Моята Октавия след 2 години безаварийна експлоатация - размисли и страсти

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
DMateev

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 4, 2.0 TSI, 4x4;
Skoda Octavia 3, 1.4 TSI

Мнение от DMateev »

Привет супер описание, както на колата така и на пътешествието.
Понеже съм мързел и не ми се прави нова тема мисля да се присламча към твоята, а и ползвам Октавия 4 от почти две години та ето на сходно времеизползване и сходно мнение :)
Автомобила е Octavia Edition 4 2.0 TSI 140 kW 7DSG 4x4
Болежките които съм имал са изключително малко, та даже няма да ги докарам до 5.
1. Асистента Лаура, който изобщо не ползвам. Само веднъж се опитах да го накарам да пусне топло в краката, оказа се че на български не може да се командва климатроника, та до там с общуването ни/може би ако прекарам да си говорим на английски, но все още не ми потрябвало до толкова/. Ако някой го ползва за нещо смислено бих се радвал да сподели :)
2. Спирачките се разскърцаха, когато беше на 1 година автомобила, но ги чувам само при по-леко натиснат педал, при ниски скорости, та не ми пречи. Предполагам, че при смяна на накладките ще изчезне тази драма.
3. Липсва активно охлаждане към безжичното зареждане на телефона. По принцип е супер екстра, просто телефона ми прегрява на дълъг път, когато пуска навигация и музика и се зарежда безжично. Може би не са го домислили в Октавия 4, защото доколкото видях в Супърб 4 ще има охаждане точно на това място.
4. Летните гуми с които дойде, са по шумни от зимните, които аз купих, което беше шок за мен, но хич не ми се сменят гуми на 2 сезона само за това. Това не е толкова към самия автомобил, но все пак е част от нещата които получаваш към покупката :)

От нещата които ти си описал:
1. Инфотеймънта го разцъквам сравнително малко, та не ме бърка, че е бавен. В началото като взех автомобила се рестартираше по-често, сега като че ли позатихна. През цялото време досега е спирал тотално 2 пъти, пак в самото начало, и трябваше да изгася автомобила и да запаля на ново, за да се оправи.
2. и 3. Не използвам тези асистенти, обичам аз да карам, а не колата да ме вози, та не мога да се изкажа. Мисля, че не съм и поръчвал допълни екстри в тази посока.
4. Свикнал съм както със старт стоп така и с lane assist-а, харесва ми, че има опция от волана лесно и бързо да се изключи lane-a защото при някои пътища е наложащо
5. Минимален дефект в уплътнението на задна лява врата, което забелязах доста след като взех автомобила.

Плюсовете на автомобила освен тези, които си описал бих добавил:
1. Нямам DCC, но може би заради 4x4 или просто О4 е по-добре от О3, но возията е значително по-мека. Преди това карах О3/1.4 TSI/
2. Понеже нахраних безжичната зареждачка за телефон, та и малко да я похваля. Наистина подобрява обхвата на телефона, случвало ми се е на места където телефона ми показва, че е почти без обхват и не може да зареди нещо, да го сложа на мястото му и веднага да захапе.
3. Удобство. Знам, че и ти си го написал, но и аз искам да го добавя. Не случайно след О3 взех О4, уникален автомобил. Има изключително голям багажник и едновременно с това има достатъчно място и вътре в него, в същото време като се озова в центъра на софия не ми е никаква драма да намеря място. Като сложим и всички екстри като щори и 220V, спокойно можеш дори да си работиш на задната седалка в летен ден, ако се налага, което когато си на палатки понякога е полезно.

Единственото за което не мога да се присъединя е разхода, но просто двигателя е различен и не съм и очаквал да е икономичен. Градско под 10 не стъпва, извънградско държи между 5.5 и 7-8, според зависи от самото шофиране и дали е магистрално или не.
grnka

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 1.5 TSI MhEV 2023

Мнение от grnka »

Аз имам O4 1.5 tsi MHEV. Досега съм направил 10.000 км колата се държи отлично на пътя. На малки неравности когато минавам леко (например легнали полицаи) се чува едно метално биене което трябва да е тихо и се чува само отвън. Доколкото разбрах от официалния дилър тук това е бъг на DSG полуоските и е нормално.
2) инфотейнмънт имам най големия (не знам как се казва Коломбо или нещо такова) и с най новата версия ми прави рестарт на определени места в града (???). Забелязах че когато минавам покрай една военна сграда и отвън една голяма банка в центъра на града може да прави 3-4 рестарт поред. Извън това нито веднъж. Понеже имам андроид бях изключил безжичния андроид ауто но пак го включих понеже е голяма екстра.
3) безжичното зареждане на телефона има проблеми с айфон особено ако си с калъв. Прегрява телефона и тогава рестартира телефона вместо инфотейнмънт. Иди му разбери какво му става. Но телефона просто не можеш да го бараш толкова се нагрява и се уплаших и повече не го сложих.
4) тоз DSG coasting и постоянно изключване на двигателя по време на каране. Карам само на спортен режим кутията и не съм забелязал разлики в разхода.
5) бих искал повече възможности от my skoda app като например да пали двигателя заради климатика.
6) всичките шкоди и Фолксвагени са със заключен ECU след 2021 година т.е. не можеш нищо да правиш относно чип тунинг и т.н.
Ама това което ме дразни е dsg coasting в нормален режим на кутията. Преди беше само на ЕКО сега и на нормал. Преди намерих един начин ама не работи винаги
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”