Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от istoyanov »

ML350 абитУренсткии
Има един лаф за тези - държат на лек страничен вятър и толкоС... [smilie=ireful1.gif]
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Важно е, че джантата е АЕмГе!
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Колеги, ще купувам нови гуми. Четох, четох и пак съм в чуденка между Continental Premium Contact 7 и Goodyear Asymmetric 6.
Размерът е 225/45/17.
Искам да са по-тихи и да возят по-комфортно.
Също така мисля да ги взема от автогуми и да използвам техния премиум монтаж. Някой има ли наблюдения дали си заслужава?

Сега гледам, че Michelin Sport 5 и Primacy 4+ са около 200 лева, така че и те са в играта.
Но кое е за предпочитане?
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

istoyanov написа: 27.05.2023, 21:39:55 ML350 абитУренсткии
Има един лаф за тези - държат на лек страничен вятър и толкоС... [smilie=ireful1.gif]
ИзображениеИзображениеИзображение
На тоя контито е му е 2ри сезон, просто мнооо лесно се аБи [smilie=pardon.gif]

Ма сега кат се загледах, човекоТ е и за нови дискове [smilie=sarcastic.gif]
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

Днес още един видях с подобно състояние гуми и пак Конти. Явно са тръкат много [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Търкат се спорт контакт. Премиум контакта са жеУезни.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

style34 написа: 28.05.2023, 23:02:58 пак съм в чуденка между Continental Premium Contact 7 и Goodyear Asymmetric 6.
Размерът е 225/45/17.
Искам да са по-тихи и да возят по-комфортно.
Едва ли някой може да ти даде по-надеждно инфо от ревюто няколко поста по-нагоре.

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/ ... e-Test.htm

Хората са ги оценили с по 100 точки за комфорт и двете. Контито е с половин децибел по-тихо. Но то е ясно, че всичко е много относително - размер, автомобил, дори конкретните параметри на един и същ модел (скоростен и товарен индекс, борд, т.н.). И двата са премиум модели и са относително близки като характеристики, и би трябвало да покриват нуждите на всеки за ежедневното каране без проблем.

Аз съм с Контитата от около месец и съм супер доволен. Колата е като на релси стабилна и в мокрото е като залепена. Като комфорт и шум нямам забележки, хем аз взех подсилени (XL) и с висок скоростен индекс, а нормалните следва да са по-тихи. Реакцията ми след зимното Конти беше...УАААУ, но то е очаквано и нормално. С Гуд Иър-а сигурно щеше да е същото, но аз съм си облъчен и други гуми освен Континентал не ползвам, даже и на колелото... [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Драгомир написа: 29.05.2023, 00:58:10 Премиум контакта са жеУезни.
М, да, ако колата стои в гаража. Моите са на 1 сезон и са на 4 мм. вече. Ако 7 са били като нови, някъде септември ще съм на сликове.
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Мнение от Мичев »

style34 написа: 28.05.2023, 23:02:58 Искам да са по-тихи и да возят по-комфортно.
На общо основание ми е правило впечатление, че Мишлена са по-тихи.
mariyan написа: 29.05.2023, 14:10:33 Но то е ясно, че всичко е много относително - размер, автомобил, дори конкретните параметри на един и същ модел (скоростен и товарен индекс, борд, т.н.)
Точно, затова тия ревюта не са много акуратни написани в този им обобщен вид.
mariyan написа: 29.05.2023, 14:10:33 Колата е като на релси стабилна
Сега за летни за първи път сложих гуми с борд (XL) и усещането е точно такова.
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет на всички !
Благодаря за съветите и споделените насоки !!!
Все пак избора за летни гуми падна върху Фалкен Ziex Ze310 Ecorun.
Причните за този избор са няколко и са свързани с лично предпочитание ( на база опит със зимни гуми Фалкен) и момента наличност на нашият пазар в момента, когато аз бях готов за тази покупка.
Прегледах предложенията от колегите и още веднъж искам да БЛАГОДАРЯ !!! на всички за отделеното време.
Факта, че доста хора споделят и в тази тема, че са доволни от Фалкен също "натежа" в тази посока.
За жалост две от гумите са с ДОТ 2021 година, а другите две с ДОТ 2022 година..., но пак казвам, явно е свързано с момента в който реших да направя покупката и реалните наличности в София.
Според ревюта на списания и сайтове, Фалкен попадат в списъка на първите 10 марки за размер 16 и 17 цола.
Зимните са ми 15 цола и пак ще кажа, много съм доволен :)
Останаха ми 4 броя СУМИТОМО с дот 50 седмица на 2018 година, които са в добро състояние , адекватно за периода на употреба,който са имали. Купих гумите септември месец 2019 и зимно време са си "почивали" на хотел.
Ако някой има интерес от подобен размер ще се радвам да съм полезен.
Не пиша цена, защото не е тема за продаване а и съм пуснал обява на друго място, но за колеги от форума разбира се, цената ще бъде по-добра.
Поздрави
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет на всички !!!

