Подготовка на автомобила за Есенно-Зимният Сезон

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Привет на всички!

Надявам се темата да е полезна.
Ще нахвърля някои полезни идеи и съвети , за да може всеки, който има желание да провери автомобила си или да се сети за нещо забравено.
Един вид Чек-Лист

1.АКУМУЛАТОР - доста често, рязко, като застудее и се изненадваме някоя сутрин от умрял такъв.
Добре е още преди да застудее да го замерите - абсолютният минимум на работещ автомобил е 12.8V, което значи да се подготвите за смяна по някое време зимата.Заредете го с читаво зарядно поне за 24часа.
При показание 13.8 и 14+ като волтаж може да сте спокойни.
Може да го замерите навсякъде, където продават акумулатори с гаранция.

2.СВЕТЛИНИ - тук е повече от ясно, но е добре да се чекират като реглаж, защото при ранното стъмване + мокра настилка , често нищо не се вижда поради лош реглаж и отразяване/разсейване на светлината от мокрият път.

3.ЧИСТАЧКИ - не мисля, че има какво да се коментира.
Аз ги сменям всеки сезон - Пролет/Лято и Есен/Зима с някоя алтернатива

4.ПАРНО/ОТОПЛЕНИЕ - често, на по-старите автомобили клеясва/спича оста на вентилатора, който духа в купето.
Не чакайте да стане якият студ, за да разберете, че нямате парно.
Дори и през лятото редовно го засилвам на 27+ градуса и го изчаквам няколко минути, същото като необходимостта да се пуска климатика зимата.

5.ФИЛТЪР КУПЕ - нов и по възможност с антибактерия, разликата спрямо този с въглен е около 6-7лв.
Като превенция за изпотяване на стъклата.

6.АНТИФРИЗ - разберете, че както лятото не е Ок да се кара с антифриз разреден за -45 градуса , така не е добре и зимата.Проверете го и при нужда го сменете.
Скоро сменихме на едно Ауди три/3!/ водни помпи, две от тях ОЕМ, докато разберем , че човека си буха на само концентрат на -70 и цялата система изпада в несвяст.
Двигателят се охлажда от ВОДАТА, а антифриза пречи тя да замръзне и маже всичко по системата.
Рядко имаме градуси от -20 и нагоре и антифриз разреден на -30 е ОК за нашите ширини.
Аз карам целогодишно с антифриз -> вода, 10-15% към 90-85% + добавка против корозия и прочее.
Дори на Чепеларе не съм имал ядове по срещите.
Ако се решите на смяна - ударете една промивка, няма да повярвате колко боклуци излизат.

7.ДИЗЕЛ ДОБАВКИТЕ - имайте предвид, че стават на желе, ако се съхраняват на много студено.

8.ГУМИТЕ - доста чувствителна тема.
Все пак избягвайте гуми :
⛔️ЕСО
⛔️GREEN
⛔️ENVIRONMENT FRIENDLY
⛔️ENERGY SAVER
В повечето случаи тези гуми са създадени с минимално допустимото съпротивление и имат минимален контакт с пътя.Създадени са с природосъобразна цел, а не да са полезни на вас и на колата ви.
⛔️Зимни гуми с шарка тип “ЕЛХИЧКА” - подхождам към тях с особено мнение, защото са основно ориентирани към СНЯГ, но в дъжд и странично ускорение ги няма никакви.
⚠️Разберете,че автомобилът, в който се возите вие и вашите близки контактува на пътя с 4 броя “петна” широки една педя и дълги още толкова.
⚠️Обадете се в хотела за гуми, ако съхранявате там или идете на място 3-4 седмици по-рано да ви прегледат зимният сет, да го завъртят , да го балансират, за да спестите време и излишни разходи за “изненади”.
⚠️Може да поддържате по-високи налягания в гумите.

9.ЗИМНА ТЕЧНОСТ ЗА ЧИСТАЧКИ - добре е още отсега да започнете да я сменяте.
Кой както иска - да долива в лятната, да изчака, но го направете по-рано.Поддържайте нивото винаги на МАКС- елиминира се кристализирането й при минимални нива и риска да се прецака помпичката.

10.БАГАЖНИК -
⚠️сложете едни нови ръкавици два комплекта сервизни за 5лв от тези с гуменото покритие.
⚠️Спрей за размразяване - върши чудеса при изненадващо заварени сутринта стъкла със скреж
⚠️Бутилка дестилирана вода за доливане - почти винаги нивото спада на охладителната течност зимата при често използване на парното.
⚠️КАБЕЛИ за подаване на ток

Поздрави,
Цецо
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
SilverBullet

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia Estate SCOUT MK3 1.8TSI DSG 4X4 STAGE 3
Fabia MK3 1.2 TSI DSG 110HP
Обратна връзка:

Мнение от SilverBullet »

Да допълня, аз като любител на планината.
Нося си в багажника вериги (течни и метални), лопата,брадвичка и трион в едно(2 пъти ми се е налагало да сека/режа паднало дърво от снеговалеж!)
optimax

