Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
peshodh

Škoda Фен

Гараж: Skoda Superb 3 2.0TDI 190(+) 7DSG 4x4

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от peshodh »

Erebus написа: 05.07.2023, 12:27:08 Тук сме на едно мнение. Аз възразих на това, което написа, че с над 140 нямало проблем при силен дъжд
И наистиниа няма, поне с моята кола(суперб "4х4"), при октавия може да не е така, не знам.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Аз пък съм търкалял всесезонни и спокойно мога да кажа, че са си ОК. Е, не по нашите пътища, ама... Дори при несмогване на чистачки - пътя се отводнява перфектно и неща като локви...не съм забелязвал. Е, имало е екстремни моменти, ама все пак имам нещо в главата и го ползвам чат-пат. Да не говорим за всесезонните на камион. Круиз контрола на 120 и дори с 40 тона тегло си е "пей сърце" [smilie=sarcastic.gif]
peshodh

Škoda Фен

Мнение от peshodh »

zloQQ написа: 05.07.2023, 14:07:53 нещо в главата и го ползвам чат-пат. Да не говорим за всесезонните на камион. Круиз контрола на 120 и дори с 40 тона тегло си е "пей сърце"
Разбрахме, че съм кръгъл идиот, просто исках да препоръчам на колегите и да споделя горчивият си опит със всесезонните гуми. За тировете много добре знаете, че колкото е по-тежко превозното средство толкова повече вода измества и попринцип рядко има тираджии, които карат със 120.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

@peshodh, пак те съветвам - спри да експериментираш с късмета си. Прочети добре това Review на твоята гума - https://www.tyrereviews.com/Article/202 ... e-Test.htm . Обръщам внимание, че успяват едва да достигнат 80 км/ч преди да започне аквапланинг. Това, че не ти се е случвало не е нито от теб, нито от гумата, нито от колата - водата е била малко. Не си единствения, който е минавал този маршрут стотици пъти. Уикенда за пореден път го правих и на места, когато вали си има условия за аквапланинг като по учевник - в ниското на завоя, пресичащи платното реки и тн. Не е било веднъж прелитащи в дъжд да се качат на мантинелата след 2 км пред мен. Просто не си сам на пътя...

Отностно гумите - напълно съм съгласен и винаги гледам минимум скъпия среден клас, като рядко слизам под премиума. Друг е въпроса дали Hankook е по-зле от Michelin и с колко, но е друга тема.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

peshodh написа: 05.07.2023, 14:23:19
zloQQ написа: 05.07.2023, 14:07:53 нещо в главата и го ползвам чат-пат. Да не говорим за всесезонните на камион. Круиз контрола на 120 и дори с 40 тона тегло си е "пей сърце"
Разбрахме, че съм кръгъл идиот, просто исках да препоръчам на колегите и да споделя горчивият си опит със всесезонните гуми. За тировете много добре знаете, че колкото е по-тежко превозното средство толкова повече вода измества и попринцип рядко има тираджии, които карат със 120.
Е, не се взимай толкова на сериозно. Нямах изобщо предвид това, каква форма идиот може да си - кръгъл, квадратен или октагон. Изразих мнение относно всесезонните гуми, че на подходящ/нормален път (настилка, отводняване и т.н.), нямам никакъв горчив опит - нямат никакви грижи със 130+. Зимата също се справят прилично. Говорим за нормално шофиране, а не да ги тествам за лимитите им.
Относно изместването на вода от камионите - да, повече е, но това не е застраховка срещу "случка". Празен камион е по-зле от лека кола...
peshodh

Škoda Фен

Мнение от peshodh »

istoyanov написа: 05.07.2023, 14:42:15 Review на твоята гума -
До колкото видях е втората най-добра в аквапланинга, а до колко са акуратни тея ревюта, кой колко му плаща, за да приказва(повечето автомоблни журналисти поне, който им плати той е най-добре, тоя не знам дали е от тях).
zloQQ написа: 05.07.2023, 15:01:45 подходящ/нормален път
Проблемът е, че нямаме много такива пътища, а след аквапланинга със всесезонни гуми няма сила на света, която да ме накара да си сложа отново. Личен опит, лично мнение, просто го споделям, за да не си изпати някой друг като мен.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

peshodh написа: 05.07.2023, 15:10:59 Проблемът е, че нямаме много такива пътища, а след аквапланинга със всесезонни гуми няма сила на света, която да ме накара да си сложа отново. Личен опит, лично мнение, просто го споделям, за да не си изпати някой друг като мен.
Демек, проблема е пътя и скоростта, а не гумата. Човек е добре да е наясно с възможностите на техниката и уменията си. В ралитата карат с едни гуми, във Ф1 с други... Няма как да е релевантно мнението ти, карайки неподходяща гума с неподходяща скорост...в неподходящи условия.
Между другото, аквапланинга реално възниква/трае 2-3 секунди и ако човек не усети "лекия" волан (не се случва в завой, а на права отсечка) - няма никакви грижи. Ама някои се панират, натискат спирачка, въртят волан и...се случва случка [smilie=sarcastic.gif]
peshodh

