Разпознаване на знаци

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Разпознаване на знаци

Мнение от spaldingrs »

Здравейте колеги,

отварям тема тук, защото виждам повече компетентност от вас, отколкото от ЕТ. Въпросът ми е, имали някаква възможност, в по-късен етап да се активира разпознаването на знаците, ако го няма при пристигане на автомобила? Нещо ъпдейт или код. До колкото разбирам, няма да го имам, защото Травел асистента все още не може да с заявява, поне при Карок. Ако някой знае, ще се радвам да разбера!
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Разпознаване на знаци

Мнение от Мичев »

Няма да мога да ти дам еднозначен отговор, но ще ти задам друг въпрос - мислиш ли, че усилията за подобна екстра си струват? Чел съм, че работи но с особености и в нашата родина по-скоро не работи добре.

Иначе - за тази екстра минимум е нужно автомобила да е оборудван със специфична камера на челното стъкло. Мисля и други зависимости имаше, но не помня детайли. Така или иначе официално не може, трябва някой майстор на кодирането да го направи неофициално.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Разпознаване на знаци

Мнение от Erebus »

Не мога да кажа какъв хардуер е нужен за активирането на тази екстра. При мен го имаше в шкода шоп-а и си пуснах 1 месец trial, и не мисля да го продължавам след това.
Единственото хубаво е, че ти изкарва последния знак, който е видяла колата на таблото.
Но .. има и един (може би) feature, където ти сетва ACC-то на скоростта, според знака.
Представи си сега магистрала Тракия с всичките 50 места, където е имало ремонт и са махнали техниката, но са оставили знака 70. Предполагам се досещаш какво се получава, ако си оставил колата да си поддържа скоростта сама.
Аз супер много се кефя на АСС–то, но спрях да го ползвам след като си активирах разпознаването на знаците. Може би ако имаше начин да се изключи автоматичното задаване на скоростта според знака щеше да е супер, но .. аз не успях да намеря такава настройка.
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Разпознаване на знаци

Мнение от Мичев »

Erebus написа: 19.07.2023, 08:44:12 Може би ако имаше начин да се изключи автоматичното задаване на скоростта според знака щеше да е супер, но .. аз не успях да намеря такава настройка.
Ако не се лъжа, тази опция на ACC се води "предикативен темпомат" и би трябвало да може да се включи/изключи от настройките. Преди време имах мерак точно за нея, обаче ми мина [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Разпознаване на знаци

Мнение от stanley »

Преди месец в Хърватска карах рент-а-кар Рено Каптюр с разпознаване на знаци и много му се изкефих. При рено-то показва последния знак, сигнализира ако надвишаваш скоростта от последния знак и малко се сърди ако зададеш на темпомат-а по-висока скорост от определеното със знак ограничение. Като цяло всичко беше чисто с информативна цел. Нито ми е било спирачки, нито ми е орязвало подаването на газ. Само от време на време започваше да мига индикацията за скорост, ако я надвишавах. Като цяло много полезна екстра за каране на непознат терен, друга държава пълна с ограничения и камери и т.н. За България може да е леко изнервящо предвид големия брой неадекватно стоящи знаци. И последно - това, че ремонт вече няма, но знаците са оставени, не значи че ако сложат камера няма да ви глобят
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Разпознаване на знаци

Мнение от Erebus »

stanley написа: 19.07.2023, 08:57:44 И последно - това, че ремонт вече няма, но знаците са оставени, не значи че ако сложат камера няма да ви глобят
Напълно наясно съм с това, обаче представи си права отсечка, където не се вижда ремонт напред, но има останал знак и колата започне да спира 'без основателна причина'. Бенвето/Аудито, което ми е на задната броня ще ми влезе в багажника веднага. [smilie=sarcastic.gif]
Мичев написа: 19.07.2023, 08:49:06 би трябвало да може да се включи/изключи от настройките.
След като я активирах ми изкара меню с някакви privacy settings, но мисля, че не видях подобна настройка. Впоследствие го търсих, но не успях да го намеря.
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Разпознаване на знаци

Мнение от Мичев »

Erebus написа: 19.07.2023, 09:08:50 Впоследствие го търсих, но не успях да го намеря.
На няколко места чужденци споменават да се търси опция "Speed limit preview", която трябва да се изключи за да стане отново нормален ACC.
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Разпознаване на знаци