С риск да се включвам прекалено често... искам да споделя за пътуване София до Габрово ( петък сутрин) и връщане днес - неделя - 4 юни.
Принципно всяка нова гума с е държи добре на пътя :) това смятам е факт, който никой не оспорва. Но поведението особено на мокро ( днес валеше на няколко места по пътя ) наистина ме впечатли !!! Става въпрос за летният модел на Фалкен [smilie=yahoo.gif]
На магистралата имаше няколко души, които караха малко над разрешента скорост ... и реших да опитам да се "включа в потока".... ииии успях почти до София да се задържа зад доста по-нови и по -скъпи марки и модели .
Тъй като ми се случва от време на време по служебни поводи да карам и други коли, доста по-нови, по -мощни и със много повече системи за сигурност, където човек по лесно се отпуска дори и на дъжд да кара бързо и разликата в усещането е значителна. В началото на месеца имах пътуване до Словения и почти през целият пъти в двете посоки... валеше дъжд, на моменти доста силно. Та когато колата е голяма,нова, мощна и със много системи за сигурност ( разбира се в никакъв случай не твърдя,че системите ще ни спасят от човешката глупост и неадекватно поведение...) по лесно се приема да се кара бързичко, особено ако те чакат почти 1000 км, но дори и тогава, има натоварване и умора.
Та с две ръце препоръчвам летният модел на Фалкен - Ziex Ze310 Ecorun.
Днес наистина имаха много добро поведение на мокра настилка,
Със сигурност смятам, че си заслужават по-високата цена от Сумитомо, макар да казват че Сумитомо са дъщерна марка и ползва същите шарки и едва ли не почти няма разлика.
Не съм имал предишен опит да ползвам последователно в такъв ред продукти ( гуми) от една "Фамилия" , но може би така, наистина най-добре се усеща разликата ( когато я има ) :)
Тъй като доста общо споделих нещата - малко конкретика - на места където пътя позволяваше и където разрешената скорост ( според WAZE ) е 140 км/ч, както казах имаше няколко души, които караха с малко над 155 км/ч, което в случая е около 10 % по мои сметки. Определно хората караха доста "прилично" без присвяткане и "натискане", по-скоро бих определил като "доста-сръчно". Понякога, някой от изпреарените, като видеше ,че последната изпреварваща кола е стара Шкода Фабия, се опитваха да се "включат" в колоната, но доста бързо се отказваха.
Аз принципно се опитвам да се движа максимално според правилата, но има и такива моменти.
В петък пътувах рано сутринта. Успях да се "измъкна" от София около 7.20 и почти нямаше задръствания в тази посока. Времето беше слънчево и сухо. На магистралата след Ботевградско се придържах към разрешената скорост и единствено в участъците където WAZE показва ограничение 120 се отпуснах да съм с около 135, но на светло , толо и сухо време, не мисля че е пробелм. На сухо поведението на гумите също е чудесно.
Общото заключение - и на сухо и на мокро , гумите имат много добро поведени.
Поздрави
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Честно казано при каране на сухо със скорости до 130км/ч не виждам как ще се усети проблем дори с бюджетните гуми.

Проблемът става при дъжд, когато вече има фактори като аквапланинг и спиране на мокра настилка. Тогава вече хубавата гума си личи ясно! И въпреки това, ако си караш бавно и супер внимателно, дори при това положение може и да нямаш проблем с нови гуми макар и нисък клас.
Аватар
odo

ŠKODA MASTER

Гараж: Х3 М40i

Мнение от odo »

Освен "Smart repair" в София, може ли да препоръчате бояджия за джанти, който да има свободни часове близките седмици?
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Кога я взе, кога джантата батиса или не е за новата?
Аватар
odo

ŠKODA MASTER

Гараж: Х3 М40i

Мнение от odo »

Rangel написа: 05.06.2023, 13:25:07 Кога я взе, кога джантата батиса или не е за новата?
Не е моята, заврях джипа на брадчеда в една кал и сефтосах две от джантите.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”