Škoda Фен

Мнение от peshodh »

zloQQ написа: 05.07.2023, 15:25:50 Ама някои се панират, натискат спирачка, въртят волан и...се случва случка
Това е проблемът, аз като видя реката пред мен пускам газта, хващам волана здраво и не правя идиотски изпълнения, но със всесезонатта гума направих същото и цялата кола тръгна настрани.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

zloQQ написа: 05.07.2023, 15:25:50 Между другото, аквапланинга реално възниква/трае 2-3 секунди и ако човек не усети "лекия" волан (не се случва в завой, а на права отсечка)
На мен пък ми се е случвало и в завой, и от тогава гледам да карам с най-мокрите гуми. И зиме , и лете.
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

stefan L написа: 05.07.2023, 17:42:22 На мен пък ми се е случвало и в завой, и от тогава гледам да карам с най-мокрите гуми. И зиме , и лете.
В завой, си е шанс/късмет. Може да овладееш колата, ама може и да не успееш. 50:50 ако караш сравнително спокойно. Аз просто споменах права отсечка, защото там ако се случи и не се шашне човек - 95% няма да има проблем.
А относно "мокрите" гуми - аз също гледам да могат да отвеждат водата по най-добрия начин. Фаворит си ми остана лятната Yokohama AVS Sport.
Audirulzz

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
Обратна връзка:

Мнение от Audirulzz »

Това е най бруталната лятна гума с която някога съм карал.На сухо се държеше като полуслик,а на вода беше най доброто което съм карал досега.Жалко,че спряха тази шарка
Изображение
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

peshodh написа: 05.07.2023, 15:10:59 До колкото видях е втората най-добра в аквапланинга, а до колко са акуратни тея ревюта, кой колко му плаща, за да приказва(повечето автомоблни журналисти поне, който им плати той е най-добре, тоя не знам дали е от тях).
Приемам, че не се знае кой, колко е платил. Но, спирачният път в метри на сухо и мокро, както и километрите, след които има аквапланинг са близки. Не е интересно кой е на първо място тук, а какво се случва дори и с най-добрата гума Х.
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Мнение от spaldingrs »

Драгомир написа: 05.07.2023, 12:05:33 По принцип трябва да има информация за гумите като цъкнеш на "Етикет на гумите", но за карок поне на мен не ми показва информация. Иначе при избора на джанти също има информация в конфигуратора. Когато аз поръчвах за моята модификация бяха Бриджстоун, Пирели и Гудиър. На мен ми се падна Пирели
За съжаленшие, това получавам като отговор за гумите "Да, спомних си, точно така.
Въпреки това отново няма как да помогна с допълнителна информация. Само размер излиза в конфигураторът и толкова.."
Продължавам да си мисля, че като клиент, не получавам това, което заслужавам. Надявам се ако дилърът се припознае, няма да го назова(все пак имам минимално възпитание), да се вземе в ръце малко. Все пак от такива като нас взима заплата, която чакаме всички работещи за някой. Тъжна работа! Безкрайно съм разочарован.
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

spaldingrs написа: 06.07.2023, 18:31:42 дилърът се припознае
Дилъра няма как да знае, с кой точно са сключили договор за доставка на гуми в завода [smilie=pardon.gif]
А доставчиците се сменят. Още повече, че не се знае дори кога ще се произвежда точно твоята кола, за да се предполага кой ще доставя гумите.
И ако това те дразни в Еуратек, отказвай се от сега. Тепърва ще трябва да свикваш с някои от тъпотиите им [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
spaldingrs

Škoda Фен²

Гараж: Карок Вижън 1.5 TSI DSG 2024
Ford Focus 3 1.0 ecoboost 125 кс 6M 2017

Мнение от spaldingrs »

Taratajki написа: 07.07.2023, 10:08:53 Дилъра няма как да знае, с кой точно са сключили договор за доставка на гуми в завода
Така е, сигурно не знаят. Просто нещо бях на фаза и набрах. Иначе няма да се отказвам, много ми харесва автомобила, който очаквам. Ще се адаптирам надявам се.
Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб!
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”