Kodiaq 2021 FL впечатления.

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

yordan_ichev написа: 03.08.2023, 21:41:14 разговорите и музиката по безжичния Apple CarPlay понякога накъсват, май ще трябва да се ползва кабела въпреки всичко - не знам дали не е някакъв проблем при мен. Ще очаквам впечатления и от други
През андроида не съм забелязал проблем. Освен когато медията се ъпдейтва. Но след това се оправя. Да не би на нова кола и при теб да се случило това.
Бееееее.....
70d0r

Шкода Новак

Гараж: Kodiaq 2.0TDI 200hp 4x4

Мнение от 70d0r »

Здравейте, и аз да споделя малко впечатления след първите 1500км на 2TDI 200к.с. 4х4 vision (минавайки от Октавия бензин).

- много просторно купе и комфортно за шофиране и возене
- ерго седалките са доста удобни и вентилирането е доста приятно
- в момента харчи градско 7.5-8. Магистрала 7 - 7.5.
- кутията включва по инерция при определени условия и в нормален режим. Това го нямаше при бензина.
- системата за спускане е много удобна. Изпробвана при спускане от Витоша.
- travel assist-а е много удобен. Държи си сам лентата и скоростта спрямо движението. Само изключих да използва и разпознаването на знаците. Не винаги ги хваща, че се отнасят за мокро време и набива спирачките.
- area view ми беше задължително при поръчката и е наистина много полезно при паркиране в тясно паркомясто, до стена и т.н.
- автоматичното паркиране още не съм го пробвал. По-лесно ми е да паркирам отколкото да го чакам да ми засече мястото.
- отварянето с крак на багажника трябват малко тренировки, но започнах вече от раз да го отварям и затварям
- в режим комфорт на магистралата доста от неравностите не се усещат. Но все пак минавам от Октавия с 16-ли гуми.
- безжичното зареждане не е особено бързо и си взех кабелче

Някой друг с този двигател да сподели за разхода?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

70d0r написа: 09.08.2023, 08:24:04 Някой друг с този двигател да сподели за разхода?
По магистрала ми е същия до около 140. На 160 отивам на 9. В града - под 10 никога не съм падал, зимата по-скоро 11-12.

Системата за спускане съм я ползвал само веднъж и то за малко. Не ми хареса, определено не прави това, което аз бих правил (без да твърдя кой е правия в случая).

Как я караш на комфорт по неравности - нямам идея. По магистрала карам окачването основно на спорт. СЮВ-а си се люшка неприятно даже и на Нормал по нашенските пътища.
Бееееее.....
Аватар
LeDech

Шкода Новак

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI
Octavia II 1.6 FSI

Мнение от LeDech »

Здравейте,

И аз да споделя мойте наблюдения след първите около 1200 км.

След 13 месечното чакане, смея да кажа, че си заслужаваше напълно. Колата като цяло е страхотна и точно това което очаквах да бъде и повече.

- Супер просторно е в колата и мястото стига (за сега) за всичко.
- Колата реагира достатъчно бързо за ускорение и дори старт/стоп функцията не ми е създавала проблеми (2.0ТСИ 190 кс)
- Безжичния CarPlay е супер, но и аз мога да потвърдя насичане на музиката на моменти. С разговорите не съм имал никакъв проблем
- Разход 6.7-7.5 (зависи дали аз или жената кара) извънградско; Около 10 градско.
- Режимите на окачвато действително правят разлика. При спортен режим в завоите на съпругата ми за първи път не и стана лошо на пътя от Симитли до Банско. Комфортния режим на дълъг път определено също допринася за комфорта и елиминира почти всичко неравности.
- Като цяло климбучкането не е толкова много като за кола от този тип. Предния автомобил беше Honda CRV III и лашкането беше доста по-сериозно.
- Ерго седалките са задължителни при поръчка според мен. Охлаждането и масажа на дълъг път са просто страхотен кеф!
- Фаровете са страхотни. Дългите не съм имал възможност да тествам освен в спряло положение, такаче това ще го дам като фийдбек натам.

