Какво гориво зареждате? Използвате ли добавки, какви?

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Taratajki написа: 06.03.2023, 21:20:31 Въпреки, че си мисля, че една опаковка от хомеопатията е в пъти по скъпа от 300-те грама нафта
Напълно си прав. Добавката я слагам през 6 месеца, а за "икономията?" съобщих като интересен факт.
Ха, наздраве ! 3бира
optimax

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавия 2 Комби 1.9тди 4х4
Фолксваген Пасат комби 2.8 V6 4моушън

Мнение от optimax »

За земеделският дизел във "белите" страни
mirkoni

Шкода Новак

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI e-TEC

Мнение от mirkoni »

Първоначално мислех да ви питам за отзиви за OMV MaxxMotion 95, понеже ми се искаше да пробвам нещо различно от обикновен 95 и дали ще има смисъл и разлика. Защо точно този - пак тука ако не се лъжа четох, че няма много смисъл от 100 октановия (или поне на 1.5 бензин де се кара с 140 няма смисъл) освен за мощните двигатели. После се зачетох назад в темата... Круиза още ли го хвалите толкова? Че тамън два са ми доста наблизо (Гео Милев и Слатина). Отделно за Шелския 95 V-power също се зачудих, понеже до юли дават по 4т на литър всеки ден (което както смятам са си 4ст на литър).
Или пък да продължавам да си сипвам 95 на Екото (Пощенска ми дава допълнителни точки за кешбека) и да си взема една такава https://ravenol.bg/product/ravenol-%d0% ... b0-%d0%bd/ ?
Колата се кара основно извънградско по магистралата (ако това де е до Пловдив може да го наречем магистрала) и идвам от Пасат 1.9TDI, та затова с бензина още се опознаваме :)
Последно промяна от mirkoni на 05.05.2023, 18:13:43, променено общо 1 път.
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

Мнение от sonnyer »

За круиза - вчера обслужих две коли с еднакви дизелови двигатели. Яд ме е, че забравих да снимам. Едната е зареждана 90% Круиз, другата където свари. За 15 000км, разлика в горивните филтри имаше в полза на Круиза. [smilie=pardon.gif] Нямам оплакване, като вече зареждам 3-4 години основно на Круиз.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

mirkoni написа: 05.05.2023, 16:21:40 Отделно за Шелския 95 V-power също се зачудих, понеже до юли дават по 4т на литър всеки ден (което както смятам са си 4ст на литър).
Shell oсвен, че за V-Power начисляват 4 смартточки (при V-Power Racing 100 са 10 смартточки на литър), за всички V-Power ти дават и 15 ст/литър отстъпка срещу обмяна за 1 смартточка/литър:
https://www.clubsmart.shell.bg/promotion/4421

Т.е. реално получаваш 4+15-1 = 18 ст/литър отстъпка за V-Power 95 и 10+15-1 = 24 ст/литър отстъпка за V-Power Racing 100.
С натрупаните смартточки после можеш да си купиш нещо от Shell ClubSmart каталога или дори да си платиш гориво.
mirkoni

Шкода Новак

Гараж: Octavia MK4 Edition 1.5 TSI e-TEC

Мнение от mirkoni »

Понеже и на Шел досега не съм зареждал, та се зачетох в Условията за тия точки и виждам, че при първо зареждане (и никакви точки в картата), отстъпка реално няма. След като заредите един път и се натрупат точки, чак тогава може да се ползва намалението. Което ми е малко алогично, като се има предвид другите бензиностанции, където ако имаш карта имаш и отстъпката веднага
dpenov

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 FL 1.4 TSI

Мнение от dpenov »

mirkoni, ако имаш кауфланд карта също можеш да ползваш намаление в Шел.
Изображение
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Мнение от Мичев »

mirkoni написа: 05.05.2023, 18:17:08 Понеже и на Шел досега не съм зареждал, та се зачетох в Условията за тия точки и виждам, че при първо зареждане (и никакви точки в картата), отстъпка реално няма.
В момента в който се регистрираш ти дават някакви точки. И точно на първото ми зареждане с карта си ме питаха дали искам да си ползвам точките или да си ги трупам. Та, не е имало драма с това.
petroff

