Избор на Автокаско (застраховател)

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Всичките са маскари.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

Здравейте колеги, нов съм във форума. Търся съвет относно избор на застраховател. Поръчахме нова семейна кола от ЕТ с очаквана седмица за производство 28 (средата на юли). Колата ще се плаща предварително, така че от мен зависи избора на застраховател. Никога не съм правил каско и нямам представа за нищо. От Стара Загора съм ако има значение. За Алианц знам че ще е най-скъпо, има ли смисъл да е при тях? За каква разлика в цената говорим горе-долу в сравнение с друг застраховател? Колата струва 68 хил. лева.
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

ba7ka7a, Обърнете се към @_v_
viewtopic.php?t=1385
Аватар
Peponeto

Škoda Фен

Гараж: Superb III L&K 280к.с. 4x4
Обратна връзка:

Мнение от Peponeto »

bega4kata написа: 03.11.2023, 18:07:16 Избор на Автокаско (застраховател)
Всичките са маскари.
Като човек, който имах застрахователен офис преди време и бях в бизнеса. Днешно време още правя застраховки, но само на приятели, за да им спестя някой лев. Та, цитирам поста на колегата от 23г, защото нищо не се е променило. Всички са зле, но най-малко зле са Армеец и Дзи. Иначе, реалността е такава, че е хубаво да си имаш сервиз и спроед него да се ориентираш. Иначе за нова, както е в твоя случай според цената. Тя ще си е с право на официален сервиз. После вече ще го мислиш.
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Мнение от ba7ka7a »

Благодаря за отговорите, ще продължавам да чета, а и ще се свържа с _v_ за повече разяснения. Като цяло, както казах нищо не разбирам от "автокаско" и тези термини официален сервиз, доверен сервиз нищо не ми говорят.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

ba7ka7a написа: 11.04.2025, 12:29:21 Като цяло, както казах нищо не разбирам от "автокаско" и тези термини официален сервиз, доверен сервиз нищо не ми говорят.
Официален сервиз е сервиза който даденото представителство на марката ползва. Може да е негово си ( на представителството) или външно/външни.
Доверен сервиз е сервиз, който застрахователя има някакви договорни отношения, като теб те бърка до толкова, че не разнасяш пари и фактури между застраховател и сервиз. Всичко си им минава по техни си канали. Същия може да е и официален, но не е задължително.
Това което може да гледаш е броя на щети на паркинг или по друг начин казано, щети без документи. Намериш си колата задрана или ти я задереш отиваш завеждаш и се приключва. Застрахователите имат различен лимит, дали % от общата сума или брой... провери.
Брокер би могъл да ти даде по - голяма отстъпка дори от офис на дадено застрахователно дружество.

п.п. Провери за GAP застраховка, Булстрад предлагат, не знам други дали предлагат нешо подобно. С две думи, това е застраховка при тотал или кражба, която покрива разликата между изплатеното от застраховател и стойността на колата към момента на сключване (придобиване).
Пример: Купуваш кола за 50 000, на 3тата година застрахователя я оценя на 35 000... тотализираш я, застрахователя ти плаща 35к., ГАП плаща разликата между 35 и 50к.
Аватар
gencho01

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6

Мнение от gencho01 »

Tuscany,
Аз като поръчвах 2023 г. бе договорено колата да е на лизинг. Дилъра ми каза, че до момента, в който колата е готова за получаване мога да я платя изцяло и лизинга отпада. Та докато чаках да се произведе проучих в обслужващата ме банка какви условия може да ми бъдат предложени за потребителски кредит. Накачулиха ме с малко екстри по пакета и ми докараха 4,9 процент за потребителски, толкова беше и при варианта на лизинг. В крайна сметка реших да прибегна към потребителски, понеже мога да го "разпилея" за повече от 5 години, което по-ме устройваше. Когато ми казаха, че колата е произведена задвижих потребителския и когато колата дойде в страната (около месец) и бе готова за получаване ги информирах, че ще се плаща цялата сума, за да ми подготвят документите за получаване с цялостно плащане. Както казаха и колегите по-горе това вече ти дава право да застраховаш, където искаш, не че не е съвсем възможно и при лизниг, но е по-тегаво и страните не са много очаровани. В моя случай най-читаво като пакет и цена беше при Армеец - каско + ГО.
Реших да избегна лизинга (предвид, че имах идентични условия от банката), за да съм собственик и да избегна цитираните по-горе разходи за придобиване, понеже плана ми беше да придобия колата след лизинга. Ако нямаш намерение да придобиваш и евентуално след гаранция да поръчваш друг модел, по-добрият вариант е лизинг, според мен.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

gencho01 написа: 11.04.2025, 13:28:02 Както казаха и колегите по-горе това вече ти дава право да застраховаш, където искаш, не че не е съвсем възможно и при лизниг, но е по-тегаво и страните не са много очаровани.
По - тегаво е, само ако държите да си ползвате ВАШ или НЯКАКЪВ различен брокер/агенция, през който да сключите застраховката. Относно избора на застраховател няма никакъв проблем. Освен ако не искате в някакви крими тип "Дал бог добро" или "Гълъб".
Ако искате да мине през ВАШ брокер става с малко повече писане.

