Историята на един "прероден" Superb III Facelift

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Има резон в написаните причини, но също има защо, ксенона и лед-а да са винаги с измиване. Струята е под налягане, заради липсата на чистачки на фара между другото. Измиването и ползата от него може да разбереш, в тъмница на извънградско, снеговалеж и ниски температури. Сняг се налепва по фара и се натрупва, замръзва и става страшна гняс, защото ксенона и лед-а не отделят достатъчно топлина, която да го разтопи. И буквално ставаш като къртица - все едно нищо не свети. Те тогава идва на помощ водата под налягане. Ама не като се заледи и натрупа мизерия, а преди това още. Отмива достатъчно, че да няма никакви проблеми с осветяването на пътя. Споделям го от челен опит [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Карам супер рядко през нощта (почти никога) и няма как да имам практически впечатления от това дето пишете, затова и няма да споря. Щом казвате че има разлика в светлината - ок.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

Аз пък си имам един трик. При спряло положение изключвам за секунда фаровете именно да не се включат тези пръскали, чистя и ги пускам отново...

Напълно съгласен съм с Явор, че на измита кола става леш. Цялата предница, че и предните стъкла стават в капки вода.
Последно промяна от nmnikolov на 17.12.2022, 16:46:41, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

При лед-а явно не е задължително да има пръскалки, защото моята я поръчах без. Поради причините, които Явор е споменал.
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

Rangel написа: 17.12.2022, 16:35:44 Освен това, тази “екстра” е задължителна откакто има Ксенон заводски. Също не е случайно.
Задължителна може би за Европа иначе не е задължителна. Това е първото нещо което спрях, не върши работа понеже няма механично почистване. Онзи ден като валя малко сняг с какво махна снега/леда, с пръскалките или със стъргалка. Като вали дъжд и този пред теб пръска в теб на всяка минута ли чистиш с пръскалката? Защото ако изпръскаш след секунди пак ще е същото освен ако нямаш чистачки на фаровете.
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

MapTo_D написа: 17.12.2022, 16:20:11 2-3 пъти ми се е случвало да пръскам да мия стъклото, но преди това спирам фаровете за да не мие и тях, че наистина доста се омазва с течност.
nmnikolov написа: 17.12.2022, 16:45:36 Аз пък си имам един трик. При спряло положение изключвам за секунда фаровете именно да не се включат тези пръскали, чистя и ги пускам отново...
Ще го имам в предвид, не знаех че има такава зависимост, кога се пуска въпросното нещо. Ще го контролирам така и аз вече. Благодаря. Форумът винаги е бил много полезен, когато се заформи подобна дискусия и има градивни решения.
:)
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

@shpeki,

Cars equipped with xenon headlights are required to have headlight washers to keep them clean. This is necessary because dirt and dust can scatter the light and blind other motorists. The cleaning system usually consists of a high-pressure jet of screenwash, but can even use small wipers. Xenon headlights are also fitted with a levelling mechanism to ensure they don’t point too far upwards and dazzle other drivers.

https://www.carbuyer.co.uk/tips-and-adv ... headlights
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

За протокола.
На Passat B8,5 вече няма система за измиване на фаровете. Не може и да се поръчва, без значение матрични или обикновенни LED фарове. Скоро и при други членове на фамилията. За миналата зима един път съм имал по-сериозни проблеми с мокър сняг.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Последното за което ми дреме като пусна пръскалките е щ, че ще изцапам предницата [smilie=sarcastic.gif] Реално хич ми не дреме.

Карам доста нощем и полза от пръскалките определено има в есенно зимния сезон. И си чистят и не позволяват да се обледява.

На матричните фарове си дойдоха с пръскалки, хич не ми е хрумвало да поръчвам, добре, че са дошли по дефоулт. Иначе както съм си свикнал с тях от Супърба щях да си изям чорапите от яд.

И от пръскалката на задната камера има много голям смисъл!

Виж защо калобраните не са задължителни и до днес не проумявам. Това беше първата афрърмаркет добавка, която сложих.
Бееееее.....
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

Мнение от sonnyer »

nmnikolov написа: 17.12.2022, 16:45:36 Аз пък си имам един трик. При спряло положение изключвам за секунда фаровете именно да не се включат тези пръскали, чистя и ги пускам отново...

Напълно съгласен съм с Явор, че на измита кола става леш. Цялата предница, че и предните стъкла стават в капки вода.
май аз съм единствения, дето си мисли, че вреди на ксенона като го пуска и спира без причина. Не ползвам дори ауто опцията, че като си запаля колата в гаража, фаровете светват, след 10 секунди съм на светло отвън и те угасват. Имам чувството, че това ще ми струва поне поне един комплект крушки на година. [smilie=fool.gif] [smilie=fool.gif]
Аватар
afilipov

Шкода Новак

Гараж: Superb III L&K 190hp 7DSG

Мнение от afilipov »

Съдейки по това колко добре пръскалката на задната камера почиства мръсотията, смятам че пръскалките на предните фарове вършат същата работа, да площта е различна, но налягането е достатъчно високо да отмие мръсотията. :)
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Май не си карал колата в сериозни зимни условия с много говна по пътя [smilie=sarcastic.gif]
Едно време на служебния голд имах такива пръскачки, задействаха се,като задържиш по дълго лостчето. Много добра и любима екстра. Залепи ми се някой на гъзО, голфа беше 90 коня, понапръскам ги и се дръпне [smilie=sarcastic.gif]
И без майтап, мнигого си е добре с тия пръскалки. Само ги пренастройте, яко е възможно. Е сега, ако можех, бих си сложил и на двете коли.
Колкото до цапането.... в тоя помиярник дето живеем, след два дни и без да караш всичко е кал и говна [smilie=pardon.gif]
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Мнение от YYakovliev »

Какви части купих за колата.

