Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от Taratajki »

mukot написа: 08.05.2023, 22:57:59 Работя в сърдечна хирургия и процента не е този
lol Е тоя път уцелих гредата. Ма ми схвана идеята, надявам се ;)
Надявам се да е под 1% [smilie=thank_you2.gif]
Аватар
nasmen

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 2 Combi 1.9 TDI 105 HP PD BKC

Мнение от nasmen »

Всичко опира до гумаджията [smilie=pardon.gif]
Моят като ми правеше гумата, ми каза, че най-важно е търпението [smilie=sarcastic.gif] , след като я подготви и намаже лепилото , отива да пуши цигара и казва, че трябва да минат минимум 10 минути преди да сложи лепенката, за да стане както трябва.
После я сложи предна и така си я изкарах до края( щото ѝ беше последен сезон :)
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

Taratajki написа: 08.05.2023, 23:00:37 Надявам се да е под 1%
За съжаление е малко по-голям. Извинявайте за спама. :)
Иначе идеята, че и най-добрата методика може да се компроментира от некадърници е ясна. Обаче по-добрия метод по-малко се влияе от качествата на изпълнителя. :)
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

Taratajki написа: 08.05.2023, 23:00:37 Е тоя път уцелих гредата.
хахаха, Великан си :) Много се смях!

@mukot, кофти, но все пак добре, че сподели...

...з а да не е спам...на малката количка сложих Falken SN110 и втори сезон ми харесват. Зимните пак са Falken HS01.
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

Sec8200 написа: 09.05.2023, 16:39:13 на малката количка сложих Falken SN110 и втори сезон ми харесват. Зимните пак са Falken HS01.
На Т-рока съм с Фалкен стоково и съм приятно изненадан. Все пак е рано за изводи. Карам ги по-малко от месец. Тъй като бранда е на Сумитомо си спомних за време от преди около 20 г., когато бях доволен от такива летни гуми. За съжаление съдбата им беше тъжна - откраднаха ми ги с джантите от гаража. [smilie=pardon.gif]
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет на всички !
Според търсачката в темата, явно никой не ползва гуми размер 205 /45 /16 - фабричният размер за Фабия 1 РС [smilie=pardon.gif]
Няколко години бях със Сумитомо и в началото бях доста доволен от тях. Но снощи на дъжда, на два три пъти едвам тръгнах... и то ужким внимавах...
Така или иначе на гумите им е 4 то лято ( и половина ) и явно е дошло времето за смяна.
Какво ще препоръчате за този размер ( или поне в насока 16 цола ) ?
Зная че има много разлики и зависимости, като цяло се замислям за нещо над класа на Сумитомо..., но цените които проверих в сравнение с това което беше когато купих тези които сега имам... са доста различни.
Зимните гуми с които съм сега са Фалкен и виждам, че доста колеги са доволни.
От една страна колата е доста стара..., от друга страна гумите са нещо с което се опитвам да не правя компромиси.
Само не мога да направя окончателна преценка, до колко си струва избор на гуми от премиум марките... Конти, Мишелин, Гудиър ...
Според това което съм чел, няма най-добър производител за всички размери. Предвид това, че последните години масово размерите стават 18,19, 20 че и повече цола се чудя дали скъпите модели, наистина заслужават да бъдат избрани точно в този размер...
Универсалното правило е, че новата гума винаги си струва!!!
Единствено се чудя към кой ценови сегмент да се насоча...
Ще се радвам да споделите мнения ( за 16 цола )
Поздрави !
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

shibumi написа: 10.05.2023, 12:47:23 От една страна колата е доста стара
Не знам защо това ти минава през главата въобще ;) Стара ,нова гуми й трябват и то такива с каквито да я усещаш сигурно на пътя :)С контита много съм карал ,оплаквания не съм имал!Предполагам ,че 16"ките ще са им и на по-поносими цени.
Dieselgate Team member
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Мой познат "масон" ми предлага "старите" си зимни галошки Бриджстоун LM005 (уж топ оф дъ топа), които са карани 1 сезон (визуално кат нови). 4 броя 19ки 235/35/19 за 600 лв [smilie=hunter.gif]

Другият ми вариант е да скоча на 4 нови клебера.
Изображение

С тия последните "зими" и при все, че главно въртя в тоя сезон предимно в София, много се чудя дали да не мина "тънко" [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

За мен Клебера са си страхотни гуми спрямо цената. Карал съм такива на Сеата, но бяха HP 2. Както и сега, съм ходил по Пампорово и Чепеларе без проблеми. Аз бих взел новите.

