Feels (like) не играе роля при неодушевените предмети.
Подготовка на автомобила за Есенно-Зимният Сезон
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
cutedonkey
- Гараж: Skoda Superb 3 Combi L&K, 2016г., 2.0TDI 150к.с. 6DSG
Темп на тоблообмен и температура са две съвсем различни неща. Ако някой каже, че при рязко охлаждане течността за чистачки кристализира по някаква причина (не съм физик/химик) и да обясни защо, ще се съглася веднага. Температурата обаче няма как да падне под тази на въздуха, който обдухва.
-
alex_ad
Много просто се случва. Изпарява се спирта, остава водата и тя замръзва. Друг е въпроса защо карате с 160 - 170км/ч по магистрала с ограничение 140, която реално не става и за 120. Питам, защото се нагледах тези дни на такива дето се въртят и изправят вече кривите мантинели.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Както каза колегата по-горе, спирта при тая скорост се изпарява много скоропостижно. Останалото е вода, която със студа си прави лед. Иначе да, усещането за студ няма общо с температурата на замръзване. На -10 водата ще замръзва както на -10, без значение от скоростта на вятъра.cutedonkey написа: 06.02.2023, 12:36:02 Ако някой каже, че при рязко охлаждане течността за чистачки кристализира по някаква причина (не съм физик/химик) и да обясни защо, ще се съглася веднага.
По принцип номера е съставките на течността да не се разделят при разпрашаване, ама това е трудно, без течността да е мазна. Слага се глицерин. Ама като се предобри с глицерина и почва да маже по стъклото. Хем боли, хем сърби.
Бееееее.....
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
При контакт с по топлото стъкло спирт се изпарява, а при рязко изпарение на течности те отнемат околната топлина, в случая на стъклото и водата в течността и влагата от въздуха (колкото и да е малка поради студа) замръзват по стъклото. На този принцип работят и климатиците, но там е затворена системата и не губиш агента, както става със спирта в течността за чистачки. Някакъв термодинамичен цикъл беше това, ма не помня точно как се казваше.
Вятърът в случая способства за по бързото изпарение на спирта и охлаждане на стъклото.
Вятърът в случая способства за по бързото изпарение на спирта и охлаждане на стъклото.
Последно промяна от Taratajki на 06.02.2023, 13:19:21, променено общо 1 път.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Малко си противоречишTaratajki написа: 06.02.2023, 13:16:24 Вятърът в случая способства за по бързото изпарение на спирта и охлаждане на стъклото.
Бееееее.....
- Taratajki
Викаш, като е студено се изпарява по лесно? Така ли? Все си мислех, че изпарението става по лесно при катализиране чрез температура, ма може друга физика да има някакваЦецо75 написа: 06.02.2023, 13:19:09 Като е затоплено стъклото, тоя ефект го няма. Получава се при студено стъкло.
За вятъра- исках да кажа, че той "отнася" вече изпареният спирт и не позволява да се създаде по топъл слой. То за това ако пръскаш повече по малко замръзва джама, защото се е охладил и изпарението е по бавно. Не знам как да го "нарисувам"
- MHlebarov
- Гараж: 2.0 TDi 4x4 L&K 2018
Идеята ми беше:
Проверете си казанчетата, сипете си течност като хората.
На мен ми се случи 30тина километра преди Гернан, спрях на Петрол(първа опция) и пред мен имаше 3ма, след мен паркираха още 3-4 човека..
Всички гледахме един и същи филм.
Физиката е интересна наука, така е. Имайте в предвид, че на студено, топлите обекти отделят енергия по-лесно.. летливите агенти отделят по-бързо каквото имат и при изпарението, може да се получи охлаждащ ефект и джама да стане скреж, да.
При мен, до джама не достигаше компот, но камерата на багажника течеше.
*има едни клипове в нет-а, вряща вода, като я хвърлят във въздуха и става на сняг.. при -34,9568 градуса
Проверете си казанчетата, сипете си течност като хората.
На мен ми се случи 30тина километра преди Гернан, спрях на Петрол(първа опция) и пред мен имаше 3ма, след мен паркираха още 3-4 човека..
Всички гледахме един и същи филм.
Физиката е интересна наука, така е. Имайте в предвид, че на студено, топлите обекти отделят енергия по-лесно.. летливите агенти отделят по-бързо каквото имат и при изпарението, може да се получи охлаждащ ефект и джама да стане скреж, да.
При мен, до джама не достигаше компот, но камерата на багажника течеше.
*има едни клипове в нет-а, вряща вода, като я хвърлят във въздуха и става на сняг.. при -34,9568 градуса
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Нищо не викам, пиша си
А като перкаш с висока скорост, едно, че спирта се изпарява по-бързо заради вятъра и пак заради обдухването отвън стъклото се охлажда до външната температура (ама не до усещането за студ, а до реалната температура). И ефекта се наблюдава отново, даже и вътре парното да бичи. Просто стъклото е близко до външната температура и останалата вода без спирт... просто си замръзва. Иначе термодинамичните чудесии пак ги има, не споря за тях, но те не са определящи в случая. По - просто е. Вода + студ = лед.
Като цяло, спирта в течността е основно да не замръзва в системата. Изпръскаш ли го... върху стъклото остава преобладаващо вода + глицерин.
Между другото на новите коли, понеже яко го разпрашава самата дюза ефекта е подсилен
Бееееее.....
- Taratajki
Между другото, казваме едно също, ма ти пишеш от компютър и можеш да си по обстоятелствен
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
Изпарението е ендотермичен процес, демек поглъща топлина и се отчита охлаждане.
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Мичев написа: 06.02.2023, 11:47:21ABBC3_OFFTOPICПичове, в това време не шофирайте с такива скорости, че да не влезете в някоя черна статистика или да вкарате някой друг там.
Магистралата е суха на барут, трафика го е хванала липсата. Хладно е също така. Демек - има предпоставки за малко по-бързо и в същото време, сравнително спокойно каране.alex_ad написа: 06.02.2023, 12:48:56 ... Друг е въпроса защо карате с 160 - 170км/ч по магистрала с ограничение 140, която реално не става и за 120. Питам, защото се нагледах тези дни на такива дето се въртят и изправят вече кривите мантинели.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Независимо каква течност за чистачки сте заредили, даже и за -60 градуса да е, ако не сте си ползвали чистачките известно време и колата стои навън, в дюзите (които са навън на студа) се е изпарил спирта от течността и е останала само водата и тя е замръзнала. Натискате пръскалката, а тя не ще да пръска. Затова я има екстрата "отопляеми дюзи на стъкломиялната система", за скромните 79 лв, за да може да размрази леда, който се е образувал там.
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
smoke, не знам, какви са тея дюзи в които замръзва течността. Моята няма подгряване и...никога не са замръзвали. Седи си на улицата въпреки гаража. Нощувала е и в планини... На двойката ти дали замръзвали ли са?
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
За шарани, дето са си сложили скапана течност за чистачки