Както се очакваше с моя късмет и аура, доставките, логистиката и докарването на тия части не беше хич просто. Няма да изпадам в подробности, ама доста нерви бяха изхабени и доста мейли бяха изписани, докато пристигне всичко. Отделно имаше и допълнителна доза напрежение, понеже се бях нагърбил с поръчването на неща за две коли - моята и на @andreev.

Понеже искахме еднакви артикули, решихме да си делим доставката и да поръчваме заедно. Повечето от основните периферии са еднакви за неговата кола и моята, с изключение на Racingline Performance R600 Turbo Inlet System EA888 Gen4 - единият пакет е за по-голямото Continental turbo (моето), другия е за по-малкото Garrett (за Октавия).

В началото бях харесал кулер на Do88 - https://www.do88.se/en/artiklar/bigpack ... 300hp.html . Избрах го, защото идваше в пакет с charge pipes, който са 60 мм. Не исках да слагам прекалено големи charge pipes, тъй като дроселът на EA888 Gen3, Дидо го беше мерил 56мм. На EA888 Gen4 не вярвам да е различен / по-голям (без да съм видял техническа информация). Тоест, тръби с прекалено голям диаметър са безсмислени, даже могат да доведат до регрес в пърформанс-а, от това което ми е споделял @Audirulzz. В крайна сметка всички техни кулери бяха изчерпани (още преди черен петък), можеха да пратят само моя "pack", но в тази ситуация Андреев щеше да увисне и това не ми харесваше, все пак бяхме тръгнали да поръчваме заедно... В допълнение, че в процес на комуникация с тях, бях говорил и с @tekamata, който 2 пъти им беше връщал кулер за заводски дефекти - в крайна сметка се отказахме и решихме да изберем провереното, немско качество...

Та избрахме тежката немска артилерия - Wagner Tuning Intercooler Kit - MQB Evo 2.0T (https://www.awesomegti.com/wagner-tunin ... f-mk8-gti/). Само кулер взех, без charge pipes. На Wagner пайповете са 70 мм (което за моя стейдж 1+, дето гоня в началото, не ми звучи, както и отделно заради диаметъра на дросела). Но дори и да исках да взема, нямат наличност вече няколко месеца вече (https://www.wagner-tuning.com/product/v ... 01192.html). Така че засега си седя с OEM пайповете, по този начин и самото слагане ще е по-лесно. Един ден, ако ходя нагоре като стейджове и тия пайпове са нужни, ще ги взема.

Разликата в размера между ОЕМ кулер и Wagner EA888 Gen4:

За интейка не е имало мислене, избрах Racingline Performance R600 Intake System - MQB-Evo Models (https://www.awesomegti.com/racingline-p ... f-mk8-gti/). Отново проверен продукт, с множество позитивни отзиви и мнения. Цената също на черен петък беше нормална, за разлика от интейка на Wagner, който е около 2+ пъти по-скъп... Да не говорим за Eventuri intake, който отива на 3х, като цена.

Прилежащите тръби и турбо рамо (за интейк - Racingline Performance R600 Turbo Inlet System EA888 Gen4 (https://www.awesomegti.com/racingline-p ... a888-gen4/).

Racingline Performance R600 Silicone Coolant Re-Route Hose (EA888 Gen4) - https://www.awesomegti.com/racingline-p ... a888-gen4/

По съвет на Никича, купих един допълнителен Cotton филтър, докато другият се пере/съхне, да мога да си карам - Racingline Performance R600 Replacement Air Filter (https://www.awesomegti.com/shop-by-bran ... ir-filter/)

Също по съвет на @Audirulzz, взех и почистващ комплект за филтъра - Racingline Performance Air Filter Cleaning Kit - https://www.awesomegti.com/shop-by-bran ... aning-kit/

Транспортът на горепосочените неща ми излезе 221 лв със застраховка към GGBG (всички продукти идват от Англия). Като цялата сума, която съм дал досега за части, транспорт и застраховки е около 3900 лв, което за конете които се очакват отгоре, си мисля че е разумно.

Засега това е.
Аватар
andreev

Škoda Racer

Гараж: Škoda Octavia 4 RS, 2.0 TSI, 7DSG - Stage 3

Мнение от andreev »

Тук е моментът да благодаря и публично на @YYakovliev за разправиите по поръчването и логистиката [smilie=thank_you2.gif] [smilie=kiss3.gif]
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

400 + коня ли се очакват?
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”