имам Кодиак - живи и здрави ще го мисля. [smilie=sarcastic.gif]

А колата от обявата се продава от търговци, не от частно лице. Търговеца може да си позволи да я държи и години тая кола, там ситуацията е друга. Аз и затова не обичам коли от автокъщи, защото маржина на печалба е доста висок, разбираемо - все пак на тях това им е бизнеса.
Последно промяна от Цецо75 на 19.02.2024, 16:46:25, променено общо 1 път.
Бееееее.....
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

gbuyukliev написа: 19.02.2024, 15:45:59 коли на по над 40 000 лева, в България, където под 1% от хората, ако не и по-малко, могат/искат да си позволят такова нещо изобщо.
Май забравяш в кой форум пишеш [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Тя май замина тая кола, обявата не съществува. Ако не ме лъже паметта беше над 40к ако я пишат на реална стойност има и едни към 1800 кинта за данъци и такси по прехвърлянето. Сложи и едни гуми и пълно обслужване и то вече губи смисъл ама пазара показва, че за всеки влак си има пътници. Дано не сме му развалили кефа на човека ако я е взел ама то и за това не се питат такива интимни въпроси.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Цецо75, всеки иска 5 годишна на малко километри.
Щото новата си е набутвация,нали се обезценява много.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

bega4kata написа: 19.02.2024, 19:21:43 всеки иска 5 годишна на малко километри.
Кой е тоя всеки? Аз такива дето искат 5 годишна на цена близка до нова не познавам.

Познавам обаче доволно количество хора, които купуват 5 годишна на половин цена.
Бееееее.....
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Аз мобилето редовно го гледам и 5 годишна на половин цена не съм видял ОСВЕН ако не е над 180К км. Та съм напълно съгласен, че е едно кола на 5 години и 70К км, друго е на 5 години и 170К км.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

style34, Точно така е. Затова идеята да се търси 5+ годишна кола на малко километри АПРИОРИ е глупава.

Стара кола на малко километри е кофти покупка, защото собственика ти иска пари като за нова, а тя реално е 5 годишна, па ако ще да е седяла под покривалото 4.8г. След още 5 тя ще е 10 годишна и непродаваема ако ще да е на 50к км само.

Ако търсиш кола на малко километри - търсиш нова или почти нова. Ако търсиш евтина кола, правиш компромис с километрите.

Хубавото на 5 годишната кола е, че знаеш кои са здравите мотори и за какви дефекти да гледаш. Ако се знае, че ресурса на мотора е 300к км, както бяха старите дизели, не търсиш такава на 50к км., а такава на 150к.

Много хора тук казват, че е много изгодна покупка гледана стара кола. Аз не съм от тях. Изгодна е ако я дават евтино. Иначе не.
Последно промяна от Цецо75 на 19.02.2024, 20:03:16, променено общо 2 пъти.
Бееееее.....
style34

Škoda Фен²

Мнение от style34 »

Добре де, кола на 4 години има в най-добрия случай 1 година гаранция.
Да кажем, че спестяваш 20% от цената. След 5 години тази от магазина няма ли да я продадеш с 20% повече, от тази, която си купил на 4 години и вече е на 9 години?
Ама ще си карал ново и с пълна гаранция.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

gbuyukliev написа: 19.02.2024, 19:46:37 Всъщност финансово най-изгодния вариант почти винаги е да вземеш кола на 3-4 години и малко километри.
Така е. С уточнението е, че това важи, ако я вземеш с 30-40% надолу. Иначе - не е изгодно, Прочети внимателно тия съвети, дето цитираш, какво точно пишат. Тия 10% не съм ги измислил аз, това е нормалния процент овехтяване заложен от хора, на които това им е работата.

А ако говорим за изгодно - най-изгодно е да не си купиш кола въобще. Нова, стара - все е финасова загуба, освен ако не я караш такси. [smilie=pleasantry.gif]
Последно промяна от Цецо75 на 19.02.2024, 20:01:12, променено общо 2 пъти.
Бееееее.....
5rar

Škoda Фен²

Мнение от 5rar »

gbuyukliev написа: 19.02.2024, 19:46:37 Аз взимам само чисто нови, защото съм извратеняк
Глупости, надвил си си над масрафа и не дължиш обществен данък, ако парите ти са честно изкарани.
5rar

Škoda Фен²

Мнение от 5rar »

gbuyukliev написа: 19.02.2024, 20:04:48 Ще уточниш ли моля, че не можах да разбера?
Според мен в момента плащаш обществен данък. Тези дето купуват нови автомобили не са балами, извратеняци и прочие, както се определяш и самия ти.
Коя лична вещ ти е финансово изгодна?
Ради

Škoda Фен

Гараж: В очакване

Мнение от Ради »

Така да дам и аз моите 5 стотинки по темата [smilie=sarcastic.gif]
От 2007 година карам все Октавия и през 3 години макс 4 години сменям. Обикновено са на около 30 000 хил. км.
Първите коли продавах сам, следващите през ЕТ, заради фактурата, която се иска от купувача заради сумата, лизинга и т.н.
Това което ми прави впечатление, че купувачите в повечето случай търсят почти нова кола, запазена на малко километри, но търсят цената на кола на същите години, но на 100 000 и нагоре километраж и вкарана от ....... налични по борсите. В повечето случай никой не обръща внимание на допълнителните екстри, които си поръчал допълнително и съответно си платил отгоре. В моите случай това обикновено е кожа + текстил, хром пакет и още нещо... но се сравнява с коли без тези неща. В някой случай потенциал купувача не го интересува, че гледа кола с виртуален кокпит, а ти обяснява за цената на такава която е без. Не се прави разлика и между отделните нива на оборудване. Гледа се кола от автокъща например в Дупница, от почти същата година на производство и до тук. Предлагат ти същата сума и ако не си съгласен ставаш......
Кола на 2-3 години, малко километри и нейната цена може да оцени само човек, който знае какво търси.
И още нещо, последната Октавия, която продадох дори бях пуснал обява тук. През Септември месец имах предложение за изкупуване на 47 000 лв., което е почти цената, на която я бях купил. Колата ми трябваше до края на октомври и се забавих. След това дойдоха лудите промоциите на Шкода за Супърб, Октавия, Кодияк и т.н. и това обърка тотално пазара.. В момента да правиш сравнение между цената за нова кола на промоция от ЕТ и кола втора употреба на 2-3 години е в сериозен минус за продавача.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

