Помощ при покупка на Octavia 4

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Ponkata85

Шкода Новак

Мнение от Ponkata85 »

Здравейте,

Като чисто нов член на форума, имам нужда от помощ при оглед/покупка на 2020г Октавия 4.
Като дългогодишен фен на ВАГ и по-конкретно VW Passat и след един погрешен завой към страната на изгряващото слънце [smilie=pardon.gif] съм си харесал следния автомобил [https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... 6641702318] .

Направих предварителен оглед, на прима виста колата изненадващо много ми хареса. Покарах малко, но понеже не съм запознат с марката и модела и не можах да взема веднага решението.

Колата е на сравнително малко километри, изглежда технически изправна... Имам опит с DSG и дизелите на ВАГ, но ме интересува има ли нещо конкретно за което да внимавам при този модел на Шкода. Четох, че моделите от тази година имат пробелем с инфотеймънта и по-конкретно свързването чрез андроид ауто. Как точно да го тествам и да резбера дали има софтуерен или хардуерен проблем.

Другото ми по-конкретно питане е свързано с магистралното шофиране и шума в купето... Има ли деиствително такъв проблем или ревютата на този модел дават доста субективна информация?

Като цяло всякаква информация за слабите страни на този модел би ми била полезна.

Благодаря предварително
lpetrovv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia Mk4 2.0TDI 4x4 7DSG

Мнение от lpetrovv »

Поръчай си я нова. Имат промоции и е с малко отгоре. Провери наличните автомобили. Но варират около 51-52к.
Аватар
Ponkata85

Шкода Новак

Мнение от Ponkata85 »

Проверих, колега. 67к с подобно оборудване.
[https://stock-cars.skoda-auto.com/451/b ... A3ODQ2ODc0]
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Кола на 4 години, върната от лизинг. Такива коли са обслужвани икономично по предписанията - смяна на масло на 30000 км - без резонни по-чести смени, без излишни разходи, защото не се е предвиждало колата да се пази за дългогодишно ползване. Връщат я на лизинга, да се оправя с предстоящите ѝ проблеми следващия купувач. От тази гледна точка обявената цена е много висока. Ако цената беше 32000 лв, можеше да се разсъждава.

Това е кола извън фабричната гаранция. Щом не е казано в обявата откъде е колата, значи е от чужбина. Шкодите имат 2-годишна общоевропейска гаранция (която при тази отдавна е изтекла) + още 2 или 3 години допълнителна гаранция от представителството, откъдето е била първоначално закупена. Даже да има някаква остатъчна гаранция, ако стане нещо гаранционно, ще трябва да я караш за гаранцията там някъде в чужбина, което е абсурдно.

С две думи - по-добре добави към цената 15-20000 лв и си купи нова такава Октавия вместо да рискуваш с тази.

---
Ponkata85 написа: 18.02.2024, 21:04:52 Четох, че моделите от тази година имат пробелем с инфотеймънта и по-конкретно свързването чрез андроид ауто. Как точно да го тествам и да разбера дали има софтуерен или хардуерен проблем.
Изчел съм всичко написамо за О4 тук във форума, но не съм чувал тук за такива проблеми. Имало е проблеми с дефектни медии-устройства още като нови, което е наложило тяхната подмяна, но след това никой не се е оплаквал. Можеш да го тестваш като сдвоиш с мултимедията телефон с Android OS 9+ (трябва да не е Xiaomi или Huawei или някоя екзотична марка, че някои от тях не поддържат Android Auto по лицензни причини) - жично (ако колата няма SmartLink) или безжично (ако колата има SmartLink) и видиш дали работи. Изключително просто се прави. По-скоро има проблеми с определени телефони поради тяхното прегряване, а не със самата мултимедия на колата.
Ponkata85 написа: 18.02.2024, 21:04:52 Другото ми по-конкретно питане е свързано с магистралното шофиране и шума в купето... Има ли деиствително такъв проблем или ревютата на този модел дават доста субективна информация?
Според мен информацията за такъв шум е доста субективна. За мен купето е доста добре обезшумено, като за кола от този клас. Заради доброто обезшумяване се откроява шума от гумите, който зависи от гумите. Разбира се, обезшумяването на колите от по-висок клас (било то по-висок като клас или като марка) е по-добро.

При шофиране с отворен прозорец шумът при О4 е по-силен отколкото при старата ми О2, тъй като аеродинамиката на О4 около прозорците не е на ниво. Проблема с аеродинамиката при отворени прозорци са го констатирали и потребители в Briskoda.

Edit: Благодаря на @istoyanov за уточнението, че в обявата пише, че колата е от Германия. Пропуснал съм го, то не променя вече казаното.
Последно промяна от smoke на 18.02.2024, 22:26:25, променено общо 1 път.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

smoke написа: 18.02.2024, 21:51:42 Щом не е казано в обявата откъде е колата, значи е от чужбина
Пише "Автомобилът е закупен от Фолксваген лизинг Германия", но това не променя факта, че обикновено се спазват предписанията икономично, какво вече описа подробно. По-странно е, че има 3ки FL за подобни пари. Но и аз бих взел нова с една идея по-малко екстри пред тази цена. Освен, ако не са готови да свалят разумна сума.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Е, как го пратихте човека на пазар с още 20 бона горница... Верно масонска ра'лта си става положението [smilie=sarcastic.gif]
Кола на няма 4 години и под 100К - колко пък да е кашкавалена тая Шкода бре? Достатъчно дуракоустойчиви са, че до 250 да минат с леки проблеми.
Моята до 150К е била по предписание обслужвана (разбирай на 30К масло). Следващите 100+ при мен на дали имат съществено значение. Ами върви си колата (О2 е де, не О4), ама говоря принципно.
Наистина имаха в началото проблеми с медиите. Някои се оправяха със смяна, други с ъпдейт на софтуера. Не ми е попадало инфо за сериозни проблеми, а и да има - единични случаи са нормално явление - все пак е машина - чупи се понякога.
Лично аз, бих я изкарал колата от там като опитам да сваля цената, ей така, за спорта. Натоварена е с достатъчно глезотии и изглежда запазена.
Успех в покупката 🍺
lpetrovv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia Mk4 2.0TDI 4x4 7DSG