EDIT: Аз се заблудих, че под "да мина тънко" се има предвид Клеберите (в моя размер 300 и няколко лева бяха четирите, вярно преди време). В този смисъл, офертата от 600 лв за четирите гуми на 1 сезон си е доста добра!
Последно промяна от Simov на 10.05.2023, 14:46:39, променено общо 2 пъти.
Изображение
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

digitalundgrd написа: 10.05.2023, 13:35:35 които са карани 1 сезон
За тая цена на тая гума направо си заслужава да минеш тънко. Все пак зависи и колко са карани, щото един може да мине 3к км /като мен/, друг за една зима може да мине 30к. Фабията е с такива и се държи безупречно - няколко преминавания на Петрохан.
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Мнение от donci »

shibumi написа: 10.05.2023, 12:47:23 Единствено се чудя към кой ценови сегмент да се насоча...
От непремиум марките с този размер бих ти насочил вниманието към VREDESTEIN ULTRAC /с такива съм на двете коли/, UNIROYAL RAINSPORT 5 и HANKOOK Ventus. Всички са с индекс за сцепление на мокра настилка "А". Е, има и други разбира се.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

digitalundgrd, Клебер зимен си сложих преди 2 години и оказа се учудващо приятна и сигурна гума.И аз реших да мина "тънко" и да се откажа от премиум и не съжалявам :)
Dieselgate Team member
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

zar написа: 10.05.2023, 13:20:25 Предполагам ,че 16"ките ще са им и на по-поносими цени.
Привет!
Напълно съм съгласен,че гуми си трябват :) За това няма спор...
Но кола 2005 година, която в момента се оценява между 3000 и 5000 лв, а пък Контитата са по около 300 лв на гума, тоест 1200 + монтаж /демонтаж и всички неща, да кажем около 100 лв, стават 1300лв.
Може би защото размера е малко оосбен и не е масов...
От друга страна има марки, които са в рамките на около 150 лв за гума ( Сумитомо от които съм доволен) и със допълнителните неща разликата става два пъти...
За това се чудя.
Иначе напълно подкрепям мнението, че е редно да се кара с нови гуми и ако се сменят да се сменят 4 гуми заедно.Независимо дали колата е задно/предно предаване или 4Х4 ( където е задължитено) .
Бях споделял преди в темата, че преди време някъде съм чувал, че за България не винаги идва най-доброто качество на която и да е стока..., особено за гуми... Нямам никакви доказателства за това, но от време на време се случва да дочуя разочарован коментар за някои премиум марки.
Дали наистина има основание или е лично мнение... е трудно да се отсее и именно за се допивам до колегите.
За Сумитомо бях чувал, че на мокро са малко по-слаби като представяне, макар че първите години докато бяха нови, не съм имал аз лично оплаквания.
И именно в подкрепа на мнението, че от гуми не е хубаво да се пести, имам желание за поне едно стъпало над Сумитомо, но както казха, разликата е в пъти и това ме накара да се замисля :)

Поздрави
Последно промяна от shibumi на 10.05.2023, 19:28:44, променено общо 2 пъти.
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

donci написа: 10.05.2023, 14:37:06 От непремиум марките с този размер бих ти насочил вниманието към VREDESTEIN ULTRAC /с такива съм на двете коли/, UNIROYAL RAINSPORT 5 и HANKOOK Ventus. Всички са с индекс за сцепление на мокра настилка "А". Е, има и други разбира се.
Привет и Благодаря !!!
От изброените марки, не зная защо, но някак си Ханкук са ми най-симпатични, въпреки, че не съм ползвал нито една от изброените марки.
За Вредещайн съм чувал страхотни отзиви за зимните им гуми и честно да си кажа, не бях обръщал внимание на летните им варианти.
За Унироял нямам никаква идея.
Още веднъж Благодаря !!!
Ще прегледам пак информацията и ревюта, но се надявах, на отзив от колега, който именно последните години има лични впечатления.
Знаем, че всяка марка има добри и не толкова добри партиди и периоди.
Някога бях заклет фен на Нокиан, но един "гумаджия", чието мнение аз лично зачитам, доста ги разкритикува преди няколко години.
Или поне това което ползваме в България като продукт с това име,защото не се знае от коя фабрика или завод точно идва при нас.
Поради това за този размер, въпреки "сърбежа" за премиум марка гуми, сингалите на разума ( колкото ми е останал :) ) са в насока за нещо читаво в среден или малко по-висок от среден клас.

С риск да разводня малко отговора за препоръчаните марки, попадам на много различни мнения за китайски гуми... включително от този същият "гумаджия" чието мнение уважавам, каза че има китайски марки, които предлагат много солидно качество, според това, което той е виждал.
Разбира се има и такива, които след една година, почти за нищо не стават...

Поздрави
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Мнение от donci »

shibumi написа: 10.05.2023, 19:09:52 но се надявах, на отзив от колега, който именно последните години има лични впечатления.
Не случайно първият избор, който ти предложих, е VREDESTEIN ULTRAC от личен опит. Както писах и по-горе, и двете ми шкоди са с тези гуми. Абсолютно никакви оплаквания. Гумата се държи безупречно както на сухо, така и на мокро /какъвто е и индекса й/. И са доста тихи.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”