gbuyukliev написа: 19.02.2024, 20:45:26 Иначе редовно ми излизат клипове и статии на най-различни финансови консултанти и винаги съветват да буташ над 50% от парите си в недвижимо имущество, но нова кола, особено такава, която ти е на месец повече от 5% от заплатата с все кредита и съпътстващите разходи е анатема.
Е 5% с все съпътстващите разходи е безумно ниска граница. Незнам какви са тия консултанти, ама сигурно имат връзка с Грета. [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
style34

Škoda Фен²

Мнение от style34 »

Ради написа: 19.02.2024, 20:22:26 Кола на 2-3 години, малко километри и нейната цена може да оцени само човек, който знае какво търси.
Ами има ги, обаче. Аз съм такъв купувач. Когато взимах моята изобщо не гледах екземпляри без биксенон и лед стопове. Исках да има поне малко остатъчна гаранция и да е на малко километри.
Ами платих си за това и не взех горублянски отпадък за много по-малко пари.
Обслужвам я почти само в Еуратек (без 2 смени на маслото) и я пазя много. Нищо че скоро ще прави 10 години.
Еми и сега ще й търся повече от нов внос като нова, на 165К км, реално 2 пъти повече.
Аватар
Ponkata85

Шкода Новак

Мнение от Ponkata85 »

Благодаря, за интереса към темата, която пуснах [smilie=pleasantry.gif]

Днес се сдобих с автомобила. Нека и аз да кажа няколко неща...

1. В отговор някои от колегите, коментирали цената на автомобила като нов, мога да кажа,
че в комплекта документи с колата имаше фактура, на която пишеше, че цената при покупката е била 40000+ евро.
2. Колата вървеше с доклад от DEKRA, който удостоверява състоянието на автомобила при продажбата му в Германия.
Според снимките и инфото, колата е имало единствено козметични забелебжки (които не са отстранени от търговеца),
километрите са си същите, както и техническкото състояние като в обявата.
3. Относно търговеца... аз бих препоръчал Аутохоф. За качестовто на автомобилите е рано давам менение, но
отношението и отзивчивостта определено са на ниво. Остъпката (пазарлъка), която ми направиха беше в границите на 5%,
като в тази цена влизаше и Заплащане на ЕКО-такаса, ГО, транизитни номера и винетка да прибера коллата до вкъщи, като
всичко това го свърши търговеца Борислав, за което му благодаря. Също колата вървеше с допълнителен комплект гуми(ДОТ 2021) с джанти 16" (алуминиеви), което дори не беше споменато в обявата;

А сега малко за колата :)
Пътуването ми до вкъщи беше около 300км предимно магистрално шофиране, повечето на тъмно.
За сега мога кажа само добри неща.
+ Комфорта, който дават асистентите за шофиране (асистент за лента, мъртва зона и адаптивен круиз контрол) е огромен.
Въпреки умората и адреналина, който имах през деня, пътуването ми беше спокойно и приятно.
+ Окачването противно на очакванията ми беше доста комфорно, дори по-"меко" отколото си мислех;
+ Мотора в съчетание с DSG дават предостатъчно динамика (предвид мощността от 110KW);
+ Светлините... Светлините са WOW; не знам колко струват, за да се добавят като опция, но определно си струват;
+ Всички дребни неща като амбиетно осветление, проектирането на логото на Шкода на земята при отворена врата,
дигиталния кокпит, отоплението на волана,панорамния покрив, и мн др, дават усещане за доста по-висока класа и естествено ... удоволствие;
+ Икономия... при подържана скорост в диапазона 135-145 км/ч разхода по компютър беше 5.2 л/100км, който
обаче мисля, че може и да е по-нисък в действителност, понеже за пътуването едни единственото отделение от скалата на нивото на горивото "угасна"', но за това ще споделя като допълня резервоара;
+ Относно шума в купето (който мен ме притенсяваше) могда кажа, че се влошава след 170-180км/ч, но въпреки това е на ниво (спрямо вложението), но
пък аз лично не шофирам с такава скорост освен при екстремни условия;

Ако трябва да отркия някой минуси след краткия си досег с колата, то това биха били:

- звуката от аудио системата ми е малко посредствен (но пък е разбираемо)
- седалките са една идея твърди (субективно мнение)

И накрая имам и един въпрос (за сега), понеже според документите, колата е била не сервиз за обслужване последно на 60000км,
респективно следващия сервизен интервал трябва да е на 90000 (в момента на 88000), според инфотеймънта следващия сервиз след 28000км, масло след 18000км. Как мога да разбера, кога трябва да мине inspection-a в действителност?

Надявам се отзива ми да е полезен, за бъдещи собтвеници. Също ако някой има нужда за повече инфо нека се свърже с мен на ЛС

п.с. Сърдечно благодаря на колата sdaskalov86 , който ми отдели доста от времето си, сподели мнението си и като цяло беше готин човек, с който проведохме един приятен разговор.

Поздрави,
Панайот Илиев
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”