Надявам се темата да е полезна.
Ще нахвърля някои полезни идеи и съвети , за да може всеки, който има желание да провери автомобила си или да се сети за нещо забравено.
Един вид Чек-Лист
1.АКУМУЛАТОР - доста често, рязко, като застудее и се изненадваме някоя сутрин от умрял такъв.
Добре е още преди да застудее да го замерите - абсолютният минимум на работещ автомобил е 12.8V, което значи да се подготвите за смяна по някое време зимата.Заредете го с читаво зарядно поне за 24часа.
При показание 13.8 и 14+ като волтаж може да сте спокойни.
Може да го замерите навсякъде, където продават акумулатори с гаранция.
2.СВЕТЛИНИ - тук е повече от ясно, но е добре да се чекират като реглаж, защото при ранното стъмване + мокра настилка , често нищо не се вижда поради лош реглаж и отразяване/разсейване на светлината от мокрият път.
3.ЧИСТАЧКИ - не мисля, че има какво да се коментира.
Аз ги сменям всеки сезон - Пролет/Лято и Есен/Зима с някоя алтернатива
4.ПАРНО/ОТОПЛЕНИЕ - често, на по-старите автомобили клеясва/спича оста на вентилатора, който духа в купето.
Не чакайте да стане якият студ, за да разберете, че нямате парно.
Дори и през лятото редовно го засилвам на 27+ градуса и го изчаквам няколко минути, същото като необходимостта да се пуска климатика зимата.
5.ФИЛТЪР КУПЕ - нов и по възможност с антибактерия, разликата спрямо този с въглен е около 6-7лв.
Като превенция за изпотяване на стъклата.
6.АНТИФРИЗ - разберете, че както лятото не е Ок да се кара с антифриз разреден за -45 градуса , така не е добре и зимата.Проверете го и при нужда го сменете.
Скоро сменихме на едно Ауди три/3!/ водни помпи, две от тях ОЕМ, докато разберем , че човека си буха на само концентрат на -70 и цялата система изпада в несвяст.
Двигателят се охлажда от ВОДАТА, а антифриза пречи тя да замръзне и маже всичко по системата.
Рядко имаме градуси от -20 и нагоре и антифриз разреден на -30 е ОК за нашите ширини.
Аз карам целогодишно с антифриз -> вода, 10-15% към 90-85% + добавка против корозия и прочее.
Дори на Чепеларе не съм имал ядове по срещите.
Ако се решите на смяна - ударете една промивка, няма да повярвате колко боклуци излизат.
7.ДИЗЕЛ ДОБАВКИТЕ - имайте предвид, че стават на желе, ако се съхраняват на много студено.
8.ГУМИТЕ - доста чувствителна тема.
Все пак избягвайте гуми :
В повечето случаи тези гуми са създадени с минимално допустимото съпротивление и имат минимален контакт с пътя.Създадени са с природосъобразна цел, а не да са полезни на вас и на колата ви.
9.ЗИМНА ТЕЧНОСТ ЗА ЧИСТАЧКИ - добре е още отсега да започнете да я сменяте.
Кой както иска - да долива в лятната, да изчака, но го направете по-рано.Поддържайте нивото винаги на МАКС- елиминира се кристализирането й при минимални нива и риска да се прецака помпичката.
10.БАГАЖНИК -
Поздрави,
Цецо