Мнение от lpetrovv »

Ако се намираха за 32-35к и аз щях да взема употребявана. Ама 45к-50к и без гаранция с незнайни км половината.. 61к е новата, която поръчах.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Тази с малко пазарене, може да се вземе на 41-42К според мен. Няма 99К километра. Предоволно е накичена с благинки. Няма и 4 години...
Всеки сам си решава де, аз лично, 20К+ бих ги инвестирал в пътувания вместо да ги наместя в желязо.
Аватар
Ponkata85

Шкода Новак

Мнение от Ponkata85 »

Благодаря за мненията на всички.
Да, вярно е, че от магазина е най-добре, но към момента това е, което мога да си позволя.

Моля за конкретни съвети и препоръки при огледа на такъв автомобил.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Според мен иди се разходи до Еуратек и поговори с дилърите и виж какви оферти ще ти предложат. То е ясно, че си я харесал колата и си склонен на компромиси но си помисли дали си заслужава. Направи си математиката, колко ще ти струва прехвърлянето, първоначално обслужване, гуми, спирачки, масла ... какво е правено по нея и т.н Тая кола е от първите произведени партиди, провери я дали е привиквана за сервизни кампании да ти изкарат цифровия сертификат да видиш посещенията в сервиза. Това са 87 000км доста неща може да са се случили с нея. Твърде много неизвестни на цена твърде близка до нова кола с гаранция.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Направо да иде да вземе най-тънката Дачия - нова и с гаранция, за да му е спокойно. Или за ~10К отгоре да вземе гола (на фона на конкретната обява) Октавия и всеки път като се качи да си казва...ех, можеше да имам дигитално табло, DCC и DSG поне, а зимата да ми е топло на ръцете, не да хващам леден волан. Но пък ще има гаранция [smilie=pardon.gif]
А ако вземе кола с подобни глезотийки - гéпи тоя заем за следващите...години. Но пък - хора всякакви
Ако историята е ОК, на дали проблем ще има с 3-те редки смени на маслото. наздраве
silent

Škoda Фен²

Мнение от silent »

Що пък да не си вземе Дачия, като има пари за нова Дачия.
Колегите резонно са му показали подводните камъни.
Кола на незнайни километри.
Незнайно как карана и поддържана.
Сравнително нова кола, която ако тръгне да му вкарва финансови крошета ще са бая по-задрави от кола на повече години.
По твоята логика що пък да не си вземе един премиум за тези пари.
Има лъснати като нови, почти същия километраж само дето са на повече години ма то щото дядовци баби и доктори са ги карали.
sdaskalov86

Škoda Фен

Гараж: VW PASSAT B9 2.0 TDI
Ex. Superb III, 2.0 TDI, 6DSG, ~180 HP, ~400 Nm, ReceChip
Обратна връзка:

Мнение от sdaskalov86 »

Ponkata85 написа: 18.02.2024, 21:04:52 Като дългогодишен фен на ВАГ и по-конкретно VW Passat и след един погрешен завой към страната на изгряващото слънце [smilie=pardon.gif] съм си харесал следния автомобил [https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?a ... 6641702318] .
Ако искаш автмобил с екстри, тези е доста подходяща. Липсва му само кожа с масаж и обдухване и хед-ъп. Добре прецени дали ти трябва панорама с всичките ѝ плюсове и минуси. Тази съм ходил да я гледам, малко Октавии можеш да видиш с адаптивно окачване в БГ. Гледай подобни такива така наречение First Edition, които са произведени в началото на модела и имат доста екстри с цел да се промотират. Тези специално продават коли, купувани от търгове на VW (търговецът ми показ платформата на която участват). Тази има 20 страници репорт от Декра със забележките, когато са я купили (основно козметични), ако го нямаш, мога да ти го пратя. Ще ти трябват гуми със сигурност, но това важи за 90% от колите втора употреба.

П.С. Винаги стоя опцията да си харесаш такава, каквато искаш от Германия:

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... EAR&vc=Car
sdaskalov86

Škoda Фен

Гараж: VW PASSAT B9 2.0 TDI
Ex. Superb III, 2.0 TDI, 6DSG, ~180 HP, ~400 Nm, ReceChip
Обратна връзка:

Мнение от sdaskalov86 »

oggie написа: 18.02.2024, 23:05:50 Твърде много неизвестни на цена твърде близка до нова кола с гаранция.

С тези екстри въобще не може да е твърде близка до цената на нова. Такъв автомобил струва нов в диапазона 40-44 000 евро.

Без панорама, без отопление на волана, без 18-ки джанти, без адаптивно окачване, без всичките системи за сигурност, без електрически седалки с памет и др. за всичко, за което се доплаща, съм съгласен. Пак казвам - всеки си преценя сам какво може да жертва - пари, екстри, гаранция и т.н.
Последно промяна от sdaskalov86 на 19.02.2024, 09:09:43, променено общо 1 път.
Манев

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M

Мнение от Манев »

Какво става с тези цени?
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”