Малкото неприятни неща:
- Разпознаването на знаците е полезно, но при адаптивния темпомат се намесва и променя скоростта. Още експериментирам с настройките да го махна. Иначе в случай, че няма някой забравен дебилен знак по магистралата адаптивния темпомат е страхотен!
- Безжичното зареждане действително е доста бавно и загрява телефона до степен, че той изключва зареждането за да се предпази. Обмислям, да боцна някое usb вентилаторче в опит да го охладя, но в крайна сметка май ще ползвам някое magsafe зарядно на решетката, за да може поне и да се охлажда телефона.
- Страничните парктроници са ужасно чувствителни и смея да кажа по-чувствителни от останалите откъм разстояние. Аз лично нямам камери от всички страни и се ориентирам по тях и огледалата, та ми прави впечатление.
- Профилите определено не са направени като хората. При добавяне на втори профил иска той да стане основен и влизаш в омагьосан кръг.
- Вратите са ужасно тежки и се налага да ги затвавяш няколко пъти. "Вакуум" би бил много на място ...
- При наличие на 2 телефона от един тип вързани с колата (apple carplay например), колата се връзва автоматично към последния телефон. При което е почти невъзможно превключването. Или трябва да влезнеш в 5-6-7 менюта или трябва този който сега е вързан да спре CarPlay като си пусне Wifi на телефона и да форсира превключването.
yordan_ichev

Шкода Новак

Мнение от yordan_ichev »

LeDech написа: 22.08.2023, 08:09:55 - Безжичния CarPlay е супер, но и аз мога да потвърдя насичане на музиката на моменти. С разговорите не съм имал никакъв проблем
При мен се оправиха проблемите с CarPlay след като направиха ъпдейт на софтуера на инфотеймънта.
Около 3 часа в ЕТ - процедурата е безплатна.
storm1st

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA

Мнение от storm1st »

Да споделя нещо интересно какво се получава ако се кара с травел асист и не се държи волана . В неделя на празен извънградски широк двулентов еднопосочен път реших да тествам . Нагласих на 80 , включих Травел асиста и колата си кара държи лентa , всичко точно . Първо предупреждение да държа волана с бяла картинка и надпис. Аз го игонорирам . След малко същата картинка но червена и звуков сигнал . Упорствам и не хващам волана . И в един момент ми затегна колана/чух буквално как нещо се задвижи и щтракна зад мен долу ляво/ и веднага след това ме "разтърси" със спирачката леко колкото да ме "събуди" . Е инстиктивно хванах волана . Очаквах това със спирачката, че бях чел но това с колана ме изненада доста . Е ако и тук не се реагира пише ,че ще спре колата плавно на аварийни но не съм тествал ;) .

Интересното е и друго което наблюдавам от ден 1 при мен. Ако се кара само с лейн асист колата не се центрира между линиите а си се"лашка" . Може би като с епокара повече така се подобрява /обучава се . Нямам позиция адаптивен лейн асист да избера в менютата . @remix, точно в тази тема беше писал подробно по въпроса ,че може и да се активира допълнително . А и лейн асиста се включва на над 60 км/ч. скорост .
В момента ,в който се пусне Травел асиста колата все едно минава едно ниво нагоре . Държи се в средата на лентата . Завива си доста адекватно . Опитва се да си следи лентата и при съвсем ниска скорост дори в задръстване. Вижда се ясно когато е хванала /изпуснала странична линия и от коя страна е . Знаците да ги разпознава съм ги оставил но само визуализация и визуално предупреждение когато скорстта е на д 10 км ч ,че стават големи неразбории когато трябва да кара по тях / писано е по въпроса доста / .