Мнение от rts »

От briskoda има препратка към това указание за включване на функцията. Отделно трябва да се прецени и риска от евентуално отпадане на гаранция или скапване на нещо друго, така че всеки си поема отговрността. Задължително условие е да имаш предна камера:
https://www.briskoda.net/forums/topic/3 ... nt-4476927
Аватар
En4eV

Шкода Новак

Гараж: Octavia 4 2.0 7DSG SportLine 4x4
Обратна връзка:

Разпознаване на знаци

Мнение от En4eV »

При моята тигър си го активирах. За съжаление аз нямам "адаптивен темпомат" и не мога да кажа как действа, но като цяло ми харесва. За пример когато идвах на събора на няколко места Waze ми дава сигнал за полиция и следващия момента поглеждам на таблото ограничението е 60 не 90 както трябва да е... Явно е видял знака. Екстрата си заслужава, ако караш извън градът, непознати места и други държави (както и другите колеги казаха). Още една хубава екстра към това е че когато има знак за ремонт и ограничение 60 примерно следващите 10км колата засича разстоянието и ако не е имало друг знак който да го отмени колата ти показва за следващите 10 км да караш със 60.
2023 Skoda Octavia 2.0T SportLine 4x4
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Разпознаване на знаци

Мнение от spaldingrs »

Много благодаря за мненията и препоръките. Не смятам да правя каквото и да било, за да рискувам гаранцията. Аз ще имам АСС, но при мен ще е ACC-адаптивен темпомат за скорост до 210km/h, а не "Адаптивен темпомат с предиктивна функция", както в каталога. [smilie=thank_you2.gif]
По командировки в Германия и Австрия, съм карал няколко марки автомобили, повечето имаха четенето на знаците и много ми харесва. Карам иначе навсякъде в страната, всяка година по два пъти поне в Гърция, малко в Турция и чат-пат в Румъния.
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Разпознаване на знаци

Мнение от Мичев »

Значи като дойде автомобила проверяваш дали в онлайн магазина на шкода имаш въпросната екстра и си решаваш дали да я платиш :)
При мен, въпреки наличната камера и ACC до 210км/ч - такава възможност за покупка няма. Дано поне в платформата на Карок (както при О4) да има нещичко.
Аватар
MHlebarov

Škoda Фен²

Гараж: 2.0 TDi 4x4 L&K 2018

Разпознаване на знаци

Мнение от MHlebarov »

Аз лично не съм доволен от моята екстра;
Засичал съм я, десетки пъти отчита едно, ограничението е друго.
Бавно ли чете, грешно ли чете, от навигационните си карти ли чете .. незнам, но съм я изключил.
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Разпознаване на знаци

Мнение от stanley »

MHlebarov написа: 20.07.2023, 13:54:21 Бавно ли чете, грешно ли чете, от навигационните си карти ли чете .. незнам, но съм я изключил.
Според мен проблема може да е в лоша калибрация на камерата или във факта, че знаците не отговарят на някакви зададени стандарти. На Рено-то което карах първо си мислех, че чете по картата на навигацията, ама после се замислих, че някой трябва да ги вкара в картата знак по знак за цялата пътна мрежа, което ми се струва абсурдно. След това видях , как чете и едни временни знаци поставени заради косене на треви на Магистралата към Загреб и определено ми стана ясно, че си чете знаците от пътя.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Разпознаване на знаци

Мнение от Erebus »

Да, определено ги чете. Но не знам коя камера ползва - за лейн асиста ли, за фаровете ли .. дори не знам дали са различни или има само една зад огледалото [smilie=sarcastic.gif]
Въпрос към spaldingrs - ще имаш ли lane assist или high beam assist? Ако да, е възможно да е въпрос на допълнително плащане, както е при мен.
Какво се включва в този травел асистент?
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Разпознаване на знаци

Мнение от zzankov »

Тази "екстра" е абсолютно безполезна според мен за условията на шофиране в България.Визирам забравените, неадекватно поставени и т.н. знаци по пътната ни "мрежа".Доскоро карах едно Пежо 508 с тази "екстра", освен заостряне на вниманието визуално, звуков сигнал нямаше.Но пък доста адекватно разпознаваше знаците, изгорели от слънцето, забелязващи се в последният момент, щото АПИ не са орязали клоните или тръняка преди знака и т.н.
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”