Странни следи по спирачен диск - T-Roc

Всички други марки автомобили, мотори, камиони и т.н.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
krasimirpetrov

Шкода Новак

Гараж: VW T-Roc R

Мнение от krasimirpetrov »

Здравейте, колеги.

Честита нова година! Бъдете живи и здрави - Вие и любимите хората около Вас!

Силно се надявам да съм нацелил правилния раздел [smilie=search.gif] .

От скоро съм собственик на T-Roc и случайно днес забелязах нещо, което нямам идея нормално ли е или не и трябва да потърся помощ в сервиз с идеята да се избегнат бъдещи проблеми. Колата е само на 5-6 месеца и на ~3600км. Та, забелязах, че по единият от спирачните дискове (заден ляв), по цялата окръжност има следи като от задиране - надявам се на снимките да се вижда добре:

Огледах всички останали дискове и там подобно нещо няма, което ме навежда на мисълта, че има нещо само отзад в ляво. Не съм забелязал(чул) да има някакво свирене/скърцане или друг странен шум при спиране/движение.

Ще съм благодарен, ако някой може да сподели дали това е нормално, евентуални причини и дали трябва да се обърна към VW.

Поздрави и страхотен ден!
dpenov

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 FL 1.4 TSI

Мнение от dpenov »

И аз имам същите драскотини на задните дискове на О2. Предполагам, че е от някакво камъче/мръсотия. Най-важното е че не го усещам.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Ако колата е гаранционна, отиди да видят накладките. Може да са скапани, да се разпадат парчета и да дерат диска. Искай всичко да сменят ако е така.
Аватар
krasimirpetrov

Шкода Новак

Да, колата е гаранционна - закупена е преди 6 месеца и е на ~3600км.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Не би трябвало да е проблем. Обикновено така се получава, ако си карал при снежно/кишаво, а преди това са хвърляли химия и пясък снегорините. При нормални условия на каране след това, тези драскотини ще се изгладят от само себе си...

Следете все пак какво се случва с въпросния диск следващите 1000км, и ако вместо да се скриват, драскотините се увеличават, то закарайте колата в официалния сервиз за мнение.
Аватар
krasimirpetrov

Шкода Новак

digitalundgrd написа: 02.01.2024, 11:37:09 Не би трябвало да е проблем. Обикновено така се получава, ако си карал при снежно/кишаво, а преди това са хвърляли химия и пясък снегорините. При нормални условия на каране след това, тези драскотини ще се изгладят от само себе си...

Следете все пак какво се случва с въпросния диск следващите 1000км, и ако вместо да се скриват, драскотините се увеличават, то закарайте колата в официалния сервиз за мнение.
Много благодаря за мнението.

Ще следя как се развиват нещата и ако има проблем ще се свържа със сервиза - така или иначе ми предсто посещение на сервиз за смяна на предни спирачни апарати(което не знам кога точно ще е, защото вече чакам 5 месеца), но ако и тогава е наличен проблема ще ги тормозя да погледнат.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

krasimirpetrov написа: 02.01.2024, 11:54:43 за смяна на предни спирачни апарати(което не знам кога точно ще е, защото вече чакам 5 месеца),
Това пък защо ? Фабричен дефект?

Но пък да те оставят да караш с фабрично проблемни спирачки ми се струва несериозно от тяхна страна [smilie=pardon.gif]
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

krasimirpetrov написа: 02.01.2024, 10:45:37 по единият от спирачните дискове (заден ляв), по цялата окръжност има следи като от задиране
Нямаш причини за притеснение. На моята О4 като чисто нова веднага се появиха 2 такива "задирания" на един от задните дискове. Беше посред лятото, така че не е свързано със сняг, химии или пясък. Най-вероятно във феродото на съответната накладка има твърди "песъчинки", които след като се изтъркат нещата ще се загладят. При мен една година по-късно тези канали не са ескалирали, а са се позагладили.
Аватар
krasimirpetrov

Шкода Новак

digitalundgrd написа: 02.01.2024, 12:19:53
krasimirpetrov написа: 02.01.2024, 11:54:43 за смяна на предни спирачни апарати(което не знам кога точно ще е, защото вече чакам 5 месеца),
Това пък защо ? Фабричен дефект?