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавия 2 Комби 1.9тди 4х4
Фолксваген Пасат комби 2.8 V6 4моушън

Мнение от optimax »

Въже!!!Здраво!!!
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

И аз винаги има лопата - полезен инструмент е! [smilie=sarcastic.gif]
Едно минаване на уплътненията с течен парафин или вазелин гарантира безпроблемно влизане в автомобила при големи студове, а и подхранва гумата в същото време.
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Аз ползвам силикон за уплътнения на спрей вече 15 години не съм имал замръзнала врата :)
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Мнение от blindbard »

ЦецоNOL написа: 21.09.2022, 22:05:51 Заредете го с читаво зарядно поне за 24часа.
Цецо, това читаво ли е за EFB акумулатор?
https://avtochasti.store/BOSCH/%d0%b7%d ... 8f?page=12
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Да попитам има ли някаква специфика при зареждането на AGM акумулатор, че за сефте карам кола с такъв. Акумулатора всъщност е оригиналния, от завода на 7-8 години. Колата нощува в топъл гараж и акумулатора не е подложен на стресови температури зимата, но все пак... Другото питане е мога ли да направя едно дозареждане без да свалям акумулатора от колата. Трябва ли да разкача някоя клема и т.н.
Последно промяна от stanley на 22.09.2022, 09:13:15, променено общо 1 път.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

stanley написа: 22.09.2022, 08:54:10 Да попитам има ли някаква специфика при зареждането на AGM акумулатор,
Няма.
Единственото изискване е зарядното ти да поддържа функция за зареждане на AGM или Обозначение със звездичка за много студен климат .
Имай едно на ум за нов акумулатор.
7-8 години са преко сили за заводски, макар че имам клиенти с дизели при това, които са с акумулатори от 2009 от завода .
Изображение
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

blindbard написа: 22.09.2022, 07:48:26 Цецо, това читаво ли е за EFB акумулатор?
Да
Аз съм с такова.
🔝🔝🔝 е .
Изображение
IvayloE

Шкода Новак

Гараж: ...

Мнение от IvayloE »

Какви препарати използвате за гумените уплътнения? Аз за старата кола използвах от лидълските, но не ми се иска да го ползвам и за новата, че ми се струва че ги зацапваше. Иначе си вършеше работа, не съм имал проблеми.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

IvayloE написа: 22.09.2022, 09:15:45 Какви препарати използвате за гумените уплътнения?
Има професионални силиконови спрейове за машини.
Парафин - течен от всяка аптека.
Друго не съм ползвал
Изображение
Аватар
blindbard

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq, 1.5 TSI, DPCA, 6M, Business, MY 2020
Обратна връзка:

Мнение от blindbard »

stanley написа: 22.09.2022, 08:54:10 Другото питане е мога ли да направя едно дозареждане без да свалям акумулатора от колата. Трябва ли да разкача някоя клема и т.н.
В указанията за Bosh C 3 пише, че не е необходимо сваляне на акумулатора. Задължително се спазва последователността при свързване/откачане на кабелите с клемите. Ако има изведена метална "минусова" планка в коша на двигателя, "минусовият" кабел се свързва/откача там.
ЕА 211 EVO ACT, 110 kw/150 hp; тема: viewtopic.php?f=13&t=2656
m_yanev

Шкода Новак

Гараж: Karoq 1.5 tsi 7DSG

Мнение от m_yanev »

Бутилка дестилирана вода за доливане - почти винаги нивото спада на охладителната течност зимата при често използване на парното
Това не го разбрах.
Защо да спада нивото на охладителната течност като се ползва парно?
Това не означава ли че някъде има теч от системата?
При колите които съм имал до сега (още си чакам първата Шкода :) ) не съм забелязал такова нещо.
Карал съм от нови Опел Вектра и няколко поколения Тойота Корола, последната от 2014-та, и не съм имал такова нещо.
В смисъл, при Шкода такова спадане е нормално ли?
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

И моите 5 ст'инки по темата:
По възможност пълен догоре резервоар,защото по-малко въздух означава по-малко конденз. Пък и не знаеш през зимата колко ще ти се наложи да стоиш на място с включено парно заради затворени за почистване пътища и др.
И нещо, което въобще не е задължително, но аз го правя:
Ако акумулаторът ми е вече станал на 5 годинки и шестият му рожден ден е през зимния сезон - сменям го превантивно. Съвременните акумулатори умират от раз. Преди поне усещаш, че почва по-трудно да върти, а сега - до снощи всичко беше добре, тази сутрин - няма никой.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

С AGM-ите е тотален ташак умирането. Просто в един момент компютъра си решава, че не го кефи... и вика аре бегай. Никакъв шанс не ти дава даже и на пробваш. Със старите поне пробваш един два пъти, почакаш малко, пак пробваш... ако е бензин шанса да запали е голям. С новите такива филми няма.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”