Лично аз предпочитам да си шофирам колата без асистенти но при дълъг път монотонно каране и ако позвалява трафика си ги ползвам понякога . Но знаците, задължително само разпознаване и единствено визуализация . Ааа и има още едно дразнещо нещо чат пат но и то се изключва също. Дори при неактивна фабрична навигация и при включено ACC или Травел асист се появява понякога "съвет" на таблото .че следва еди какъв си завой и препоръчителна скорост еди колко си . И бум намаляваме . Ама ,че завоя е плавен и широк и се взима без проблем със зададените 80 90 а това съветва да се намали и почва да намалява до 45 км /ч. примерно . Мнооого дразнещо .
remix

Шкода Новак

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI

Мнение от remix »

Някъде бях чел, че освен нещата, които си описал, ако пак няма реакция, колата пуска аварийните и спира до 0 км/ч сама.

За Lane асистента, няма да се подобри с карането. Просто си има 2 режима - седене в лентите (лашкането) и седене в средата на платното (адаптивния).
Не съм обърнал внимание, дали Lane assists + ACC пуска адаптивното водене, но е доста лесно да се активива с VCDS да се покаже в менюто.
storm1st

Škoda Фен²

Мнение от storm1st »

Е аз мислих да го активирам адаптивния лейн асист както беше писал и да се показва в менюто но то се оказа ,че всъщност си работи като натисна бутона за Травел Асист а и се отказах засега. Може и затова да е махнато от менюто .....

п.с В OBDeleven приложението даже гледах ,че се предлага активацията конкретно за Кодияк за Адаптивния Лейн Асист и като готов Аpp и ставало едва ли не с един два клика .Не съм задълбавал повече.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

27000км / 2 години / 200 коня / Печка - Обслужване в ЕТ.
Цената НЕ включва (аз им ги занесох) - масло двигател и 3те филтъра.

Изображение

Обслужването на спирачна течност и халдекс си е по тяхна инициатива / предписания. Пусната е и диагностика на колата по мое желание (заради честите регенерации), не съм заплащал за това.

Интересна позиция е смяната на батерията на дистанционното... 24 кинта с труда... браво
Бееееее.....
storm1st

Škoda Фен²

Мнение от storm1st »

CR2032 ли е батерията ?
ABBC3_OFFTOPIC
За 8 лв слагат някаква брандирана с парт номер сигурно . Ахахах :) . А и смяната е мноооого специфична :) :)
Софтуер упдейтва ли се при тия инспекции ? Или ако не поискаш и нямаш оплаквания си караш така.
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

Явно е изключително "сложна" процедура :)
Постнах видеото, че да е полезно на всички. И много тарикатски показва отваряне на капака за разлика от други такива клипове, където ръчкат с отвертка отстрани и нараняват капака.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Аз си я знам и батерията и как се сменя. То изписа веднъж да я сменя, ама после не се появи повече и аз съм забравил. И те я сменили... за тия пари ще се цаня там само батерии да сменям, баси [smilie=sarcastic.gif]

До, колкото знам, като се закачи на кабела - ако има критични ъпдейти те си се качват. Иначе само ако имаш нарочно оплакване.

Лошото е, че никой не ти казва дали и какво е ъпдейтнато.
Бееееее.....
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

rts написа: 22.12.2023, 19:21:41
Явно е изключително "сложна" процедура :)
Постнах видеото, че да е полезно на всички. И много тарикатски показва отваряне на капака за разлика от други такива клипове, където ръчкат с отвертка отстрани и нараняват капака.
Бас държа, че тези тарикатлъци ги има в ръководството на потребителя :)
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Тя е предназначена сам да си я сменяш, логично.

В интерес на истината, приемчика ме изгледа малко виновно, като каза, че са я сменили. Аз не обърнах внимание на цената и казах ОК, щом сте решили - добре. Ама после като видях цената и ми остана лош вкус в устата. Все тая де, минало - заминало.
Бееееее.....
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Цецо75 написа: 22.12.2023, 16:55:55 Обслужването на спирачна течност и халдекс си е по тяхна инициатива / предписания.
С цената за смяна на батерията са се оляли, но за друго са за бой.
Цедката на помпата на халдекса изчистили ли са? Като гледам, явно не.
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”