Но пък да те оставят да караш с фабрично проблемни спирачки ми се струва несериозно от тяхна страна [smilie=pardon.gif]
Уж да. Още след първите 300км се появи някакво много гадно хлопане/дрънчене/тропане в предницата. Съответно колата веднага беше инспектирана и се оказа, че има някакъв луфт в апаратите и решиха да ги сменят. Разбира се, налични нямаше и съответно се поръчаха такива - 1 месец мина, 2-ри мина и накрая през септември просто ми казаха, че от завода са казали, че ще могат да изпратят апарати след Декември месец :D. Хубавото в случая беше, че колата може да ползва се и не представлява риск - разбира се да караш чисто нова кола, която дранчи и трака при неравности не е приятно, но в един момент се премирих, защото просто няма какво да направя. Сега чакам да се обадят вече и даже мисля тези дни да почна да ги притеснявам, защото близо 6 месеца за едни спирачни апарати не ми се струва нормално. Дори в онзи момент ги питах - "Добре де, ако повредата налагаше автомобила да не се ползва какво правим?" и отговора им беше "Ами ако имахме наличен заместващ автомобил щяхме да ви дадем, ако не - нищо ". Като цяло малко съм разочарован от цялата случка, но важното е да сме живи и здрави и други по-сериозни проблеми да няма.
smoke написа: 02.01.2024, 12:23:55 Нямаш причини за притеснение.
Много благодаря, smoke. Както казах няма друг проблем - нито шум, нито проблем със самото спиране, но днес като оглеждах автомобила и ми направи впечатление и викам да питам дали е нормално или има някакъв проблем - а, ако има такъв да търся представителството. В случая явно ще продължа да карам и наглеждам и да се надяваме, че ще почнат да се позаглаждат, ако ли не - може да питам и в Порше.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Мнение от Rangel »

Аз пък не мисля, че трябва да са си така. До сега не съм има кола на която по дисковете да има такива груби черти. Супърба, два пъти заминаха дискове заради накладките гаранционно, докато сложат накладки които не се разпадат. Аз бих се обърнал към сервиза да си оправят проблема. От никаква киша и пясък не може да се случи така точно поне аз така мисля, а и не ми се е случвало.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

И аз не мисля, че е нормално да има такива дълбоки деруги. Може в самата накладка да има някакъв примес, нещо по твърдо от останалата смес и да дере диска. Не че ще го отреже [smilie=sarcastic.gif] но може да не позволява добър контакт с цялата площ мшна макладката към диска.
Аватар
VShop

Шкода Новак

Гараж: Skoda Karoq FL DSG 1.5 TSI

Мнение от VShop »

Прилича на следи от песъчинки или друго замърсяване, които са попаднали и са останали в накладката. Задните дискове са уязвими за замърсяване, особено сега през зимния сезон, с опесъчаването на пътищата, но и през лятото е много възможно. Както писаха вече и други колеги - да не изключваме и възможност за фабрично дефектна накладка - някакво твърдо включване в материала, или отчупване на частици феродо ...
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Мнение от spaldingrs »

Абе, колеги, ако това се случваше от песъчинки и боклуци, трябваше 80% от нас да са с надрани дискове. Най-вероятно е кофти накладка. Каналите са доста сериозни. Това си е за рекламация от всякъде.
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Сваля се накладката, вижда се на какво разстояние радиално се намира линията от ръба на диска, аз залагам на метална частица във структурата на феродото. Може да се изчопли и няма да драска повече. В Еуратек евентуално ще сменят накладки или просто ще ти обяснят че е нормално
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Мнение от Rangel »

В ЕТ пак казвам два пъти са ми сменяли дискове и накладки по гаранция точно заради разпадаща се накладка и съсипване на диска.
Публикувай отговор

Обратно към “Други марки МПС”