Относно лизинга, предимствата са му по - малка лихва, както и остатъчна стойност, както и сравнителното лесно връщане и взимане евентуално. Буквално 15 минути и един подпис на протокол може да си приключил.
Предимствата на потребителски, може да го разсрочите за по - голям период и относителна свобода при избора на брокер през който да се застраховате.
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Мнение от ba7ka7a »

Първоначално обмисляхме офертата 50% плащане и 2 години с 0% лихва предлагано от ЕТ
Но в последствие решихме да спестим нотариалните такси по прехвърляне при придобиване на колата. Така че ще я платим цялата и трябва да си намерим застраховател за ГО + автокаско.
DMateev

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 4, 2.0 TSI, 4x4;
Skoda Octavia 3, 1.4 TSI

Мнение от DMateev »

Въпрос от лаик по темата. Какво печеля, така да се каже, ако бъде без лизинг и взема потребителски?
Ако се вземе в предвид, че можеш да вземеш 50% плащане и 2 години с 0% лихва, реално няма как да получиш потребителски с 0% лихва дори и да е за 2 години.
Правилно ли разбирам, че не плащаш такси по прехвърляне изобщо при варианта с потребителски? Автомобила директно е на твое име, и имаш задължението ти да го застраховаш и предполагам, че ти отиваш в КАТ да си го регистрираш, а не ЕТ? Правилно ли съм разбрал.
Аватар
gencho01

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6

Мнение от gencho01 »

DMateev,
DMateev написа: 11.04.2025, 17:02:06 Правилно ли разбирам, че не плащаш такси по прехвърляне изобщо при варианта с потребителски?
При цялостно плащане няма прехвърляне, понеже реално ставаш първи собственик. Вземаш си автомобила и от момента, в който излезе от шоурума е твой (след постъпилото при тях плащене на остатъка от сумата до крайната цена, изготвят договорите за предаване), ти си го регистрираш, преди това се прави ГО и каско на основание договор за придобиване от ЕТ, защото са необходими в КАТ за издаване на номер, било то и транзитен. Автомобила няма нужда изобщо да ходи до КАТ (когато е чисто нов).
DMateev написа: 11.04.2025, 17:02:06 Автомобила директно е на твое име, и имаш задължението ти да го застраховаш и предполагам, че ти отиваш в КАТ да си го регистрираш, а не ЕТ?
Става на твое име като го регистрираш, иначе е твой по договор за продажба между купувача (Вие) и ЕТ. Както писах горе - с договора се отива при застраховаател, сключва се ГО + каско (каското по желание [smilie=pleasantry.gif] ) и тогава в КАТ - купувача, вече собственик.
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Мнение от ba7ka7a »

DMateev написа: 11.04.2025, 17:02:06
Ако се вземе в предвид, че можеш да вземеш 50% плащане и 2 години с 0% лихва, реално няма как да получиш потребителски с 0% лихва дори и да е за 2 години.
Тънкия момент тук е, че до изтичането на двете години собственик на автомобила е ЕТ, просто те ти отпускат кредит без оскъпяване. След като направиш последната вноска трябва да прехвърлиш колата на твое име чрез нотариус и там до колкото разбрах отиват няколко хиляди лева в такси и комисионни.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

Плащаш данък и такси и прочее, които за нова кола не са малко. Ако си 1ви собственик тези неща ги скипваш.
Плюса на лизинга е че ако искаш да смениш с по - нова е супер лесно, също по - ниската лихва, както и възможност за остатъчна стойност т.е. на края на периода не си платил едни 5-10-15-20-30% колкото си решил.
Плюса при потребителски е, че имаш абсолютна свобода по въпроса със застраховки, както и възможност да го разсрочиш за по - голям период. Също така при лизинг се иска първоначална вноска, минимум 10% а на много места 15-30%, ако ги нямаш е сложно.
Въпрос на няколко часа и ексел е да си направиш сметките, кое ще ти излезе по - изгодно.
Относно застраховките, както се написа - това че си лизинг не ти е проблем да избираш застраховател. ПОВЕЧЕ занимавка е ако искаш да мине през твой брокер. И не за друго ами защото лизинга си имат техен и от там прибират пари. Но ако се занимаеш малко не е драма.
При 2рия лизинг, нямах в офертата армеец, изрично исках армеец и се добави и сключи там.
След изтичането на лизинга, дължиш остатъчната стойност, която може да разсрочиш допълнително или пък да вземеш потребителски за нея.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

krachunov написа: 11.04.2025, 14:36:35 По - тегаво е, само ако държите да си ползвате ВАШ или НЯКАКЪВ различен брокер/агенция, през който да сключите застраховката.
Аз за това се отказах от лизинг, защото ми обявиха каско за 7200+,а аз чрез моя брокер за 5 и 100 май.
И други подобни тъпотии имаше [smilie=sarcastic.gif]
Примерно 1300 лв за разглеждане на документи.
Я си гледай работа и казах на една нагла,дето ми вика: Господине, това са ни условията,никой не дава пари като имате нужда безплатно.
Тя от къде знаеше моите нужди [smilie=sarcastic.gif]
Още като ми каза 1300 за разглеждане на документи и си викам, много лошо започваме [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

bega4kata написа: 11.04.2025, 22:22:17 Още като ми каза 1300 за разглеждане на документи и си викам, много лошо започваме [smilie=sarcastic.gif]
и вах, кои са тези?
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”