При последното обслужване масло/филтри мвеханикът ми се накара, че много съм бил натискал колата (Yeti 2.0 TDI 140 к.с.) Показа ми данни от неговия компютър, че за 14000 км (това е от последната смяна) натискът е бил все едно 25000 км. Също ми показва, че изписва при нето, че качеството на маслото е лошо, а с това масло почти не го бил забелязвал. Имам му доверие, тъй като ми е приятел и не е човек, който ще се будалка.
По принцип не смятам, че много юркам, но може и да греша, след като идвам от малък бензинов мотор. От една години имам това Yeti и съм много доволен.
Въпросът ми е можете ли да дадете практични предложения, насоки и примери как правилно да се кара турбо дизел? Главно относно натискане на газта, какво означава плавно и внимателно (просто да не е до ламарина ли?), как е подходящо да се сменят предавките, винаги ли се гледа предложението за смяна на предавките на дисплея, по-дълги ли да са (до колко оборота), как да процедираме, ако ни е нужно бързо ускорение и т.н.?
Просто всичко, които смятате, че може да е полезно за някого относно това как технически се кара турбо дизел?
Благодаря и дано темата е полезна!