Шкода Новак

Мнение от petroff »

Земеделският дизел се маркира с два оцветяващи агента и съдържа изотоп, който може лесно да бъде засечен от проверяващите без да се престарават много, така че - внимавайте, със земеделският дизел. На всичкото отгоре маркера остава и много трудно се изчиства, защото се разрежда, т.е. може резервоара след забежката да е изцяло с акцизен дизел, но докато се изчисти ще отнеме още време...
Пропан-бутана се различава по спецификация за лято и зима основно по парния натиск, който пък зависи от съотношението на С3 (пропан) : С4 въглеводороди в него. Зимата, за да се покрие изискването се добавя малко повече пропан. Колко малко - колкото да покрие анализа. Пробега трябва да е с незначителни разлики, но има вериги бензинаджийници, които зареждат от един вносител, на който от личен опит съм забелязал (по изминатите километри), че съотношението С3:С4 е значително изместено наляво.
За налягането - на всички бензиностанции се зарежда с налягане при което газа е втечнен, а знаем, че течностите са несвиваеми. Супер ниския пробег, който се случва понякога се дължи на съдържанието на още по-леки въглеводороди, С2 например, които нямат място в ПБ и не се втечняват при налягането на зареждане, но се абсорбират от по-тежките въглеводороди. Теоретично би трябвало да се зареди повече гориво, каквото и да е то, когато е по-студено, т.е. плътността на продукта е по-ниска, но силно се съмнявам колонките да не мерят плътност!
Моите 5 стотинки по темата.
Поздрави!
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

petroff написа: 06.05.2023, 01:09:55 Земеделският дизел се маркира с два оцветяващи агента и съдържа изотоп
откога е тази практика? питам, защото наскоро купихме автоцистерна (за собствени нужди) от търговец на горива, който е транспортирал с нея и дизел Б5 (което май е точно "земеделски" дизел).
icohohi

Škoda Фен

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI Vision

Мнение от icohohi »

@mirkoni Моя 2 TSI се зарежда 95% от времето на Круиза на Гео Милев с 95. И така вече 1 година или 10 000 км от чисто нова. Оплаквания нямам, слагам добавката която си споделил и я редувам с octane booster по препоръка на @ЦецоNOL. Няколко пъти съм сипвал Шел 100 рейсинг и няма какво да се лъжем, има голяма разлика, но от нея няма смисъл за градско каране.
petroff

Шкода Новак

Мнение от petroff »

joro_kem написа: 06.05.2023, 08:04:31 откога е тази практика? питам, защото наскоро купихме автоцистерна (за собствени нужди) от търговец на горива, който е транспортирал с нея и дизел Б5 (което май е точно "земеделски" дизел).
Здравей, маркирания дизел е син на цвят. Б5 не е действащ стандарт в БГ, актуалния е Б6 (съдържание на 100% биокомпонент или още Б100 в дизела 6%). Ако не сте зареждали син дизел е ОК. А иначе практиката е от няколко години - не помня точно, но поне 3 г има.
Маркирания дизел се товари след предварително съгласуване с митницата, цистерните се проследяват и т. н., ако не ти се е случвало....
optimax

ŠKODA MASTER

Мнение от optimax »

petroff, "земеделският" дизел трябва да е син така ли?
petroff

Шкода Новак

Мнение от petroff »

Маркираният дизел е син и не е с биокомпонент, чист минерален дизел е.
Ако има и други програми по които се отпуска дизел на производителите - там не знам как е. По някоя европейска програма или от сорта, може просто да осребряват процент от фактурите - не съм запознат.
Последно промяна от petroff на 06.05.2023, 12:43:41, променено общо 1 път.
optimax

ŠKODA MASTER

Мнение от optimax »

Гориво за извън пътна техника и трактори(мисля че така беше точното название) което е без биокомпонент идващо от Бургас(Лукоил),Русе и една база преди Айтос,идва без никакъв син цвят.Лично видяно от мен многократно.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”