Казвам се Кирил и от скоро съм с диагноза (бъдещ, преди това бивш) Шкода собственик!
Правя си една тема за проекта, който подхващам. Като всяко начало, за да има проект трябва да има над какво да се работи. На 7.1.2023 поръчах колата в ЕТ Дружба. Качвам снимки на цвета Steel Grey/Стоманено сиво от чешкия конфигуратор, тъй като този цвят не се предлага вече в България, но все още в Чехия го има. След направено запитване до фабриката дали е възможно производство в този цвят, получихме положителен отговор.

Оборудването на автомобила е следното:

Винаги съм искал да започна такова начинание, но по ред причини досега не съм имал възможност. Е, сега вече нещата се нареждат и давам началото с тази кола.
Защо точно Кодиак, а не нещо друго, по-подходящо за модификации?
1) Голямо семейство сме - 3 деца и ние двамата с жената. Две от децата са породени и са още бебета - колички, столчета, ванички... всички атрибути необходими и не толкова.
2) Обичам да седя на по-високо и да имам усещането от по-голям автомобил.
3) Комби жената каза, че няма да кара и не ще и да чуе
4) Влизам в бюджета, който е по силите ми на този етап.
5) Идеята ми е да ни служи колата, когато се придвижваме семейно и да имаме комфорта при пътуване, а когато я карам само аз да си правя кеф. Много ми харесва идеята за "спортен семеен автомобил/SUV", ако въобще има такова животно. Колата ще влачи и мото ремарке, щото карам и мотор (то не е една беля и хоби)
6) Убедил съм жената, че по-хубаво от това да има едни 300-400 коня под капака - няма
По отношение на гаранцията - наясно съм с последиците и ако се наложи ще си покривам разходите сам. Няма вариант за ... докрая и душата в рая.
Въпроса с разработването на двигателя ми е много спорен и от личен опит с новите автомобили мога да кажа, че на нито един не съм "разработвал" мотора, а имам не малък опит с чисто новите коли - Рено Меган 1.5dCi, Citroen C4 1.4 бензин, Peugeot 308 1.6 diesel, Skoda Octavia 2.0 TDI, Audi A3 1.6 TDI, Audi A3 35TDI. Всички без последното Ауди (което го взех април 2022) са карани по 100-150к, като основното правило е било - газ до ламарината да ѝ е леко на машината. Ядове с двигателите не съм имал.
Мисля да започна със софт, интеркулер, въздуховоди и т.н. Може би ще я кача на дино преди да правя каквото и да е за да видя от къде тръгвам. Въпреки, че темата с дино-то не ми е най-важна. Ще правя замервания с Dragy/RaceBox каквото има под ръка (тук чуденката ми е кое от двете да си купя, като ми се иска да мога да го ползвам и на мотора, като ходя на Дракон/Серес). Предполагам в един момент ще сменя и турбината, даунпайпове, генерация (като това може би ще е последно, защото все пак гоним и комфорт, не ми се иска да трещи). Ще се опитам да намеря баланса (ако е възможен) за да не наруша семейната идилия
Не са ми важни числата - коне, Нм, секунди, стотни и прочие. Искам да се наслаждавам на процеса по извършване на подобренията и да ми доставя удоволствие, като я карам. Винаги ще има по-бързи и по-напомпани... Важното е какво изпитваш и изживяваш!
Съвети и мнения приемам всякакви, а дали ще ги взимам предвид е отделен въпрос
Бъдете здрави и ще ъпдейтвам темата, като има някакво развитие по нея!
Поздрави,
Кирил
![hunter [smilie=hunter.gif]](./images/smilies/hunter.gif)
Ще следим с интерес